Ticker 1

Prijelomna vijest

Ticker 2

StoryEditor
Showbizrijetka bolest

Nekadašnja kraljica modnih pista probudila se nepokretna nakon što je doktor njeno stanje pripisao umoru i stresu, ipak je pozitivna i puna vjere

Piše Piše. L. L.
19. veljače 2020. - 21:24
Sonia VeraProfimedia

Kad se bivši model i dizajnerica Sonia Vera probudila s posve utrnutom rukom, isprva je mislila da ima srčani udar. Otišla je liječniku, no rečeno joj je da je to od stresa i umora i neka se samo dobro naspava i poslali je kući. Sonia ih je poslušala, otišla kući i malo prilegla da bi se pet sati kasnije probudila paralizirana od vrata naniž, prenosi Jutarnji list.

Sonia (46) je inače rođena Venezuelanka, no već godinama živi u Londonu gdje je izgradila zavidnu karijeru u svijetu mode.

Prve naznake da nešto nije u redu pojavile su se u lipnju 2017. kad je prvi put potražila liječničku pomoć da bi je liječnici otpravili kući na odmor.

Duboko u sebi znala je da nešto doista nije u redu. Kad se probudila paralizirana, zanimljivo, nije paničarila. Vjerovala je da će to proći i da će liječnici vrlo brzo ustanoviti što nije u redu.

U bolnici su je podvrgnuli brojnim testovima, uključujući i dvije punkcije kralježnice, prije nego su joj dijagnosticirali transverzalni mijelitis, rijetko neurološko stanje koje napada središnji živčani sustav i uzrokuje upalu leđne moždine.

Sonia je u bolnici provela šest mjeseci gdje su joj steroidima pokušavali smanjiti upalu. Nakon toga je dobila tri terapije imunoglobulinom kao i intenzivnu fizioterapiju.

Sonia je prije bolesti bila uspješna manekenka i TV voditeljica, a pokrenula je i svoju vlastitu liniju kupaćih kostima.

Liječnici su joj rekli da za njezino stanje zapravo nema lijeka i da vjerojatno nikad više neće hodati, no ona ostaje pozitivna i trudi se preokrenuti liječničku prognozu.

Svakodnevno vježba hodanje u bazenu i budno prati novosti u liječenju transverzalnog mijelitisa.

Nakon što je vidjela da su u SAD-u počela klinička testiranja epiduralnog stimulatora te da su prvi rezultati obećavajući, pokrenula je GoFundMe kampanju kako bi prikupila sredstva za liječenje koje joj je jedina nada da ponovno prohoda.

'Fizički sam loše, naravno. Mučim se s čitavom jednom stranom tijela jer ne reagira kako bi trebala. Konstantno me boli desna ruka i obavljanje nekih svakodnevnih stvari mi stvara poteškoće. Ali mentalno sam ok. Imam lošijih perioda, no brzo se saberem. Svako jutro meditiram kako bih se smirila i usredotočila na oporavak. Biti pozitivan i imati vjere je jako važno', kaže Sonia.

#SONIA VERA

Izdvojeno