StoryEditorOCM
Slanobrzo i lako

Starinski recept za grah: kuha se bez suhog mesa, s osobit okus daje mu sastojak koji nikad ne biste povezali s ovim jelom

Piše T. S. M.
10. prosinca 2024. - 13:54

Jede vam se grah, ali ostali ukućani se opiru toj ideji? Dosadio im je, grintaju. Nema veze, imamo rješenje. Pripremite ga na novi način: skuhajte grah na mletački.

Grah na mletački tipično je jelo venecijanske kuhinje. Riječ je o jelu s grahom - po mogućnosti sorte cannellini, no moguće je koristiti i druge mahunarke, primjerice bob - koje je više nalik salati nego varivu, a ono što ga čini posebnim su dodaci za bolji okus.

Umjesto suhog mesa i kobasica, u ovo se jelo dodaju slani inćuni, češnjak, bijeli ocat i peršin. 

{embed_photo}6883705{/embed_photo}

Grah na mletački

Sastojci

250 g graha
2 žlice bijelog octa
1 žličica peršina
3 slana inćuna
2 češnja češnjaka
1 čaša bijelog octa
voda
maslinovo ulje
sol

Priprema:

Grah namočite u hladnoj, blago posoljenoj vodi, a zatim ga ocijedite pa ga kuhajte dok ne omekša i ocijedite. Ne smije se raskuhati.

Na zagrijano maslinovo ulje dodajte zgnječeni češnjak zajedno s ljuskom i pržite ga nekoliko minuta. Dodajte grah pa ga pirjajte par minuta na laganoj vatri, zatim dodajte nasjeckane inućune i pirjajte uz miješanje dok se inćuni ne otope.

Dodajte ocat i kuhajte uz miješanje dok potpuno ne ispari, začinite paprom, dodajte sitno sjeckani peršin i smanjite vatru. Promiješajte, ugasite vatru i ostavite da odstoji najmanje sat vremena prije posluživanja.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. prosinac 2024 13:55