stdClass Object ( [id] => 1099715 [title] => Prošetajte stopama Marka Marulića: netipična turistička tura Splitom vodi vas do tajnog prozora preko kojega se Marul noću šuljao svojoj ljubavnici [alias] => prosetajte-stopama-marka-marulica-netipicna-turisticka-tura-splitom-vodi-vas-do-tajnog-prozora-preko-kojega-se-marul-nocu-suljao-svojoj-ljubavnici [catid] => 423 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Prof. Božidarka Šćerbe Haupt, koja se još od osamdesetih, među ostalim, bavi turističkim vođenjima, osmislila je u povodu Godine Marka Marulića zanimljivu šetnju gradom, kroz koju priča priču o životu oca hrvatske književnosti, Splitu njegova vremena i dotiče punktove kojima je posve sigurno prolazio i kuće u kojima je možda živio.

Njezina tura, kako naglašava, nije ni klasični razgled grada ni sat povijesti i književnosti. To je šetnja koja kruži oko stare gradske jezgre i navodi grupu na stvaranje pretpostavki, maštanje, a svakako i na istezanje vratova – malo tko se inače, prolazeći tijesnim ulicama iza Vestibula, Bosanskom ili Pjacom, zaustavlja kako bi promatrao neku kamenu čipkastu terasu pod krovom ili uklesani grb kojemu su stojeća omekšala i zaoblila bridove.

Božidarka Šćerbe Haupt odlučila se za ovaj projekt netom je Hrvatski sabor donio odluku o proglašenju 2021. godine Godinom Marka Marulića, u povodu petstote obljetnice tiskanja "Judite", a njezinu turu uvrstila je u svoj program i Turistička zajednica Splita.

---

image
Trifora palače Cambi, gdje je moguće Marulić živio pod stare dane
Josko Supic/Cropix
---

Kad je Solinska bila daleko

Božidarka – odnosno Darka – profesorica je njemačkog i talijanskog, stalni je sudski tumač i prevoditeljica; često je surađivala sa splitskim muzejima, pogotovo Arheološkim i Etnografskim, a vrlo su kvalitetni njezini prijevodi davnih putopisaca koji su posjetili Split i Dalmaciju.

Premda se o Maruliću i gradu njegova vremena do sada uglavnom sve reklo i istražilo – napokon, i znanstveni segment "Marulićevih dana" traje već trideset godina – zanimljivo je poći njegovim stopama uživo i pokušati povući paralelu s današnjicom.

Recimo, pokušati shvatiti što je prije pet stoljeća u gradu bilo "blizu", a što "daleko", što je značilo biti samo imućan, a što vrlo bogat. Danas, ako je na Pjaci, čovjek će neku zgradu u Solinskoj ulici označiti kao točku koja je u blizini. U Marulovo doba to je bilo izvan ruke, u polju.

Danas, netko tko ima nekretninu ili dvije u staroj jezgri, pa makar to bili i mali prostori, dobro je osiguran. Marulićeva obitelj posjedovala je pak više kuća u gradu, a opet poslala je kćer u samostan jer nisu imali dovoljno miraza kako bi je udali u skladu s njezinim statusom. Danas je odjeća potrošni materijal, a nekada se uvrštavala u oporuke.

I tako se dogodilo da nekretnine obitelji Marulić nisu ni do danas točno locirane (spominju se, na primjer, kao "kuća u kojoj živim"), a suknje, haljine i rukavi, koji su se u to doba radi lakšeg održavanja šivali odvojeno, precizno su opisani. Tako nam je ostao zapis o crvenoj i ljubičastoj suknji te sedefasto-zelenim rukavima.

---

image
Kompleks zgrada Etnografskog muzeja, bivše kuće Božičević Natalis, u kojima je živio njegov prijatelj i biograf Natalis
Josko Supic/Cropix
---

Darka počinje svoju priču pokraj srednjovjekovne crkve Sv. Duha. U ondašnjoj četvrti Sv. Duha Marulić je tri godine prije smrti sastavio oporuku. U kojoj kući? O tome se može samo nagađati, ali postoje neki pokazatelji.

– Ako ju je pisao u kući svoga oca, to bi, kako pretpostavlja Radoslav Bužančić, mogla biti zgrada na križanju Šubićeve i Zadarske. Zna se da je gledala na Pjacu, ondašnji Trg sv. Lovre, a tu je i tzv. mala Papalićeva palača – poznato je da su mu Papalići bili susjedi. Susjed mu je također bio i neki zlatar kod kojega je Marulić naručio kalež, ali u kojoj ulici su pretežno živjeli zlatari, ne zna se, možda u jednoj na čijem je uglu spomenuta zgrada, a možda i u Bosanskoj – kaže Darka, koja je za pripremu ture koristila mnogo literature, a osobito radove Duška Kečkemeta i Cvite Fiskovića.

Priča o djedu lihvaru

Na Pjaci, u vijećnici, Marulić je sigurno provodio dosta vremena, kao i otac mu: obavljao je gradske službe i bio, kao plemić, u vijeću. I njega i oca spominju kao časne, poštene ljude, no izgleda da djed nije bio takav. Djed, također imenom Marko, bio je lihvar i našem književniku nije nimalo bilo ugodno sređivati obiteljske papire.

Priča o Maruliću ne može proći bez znamenite decameronovske zgode o venecijanskoj ljubavnici koja je koštala glave njegova prijatelja Papalića. Mladići su u isto vrijeme ljubovali s kćeri ili sestrom mletačkog kapetana kojemu je stan bio na vrhu Pjace, u palači Ciprijani. Jedan se pomoću užeta i koloturnika uspinjao k veseloj Mlečanki, a drugi bi čuvao stražu.

Jedne noći je, čini se, otac – ili brat – uhvatio Papalića, ubio ga, i pred Marulića je pala u zoru vreća s prijateljevim tijelom. Navodno ga je u velikom strahu sahranio u vlastitu vrtu.

– Priča bi mogla biti točna jer su još početkom 18. stoljeća – kada ju je zabilježio Antonio Constantini – navodili detalje i imena o toj zgodi u Splitu. Djevojka je mogla biti slobodnije naravi, navikla u svome gradu na slične zabave, a splitski su momci naprosto uzeli ono što im se nudilo – misli Darka.

---

image
Božidarka Šćerbe Haupt pokazuje stelu u zidu crkve Sv. Duha
Josko Supic/Cropix
---

S Pjace Bosanskom ulicom, pa kroz Židovski prolaz, stižemo do još jedne moguće nekretnine Marulićevih – u Bajamontijevoj na broju 5 pronađen je svojedobno grb obitelji. Uska je to uličica u kojoj je malo svjetla, a zgrada na spomenutom broju iznutra se širi sve do Pjace – opet pogled na Trg sv. Lovre!

– Teško je danas zamisliti da je ova gusta gradnja u gradskoj jezgri nekada bila još gušća, još zbijenija. Ali, renesansa donosi nove estetske potrebe. Kuće se iznutra šire, spajaju se po dvije i tri, ruše se zidovi. Split postaje veliko gradilište. Osobito plemići žele više svjetla i prostora, nastoje dobiti dvorane i salone u kojima će se družiti – kaže Darka, koja je nekada sudjelovala i u organizaciji Marulićevih dana, dok je radila u današnjem Pučkom otvorenom učilištu.

Za kuću uz Muzej grada Splita, za koju se tradicionalno držalo da je Marulićeva rodna kuća, danas se više tako ne misli – inicijali Z.M. ne odgovaraju poznatim Marulićevim precima, pa ta mogućnost ostaje samo kao pretpostavka.

Frano Božićević Natalis, Marulićev prijatelj i biograf, spominje pak da je pisac neko vrijeme živio i u sobici negdje blizu Krstionice, odnosno Jupiterova hrama, te da je imao učiniti samo kratak put do katedrale gdje je odlazio na misu. Soba nije locirana, a mnogi su nagađali gdje bi mogla biti i je li pisac iz nekog razloga stanovao u tuđoj kući ili je soba naprosto bila u nekoj od njegovih.

---

image
Kuća u Bajamontijevoj ulici br. 5, gdje je pronađen Marulićev grb
Josko Supic/Cropix
---

Kraj ture na Voćnom trgu

Kako bilo, zna se da je književnik posljednje godine života proveo pod istim krovom sa svojom nevjestom, bratovom udovicom, kojoj ostavlja na uživanje kuću u kojoj borave, do njezine smrti ili dok joj traje "status" udovice. Sam se nikada nije ženio, a nategnute pretpostavke kažu da je na tu odluku utjecala i krvava zgoda s Venecijankom.

Uz još nekoliko punktova, Darka zaključuje svoj hod s Markom na Voćnom trgu, gdje mu je i spomenik. Ne zaboravlja pripomenuti kako je Marulić napisao i svojevrsni prvi turistički vodič nazvan "Tumač uz natpise starih", a potom upućuje svoju grupu da, ako želi, posjeti i piščev grob u crkvi sv. Frane i tako zatvori krug.

Zbog epidemiološke situacije njezine grupe ne smiju brojiti više od deset osoba, tako da i školski razredi koje vodi Marulićevim stopama idu u tri navrata. Ali, za škole je Darka odlučila obavljati ture gratis i time dati prilog obilježavanju Marulićeve godine.

---

image
Palača Ciprijani
Josko Supic/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => učimo o prošlosti [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => učimo o prošlosti 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-05-13 08:53:12 [created_by] => 3140 [created_by_alias] => Jasmina Parić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-05-18 14:33:29 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2021-05-18 14:33:29 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 447 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 423 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Panorama [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/05\/13\/17798418.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/13\/17798416.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/13\/17798414.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/13\/17798412.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/13\/17798410.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/13\/17798408.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/13\/17798404.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/13\/17798388.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Josko Supic\/Cropix","Josko Supic\/Cropix","Josko Supic\/Cropix","Josko Supic\/Cropix","Josko Supic\/Cropix","Josko Supic\/Cropix","Josko Supic\/Cropix","Josko Supic\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Bo\u017eidarka \u0160\u0107erbe Haupt (lijevo) i na\u0161a novinarka ispod Maruli\u0107eva spomenika na Vo\u0107nom trgu","Kompleks zgrada Etnografskog muzeja, biv\u0161e ku\u0107e Bo\u017ei\u010devi\u0107 Natalis, u kojima je \u017eivio njegov prijatelj i biograf Natalis","Ku\u0107a u Papali\u0107evoj ulici 4 za koju se donedavno vjerovalo da je Maruli\u0107eva rodna ku\u0107a","Ku\u0107a u Bajamontijevoj ulici br. 5, gdje je prona\u0111en Maruli\u0107ev grb","Trifora pala\u010de Cambi, gdje je mogu\u0107e Maruli\u0107 \u017eivio pod stare dane","Pala\u010da Ciprijani","Ku\u0107a na uglu \u0160ubi\u0107eve i Zadarske ulice, u kojoj je vjerojatno pisao testament","Bo\u017eidarka \u0160\u0107erbe Haupt pokazuje stelu u zidu crkve Sv. Duha"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1282","hd_17798418_1920.jpg":"1920x1080","k_17798418_1280.jpg":"1280x1280","k_17798418_1024.jpg":"1024x1024","k_17798418_640.jpg":"640x640","k_17798418_480.jpg":"480x480","k_17798418_340.jpg":"340x340","k_17798418_220.jpg":"220x220","o_17798418_1280.jpg":"1280x854","o_17798418_1024.jpg":"1024x683","o_17798418_640.jpg":"640x427","o_17798418_480.jpg":"480x320","o_17798418_340.jpg":"340x227","o_17798418_220.jpg":"220x146","h_17798418_1280.jpg":"1280x854","h_17798418_1024.jpg":"1024x683","h_17798418_640.jpg":"640x427","h_17798418_480.jpg":"480x320","h_17798418_340.jpg":"340x227","h_17798418_220.jpg":"220x147","pp_17798418_1280.jpg":"1006x1280","pp_17798418_1024.jpg":"805x1024","pp_17798418_640.jpg":"503x640","pp_17798418_480.jpg":"377x480","pp_17798418_340.jpg":"267x340","pp_17798418_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1282","hd_17798416_1920.jpg":"1920x1080","k_17798416_1280.jpg":"1280x1280","k_17798416_1024.jpg":"1024x1024","k_17798416_640.jpg":"640x640","k_17798416_480.jpg":"480x480","k_17798416_340.jpg":"340x340","k_17798416_220.jpg":"220x220","o_17798416_1280.jpg":"1280x854","o_17798416_1024.jpg":"1024x683","o_17798416_640.jpg":"640x427","o_17798416_480.jpg":"480x320","o_17798416_340.jpg":"340x227","o_17798416_220.jpg":"220x146","h_17798416_1280.jpg":"1280x854","h_17798416_1024.jpg":"1024x683","h_17798416_640.jpg":"640x427","h_17798416_480.jpg":"480x320","h_17798416_340.jpg":"340x227","h_17798416_220.jpg":"220x147","pp_17798416_1280.jpg":"1006x1280","pp_17798416_1024.jpg":"805x1024","pp_17798416_640.jpg":"503x640","pp_17798416_480.jpg":"377x480","pp_17798416_340.jpg":"267x340","pp_17798416_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2872","hd_17798414_1920.jpg":"1920x1080","k_17798414_1280.jpg":"1280x1280","k_17798414_1024.jpg":"1024x1024","k_17798414_640.jpg":"640x640","k_17798414_480.jpg":"480x480","k_17798414_340.jpg":"340x340","k_17798414_220.jpg":"220x220","o_17798414_1280.jpg":"1280x1914","o_17798414_1024.jpg":"1024x1531","o_17798414_640.jpg":"640x957","o_17798414_480.jpg":"480x718","o_17798414_340.jpg":"340x508","o_17798414_220.jpg":"220x329","h_17798414_1280.jpg":"1280x854","h_17798414_1024.jpg":"1024x683","h_17798414_640.jpg":"640x427","h_17798414_480.jpg":"480x320","h_17798414_340.jpg":"340x227","h_17798414_220.jpg":"220x147","pp_17798414_1280.jpg":"1006x1280","pp_17798414_1024.jpg":"805x1024","pp_17798414_640.jpg":"503x640","pp_17798414_480.jpg":"377x480","pp_17798414_340.jpg":"267x340","pp_17798414_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2876","hd_17798412_1920.jpg":"1920x1080","k_17798412_1280.jpg":"1280x1280","k_17798412_1024.jpg":"1024x1024","k_17798412_640.jpg":"640x640","k_17798412_480.jpg":"480x480","k_17798412_340.jpg":"340x340","k_17798412_220.jpg":"220x220","o_17798412_1280.jpg":"1280x1917","o_17798412_1024.jpg":"1024x1533","o_17798412_640.jpg":"640x958","o_17798412_480.jpg":"480x719","o_17798412_340.jpg":"340x509","o_17798412_220.jpg":"220x329","h_17798412_1280.jpg":"1280x854","h_17798412_1024.jpg":"1024x683","h_17798412_640.jpg":"640x427","h_17798412_480.jpg":"480x320","h_17798412_340.jpg":"340x227","h_17798412_220.jpg":"220x147","pp_17798412_1280.jpg":"1006x1280","pp_17798412_1024.jpg":"805x1024","pp_17798412_640.jpg":"503x640","pp_17798412_480.jpg":"377x480","pp_17798412_340.jpg":"267x340","pp_17798412_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1662","hd_17798410_1920.jpg":"1920x1080","k_17798410_1280.jpg":"1280x1280","k_17798410_1024.jpg":"1024x1024","k_17798410_640.jpg":"640x640","k_17798410_480.jpg":"480x480","k_17798410_340.jpg":"340x340","k_17798410_220.jpg":"220x220","o_17798410_1280.jpg":"1280x1108","o_17798410_1024.jpg":"1024x886","o_17798410_640.jpg":"640x554","o_17798410_480.jpg":"480x415","o_17798410_340.jpg":"340x294","o_17798410_220.jpg":"220x190","h_17798410_1280.jpg":"1280x854","h_17798410_1024.jpg":"1024x683","h_17798410_640.jpg":"640x427","h_17798410_480.jpg":"480x320","h_17798410_340.jpg":"340x227","h_17798410_220.jpg":"220x147","pp_17798410_1280.jpg":"1006x1280","pp_17798410_1024.jpg":"805x1024","pp_17798410_640.jpg":"503x640","pp_17798410_480.jpg":"377x480","pp_17798410_340.jpg":"267x340","pp_17798410_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1282","hd_17798408_1920.jpg":"1920x1080","k_17798408_1280.jpg":"1280x1280","k_17798408_1024.jpg":"1024x1024","k_17798408_640.jpg":"640x640","k_17798408_480.jpg":"480x480","k_17798408_340.jpg":"340x340","k_17798408_220.jpg":"220x220","o_17798408_1280.jpg":"1280x854","o_17798408_1024.jpg":"1024x683","o_17798408_640.jpg":"640x427","o_17798408_480.jpg":"480x320","o_17798408_340.jpg":"340x227","o_17798408_220.jpg":"220x146","h_17798408_1280.jpg":"1280x854","h_17798408_1024.jpg":"1024x683","h_17798408_640.jpg":"640x427","h_17798408_480.jpg":"480x320","h_17798408_340.jpg":"340x227","h_17798408_220.jpg":"220x147","pp_17798408_1280.jpg":"1006x1280","pp_17798408_1024.jpg":"805x1024","pp_17798408_640.jpg":"503x640","pp_17798408_480.jpg":"377x480","pp_17798408_340.jpg":"267x340","pp_17798408_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2876","hd_17798404_1920.jpg":"1920x1080","k_17798404_1280.jpg":"1280x1280","k_17798404_1024.jpg":"1024x1024","k_17798404_640.jpg":"640x640","k_17798404_480.jpg":"480x480","k_17798404_340.jpg":"340x340","k_17798404_220.jpg":"220x220","o_17798404_1280.jpg":"1280x1917","o_17798404_1024.jpg":"1024x1533","o_17798404_640.jpg":"640x958","o_17798404_480.jpg":"480x719","o_17798404_340.jpg":"340x509","o_17798404_220.jpg":"220x329","h_17798404_1280.jpg":"1280x854","h_17798404_1024.jpg":"1024x683","h_17798404_640.jpg":"640x427","h_17798404_480.jpg":"480x320","h_17798404_340.jpg":"340x227","h_17798404_220.jpg":"220x147","pp_17798404_1280.jpg":"1006x1280","pp_17798404_1024.jpg":"805x1024","pp_17798404_640.jpg":"503x640","pp_17798404_480.jpg":"377x480","pp_17798404_340.jpg":"267x340","pp_17798404_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1437","hd_17798388_1920.jpg":"1920x1080","k_17798388_1280.jpg":"1280x1280","k_17798388_1024.jpg":"1024x1024","k_17798388_640.jpg":"640x640","k_17798388_480.jpg":"480x480","k_17798388_340.jpg":"340x340","k_17798388_220.jpg":"220x220","o_17798388_1280.jpg":"1280x958","o_17798388_1024.jpg":"1024x766","o_17798388_640.jpg":"640x479","o_17798388_480.jpg":"480x359","o_17798388_340.jpg":"340x254","o_17798388_220.jpg":"220x164","h_17798388_1280.jpg":"1280x854","h_17798388_1024.jpg":"1024x683","h_17798388_640.jpg":"640x427","h_17798388_480.jpg":"480x320","h_17798388_340.jpg":"340x227","h_17798388_220.jpg":"220x147","pp_17798388_1280.jpg":"1006x1280","pp_17798388_1024.jpg":"805x1024","pp_17798388_640.jpg":"503x640","pp_17798388_480.jpg":"377x480","pp_17798388_340.jpg":"267x340","pp_17798388_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8120563 Threads: 1 Questions: 1679279532 Slow queries: 5001488 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112437016 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) ) [link] => /mozaik/panorama/prosetajte-stopama-marka-marulica-netipicna-turisticka-tura-splitom-vodi-vas-do-tajnog-prozora-preko-kojega-se-marul-nocu-suljao-svojoj-ljubavnici-1099715 [printLink] => /mozaik/panorama/prosetajte-stopama-marka-marulica-netipicna-turisticka-tura-splitom-vodi-vas-do-tajnog-prozora-preko-kojega-se-marul-nocu-suljao-svojoj-ljubavnici-1099715?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 473714 [name] => Marko Marulić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => marko-marulic [link] => /tag/marko-marulic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 404539 [name] => povijest splita [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => povijest-splita [link] => /tag/povijest-splita ) [2] => stdClass Object ( [id] => 639027 [name] => božidarka šćerba haupt [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-05-18 16:33:30 [main_article_id] => 0 [alias] => bozidarka-scerba-haupt [link] => /tag/bozidarka-scerba-haupt ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => učimo o prošlosti [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Prošetajte stopama Marka Marulića: netipična turistička tura Splitom vodi vas do tajnog prozora preko kojega se Marul noću šuljao svojoj ljubavnici [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3140 [name] => Jasmina Parić [username] => jasmina-pari [email] => jasmina-pari@sd.hr [password] => $2y$10$1L008t4mPN7O0CtaqZQnReoRohc3bl25o/s9Zwi5FMl5bzIbeqIQS [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/jasmina-paric-3140 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1658 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/3fe4790be360d956058d3295e5cd3dae?s=100&default=https%3A%2F%2Ff02.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/13/17798418.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Josko Supic/Cropix [mainImageDesc] => Božidarka Šćerbe Haupt (lijevo) i naša novinarka ispod Marulićeva spomenika na Voćnom trgu [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/13/17798418.jpg [title] => Josko Supic/CropixBožidarka Šćerbe Haupt (lijevo) i naša novinarka ispod Marulićeva spomenika na Voćnom trgu ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/13/17798416.jpg [title] => Josko Supic/CropixKompleks zgrada Etnografskog muzeja, bivše kuće Božičević Natalis, u kojima je živio njegov prijatelj i biograf Natalis ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/13/17798414.jpg [title] => Josko Supic/CropixKuća u Papalićevoj ulici 4 za koju se donedavno vjerovalo da je Marulićeva rodna kuća ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/13/17798412.jpg [title] => Josko Supic/CropixKuća u Bajamontijevoj ulici br. 5, gdje je pronađen Marulićev grb ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/13/17798410.jpg [title] => Josko Supic/CropixTrifora palače Cambi, gdje je moguće Marulić živio pod stare dane ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/13/17798408.jpg [title] => Josko Supic/CropixPalača Ciprijani ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/13/17798404.jpg [title] => Josko Supic/CropixKuća na uglu Šubićeve i Zadarske ulice, u kojoj je vjerojatno pisao testament ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/13/17798388.jpg [title] => Josko Supic/CropixBožidarka Šćerbe Haupt pokazuje stelu u zidu crkve Sv. Duha ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Prof. Božidarka Šćerbe Haupt, koja se još od osamdesetih, među ostalim, bavi turističkim vođenjima, osmislila je u povodu Godine Marka Marulića zanimljivu šetnju gradom, kroz koju priča priču o životu oca hrvatske književnosti, Splitu njegova vremena i dotiče punktove kojima je posve sigurno prolazio i kuće u kojima je možda živio.

Njezina tura, kako naglašava, nije ni klasični razgled grada ni sat povijesti i književnosti. To je šetnja koja kruži oko stare gradske jezgre i navodi grupu na stvaranje pretpostavki, maštanje, a svakako i na istezanje vratova – malo tko se inače, prolazeći tijesnim ulicama iza Vestibula, Bosanskom ili Pjacom, zaustavlja kako bi promatrao neku kamenu čipkastu terasu pod krovom ili uklesani grb kojemu su stojeća omekšala i zaoblila bridove.

Božidarka Šćerbe Haupt odlučila se za ovaj projekt netom je Hrvatski sabor donio odluku o proglašenju 2021. godine Godinom Marka Marulića, u povodu petstote obljetnice tiskanja "Judite", a njezinu turu uvrstila je u svoj program i Turistička zajednica Splita.

---

image
Trifora palače Cambi, gdje je moguće Marulić živio pod stare dane
Josko Supic/Cropix
---

Kad je Solinska bila daleko

Božidarka – odnosno Darka – profesorica je njemačkog i talijanskog, stalni je sudski tumač i prevoditeljica; često je surađivala sa splitskim muzejima, pogotovo Arheološkim i Etnografskim, a vrlo su kvalitetni njezini prijevodi davnih putopisaca koji su posjetili Split i Dalmaciju.

Premda se o Maruliću i gradu njegova vremena do sada uglavnom sve reklo i istražilo – napokon, i znanstveni segment "Marulićevih dana" traje već trideset godina – zanimljivo je poći njegovim stopama uživo i pokušati povući paralelu s današnjicom.

Recimo, pokušati shvatiti što je prije pet stoljeća u gradu bilo "blizu", a što "daleko", što je značilo biti samo imućan, a što vrlo bogat. Danas, ako je na Pjaci, čovjek će neku zgradu u Solinskoj ulici označiti kao točku koja je u blizini. U Marulovo doba to je bilo izvan ruke, u polju.

Danas, netko tko ima nekretninu ili dvije u staroj jezgri, pa makar to bili i mali prostori, dobro je osiguran. Marulićeva obitelj posjedovala je pak više kuća u gradu, a opet poslala je kćer u samostan jer nisu imali dovoljno miraza kako bi je udali u skladu s njezinim statusom. Danas je odjeća potrošni materijal, a nekada se uvrštavala u oporuke.

I tako se dogodilo da nekretnine obitelji Marulić nisu ni do danas točno locirane (spominju se, na primjer, kao "kuća u kojoj živim"), a suknje, haljine i rukavi, koji su se u to doba radi lakšeg održavanja šivali odvojeno, precizno su opisani. Tako nam je ostao zapis o crvenoj i ljubičastoj suknji te sedefasto-zelenim rukavima.

---

image
Kompleks zgrada Etnografskog muzeja, bivše kuće Božičević Natalis, u kojima je živio njegov prijatelj i biograf Natalis
Josko Supic/Cropix
---

Darka počinje svoju priču pokraj srednjovjekovne crkve Sv. Duha. U ondašnjoj četvrti Sv. Duha Marulić je tri godine prije smrti sastavio oporuku. U kojoj kući? O tome se može samo nagađati, ali postoje neki pokazatelji.

– Ako ju je pisao u kući svoga oca, to bi, kako pretpostavlja Radoslav Bužančić, mogla biti zgrada na križanju Šubićeve i Zadarske. Zna se da je gledala na Pjacu, ondašnji Trg sv. Lovre, a tu je i tzv. mala Papalićeva palača – poznato je da su mu Papalići bili susjedi. Susjed mu je također bio i neki zlatar kod kojega je Marulić naručio kalež, ali u kojoj ulici su pretežno živjeli zlatari, ne zna se, možda u jednoj na čijem je uglu spomenuta zgrada, a možda i u Bosanskoj – kaže Darka, koja je za pripremu ture koristila mnogo literature, a osobito radove Duška Kečkemeta i Cvite Fiskovića.

Priča o djedu lihvaru

Na Pjaci, u vijećnici, Marulić je sigurno provodio dosta vremena, kao i otac mu: obavljao je gradske službe i bio, kao plemić, u vijeću. I njega i oca spominju kao časne, poštene ljude, no izgleda da djed nije bio takav. Djed, također imenom Marko, bio je lihvar i našem književniku nije nimalo bilo ugodno sređivati obiteljske papire.

Priča o Maruliću ne može proći bez znamenite decameronovske zgode o venecijanskoj ljubavnici koja je koštala glave njegova prijatelja Papalića. Mladići su u isto vrijeme ljubovali s kćeri ili sestrom mletačkog kapetana kojemu je stan bio na vrhu Pjace, u palači Ciprijani. Jedan se pomoću užeta i koloturnika uspinjao k veseloj Mlečanki, a drugi bi čuvao stražu.

Jedne noći je, čini se, otac – ili brat – uhvatio Papalića, ubio ga, i pred Marulića je pala u zoru vreća s prijateljevim tijelom. Navodno ga je u velikom strahu sahranio u vlastitu vrtu.

– Priča bi mogla biti točna jer su još početkom 18. stoljeća – kada ju je zabilježio Antonio Constantini – navodili detalje i imena o toj zgodi u Splitu. Djevojka je mogla biti slobodnije naravi, navikla u svome gradu na slične zabave, a splitski su momci naprosto uzeli ono što im se nudilo – misli Darka.

---

image
Božidarka Šćerbe Haupt pokazuje stelu u zidu crkve Sv. Duha
Josko Supic/Cropix
---

S Pjace Bosanskom ulicom, pa kroz Židovski prolaz, stižemo do još jedne moguće nekretnine Marulićevih – u Bajamontijevoj na broju 5 pronađen je svojedobno grb obitelji. Uska je to uličica u kojoj je malo svjetla, a zgrada na spomenutom broju iznutra se širi sve do Pjace – opet pogled na Trg sv. Lovre!

– Teško je danas zamisliti da je ova gusta gradnja u gradskoj jezgri nekada bila još gušća, još zbijenija. Ali, renesansa donosi nove estetske potrebe. Kuće se iznutra šire, spajaju se po dvije i tri, ruše se zidovi. Split postaje veliko gradilište. Osobito plemići žele više svjetla i prostora, nastoje dobiti dvorane i salone u kojima će se družiti – kaže Darka, koja je nekada sudjelovala i u organizaciji Marulićevih dana, dok je radila u današnjem Pučkom otvorenom učilištu.

Za kuću uz Muzej grada Splita, za koju se tradicionalno držalo da je Marulićeva rodna kuća, danas se više tako ne misli – inicijali Z.M. ne odgovaraju poznatim Marulićevim precima, pa ta mogućnost ostaje samo kao pretpostavka.

Frano Božićević Natalis, Marulićev prijatelj i biograf, spominje pak da je pisac neko vrijeme živio i u sobici negdje blizu Krstionice, odnosno Jupiterova hrama, te da je imao učiniti samo kratak put do katedrale gdje je odlazio na misu. Soba nije locirana, a mnogi su nagađali gdje bi mogla biti i je li pisac iz nekog razloga stanovao u tuđoj kući ili je soba naprosto bila u nekoj od njegovih.

---

image
Kuća u Bajamontijevoj ulici br. 5, gdje je pronađen Marulićev grb
Josko Supic/Cropix
---

Kraj ture na Voćnom trgu

Kako bilo, zna se da je književnik posljednje godine života proveo pod istim krovom sa svojom nevjestom, bratovom udovicom, kojoj ostavlja na uživanje kuću u kojoj borave, do njezine smrti ili dok joj traje "status" udovice. Sam se nikada nije ženio, a nategnute pretpostavke kažu da je na tu odluku utjecala i krvava zgoda s Venecijankom.

Uz još nekoliko punktova, Darka zaključuje svoj hod s Markom na Voćnom trgu, gdje mu je i spomenik. Ne zaboravlja pripomenuti kako je Marulić napisao i svojevrsni prvi turistički vodič nazvan "Tumač uz natpise starih", a potom upućuje svoju grupu da, ako želi, posjeti i piščev grob u crkvi sv. Frane i tako zatvori krug.

Zbog epidemiološke situacije njezine grupe ne smiju brojiti više od deset osoba, tako da i školski razredi koje vodi Marulićevim stopama idu u tri navrata. Ali, za škole je Darka odlučila obavljati ture gratis i time dati prilog obilježavanju Marulićeve godine.

---

image
Palača Ciprijani
Josko Supic/Cropix
---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Josko Supic/Cropix Josko Supic/Cropix Josko Supic/Cropix Josko Supic/Cropix Josko Supic/Cropix Josko Supic/Cropix Josko Supic/Cropix Josko Supic/Cropix
Josko Supic/Cropix
Božidarka Šćerbe Haupt (lijevo) i naša novinarka ispod Marulićeva spomenika na Voćnom trgu
Josko Supic/Cropix
Kompleks zgrada Etnografskog muzeja, bivše kuće Božičević Natalis, u kojima je živio njegov prijatelj i biograf Natalis
Josko Supic/Cropix
Kuća u Papalićevoj ulici 4 za koju se donedavno vjerovalo da je Marulićeva rodna kuća
Josko Supic/Cropix
Kuća u Bajamontijevoj ulici br. 5, gdje je pronađen Marulićev grb
Josko Supic/Cropix
Trifora palače Cambi, gdje je moguće Marulić živio pod stare dane
Josko Supic/Cropix
Palača Ciprijani
Josko Supic/Cropix
Kuća na uglu Šubićeve i Zadarske ulice, u kojoj je vjerojatno pisao testament
Josko Supic/Cropix
Božidarka Šćerbe Haupt pokazuje stelu u zidu crkve Sv. Duha
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/panorama/prosetajte-stopama-marka-marulica-netipicna-turisticka-tura-splitom-vodi-vas-do-tajnog-prozora-preko-kojega-se-marul-nocu-suljao-svojoj-ljubavnici-1099715 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=17e1760518865a940cdb135bcf408a2442a5303c [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Pro%C5%A1etajte+stopama+Marka+Maruli%C4%87a%3A+netipi%C4%8Dna+turisti%C4%8Dka+tura+Splitom+vodi+vas+do+tajnog+prozora+preko+kojega+se+Marul+no%C4%87u+%C5%A1uljao+svojoj+ljubavnici&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fprosetajte-stopama-marka-marulica-netipicna-turisticka-tura-splitom-vodi-vas-do-tajnog-prozora-preko-kojega-se-marul-nocu-suljao-svojoj-ljubavnici-1099715 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fprosetajte-stopama-marka-marulica-netipicna-turisticka-tura-splitom-vodi-vas-do-tajnog-prozora-preko-kojega-se-marul-nocu-suljao-svojoj-ljubavnici-1099715 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => učimo o prošlosti [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Panoramaučimo o prošlosti

Prošetajte stopama Marka Marulića: netipična turistička tura Splitom vodi vas do tajnog prozora preko kojega se Marul noću šuljao svojoj ljubavnici

Piše Jasmina Parić
18. svibnja 2021. - 16:33

Prof. Božidarka Šćerbe Haupt, koja se još od osamdesetih, među ostalim, bavi turističkim vođenjima, osmislila je u povodu Godine Marka Marulića zanimljivu šetnju gradom, kroz koju priča priču o životu oca hrvatske književnosti, Splitu njegova vremena i dotiče punktove kojima je posve sigurno prolazio i kuće u kojima je možda živio.

Njezina tura, kako naglašava, nije ni klasični razgled grada ni sat povijesti i književnosti. To je šetnja koja kruži oko stare gradske jezgre i navodi grupu na stvaranje pretpostavki, maštanje, a svakako i na istezanje vratova – malo tko se inače, prolazeći tijesnim ulicama iza Vestibula, Bosanskom ili Pjacom, zaustavlja kako bi promatrao neku kamenu čipkastu terasu pod krovom ili uklesani grb kojemu su stojeća omekšala i...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 09:33