StoryEditorOCM
Slanodelikatesa

Naša novinarka ujedno je i kraljica kuhinje! Velikodušno je s nama podijelila svoj recept za rižot od trganog fazana

Piše Mia Uzinić
8. studenog 2024. - 12:42

U Dalmaciji većinom krajem listopada krene sezona lova na fazane, a ključnu ulogu u nabavi namirnica za ovaj recept imala je moja engleska seterica Ari. Ovo je bio njezin prvi ulov, a ja sam od fazana odlučila pripremiti rižot. Za pripremu ovog jela trebat će vam dosta vremena jer je prije svega potrebno napraviti juhu. 

Za to će vam biti potreban očišćeni fazan, četiri kapule, pet mrkvi, četvrtina korijena selena, dvije rajčice, dvije paprike, stručak peršina, papar u zrnu, sol, i maslinovo ulje. Na dno velikog lonca ulijte ulje i stavite fazana. Dodajte prepolovljene kapule i rajčice, mrkve i sve ostale sastojke. Nalijte vodu da prekrije fazana i kuhajte oko dva i pol do tri sata ili dok se meso fazana ne krene doslovce raspadati s kosti. 

image

Priprema fazana

Mia Uzinić

Kada je gotovo, procijedite juhu. Fazanovo meso ćete rastrgati kao kada pripremate trganu svinjetinu. Odvojite kuglice papra koje su ostale u povrću, a nakon toga povrće ispasirajte. Od ostalih sastojaka će vam biti potrebno maslinovo ulje, dvije kapule, sedam češnjeva luka, panceta izrezana na kockice, suhe šljive, sjeckana rajčica u konzervi, dva deca crnog vina, arborio riža, klinčići, sol, papar i muškatni oraščić. Po želji možete ubaciti i sultanove grožđice. 

image

Priprema fazana

Mia Uzinić

Na maslinovom ulju zažutite kapulu, a potom dodate sitno nasjeckani češnjak i pancetu te pržite dok panceta ne postane "prozirna". Zatim dodate suhe šljive i grožđice, malo popržite pa dodate i trgano meso fazana. Nakon nekoliko minuta dolijte crno vino i pojačajte vatru da alkohol ispari, a potom dodajte kašu od povrća iz juhe i sjeckane rajčice iz konzerve. Začinite i kuhajte na laganoj vatri deset do 15 minuta. 

image

Priprema fazana

Mia Uzinić

Izvadite klinčiće, a potom dodajte arborio rižu te konstantno miješajte i podlijevajte temeljcem dok riža ne bude gotova. Iako većina kuhara rižot na kraju mantekira s maslacem, ja to učinim s maslinovim uljem jer izbjegavam koristiti maslo u kuhinji. Rezultat je, barem meni, fenomenalan. Vi, ako želite, možete koristiti i maslac. Dobar tek! 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. prosinac 2024 20:08