StoryEditor
ProstorijaVODITE RAČUNA

Čistite masnoću sa štednjaka, u trenu može planuti, ne odlažite sprej protiv insekata u blizini... U našim stanovima brojne su ‘tempirane bombe‘, donosimo osam savjeta za veću sigurnost

18. lipnja 2021. - 16:26

Koliko se god mi osjećamo sigurni u našim domovima, svake godine, nažalost, događaju se nesretni slučajevi, koji su se mogli spriječiti.

Donosimo vas osam savjeta za sigurnost u kući koji bi vam mogli pomoći da procijenite i analizirate skrivene opasnosti koje se možda kriju u vašem domu, tako da možete poduzeti mjere i živjeti sigurnije.

image
Ne odlažite stvari po mjestima kojima se prolazi
Afp

1) Održavanje kuće

Ne držite iza vrata, po hodnicima, na balkonima, a naročito po stubištima, razne stvari koje se često odlože "na kratko vrijeme", a onda tu skupljaju prašinu još nekoliko mjeseci.

Previdit ćete da su tu, možete zapeti o njih, pogotovo kad nosite neke stvari i vidno polje nije najotvorenije.

Pobrinite se da razni kabeli nisu na vašem putu kako ih ne biste zakačili i pali. Vrata ormara, ladica i slično držite zatvorenima.


2) Održavanje kućne sigurnosti

Najveće opasnosti u kući su od požara, poplava, gubitka struje... Postavite detektore dima i ugljičnog monoksida i obvezno provjeravajte baterije detektora.

Korisno je imati plan za hitno napuštanje doma: s takvim planom trebali bi biti upoznati svi ukućani. Mnogi su stanovnici sjeverne Hrvatske nakon nedavnih potresa prvi put napravili plan.

Kad odlazite od kuće na dulje vrijeme, nemojte informacije o tome dijeliti na društvenim mrežama. Za dodatnu sigurnost razmislite o dodavanju kamera, svjetala koja se pale na pokret, dodatne brave.

3) Smanjivanje rizika od požara

Kućni požari mogu biti krajnje razorni, pa i opasni za život. Postoje koraci koje možete poduzeti kako biste smanjili rizik. Osnovno je nikada ne ostavljati jelo da se kuha bez nadzora.

Na štednjaku i ostalim plohama nemojte da vam vlada nered, očistite masnoću koja se može u trenu zapaliti, ni slučajno ne ostavljajte u blizini zapaljive predmete, poput laka za kosu, spreja za zaštitu od kukaca ili osvježivača zraka.

Super bi bilo da postavite tajmer koji će vas upozoriti kada bi kuhanje trebalo završiti, jer je u ovom stresnom vremenu vrlo lako zaboraviti kako je npr. lonac na štednjaku.

Uz to, tijekom kuhanja nosite usku odjeću kako biste se osigurali da se ništa ne zapali. Ako imate svijeće ili druge izvore otvorenog plamena, nikada ih nemojte ostavljati bez nadzora i postavljajte ih na nezapaljivu površinu, očišćenu od potencijalno zapaljivih predmeta.

image
O električnim žicama trebao bi se brinuti električar
Afp

4) Uklanjanje električnih rizika

Električna energija u trenu može uništiti dom. S električnim aparatima, kabelima i sl. treba biti vrlo pažljiv. Zamijenite sve oštećene ili pohabane žice i kabele i izbacite stare ili neispravne uređaje.

Nikada nemojte pretrpavati električne utičnice, po potrebi koristite produžne kabele, i to samo originalne, a ne priručno "sklepane". Uz to, sve električne sustave trebao bi popraviti ili instalirati školovani električar.

image
Nakon obrade sirovog mesa obvezno perite ruke
Afp


5) Briga o sigurnosti hrane

Kako biste zaštitili sebe i svoju obitelj od potencijalnih rizika, provjerite je li vaša kuhinja čista i na odgovarajući način održavana te izbjegavajte onečišćenje hrane, držeći sirovo meso i ribu podalje od povrća.

Prije kuhanja temeljito odmrznite hranu i kuhajte dovoljno dugo da hrana bude pravilno skuhana. Kako biste izbjegli širenje klica, redovito perite ruke prije i poslije rukovanja sirovim mesom.

Pažljivo rukujte noževima i ostalim oštrim priborom za kuhanje kako biste izbjegli ozljede.

image
Mobitel, sušilo za kosu i ostale električne stvari nisu predviđene za korištenje u kadi
Afp


6) Održavanje kupaonice

Kupaonica je mjesto na kojemu najveći broj osoba izgubi život nesretnim slučajem u domu. Ljudi se posklizavaju, pa udaraju, nekad kobno i glavom, o kadu ili neki drugi kupaonski predmet ili pak imaju nesreću s električnim aparatima (perilica rublja, sušilo za kosu, pegla za kosu...) u kombinaciji s vodom.

Koristite protuklizni tepih za kadu i za pod, a sušenje i peglanje kose dobro bi bilo obavljati izvan kupaonice. Najbolje bi bilo ne zaključavati se u kupaonicu, da vam se, u slučaju nesreće, može priskočiti u pomoć.

image
Redovito nadopunjujte kutiju prve pomoći
Afp


7) Nužne stvari 

Vaš bi dom trebao imati sve predmete za hitne slučajeve na lako dostupnu mjestu. Te stavke uključuju: komplet za prvu pomoć koji bi trebao imati flastere, gazu, antibakterijske maramice, sredstva za uklanjanje boli, lijekove za česte bolesti kao što su želučane tegobe ili prehlada.

Brojevi hitnih službi za kontakte, liječnike, bolnice ili centre za kontrolu otrova treba držati, kao i komplet za prvu pomoć, uvijek na istome mjestu.


8) Potaknite sigurnosne navike

Nije dovoljno da se samo vi brinete o sigurnosti u domu, nego trebate potaknuti i ostale ukućane. Naučite i svoju djecu o čemu treba brinuti kako biste bili sigurni u domu. Ako stanujete u zgradama, preporuka je da se o sigurnosti razgovara i sa susjedima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. kolovoz 2021 15:00