StoryEditorOCM
SavjetiOBRATITE PAŽNJU

Velika greška kod prženja ribe može upropastiti cijeli trud, radite li je i vi? Neki misle da je tako bolje, ali...

Piše T. S. M.
17. svibnja 2024. - 07:05

Čak i oni koji se ne smatraju velikim ljubiteljima ribljih jela rado će gricnuti komadić netom ispržene friške ribe. Pravi je užitak osjetiti hrskanje fine korice i dobro zaprženih repnih peraja, a neki će reći da su najslađe ribice koje se prže cijele.

Mi se s tim bonkulovićima potpuno slažemo i njima ova tema vjerojatno neće biti zanimljiva. Problem o kojem će biti riječi tiče se onih koji često priremaju ribu narezanu na komade.

Kod prženja ribe narezane na komade, bilo da je riječ o fetama ili filetima, jedna stvar je problematična. Debljina.

image
Shutterstock

Ako su fete predebele, odnosno fileti previše debelo rezani, neće se ispržiti kako treba. Zanimljivo je da mnogi vjeruju da su deblje fete i fileti bolja opcija, jer će pomoći da riba ostane sočna. Ali griješe.

Ključ za uspješno prženje ili pohanje bijele ribe je osigurati da su komadi dovoljno tanki kako bi se ispekli do kraja. Veći se fileti također lakše raspadnu dok ih okrećete pa riba "popije" previše ulja.

Ribu je, stoga, bolje narezati tanje pa će se pržiti kraće, neće se raspasti niti će biti pretjerano masna. Osim toga, tanji komadi znače više hrskavih djelova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. svibanj 2024 06:55