Dobro pripremljen burek lijepo će nam "sjesti" u svako doba dana i godine, pa čak i po ovakvim pasjim vrućinama. Samo, mislite se vi sad, tko bi na +35 palio pećnicu... Mi je sigurno nećemo paliti, ali ipak ćemo uživati u slasnom i hrskavom domaćem bureku jer imamo recept za - burek iz tave.
Tajna njegove pripreme je u preljevu koji je lako smućkati u staklenci, a bureku će dati optimalnu dozu sočnosti i hrskavosti.
Evo vam recept, a na ovom linku ćete pronaći i video pa ćete se uvjeriti da se zaista priprema kao od šale.
Burek iz tave
Sastojci:
2 jaja
2 kore za savijače
1 čaša mlijeka
1 šalica ulja
skuta
peršin
Priprema:
Korama otkinite krajeve, kako biste dobili okrugle oblike. Jedan treba biti veći, tako da prelazi rubove tave, drugi manji, tako da prekriva samo tavu, ali da joj ne prelazi rubove. Otkidane komade tijesta sačuvajte.
U staklenku stavite jaja, mlijeko i ulje, poklopite staklenku i sastojke dobro promućkajte.
Nauljite tavu. Na dno joj stavite veću koru, tako da joj rubovi prelaze rub tave, zatim sredinu kore prelijte s malo preljeva. Po tome rasporedite odrezane okrajke tijesta pa po njima rasporedite skutu i peršin. Prekrijte nadjev preostalom, manjom korom, prelijte je preljevom pa preko toga prebacite dio tijesta koji visi preko ruba tave.
Prelijte burek preostalim umakom i ostavite ga da odstoji u hladnjaku 30 minuta, a po želji i dulje (možete ga ovako pripremiti večer ili dan ranije).
Burek potom ispecite u tavi na štednjaku, na laganoj vatri, poklopljeno. Pecite ga dok s obje strane ne uhvati lijepu boju.