Tijekom dugog toplog ljeta uživali smo u caponati, jelu koje kombinira rajčice, patlidžane, luk i masline sa začinskim biljem, no sada nam treba malo jača verzija ovog jela. I pronašli smo je. Znate li da postoji caponata sa slanutkom?
Nama je pravo otkriće. Slanutak jamči dugotrajnu sitost, a ovom jelu daje novu dimenziju.
Umjesto u svojstvu priloga ili laganog obroka, sada ga možete poslužiti kao glavno jelo.
Caponata sa slanutkom
Sastojci:
400 g rajčica šljivarica
400 g kuhanog slanutka (1 konzerva)
100 ml crnog vina
50 ml maslinovog ulja
2 žlice octa
2 žlice crnih maslina bez koštice
2 žlice kapara
1 žlica koncentrata rajčice
2 režnja češnjaka
1 patlidžan
1 luk
svježi bosiljak, ružmarin ili peršin
sol, papar
Priprema:
Nasjeckajte patlidžan na ploškice, posolite ih i ostavite da puste vodu pa ih izažmite i poškropite uljem te ih ispecite na grill tavi ili u pećnici, a možete ih i prepržiti na tavi u koju ste stavili malo ulja
Na maslinovom ulju pirjajte luk s prstohvatom soli dok ne postane proziran, dodajte mu češnjak, promiješajte i kad češnjak zamiriše dodajte koncentrat rajčice, dobro promiješajte i kad potamni ubacite sjeckane rajčice.
Promiješajte, posolite pa pirjajte na laganoj vatri oko pola sata, dodajte patlidžane pa kuhajte još desetak minuta. Maknite s vatre, dodajte ocat, slanutak, papar, kapare i masline. Poklopite i pustite da odstoji 10-ak minuta da se okusi prožmu, dodajte začinsko bilje i poslužite.