StoryEditorOCM
TV&Realityrazgovor s pirkeom

Za ‘Bijeli put‘ inspiriralo ga je brutalno ubojstvo u Splitu, ubacio je drogu, malo politike... Sada sprema seriju o NDH

Piše Marko Podrug
16. listopada 2024. - 19:43
Emir Imamović Pirke: ‘Zaplet nije bio problem, balkanski karteli su na cijeni na Interpolovim potjernicama‘Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Novinar, kolumnist, književnik i scenarist Emir Imamović Pirke autor je serije “Bijeli put”, čija je treća epizoda prikazana ovoga tjedna na HRT-u. Taj ritam je za old school gledatelje, a za one nestrpljivije svih šest epizoda već je dignuto na aplikaciji HRTi. Serija je, osim u Zagrebu, snimana i u Šibeniku, gradu u kojem se Pirke, nakon Tuzle i Sarajeva, skrasio prije petnaestak godina.

Već godinama živite u Šibeniku, relativno mirnom i sigurnom gradu, a iz vaših prstiju onda iziđu ubojstva, karteli, intrige, droga i slične "radosti". Zar ne bi trebalo biti da okolina definira čovjeka, odnosno, u vašem slučaju, i čovjeka i autora?

- Meni je Šibenik, nakon Tuzle i Sarajeva, treća okolina, a budući da nemam – što može posvjedočiti šibenski kirurg Andrej Baljkas – kosti od plastelina, tako mi okoline definiraju samo ritam života. Pritom ja ne pišem o stvarnosti kakva jest, već gradim paralelne u koje onda dodajem stvarnosne elemente.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. listopad 2024 19:43