stdClass Object ( [id] => 1151016 [title] => Splićanka Dragica Rajčić Holzner: Pišem o ljubavi i nasilju. Moj je dida prvi dan braka pljusnuo baku i o tome treba govoriti! Njezin ovjenčani roman posvećen je Radošiću [alias] => splicanka-dragica-rajcic-holzner-pisem-o-ljubavi-i-nasilju-moj-je-dida-prvi-dan-braka-pljusnuo-baku-i-o-tome-treba-govoriti-njezin-ovjencani-roman-posvecen-je-radosicu [catid] => 423 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kad je početkom ove godine objavljena vijest da je dobitnica Švicarske književne nagrade za 2021. spisateljica rođena u Splitu Dragica Rajčić Holzner, znatiželja je bila velika, no da bi se doznalo nešto više o njoj, trebalo se strpjeti do samog kraja godine.

Do prvog međunarodnog književnog festivala "Split Lit Int", kad sam otkrila njezino ime na popisu gostiju koji dolaze u Split. Energična i druželjubiva, Dragica Rajčić Holzner (62) nije toliko samozatajna koliko je prolazila ispod radara naših medija, što je i posljedica toga što joj djela tek trebaju biti prevedena na hrvatski jezik.

U Hrvatskoj redovito provodi šest najtoplijih mjeseci, u ljetnoj kući u Rogoznici, gdje je posjećuje njezino troje djece i 11-godišnja unuka Kristina. U Švicarskoj živi između Innsbrucka i Züricha, sa svojim drugim suprugom, germanistom i povjesničarom.

Na njezinoj web-stranici stoji da je nakon završene srednje škole i boravka u Australiji 1978. otišla u Švicarsku, gdje je radila kao čistačica, peglačica i kućna pomoćnica.

Deset godina kasnije vratila se u Hrvatsku, radila je kao novinarka i osnovala list Glas Kaštela. Kad je počeo rat, s djecom je otišla u Švicarsku, ovaj put zauvijek, da bi kasnije upisala studij Sociokulturne animacije u Lucernu.

Iako je oduvijek, kaže, pisala, nakon dolaska u Švicarsku objavljivala je pjesme, kratku prozu i drame na njemačkom jeziku, dobila je čitav niz nagrada.

Napisala je i dva romana, a "Glucke" (Sreća) je nagrađen najvećom državnom književnom nagradom.

U svojim lirskim djelima često koristi stil koji se namjerno temelji na takozvanom gastarbajterskom njemačkom, a u recenziji njezine nagrađene knjige stoji da je napisala "lingvistički fascinantan roman koji se izdvaja od novih izdanja posljednjih godina".

Radost i Radošić

O čemu govori vaša knjiga "Sreća"? – pitamo je dok razgovaramo s njom u splitskom hotelu "Bellevue".

– U mojoj se knjizi radi o ljubavi, nasilju i mogućnosti izlaska iz negativne veze.

Pisana je iz perspektive žene, ali i iz kuta obitelji i partnera, sve strane su osvijetljene. Kako dolazi do nasilja u obitelji i zbog čega? Priča je to o jednoj familijarnoj traumi koja se prenosi iz generacije u generaciju.

Dala sam joj naziv "Sreća" po Radošiću, odakle je moj otac, a onda i ja po nekom ovdašnjem shvaćanju podrijetla. "Sreća" je na njemačkom zvučala upečatljivije nego riječ "radost". Radost i Radošić su kontradiktorni pojmovi u mitologiji moje obitelji.

Priča je autobiografska?

– Ja se bavim književnošću, znači neke elemente sam preuzela iz svojeg iskustva jer ga je najlakše opisati. Na knjizi sam radila deset godina, prikupila sam 800 stranica materijala, ona je i odgovor na knjigu austrijske književnice i filozofkinje Ingeborg Bachmann iz 1971. godine "Malina".

Ona je imala veliki diskurs o sreći. Sreća i ljubav su dva pojma za koje su u svim patrijarhalnim društvima odgovorne žene.

Kod muškaraca se idealizira hrabrost, muževnost, obrana, a kod žena ljubav, majčinstvo, požrtvovnost. I mi smo to iznutra posvojili, tako smo socijalizirani. Moja je priča o tome kako izići iz te socijaliziranosti.

Nasilje se sve više osvještava u hrvatskom društvu. Koliko se ta tema pojavljuje u švicarskoj javnosti i književnosti?

– Zanimljivo je da kad je počeo pokret "Me too", kad su glumice govorile o erotiziranom nasilju režisera i onih koji imaju moć, i druge su žene dobile hrabrost progovoriti o tome. Dogodilo se nešto novo.

Stid je veliko oružje potiskivanja istine. Na njemačkom se kaže "kućno nasilje", što je apsurd jer ne radi kuća nasilje. Kad iziđete na ulicu i nekoga pljusnete, odmah će zvati policiju i završit ćete na sud. Kad vas tresne netko u kući ili vas siluje, kažu "sigurno su oboje tome doprinijeli".

Ja sam u knjizi skloništa za žene žrtve nasilja nazvala "ludnicama" društva koje dopušta da se žene same brinu o ženama. U zatvoru u Glini imamo muškarce koji su učinili nešto zlo, zašto se to ne zove "kućom za muškarce"?

Zašto se rat nije zvao "muški rat"? S rječnikom koji koristimo dok o nečemu govorimo dolazimo do osvješćivanja što je što. Jezik nikada nije nevin. Puno mi je lakše o toj temi pisati na njemačkom, zato što imam emocionalnu udaljenost.

Od moje prabake do mene i mojih kćeri, sve je u našem govoru umanjivano: "malo je popio", "malo je veseo", a on u deliriju. "Pogledao u čašicu."

Kod pitanja krivnje, moralne osude nasilnika, prvo se pita: "Zašto žena nije nešto poduzela?" Ne pita se zašto je nasilnik takav, nego – zašto ona nije otišla?

U vrijeme moje majke bilo je nepojmljivo da žena napusti obitelj, gdje će osim skočiti u more? Majka mi je pričala da je dida prvi dan kad se oženio pljusnuo baku, iz prevencije, da ne bi "digla glavu". I nitko u mojem okruženju nije smatrao da je to nešto loše! Sva su se djeca tukla.

U našoj školi direktor je tukao djecu iz razreda a da tata nije nikada rekao – ne. Nasilje iz dana u dan, svuda oko nas. Nisam ga morala izmišljati.

Tako je i u Švicarskoj. Kad čitam, nastupam pred ljudima, često netko iz publike kaže: "To je bilo i u našem selu." To je bilo svuda. Ali nismo imali hrabrosti o tome govoriti misleći pritom da smo sami krivi za to.

Evo, pratila sam ovo nedavno ubojstvo žene u Splitu, pa neki kažu: "Da njemu nije bio brat ubijen, ne bi ni on..." Odmah se za njega traži opravdanje zbog čega je počinio nasilje, nema nikakve samoodgovornosti.

Nije samo pitanje kazne, postavlja se pitanje odgoja tih dječaka. Muškarci kad se napiju, komuniciraju tko je jači, već tu počinje nasilje. Na nogometnom stadionu je nasilje.

Naš rat su dobili nasilnici, mi ih zovemo branitelji. Moja braća su branitelji, nasiljem smo sačuvali slobodu. Nasilje je konotirano pozitivno, kao moć, a slabost je nemoć. Mi smo svi, i žene i muškarci, po takvim slikama socijalizirani. I kad se ne govori o njemu, nasilje postoji.

Ženski pisci su uvijek tamo iza...

Kakav je položaj književnice u Švicarskoj?

– Dogodine će se o tome održati jedan simpozij na kojem i ja sudjelujem. Ženskim je piscima slično kao i kod nas, spominje ih se, ali nisu relevantni za kanon.

Znate za Frischa, Durrenmatta, ali za koju ste švicarsku književnicu čuli? Ako ne dobije Nobelovu nagradu, nikad je nitko neće spomenuti.

Baš sam čitala o Mariji Jurić Zagorki, ona je bila prva novinarka, urednica, vrlo uspješna, pisala je o nacionalnim temama prije Šenoe, ali uvijek je ostala spisateljica za "kravarice". U Švicarskoj sam ja apsolutna iznimka.

---

image
Dragica Rajčić Holzner: Za koju ste švicarsku književnicu čuli? Ako ne dobije Nobelovu nagradu, nikad je nitko neće spomenuti
Robert Aeberhard
---


Pokrenula sam akciju da svi pisci koji pišu na svojem materinskom jeziku, a žive u Švicarskoj, dobiju državnu potporu za svoje pisanje. Nakon što sam završila studij za sociokulturu, uložila sam puno truda u to da stvorim uvjete za druge.

Bila sam prva u nadzornom odboru Ministarstva kulture, u predsjedništvu švicarskih pisaca, u komisiji za strance na državnoj razini. Cijelo moje djelovanje nije bilo samo da stvorim vlastitu književnost, nego da se borim za svoja uvjerenja. Dobro mi to ide, ne znam zašto.

Doživljavaju li vas kao svoju ili stranu spisateljicu?

– Čudno, kad dobijem nagradu u Italiji, onda sam švicarska spisateljica.

Nekad sam samo hrvatska, a nekad hrvatsko-švicarska, iako ne pišem na hrvatskom. Ja sam osoba rođena u Hrvatskoj, ali književnica njemačkog jezika, a on se čita i u Austriji i Njemačkoj. Najvažnije – ja sam književnica.

Kome pripada jezik i kome pripada nacionalnost? Stanko Vraz nije bio Hrvat, Marulić je pisao na latinskom, a pisci su hrvatske književnosti.

Možete li živjeti od pisanja, što je za hrvatske pisce neostvaren san?

– Od prodaje knjiga najmanje, dobiva se samo deset posto od prodanog primjerka. Ali može se živjeti od dodatnih poslova. Čitanje pred publikom se plaća, 800 eura za svako. Ja predajem na švicarskom Institutu za književnost. Muž i ja vodimo tečajeve za švicarske i austrijske studente, buduće pisce.

Držimo školu pisanja u Rogoznici, ali i po švicarskim školama. Ja sam bila prva u Švicarskoj koja je izmislila ulogu "pisac u rezidenciji", i to tako da odem u školu i učim djecu od prvog do osmog razreda da nauče osnove pisanja.

Ono, kao kad učiš voziti bicikl. I onda kad upiše studij, on već zna onih pet novinarskih pitanja koja moraju biti i u svakoj priči. Zna kako funkcionira pjesma.

Djeca stranci koja imaju dva jezika mogu se dobro identificirati sa mnom jer sam i ja stranac, a oni ga nikad nisu vidjeli u školi. Zaljubljena sam u škole! Svi su mi nastavnici i učenici pisali haiku poeziju i objavit ću je na svojoj web-stranici.

Švicarci puno ulažu u kulturu

Kakva je književna scena u toj zemlji visokog standarda, izdvaja li se izdašno za kulturu?

– Ima puno pisaca, a najveća je specifičnost njihove književnosti da oni imaju četiri jezika u jednoj državi, znači četiri književnosti, od kojih retoromanskim govori samo 30 tisuća ljudi. U svim nacionalnim institucijama pazi se na ravnotežu.

Pazi se da se knjige prevode, da se pisci susretnu na književnim večerima. Prednost je pisaca u Švicarskoj što tri jezika, talijanski, njemački i francuski, imaju veća tržišta izvan Švicarske. Plus toga, imaju javnu zakladu Pro Helvetia, s neovisnim stručnjacima iz kulture i umjetnosti koji odlučuju o kvalitetnim projektima.

Jer ako imate Ministarstvo kulture sa stranačkim interesima, imat ćete i stranačku kulturu. Švicarci su to primijetili prije Drugog svjetskog rata i osnovali su zakladu koja ima predstavništva po cijelom svijetu, u Južnoj Africi i Kini, a ja sam bila u nadzornom odboru. Umjetnike se šalje u sve države.

Švicarci imaju puno novca za kulturu, ali i načina kako kulturu i umjetnost eksportirati. Ja sam putovala od Ukrajine do Amerike i Kanade i Poljske. Oni nude knjige na prevođenje za Švicarsku važnih pisaca i tema.

Švicarski pisci imaju Institut za pisanje, gdje ih se uči kako se piše. Osnovan je prije 15 godina i producirao je 120 pisaca, mladih ljudi koji u rubrikama kao zanimanje pišu "pisac". Učili smo ih mi, stari pisci. Razmjena pisaca je vrlo važna za švicarske pisce, njima je doživljaj ići na Kosovo, Albaniju. Idu, financiraju ih.

Otvoreni su prema drugim iskustvima, znatiželjni su jer žive u zemlji u kojoj ne mogu znati, na primjer, o izbjeglicama, ratu...

Što trenutno pišete?

– Pišem eseje, ove sam godine u Švicarskoj dobila drugu nagradu za najbolji esej. Pišem o Simone Weil, najboljoj filozofkinji 20. stoljeća, o kojoj nitko ne govori.

Jednu knjigu o Wally Neuzil, ljubavnici austrijskog slikara Egona Schielea, koja je umrla kod nas, bila je godište moje bake.

Istražujem dosta u Arhivu u Šibeniku, našla sam veze između Prvog svjetskog rata i današnjeg doba. Tada je bila "španjola", sad korona, a šibenska bolnica je tada u Austro-Ugarskoj zaustavila pandemiju. A koliko se tek našeg vina prodavalo na bečkom dvoru u 19. stoljeću! Pišem kad sam u Rogoznici, tu imam mir.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => IZNIMNA I INSPIRATIVNA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => IZNIMNA I INSPIRATIVNA 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-12-08 22:39:04 [created_by] => 3139 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-12-13 20:40:22 [modified_by] => 3139 [publish_up] => 2021-12-13 20:39:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 67 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 423 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Panorama [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/12\/08\/20321130.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/08\/20272216.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ayse Yavaz","Robert Aeberhard"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Dragica Raj\u010di\u0107 Holzner: I \u0160vicarci mi ka\u017eu da su kao djeca iskusili nasilje","Dragica Raj\u010di\u0107 Holzner: Za koju ste \u0161vicarsku knji\u017eevnicu \u010duli? Ako ne dobije Nobelovu nagradu, nikad je nitko ne\u0107e spomenuti"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1200x900","hd_20321130_1920.jpg":"1920x1080","k_20321130_1280.jpg":"1280x1280","k_20321130_1024.jpg":"1024x1024","k_20321130_640.jpg":"640x640","k_20321130_480.jpg":"480x480","k_20321130_340.jpg":"340x340","k_20321130_220.jpg":"220x220","o_20321130_1280.jpg":"1280x960","o_20321130_1024.jpg":"1024x768","o_20321130_640.jpg":"640x480","o_20321130_480.jpg":"480x360","o_20321130_340.jpg":"340x255","o_20321130_220.jpg":"220x165","h_20321130_1280.jpg":"1280x854","h_20321130_1024.jpg":"1024x683","h_20321130_640.jpg":"640x427","h_20321130_480.jpg":"480x320","h_20321130_340.jpg":"340x227","h_20321130_220.jpg":"220x147","pp_20321130_1280.jpg":"1006x1280","pp_20321130_1024.jpg":"805x1024","pp_20321130_640.jpg":"503x640","pp_20321130_480.jpg":"377x480","pp_20321130_340.jpg":"267x340","pp_20321130_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1920","hd_20272216_1920.jpg":"1920x1080","k_20272216_1280.jpg":"1280x1280","k_20272216_1024.jpg":"1024x1024","k_20272216_640.jpg":"640x640","k_20272216_480.jpg":"480x480","k_20272216_340.jpg":"340x340","k_20272216_220.jpg":"220x220","o_20272216_1280.jpg":"1280x1280","o_20272216_1024.jpg":"1024x1024","o_20272216_640.jpg":"640x640","o_20272216_480.jpg":"480x480","o_20272216_340.jpg":"340x340","o_20272216_220.jpg":"220x220","h_20272216_1280.jpg":"1280x854","h_20272216_1024.jpg":"1024x683","h_20272216_640.jpg":"640x427","h_20272216_480.jpg":"480x320","h_20272216_340.jpg":"340x227","h_20272216_220.jpg":"220x147","pp_20272216_1280.jpg":"1006x1280","pp_20272216_1024.jpg":"805x1024","pp_20272216_640.jpg":"503x640","pp_20272216_480.jpg":"377x480","pp_20272216_340.jpg":"267x340","pp_20272216_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8053415 Threads: 2 Questions: 1668783704 Slow queries: 4966448 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112202336 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 47 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) ) [link] => /mozaik/panorama/splicanka-dragica-rajcic-holzner-pisem-o-ljubavi-i-nasilju-moj-je-dida-prvi-dan-braka-pljusnuo-baku-i-o-tome-treba-govoriti-njezin-ovjencani-roman-posvecen-je-radosicu-1151016 [printLink] => /mozaik/panorama/splicanka-dragica-rajcic-holzner-pisem-o-ljubavi-i-nasilju-moj-je-dida-prvi-dan-braka-pljusnuo-baku-i-o-tome-treba-govoriti-njezin-ovjencani-roman-posvecen-je-radosicu-1151016?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 628158 [name] => Dragica Rajčić Holzner [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-01-14 17:29:48 [main_article_id] => 0 [alias] => dragica-rajcic-holzner [link] => /tag/dragica-rajcic-holzner ) [1] => stdClass Object ( [id] => 659764 [name] => roman Glucke [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-13 21:40:07 [main_article_id] => 0 [alias] => roman-glucke [link] => /tag/roman-glucke ) [2] => stdClass Object ( [id] => 659765 [name] => roman Sreća [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-13 21:40:07 [main_article_id] => 0 [alias] => roman-sreca [link] => /tag/roman-sreca ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => IZNIMNA I INSPIRATIVNA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Splićanka Dragica Rajčić Holzner: Pišem o ljubavi i nasilju. Moj je dida prvi dan braka pljusnuo baku i o tome treba govoriti! Njezin ovjenčani roman posvećen je Radošiću [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3139 [name] => Jasenka Leskur [username] => jasenka-leskur [email] => jasenka-leskur-stani-i@sd.hr [password] => $2y$10$yxLU5zfSBkK9E0Dw/xQ.FuGfjyguFIugXyk4eWGb5x2bk/KEJ9mPq [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 2023-10-13 14:31:49 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/jasenka-leskur-3139 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1657 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/edc0bc8cf76440b4ed51e0a3a7473ef9?s=100&default=https%3A%2F%2Ff02.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/08/20321130.jpg [galleryCount] => 2 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ayse Yavaz [mainImageDesc] => Dragica Rajčić Holzner: I Švicarci mi kažu da su kao djeca iskusili nasilje [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/08/20321130.jpg [title] => Ayse YavazDragica Rajčić Holzner: I Švicarci mi kažu da su kao djeca iskusili nasilje ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/08/20272216.jpg [title] => Robert AeberhardDragica Rajčić Holzner: Za koju ste švicarsku književnicu čuli? Ako ne dobije Nobelovu nagradu, nikad je nitko neće spomenuti ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Kad je početkom ove godine objavljena vijest da je dobitnica Švicarske književne nagrade za 2021. spisateljica rođena u Splitu Dragica Rajčić Holzner, znatiželja je bila velika, no da bi se doznalo nešto više o njoj, trebalo se strpjeti do samog kraja godine.

Do prvog međunarodnog književnog festivala "Split Lit Int", kad sam otkrila njezino ime na popisu gostiju koji dolaze u Split. Energična i druželjubiva, Dragica Rajčić Holzner (62) nije toliko samozatajna koliko je prolazila ispod radara naših medija, što je i posljedica toga što joj djela tek trebaju biti prevedena na hrvatski jezik.

U Hrvatskoj redovito provodi šest najtoplijih mjeseci, u ljetnoj kući u Rogoznici, gdje je posjećuje njezino troje djece i 11-godišnja unuka Kristina. U Švicarskoj živi između Innsbrucka i Züricha, sa svojim drugim suprugom, germanistom i povjesničarom.

Na njezinoj web-stranici stoji da je nakon završene srednje škole i boravka u Australiji 1978. otišla u Švicarsku, gdje je radila kao čistačica, peglačica i kućna pomoćnica.

Deset godina kasnije vratila se u Hrvatsku, radila je kao novinarka i osnovala list Glas Kaštela. Kad je počeo rat, s djecom je otišla u Švicarsku, ovaj put zauvijek, da bi kasnije upisala studij Sociokulturne animacije u Lucernu.

Iako je oduvijek, kaže, pisala, nakon dolaska u Švicarsku objavljivala je pjesme, kratku prozu i drame na njemačkom jeziku, dobila je čitav niz nagrada.

Napisala je i dva romana, a "Glucke" (Sreća) je nagrađen najvećom državnom književnom nagradom.

U svojim lirskim djelima često koristi stil koji se namjerno temelji na takozvanom gastarbajterskom njemačkom, a u recenziji njezine nagrađene knjige stoji da je napisala "lingvistički fascinantan roman koji se izdvaja od novih izdanja posljednjih godina".

Radost i Radošić

O čemu govori vaša knjiga "Sreća"? – pitamo je dok razgovaramo s njom u splitskom hotelu "Bellevue".

– U mojoj se knjizi radi o ljubavi, nasilju i mogućnosti izlaska iz negativne veze.

Pisana je iz perspektive žene, ali i iz kuta obitelji i partnera, sve strane su osvijetljene. Kako dolazi do nasilja u obitelji i zbog čega? Priča je to o jednoj familijarnoj traumi koja se prenosi iz generacije u generaciju.

Dala sam joj naziv "Sreća" po Radošiću, odakle je moj otac, a onda i ja po nekom ovdašnjem shvaćanju podrijetla. "Sreća" je na njemačkom zvučala upečatljivije nego riječ "radost". Radost i Radošić su kontradiktorni pojmovi u mitologiji moje obitelji.

Priča je autobiografska?

– Ja se bavim književnošću, znači neke elemente sam preuzela iz svojeg iskustva jer ga je najlakše opisati. Na knjizi sam radila deset godina, prikupila sam 800 stranica materijala, ona je i odgovor na knjigu austrijske književnice i filozofkinje Ingeborg Bachmann iz 1971. godine "Malina".

Ona je imala veliki diskurs o sreći. Sreća i ljubav su dva pojma za koje su u svim patrijarhalnim društvima odgovorne žene.

Kod muškaraca se idealizira hrabrost, muževnost, obrana, a kod žena ljubav, majčinstvo, požrtvovnost. I mi smo to iznutra posvojili, tako smo socijalizirani. Moja je priča o tome kako izići iz te socijaliziranosti.

Nasilje se sve više osvještava u hrvatskom društvu. Koliko se ta tema pojavljuje u švicarskoj javnosti i književnosti?

– Zanimljivo je da kad je počeo pokret "Me too", kad su glumice govorile o erotiziranom nasilju režisera i onih koji imaju moć, i druge su žene dobile hrabrost progovoriti o tome. Dogodilo se nešto novo.

Stid je veliko oružje potiskivanja istine. Na njemačkom se kaže "kućno nasilje", što je apsurd jer ne radi kuća nasilje. Kad iziđete na ulicu i nekoga pljusnete, odmah će zvati policiju i završit ćete na sud. Kad vas tresne netko u kući ili vas siluje, kažu "sigurno su oboje tome doprinijeli".

Ja sam u knjizi skloništa za žene žrtve nasilja nazvala "ludnicama" društva koje dopušta da se žene same brinu o ženama. U zatvoru u Glini imamo muškarce koji su učinili nešto zlo, zašto se to ne zove "kućom za muškarce"?

Zašto se rat nije zvao "muški rat"? S rječnikom koji koristimo dok o nečemu govorimo dolazimo do osvješćivanja što je što. Jezik nikada nije nevin. Puno mi je lakše o toj temi pisati na njemačkom, zato što imam emocionalnu udaljenost.

Od moje prabake do mene i mojih kćeri, sve je u našem govoru umanjivano: "malo je popio", "malo je veseo", a on u deliriju. "Pogledao u čašicu."

Kod pitanja krivnje, moralne osude nasilnika, prvo se pita: "Zašto žena nije nešto poduzela?" Ne pita se zašto je nasilnik takav, nego – zašto ona nije otišla?

U vrijeme moje majke bilo je nepojmljivo da žena napusti obitelj, gdje će osim skočiti u more? Majka mi je pričala da je dida prvi dan kad se oženio pljusnuo baku, iz prevencije, da ne bi "digla glavu". I nitko u mojem okruženju nije smatrao da je to nešto loše! Sva su se djeca tukla.

U našoj školi direktor je tukao djecu iz razreda a da tata nije nikada rekao – ne. Nasilje iz dana u dan, svuda oko nas. Nisam ga morala izmišljati.

Tako je i u Švicarskoj. Kad čitam, nastupam pred ljudima, često netko iz publike kaže: "To je bilo i u našem selu." To je bilo svuda. Ali nismo imali hrabrosti o tome govoriti misleći pritom da smo sami krivi za to.

Evo, pratila sam ovo nedavno ubojstvo žene u Splitu, pa neki kažu: "Da njemu nije bio brat ubijen, ne bi ni on..." Odmah se za njega traži opravdanje zbog čega je počinio nasilje, nema nikakve samoodgovornosti.

Nije samo pitanje kazne, postavlja se pitanje odgoja tih dječaka. Muškarci kad se napiju, komuniciraju tko je jači, već tu počinje nasilje. Na nogometnom stadionu je nasilje.

Naš rat su dobili nasilnici, mi ih zovemo branitelji. Moja braća su branitelji, nasiljem smo sačuvali slobodu. Nasilje je konotirano pozitivno, kao moć, a slabost je nemoć. Mi smo svi, i žene i muškarci, po takvim slikama socijalizirani. I kad se ne govori o njemu, nasilje postoji.

Ženski pisci su uvijek tamo iza...

Kakav je položaj književnice u Švicarskoj?

– Dogodine će se o tome održati jedan simpozij na kojem i ja sudjelujem. Ženskim je piscima slično kao i kod nas, spominje ih se, ali nisu relevantni za kanon.

Znate za Frischa, Durrenmatta, ali za koju ste švicarsku književnicu čuli? Ako ne dobije Nobelovu nagradu, nikad je nitko neće spomenuti.

Baš sam čitala o Mariji Jurić Zagorki, ona je bila prva novinarka, urednica, vrlo uspješna, pisala je o nacionalnim temama prije Šenoe, ali uvijek je ostala spisateljica za "kravarice". U Švicarskoj sam ja apsolutna iznimka.

---

image
Dragica Rajčić Holzner: Za koju ste švicarsku književnicu čuli? Ako ne dobije Nobelovu nagradu, nikad je nitko neće spomenuti
Robert Aeberhard
---


Pokrenula sam akciju da svi pisci koji pišu na svojem materinskom jeziku, a žive u Švicarskoj, dobiju državnu potporu za svoje pisanje. Nakon što sam završila studij za sociokulturu, uložila sam puno truda u to da stvorim uvjete za druge.

Bila sam prva u nadzornom odboru Ministarstva kulture, u predsjedništvu švicarskih pisaca, u komisiji za strance na državnoj razini. Cijelo moje djelovanje nije bilo samo da stvorim vlastitu književnost, nego da se borim za svoja uvjerenja. Dobro mi to ide, ne znam zašto.

Doživljavaju li vas kao svoju ili stranu spisateljicu?

– Čudno, kad dobijem nagradu u Italiji, onda sam švicarska spisateljica.

Nekad sam samo hrvatska, a nekad hrvatsko-švicarska, iako ne pišem na hrvatskom. Ja sam osoba rođena u Hrvatskoj, ali književnica njemačkog jezika, a on se čita i u Austriji i Njemačkoj. Najvažnije – ja sam književnica.

Kome pripada jezik i kome pripada nacionalnost? Stanko Vraz nije bio Hrvat, Marulić je pisao na latinskom, a pisci su hrvatske književnosti.

Možete li živjeti od pisanja, što je za hrvatske pisce neostvaren san?

– Od prodaje knjiga najmanje, dobiva se samo deset posto od prodanog primjerka. Ali može se živjeti od dodatnih poslova. Čitanje pred publikom se plaća, 800 eura za svako. Ja predajem na švicarskom Institutu za književnost. Muž i ja vodimo tečajeve za švicarske i austrijske studente, buduće pisce.

Držimo školu pisanja u Rogoznici, ali i po švicarskim školama. Ja sam bila prva u Švicarskoj koja je izmislila ulogu "pisac u rezidenciji", i to tako da odem u školu i učim djecu od prvog do osmog razreda da nauče osnove pisanja.

Ono, kao kad učiš voziti bicikl. I onda kad upiše studij, on već zna onih pet novinarskih pitanja koja moraju biti i u svakoj priči. Zna kako funkcionira pjesma.

Djeca stranci koja imaju dva jezika mogu se dobro identificirati sa mnom jer sam i ja stranac, a oni ga nikad nisu vidjeli u školi. Zaljubljena sam u škole! Svi su mi nastavnici i učenici pisali haiku poeziju i objavit ću je na svojoj web-stranici.

Švicarci puno ulažu u kulturu

Kakva je književna scena u toj zemlji visokog standarda, izdvaja li se izdašno za kulturu?

– Ima puno pisaca, a najveća je specifičnost njihove književnosti da oni imaju četiri jezika u jednoj državi, znači četiri književnosti, od kojih retoromanskim govori samo 30 tisuća ljudi. U svim nacionalnim institucijama pazi se na ravnotežu.

Pazi se da se knjige prevode, da se pisci susretnu na književnim večerima. Prednost je pisaca u Švicarskoj što tri jezika, talijanski, njemački i francuski, imaju veća tržišta izvan Švicarske. Plus toga, imaju javnu zakladu Pro Helvetia, s neovisnim stručnjacima iz kulture i umjetnosti koji odlučuju o kvalitetnim projektima.

Jer ako imate Ministarstvo kulture sa stranačkim interesima, imat ćete i stranačku kulturu. Švicarci su to primijetili prije Drugog svjetskog rata i osnovali su zakladu koja ima predstavništva po cijelom svijetu, u Južnoj Africi i Kini, a ja sam bila u nadzornom odboru. Umjetnike se šalje u sve države.

Švicarci imaju puno novca za kulturu, ali i načina kako kulturu i umjetnost eksportirati. Ja sam putovala od Ukrajine do Amerike i Kanade i Poljske. Oni nude knjige na prevođenje za Švicarsku važnih pisaca i tema.

Švicarski pisci imaju Institut za pisanje, gdje ih se uči kako se piše. Osnovan je prije 15 godina i producirao je 120 pisaca, mladih ljudi koji u rubrikama kao zanimanje pišu "pisac". Učili smo ih mi, stari pisci. Razmjena pisaca je vrlo važna za švicarske pisce, njima je doživljaj ići na Kosovo, Albaniju. Idu, financiraju ih.

Otvoreni su prema drugim iskustvima, znatiželjni su jer žive u zemlji u kojoj ne mogu znati, na primjer, o izbjeglicama, ratu...

Što trenutno pišete?

– Pišem eseje, ove sam godine u Švicarskoj dobila drugu nagradu za najbolji esej. Pišem o Simone Weil, najboljoj filozofkinji 20. stoljeća, o kojoj nitko ne govori.

Jednu knjigu o Wally Neuzil, ljubavnici austrijskog slikara Egona Schielea, koja je umrla kod nas, bila je godište moje bake.

Istražujem dosta u Arhivu u Šibeniku, našla sam veze između Prvog svjetskog rata i današnjeg doba. Tada je bila "španjola", sad korona, a šibenska bolnica je tada u Austro-Ugarskoj zaustavila pandemiju. A koliko se tek našeg vina prodavalo na bečkom dvoru u 19. stoljeću! Pišem kad sam u Rogoznici, tu imam mir.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ayse Yavaz Robert Aeberhard
Ayse Yavaz
Dragica Rajčić Holzner: I Švicarci mi kažu da su kao djeca iskusili nasilje
Robert Aeberhard
Dragica Rajčić Holzner: Za koju ste švicarsku književnicu čuli? Ako ne dobije Nobelovu nagradu, nikad je nitko neće spomenuti
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/panorama/splicanka-dragica-rajcic-holzner-pisem-o-ljubavi-i-nasilju-moj-je-dida-prvi-dan-braka-pljusnuo-baku-i-o-tome-treba-govoriti-njezin-ovjencani-roman-posvecen-je-radosicu-1151016 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=f5a92de85dd0bc6129c0fe42ee959a6a4eec88f9 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Spli%C4%87anka+Dragica+Raj%C4%8Di%C4%87+Holzner%3A+Pi%C5%A1em+o+ljubavi+i+nasilju.+Moj+je+dida+prvi+dan+braka+pljusnuo+baku+i+o+tome+treba+govoriti%21+Njezin+ovjen%C4%8Dani+roman+posve%C4%87en+je+Rado%C5%A1i%C4%87u&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fsplicanka-dragica-rajcic-holzner-pisem-o-ljubavi-i-nasilju-moj-je-dida-prvi-dan-braka-pljusnuo-baku-i-o-tome-treba-govoriti-njezin-ovjencani-roman-posvecen-je-radosicu-1151016 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fsplicanka-dragica-rajcic-holzner-pisem-o-ljubavi-i-nasilju-moj-je-dida-prvi-dan-braka-pljusnuo-baku-i-o-tome-treba-govoriti-njezin-ovjencani-roman-posvecen-je-radosicu-1151016 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => IZNIMNA I INSPIRATIVNA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
PanoramaIZNIMNA I INSPIRATIVNA

Splićanka Dragica Rajčić Holzner: Pišem o ljubavi i nasilju. Moj je dida prvi dan braka pljusnuo baku i o tome treba govoriti! Njezin ovjenčani roman posvećen je Radošiću

13. prosinca 2021. - 21:39

Kad je početkom ove godine objavljena vijest da je dobitnica Švicarske književne nagrade za 2021. spisateljica rođena u Splitu Dragica Rajčić Holzner, znatiželja je bila velika, no da bi se doznalo nešto više o njoj, trebalo se strpjeti do samog kraja godine.

Do prvog međunarodnog književnog festivala "Split Lit Int", kad sam otkrila njezino ime na popisu gostiju koji dolaze u Split. Energična i druželjubiva, Dragica Rajčić Holzner (62) nije toliko samozatajna koliko je prolazila ispod radara naših medija, što je i posljedica toga što joj djela tek trebaju biti prevedena na hrvatski jezik.

U Hrvatskoj redovito provodi šest najtoplijih mjeseci, u ljetnoj kući u Rogoznici, gdje je posjećuje njezino troje djece i 11-godišnja unuka Kristina. U Švicarskoj živi između...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 14:54