Ravioli, nadjeveno tijesto koje će mnogima namah (pogrešno!) zazvučati kao "rafioli" – trogirski, naravno – odlična su ideja kako korisno provesti slobodno kišno prijepodne. Zapravo i ne "pitaju" puno vremena, najviše dva sata za izradu, a onda imate (uz neku lijepu, sezonsku salatu) gotov ručak!
Najprije zamijesite tijesto; trebat će vam do dvije šalice brašna, u ovom je receptu kombinacija integralnog pirovog i bijelog glatkog pšeničnog, u omjeru pola-pola. Nešto glutena ipak dobro dođe, za elastičnost prilikom izrade...
U brašno ubacite prstohvat soli, dva do tri jaja, malko kurkume ako želite da bude žuće (kurkuma je i zdrava k tomu), stavite nekoliko žlica ulja (ovdje je maslinovo, ukusnije je), te uz još malo tople vode umijesite srednje meko tijesto u kuglu. Pokrijte je krpom ili ubacite u plastičnu vrećicu, i barem pola sata na odmor!
Dok se zamjes odmara, priredite nadjev. Kupite svježi sir, može biti zrnati ili s vrhnjem, pa i ricotta, te ga ubacite u zdjelu sa začinima; preporučam kopar, vlasac, može i bosiljak. Malo soli i nešto više papra, te slatke paprike.
U sirnu smjesu ćemo potom ubaciti komadiće pancete koju smo prethodno popekli na tavici, dok se nije zahrskavila. Nemojte štedjeti na panceti, ona će dati dalmatinski, štoviše vlaški štih ovom izvorno talijanskom jelu!
Nadjev pustimo da se prohladi (ostavimo dio za završni posip) te režemo raviole na tijestu razvaljanom do debljine ne više od dva milimetra (bit će preteški); računajte da na valjanje gubimo najviše vremena ako nemamo onaj zgodan kućni ručni uređaj, kao neki manualni laminator.
Uzest ćemo potom kalup ili dobru, staru čašu od dva deca, te utiskivati kružnice po "lancunu" od tijesta. A sredinu svakog kruga stavimo žličicu nadjeva, preklopimo, te utisnemo krajeve – pinjurom. Raviole slažemo na oval, neka se prosuše prije završne obrade (kuhanja)...
U vruću vodu ubacujemo naše mile zamotuljke (raviole), te ih kuhamo koju minuticu – dok ne isplivaju. I gotovo!
Serviramo ih posute hrskavim komadićima pancete koje smo ostavili sa strane, ribanim parmezanom ili grana padanom, sa listićima (kasnog) svježeg bosiljka i malo mljevenog crnog papra. Guštajte u ovom dalmatinsko-talijanskom jelu uz čašu vina po želji; hladnog bijelog, odnosno crnog na sobnoj temperaturi.