StoryEditorOCM
Slanojednostavno i ukusno

Imamo ukusan recept iz domaće talijanske kužine: slana pita od tikvica oduševit će vas, a pripremit ćete je za 30 min!

Piše SD SPIZA
7. srpnja 2023. - 10:12

Još jedno jelo koje ćete brzinski pripremiti i uživati u njemu, a inspirirano talijanskim receptom je - pita od tikvica. U Italiji ukusan obrok poznat je pod nazivom scarpaccia, što znači pita ili složenac od tikvica. Omiljena je u Toskani, a po njihovom receptu trebala bi biti tanka. Mi vam donosimo pripremu za preukusnu talijansku verziju po staroj recepturi. Možemo reći da su pite s povrćem lagan obrok i zabavne za pripremu jer možete kombinirati bilo koje povrće po želji. Isto možete primijeniti i na našu pitu, međutim prvo probajte provjerenu verziju. Sve je gotovo za pola sata, a sočna pita poslužit će kao konkretan obrok za ručak i večeru, ali i male slane zalogaje tijekom dana. Priprema je jednostavna i sigurno ćete uživati svakom koraku.

Pita od tikvica

Sastojci:

900 g tikvica
200 g mladog luka
6 g svježe majčine dušice
7 jaja
90 g brašna
30 g češnjaka
240 g parmezana
10 ml maslinova ulja
1 prstohvat papra
5 g soli
1 dcl mlijeka

Priprema:

Narežite tikvice po dužini - na tanke ploške i nasjeckajte mladi luk. Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri te na žličicu zagrijanog maslinovog ulja stavite tikvice, mladi luk i svježi timijan (po želji) i začinite. Pirjajte dok tikvice ne omekšaju i ne otpuste tekućinu. Kad su gotove stavite ih u cjedilo i ostavite tako 10 minuta da sav višak vode izađe. 

U međuvremenu pomiješajte jaja, češnjak i brašno te postepeno dodajite mlijeko tako da dobijete glatko tijesto. Za kraj dodajte parmezan i sve pomiješajte. 

Tikvice prebacite na lim obložen papirom za pečenje i prelijte smjesom od jaja pa pospite preostalim naribanim sirom. Sve pecite na 210 stupnjeva oko 15-20 minuta. Kad se sve malo ohladi, možete poslužiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. lipanj 2024 08:42