StoryEditorOCM
Savjetiznate li odgovor?

Trebamo li guliti patlidžane? Provjerite postupate li pravilno, uopće nije svejedno, a itekako utječe na zdravlje

Piše Tea Sumić Miletić
5. srpnja 2024. - 07:05

Patlidžan je slasno ljetno povrće s kojim se mogu napraviti mnoga ukusna jela, no uz njega se veže jedna mala kontroverza. Treba li mu skinuti koru ili ne.

Mnoga se jela uopće ne bi mogla napraviti ako bi se balancani ogulila kora - recimo, teško bi ih bilo puniti, jer bi se raspale pri pečenju - no neka se jela mogu napraviti samo ako se kora ukloni, recimo namaz od pečenih balancana.

Pored toga postoji i sva sila jela u kojima je uklanjanje kore stvar ukusa. Stoga je sasvim opravdano pitanje trebamo li patlidžane ljuštiti ili ne.

image
Shutterstock

Kako je to, kao što smo već zaključili, manje-više stvar ukusa, a o ukusima se ne raspravlja, provjerili smo što po tom pitanju kaže medicinska struka. I naišli na iznenađenje. Prema podacima sa stranice WebMD baš se u tamnoljubičastoj kori patlidžana nalazi nasunin, jedinstveni antioksidans za koji stručnjaci vjeruju da može sačuvati i zaštititi stanične membrane, preciznije, može zaštititi masnoće u membranama, koje su odgovorne za zaštitu stanica od štetnih slobodnih radikala koji mogu dovesti do raka i drugih bolesti.

Slobodni radikal je, podsjetimo, molekula koja ima nespareni elektron, što ga čini potencijalno nestabilnim i stoga štetnim za zdravlje. Ljudsko tijelo prirodno proizvodi neke oblike slobodnih radikala, ali oni također mogu doći iz vanjskih izvora poput zračenja, dima cigareta ili određenih teških kemikalija.

image
Shutterstock

Slobodni radikali uzrokuju neke od zloglasnih "bolesti današnjice", a dvije od najčešćih među njima su rak i ateroskleroza, odnosno nakupljanje masnog plaka u arterijama koje dovodi do bolesti srca.

Različiti drugi izvori i rezultati studija navode kako kora od balancane osim nasunina koji se potencijalno bori protiv raka, sadrži i druge antioksidanse koji mogu pomoći u obrani od slobodnih radikala.

Među njima su klorogenska kiselina je antioksidans koji ne samo da pomaže u prevenciji raka, već djeluje antibakterijski i antivirusno te pomaže u snižavanju razine "lošeg", LDL kolesterola i vitamin P koji učinkovito smanjuje lipide i kolesterol u krvi, povećava elastičnost i čvrstoću kapilara te je vrlo koristan za zdravlje kardiovaskularnog i cerebrovaskularnog sustava.

image
Shutterstock

Kora patlidžana sadrži i antocijane, flavonoide i vitamin C, redom moćne antioksidanse koji mogu ukloniti štetne slobodne radikale, zaštititi stanice i odgoditi proces starenja stanica. Osim toga, bogata je dijetalnim vlaknima, koja mogu pospješiti peristaltiku crijeva te ubrzati eliminiraciju otpadnih tvari iz organizma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. srpanj 2024 07:07