Uh, nije li grozno kad ulje za vrijeme prženja počne gorjeti? Ne morate ugledati plamen, čak ni dim, ali onaj specifičan neugodan miris odat će vam da je termperatura na kojoj nešto upravo pržite prešla točku koja se, tako slikovito, naziva "smoking point". Odmah vam je jasno da je to loše - ne samo da se nakon tog trenutka u ulju počinju stvarati štetni spojevi, nego neugodna zagorena aroma može, a vjerojatno i hoće, prijeći na hranu koja se u njemu prži.
KAko biste to izbjegli, trebali biste paziti na temperaturu i imati pri ruci termometar za hranu. Ili grah. Ne šalimo se.
Postoji jedan mali trik koji pomaže da ulje ne potamni i ne zagori, a sastoji se u tome da se u ulje ubaci nekoliko zrna graha. Naravno da će izgorjeti. Ali ulje neće.
Demonstraciju trika možete pogledati u ovom videu, a popratni komentari na Instagramu na kojem je video objavljen otkrit će vam kako ga svi hvale, a neki su u komentarima napisali i kako u istu svrhu koriste čačkalice.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....