Temperature su već neko vrijeme poprilično visoke, a odlasci na plažu su nam postali svakodnevni i to ja znak da je došlo vrijeme od lubenica. Jedva smo ih dočekali, ali mnogi će se iznenaditi kad čuju da su je sve ove godine krivo ‘čuvali‘.
Većina nas lubenicu odmah iza kupovine u stavlja u hladnjak, međutim, to nije najbolji način da se očuvaju njen okus i svježina.
Ako se odlučite na taj potez, primijetit ćete da je miris lubenice drukčiji, a ako bolje pogledate vidjet ćete da joj se i boja promijenila.
Kako piše američki časopis Real Simple, jedan od najboljih načina da se sačuva kvaliteta lubenice jest držanje ovog voća na sobnoj temperaturi, pa će tako ona ostati svježa i nepromijenjena čak i nekoliko dana, piše portal Krstarica.
Poslije određenog vremena, kada ste svjesni da ona ne može više biti na sobnoj temperaturi, poželjno je odlaganje u zamrzivač, stavljajući je u posudu s poklopcem nakon sjeckanja na manje ili veće komade.