StoryEditorOCM
ShowbizEbu potvrdio

Drame oko Eurosonga ne prestaju: ‘Provodi se opsežna istraga!‘

Piše vijesti sd/Hina
5. lipnja 2024. - 14:22

Neovisan stručnjak istražit će događaje oko ovogodišnje Eurovizije nakon niza kontroverzi poput diskvalifikacije nizozemskog natjecatelja ili propalestinskih prosvjeda.

Međunarodno glazbeno natjecanje diskvalificiralo je nizozemskog natjecatelja Joosta Kleina zbog „incidenta” u kojem je navodno verbalno prijetio zaposlenici produkcije, a izraelska natjecateljica Eden Golan nastupala je u vrijeme pogoršanja humanitarne situacije u Gazi.

Izraelska nacionalna televizija kasnije je tvrdila da je bila suočena s „prikazima mržnje bez presedana” od drugih država. Organizatori Eurovizije potvrdili su da će se stoga provesti istraga tih događaja. Europska unija radiotelevizija (EBU) želi stalno raditi na poboljšanju svojih usluga i događaja”.

„Kako bismo dodatno ojačali eurovizijsko natjecanje zatražili smo od neovisnog stručnjaka da istraži ESC 2024. u Malmou i s EBU-ovim vladajućim tijelima podijeli što je otkrio i zaključio kako bi nastavili poboljšavati taj godišnji događaj”.

image
Tobias Schwarz/Afp

Nakon natjecanja na kojem je pobijedila Švicarska, ispred hrvatskog Baby Lasagne, organizatori su najavili da će provesti istragu jer dio delegacija „nije poštivao duh pravila”.

Tijekom tjedan dana dugog natjecanja propalestinski prosvjednici stizali su pred lokaciju natjecanja kako bi izrazili podršku stanovnicima Gaze i kritizirali sudjelovanje Izraela.

Nastup njegove predstavnice dočekan je zvižducima i uzvicima negodovanja. Izraelsku delegaciju kritizirali su i drugi natjecatelji, poput irske Bambie Thug koja se izražava kao nebinarna osoba. Ona je potvrdila za medije da postoji istraga o događajima tijekom natjecanja. U jutarnjem programu Irland AM-a otkrila je kako se pokrenula istraga jer je prijavila EBU komentare izraelske televizije KAN o njezinom nastupu tijekom polufinala. Bambie Thug vjeruje da takvi komentari krše pravila natjecanja, piše Eurowix. 

image

 

 

Jessica Gow/tt/Afp

Istraga uključuje i navodni pritisak izraelske delegacije tijekom generalne probe velikog finala kad Bambie nije mogla sudjelovati na paradi zastava. Na dan finala irska delegacija je imala sastanak s EBU-om gdje je nekoliko nacionalnih televizija zaprijetilo povlačenjem emitiranja.

Bambie je u jutarnjem programu rekla kako ne može dalje govoriti što se dogodilo u Malmöu dok istraga ne završi. 

image

 

 

Tobias Schwarz/Afp
image
Jessica Gow/tt/Afp

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. lipanj 2024 14:45