StoryEditorOCM
Savjetiprovjerene metode

Znate li kako pripremiti smrznutu ribu? Uz ove savjete riba neće biti hrpa kaše bez okusa, evo kako je pravilno pržiti

Piše SD SPIZA
30. kolovoza 2023. - 16:20

Koliko puta vam se dogodilo da ste zaboravili večer prije odmrznuti ribu? Pa ste, kako biste spasili stvar, tu istu ribu stavili na kratko kuhanje prije idućeg koraka u kuhinji, bilo prženja ili pečenja... Hmm, i ne tako dobra ideja! Evo zašto to nije dobro, a otkrit ćemo vam i bolji način koji ne rezultira katastrofom te trikove uz pomoć kojeg ćete sačuvati teksturu ribe.

Kuhanje smrznute ribe nije tako jednostavno kao što se čini. Češće nego ne, fileti se na kraju neravnomjerno kuhaju što rezultira užasnim okusima i teksturama. Čini se da riba gubi svu svoju teksturu, ostavljajući vam hrpu kaše bez okusa!

Ribu trebate polako kuhati u varivima, juhama ili curryjima. Nadalje, filete trebate pravilno pripremiti prije nego što uopće započnete s kuhanjem, a trik je da ih kuhate na visokoj temperaturi i to određeno vrijeme.

image
Shutterstock

Prženje smrznute ribe ima dva glavna koraka: pripremu ribe i ‘stvarni‘ dio kuhanja - prženje. I jedan i drugi su vrlo važni, a mi vam donosimo nekoliko savjeta, uz pomoć kojih će, vaša pržena riba svaki put će biti ukusna, pahuljasto mekana i sočna!

Uzmite u obzir koju metodu prženja ste odabrali. Smrznute filete možete pržiti u tavi, u dubokom ulju ili na zraku. No, svaka od ovih tehnika kuhanja ima različite korake. Evo koje...

PRIPREMA RIBE

Nedvojbeno najvažniji korak. Nemojte ga preskakati ili, zato što je teško, preskakati neke dijelove, ako to učinite uništit ćete svoju prženu ribu.

Za početak izvadite riblje filete iz zamrzivača. Izvadite ih iz pakiranja i provjerite jesu li uklonjene sve folije ili folije.

Isperite višak ledenih kristala. Zatim isperite filete pod hladnom tekućom vodom. Ovo je jednostavno za uklanjanje kristala leda s površine ribe. Za to vam nije potrebna ni minuta, a pomoći će da se riba ravnomjernije ispeče.

Nakon što uklonite većinu ledenih kristala, osušite filet ribe sa svih strana. Koristite listove papirnatih ručnika za jednokratnu upotrebu. Provjerite je li riba suha i ima li viška vlage na površini.

image
Shutterstock

KAKO PRŽITI SMRZNUTE RIBLJE FILETE

Za pržene smrznute riblje filete potrebna vam je samo tava s debelim dnom ili neprianjajuća tava. Možete koristiti bilo koju vrstu začina koju želite. A za ovu tehniku ​​možete koristiti čak i marinadu.

Za početak zagrijte tavu na srednje jakoj vatri. U tavu možete dodati još malo ulja, ali nije nužno. Riblji fileti već su premazani uljem.

Kad se zagrije, u tavu dodajte smrznuti začinjeni file. Ostavite da se kuha s jedne strane 3 minute ili dok ne počne rumeniti. Preokrenite ga i ostavite da se peče još 2 minuta. Zatim provjerite ima li dovoljno ulja u kojem će se riva pržiti preostalo vrijeme kuhanja. Posudu poklopite ili pokrijte aluminijskom folijom.

Smanjite vatru na srednju i ostavite filete da se odmrznu i kuhaju 6-8 minuta. Trebali bi postati neprozirni, a unutarnja temperatura trebala bi biti najmanje 63⁰C stupnja. Ako nije, ostavite ribu da se kuha još par minuta.

KAKO PRŽITI SMRZNUTE RIBLJE FILETE NA ZRAKU

Smrznutu ribu prženu na zraku još je lakše napraviti nego onu prženu u tavi. Opet, možete koristiti bilo koju vrstu začina koje želite, a moguća je i upotreba umaka za podlijevanje.

Zagrijte svoju fritezu na 190 stupnjeva. Fritezu možete staviti na postavku "prženje na zraku". Ako koristite postavku "pečenje", filetima će trebati više vremena da se peku i mogu ispasti kašastiji.

Ako želite, svoju košaru za prženje na zraku možete obložiti neljepljivim pergamentnim papirom ili oblogama za košare ili čak listom aluminijske folije.Dodajte smrznute filete u jednom sloju. Zatim ih ostavite da se kuhaju ukupno 8-12 minuta, odnosno dok se potpuno ne ispeku. Ne zaboravite okrenuti filete nakon što prođe polovica vremena.

image
Shutterstock

DUBOKO PRŽENJE SMRZNUTE RIBE

Prženje smrznutih fileta u dubokom ulju jednako je jednostavno, ali postoji više ograničenja. Prvo, pohane smrznute filete možete kuhati samo ako su bili zamrznuti s premazom od mrvica. 

Smrznutu ribu pržite samo onakvu kakva jest. Zamrznute filete ne morate prethodno začiniti ili premazati uljem. Zagrijte ulje za prženje na 180 stupnjeva. Kad se ulje zagrije, dodajte smrznute filete i ostavite da se prže 5-8 minuta, ovisno o veličini i debljini.

Ponovno provjerite unutarnju temperaturu fileta prije nego što ih samo poslužite. Ovo je posebno važan korak za duboko prženu smrznutu ribu jer je puno teže reći kada je gotova samo gledajući je. Nakon što su pečeni, izvadite ih iz vrućeg ulja i ocijedite višak ulja na slojevima papirnatog ručnika.

Najbolji način da osigurate da je vaša smrznuta riba sigurna za jelo i da ima najbolju teksturu je testiranje unutarnje temperature. To je najtočniji način da se utvrdi je li komad gotov.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. svibanj 2024 07:00