StoryEditorOCM
ProstorijaURADI SAM

Imali su samo šest tjedana za preuređenje; pogledajte što je sve mladi par uspio sam u tako kratko vremena, svaka čast!

Piše Jelena Cvetko/Dom i Dizajn
25. prosinca 2023. - 08:00

Zdravka i Alen upoznali su se u ovo blagdansko vrijeme prije točno deset godina u Rijeci. Iako ni jedan ni drugi nisu iz Rijeke - Zdravka je iz Klenovice, a Alen s Raba - svatko se u svoje vrijeme ondje odlučio preseliti, a zajedno su počeli živjeti vrlo brzo nakon što su se zaljubili. Dugi niz godina bili su podstanari, a zatim su prije četiri godine kupili stan.

- Veselili smo se činjenici da smo stan uspjeli pronaći na željenoj lokaciji te da ćemo napokon imati nešto svoje i urediti ga po vlastitim zamislima. No, to prvotno veselje zamijenila je panika. Saznali smo da je stan u kojem smo bili podstanari prodan i da novi vlasnik želi da izađemo za šest tjedana. Rok, odnosno datum izlaska će mi zauvijek ostati ugraviran u sjećanju jer je to ujedno bio i moj rođendan. Naš novi stan zahtijevao je potpunu adaptaciju, a razmišljali smo o useljenju i postupnom izvođenju radova. Ali onda smo shvatili da bi se radovi u tom slučaju razvlačili... Odlučili smo se suočiti s izazovom i odmah ga preurediti - prisjeća se Zdravka,  piše Dom i Dizajn.

image

Dom i dizajn

Tomislav Krišto/Cropix

I uspjeli su. Prvo su, prepričava, iznijeli gomilu starog namještaja. Stan površine 60 kvadrata imao je puno zasebnih prostorija odvojenih hodnikom, a oni su zamislili otvoreni koncept koji su dobili rušenjem zida od kuhinje, širenjem ulaza u dnevni boravak otvarajući ga skroz do stropa i žrtvovanjem hodnika. Na taj su način dobili komunikaciju kroz cijeli prostor.

Uslijedili su radovi na završnoj obradi zidova, instalacijama struje i vode, postavljanju keramike u kupaonici i laminata u ostatku stana.

image
Tomislav Krišto/Cropix
image
Tomislav Krišto/Cropix

Alen je imao glavnu ulogu u izvedbi svega toga, izuzev pločica u kupaonici i postavljanja laminata te struje, oko čega mu je pomogao šogor. Divim mu se zbog toga. Konačno mi je pripremio, kako znam reći, ushićeno očekivano slikarsko platno - ističe Zdravka, koja je, pak, zaslužna za uređenje interijera.

image
Tomislav Krišto/Cropix
image
Tomislav Krišto/Cropix

Nije se, kaže, željela ograničavati i fokusirati na jedan stil, nego joj je ideja bila kreirati dom koji će im pružiti udobnost, sigurnost, jako bitnu funkcionalnost i ono najvažnije - vlastitu oazu u kojoj će uživati nakon napornog radnog dana.

- Više preferiram kombinirajući različite stilove uređenja u svoj dom unijeti osobnost. Tako, primjerice, kod nas imate priliku vidjeti rasvjetna tijela koja pripadaju industrijskom stilu, razne komade napravljene od metalne konstrukcije, ali i štukature ili, pak, pločice s mramornim uzorkom koje prostoru daju profinjen naglasak - otkriva Zdravka, koja kod uređenja veliku važnost pridaje zidovima.

image
Tomislav Krišto/Cropix

Osim štukatura, veliku okosnicu stana čini tapeta koja se svojom bogatom i reljefnom teksturom proteže duž cijelog zida, od samog ulaza pa sve do kraja dnevnog boravka, stvarajući zanimljivu poveznicu otvorenog prostora. Ni spavaća soba nije ostala zakinuta po tom pitanju. Zid iza uzglavlja kreveta krasi raskošna petrolej, odnosno duboko zelenoplava boja koja s ukrasnim stiropor-pločama stvara dašak opuštajuće elegancije.

- Drago mi je što sam kombinirala različite vrste materijala, tekstura i boja. Iako je većina namještaja u kombinaciji metal-drvo, dodatno osvježenje u dnevni boravak unijela sam kutnom garniturom kraljevsko plave boje u baršunastoj verziji i ljubičastom foteljom. U kuhinji i blagovaonici istu ulogu odradile su zelene baršunaste stolice i nježno tirkizna komoda na ulazu. Nju sam jedinu zadržala iz starog stana, cijelu sam je obnovila i time dobila detalj vintage šarma uz funkcionalni karakter modernijeg uređenja - opisuje.

image
Tomislav Krišto/Cropix

Zdravka i Alen veliki su zaljubljenici u "uradi sam" projekte. Dovoljno je reći da je sve u stanu, osim kuhinjskih elemenata, stolica, kreveta, kutne garniture i jedne fotelje, rezultat njihovih "uradi sam" projekata. Osim namještaja, tu možemo ubrojiti većinu rasvjetnih tijela i ukrasnih detalja, među kojima su, naravno, i oni božićni.

- Zamislite da poželite unikatni zlatni svijećnjak i anđele za Božić i netko vam to napravi… E, ja to već odavno ne moram samo zamišljati… - kaže sa smiješkom, dodajući kako je poseban užitak zajedno sudjelovati u osmišljavanju i izvedbi ideja.

Zdravka je svoj dom prigodno uredila dva tjedna prije Božića, ali si uvijek ostavi barem jedan detalj koji ukrašava na sam Badnjak.

- Možda izgleda samo simbolično, ali srcu bude ipak nekako toplije. Otkad pamtim, ovo doba godine bilo mi je najljepše i posebno. To je vrijeme kada sam doživjela neke od najljepših stvari koji su obilježile moj život, ali i neke najtužnije. No, to ne umanjuje zahvalnost i svečanost po meni najvećeg blagdana - otvorena je.

image
Tomislav Krišto/Cropix

U ovogodišnjem blagdanskom uređenju pratila ju je jedna misao, odnosno emocija, a to jenostalgija.

- Nostalgija za nekim davnim Božićima, nostalgija za vremenom kada nismo stalno žurili, nostalgija za dragim ljudima koji su bili s nama i onima koji su trebali biti… Ali nostalgija koja izmami najljepši osmjeh zbog divnih uspomena iz tih vremena… - kaže Zdravka, koja preferira spoj retro i vintage stilova, a posebno je sretna što je uspjela uklopiti i bakinu staru petrolej lampu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 23:38