StoryEditorOCM
Slanobrzo i lako

Fažol alla dolce-garbo najbolji je s kremastom palentom s puno parmezana: očarat će vas opojni spoj okusa mletačke kuhinje

Piše T. S. M.
21. studenog 2024. - 13:51

Puno je jela koja neki obožavaju, a drugi ih ne mogu smisliti, a nama je napamet palo ovo: dolce-garbo. Odnosno, kako ga neki zovu, jetrica na venecijanski. Problematičan je upravo glavni sastojak - jetra, odnosno džigerica - jer mnogima već sama pomisao na nju stvara mučninu. Drugima pak, nema ništa slađe.

No čak i neki od onih kojima se jetra izrazito gadi priznaju da je riječ o jelu u koje, osim te mrske namirnice, idu jako dobri sastojci: puno luka, panceta, fini začini... E pa sad ćemo i takvima omogučiti užitak u ovom jelu. Kako? Džigericu ćemo zamijeniti grahom. 

Rado bismo ovo jelo nazvali fažol na venecijanski, ali ne smijemo. Takvo jelo već postoji, no o njemu neki drugi put. Idemo ga onda zvati fažol alla dolce-garbo. Riječ je zapravo o slobodnoj interpretaciji jednog drugog starog mletačkog jela, naziv mu je manai, a izgleda otprilike ovako:

image
Shutterstock

Onda nas razumijete zašto nama nekako više baca na dolce-garbo, osobito nakon što smo ga malo doradili. Recept smo pronašli na stranici slavne kuharice Nigelle Lawson, ali smo ga mrvicu prilagodili.

Imate li svoje omiljeno jelo s grahom koje biste voljeli s nama podijeliti, javite nam se na spiza@slobodnadalmacija.hr.

Fažol alla dolce-garbo

Sastojci

400 g skuhanog graha (ili 1 konzerva)
150 g pancete
100 ml crnog vina
25 g grožđica
1 žlica koncentrata rajčice
2 žličice octa
1 ljubičasti luk 
1 režanj češnjaka
peršin
sol, papar

Priprema

Potopite grožđice u vino.

Pancetu nasjeckajte na kockice pa ih stavite u tavu na umjerenu vatru i zagrijavajte dok ne postanu staklaste. Dodajte luk nasjeckan na kockice ili tanke listiće i pirjajte ga dugo uz miješanje da se dobro karamelizira.

Dodajte češnjak, pirjajte dok češnjak ne zamiriše, zatim dodajte koncentrat rajčice i pirjajte uz miješanje dok malo ne potamni pa dodajte grožđice zajedno s vinom.

Pustite da zavrije, dodajte grah zajedno s tekućinom iz konzerve (odnosno oko 150-200 ml vode od kuhanja ako ste ga sami kuhali), sol i papar pa kuhajte dok se malo ne zgusne.

Dodajte sjeckani peršin i ocat pa promiješajte i poslužite s palentom u koju ste skuhali u mješavini vode i mlijeka te joj dodali maslac i ribani parmezan kako bi bila lijepo kremasta. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. prosinac 2024 12:01