StoryEditorOCM
Savjetisigurno ga imate

Čak i profesionalni kuhari koriste ovaj trik kad dinstaju luk: ovaj sastojak učinit će čuda za okus i ubrzati kuhanje

Piše T. S. M.
29. rujna 2024. - 08:15

Vrhunski chefovi i iskusne domaćice dat će vam isti savjet kad ih pitate koja je tajna pripreme najukusnijih jela: koristite puno luka i dobro ga prodinstajte. Dinstanjem luka dolazi do njegove karamelizacije, što ga čini slađim i daje mu lijepu boju, a jelima u kojima je iskorišten kao baza onaj prepoznatljiv domaći okus i gusti, fini šug kojeg je užitak pomazati komadom kruha.

Nažalost, karameliziranje odnosno dinstanje luka poprilično je dugotrajan posao ako ga želite odraditi kako treba. Za najbolji rezultat luk je potrebno dugo pirjati na laganoj do umjerenoj vatri uz marljivo miješanje, jer bi ga, s obzirom na to da je pun šećera, visoke temperature i izostanak miješanja vrlo lako mogli pretvoriti u nešto što nitko ne bi poželio, a ni smio pojesti.

Što ga sporije dinstate, to bolje, mnogi tvrde da je optimalno vrijeme čak 40 minuta (doduše riječ je o nešto većim količinama nego ih većina koristi za pripremu obiteljskih obroka). Srećom, to se vrijeme da malo skratiti, ako znate što luku treba dodati.

Dodavanjem šećera možete ubrzati proces karamelizacije i dobiti još bolju boju i okus, ali budite na oprezu, jer šećer, kako smo već spomenuli, a to sigurno i sami znate, lako gori. Za dinstanje jednog do dva luka bit će vam dovoljan samo prstohvat, a morat ćete pogoditi i pravi trenutak. Nemote ga stavljati dok luk ne omekša i pusti tekućinu, u protivnom će brzo zagorjeti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. rujan 2024 08:17