Lijepo je uživati u porciji dobro skuhanog graha, ali nije nimalo lijepo kad vas nakon što ste se fino nauživali snađu probavne tegobe. Nadimanje, podrigivanje, osjećaj težine... da više ne nabrajamo. Upravo zbog toga oni s osjetljivijom probavom često se klone graha, a to je prava šteta jer omiljeni fažol može biti itekako ukusan.
Kako biste spriječili da vam ovo omiljeno jelo izazove neželjene posljedice, možete se osigurati ispijanjem čaja od metvice, no također vam mogu pomoći i dva mala trika pri kuhanju graha. Točnije dva mala dodatka. Bez brige, sigurno ih već imate u kući.
Jedan smo vam već spominjali i riječ je o sodi bikarboni koja, kad se doda pri kuhanju može ublažiti negativne posljedice uživanja u mahunarkama. Kako ipak može utjecati i na ukus, jer može blokirati ili potaknuto određene kemijske reakcije, mi vam savjetujemo da je dodate već pri samom namakanju graha jer tu ćete prvu vodu, kao što smo vam već savjetovali, ionako baciti.
Radite li pak s konzerviranim grahom, ovaj savjet ne možete primijeniti, ali zato možete iskušati jedan drugi: u grah umjesto sode dodajte malo - rakije. Za lonac od 4-5 litara bit će vam dovoljno 50 ml rakije, a dodat ćete je na samom početku kuhanja, dok je voda još hladna. Trebala bi pomoći da se ovojnica zrnja graha, koja nam izaziva najviše problema pri probavi, tijekom pripreme jela bolje skuha i omekša.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....