Srdela je kraljica, ali ni inćun nije za bacit! Ako vas posluži sreća pa naiđete na friške inćune, neka vam se pri ruci nađe i ovaj jednoistavan recept. Riječ je o inćunima na bijelo, starom jelu s otoka Visa.
Vrlo je jednostavno za pripermu i pored inćuna zahtijeva još samo par sastojaka koje ima manje-više svaka kuća. Drago nam je zbog svoje jednostavnosti i brze pripreme, kao i zbog toga što se dobro drži u hladnjaku.
Preporuka je potrošiti ga kroz tri dana, no ako preostale inćune prebacite u manje posude te ih potpuno prekrijete maslinovim uljem (lupnite ih par puta o podlogu da izađu svi mjehurići zraka) potrajat će dulje.
Kako je riječ o minimalno termički obrađenoj ribi, preporučljivo je također zamrznuti ih na 48 do 72 sata kako bi se otklonila opasnost od zaraze parazitom Anisakis simplex koji zna obitavati u plavoj ribi. Drugo rješenje je produljiti kuhanje za dodatnih pet minuta.
Nadamo se da vam spominjanjem parazite nismo ubili želju za uživanjem u ribi. Bilo bi zaista šteta ako jesmo, jer ovo je odličan recept, kao stvoren za ljeto.
Inćuni na bijelo
Sastojci:
500 g inćuna
150 ml bijelog vina
3 žlice maslinovog ulja
2 žlice sjeckanog peršina
2 režnja češnjaka
sol, papar
Priprema:
Očistite inćune pa ih uredno posložite u teću čije ste dno prekrili maslinovim uljem te ih posolite i zalijte vinom.
Kuhajte ih na laganoj vatri 2-3 minute, ovisno o veličini, pa ih maknite s vatre, pospite sjeckanim češnjakom i peršinom te dodajte malo papra. Pustite ih da malo odstoje kako bi se okusi proželi i poslužite.
Ostatak čuvajte u hladanjku do tri dana.