StoryEditorOCM
Panoramateški luksuz

‘Ma ko ovo more platit?‘ Za dvije kave i dvije boce vode dali 60 eura, evo kako je vlasnik opravdao bezobraznu cijenu...

Piše MOZAIK SD
27. kolovoza 2023. - 23:10

Par koji je boravio u hotelu Cervo na Sardiniji platio je 60 eura za dvije kave i dvije male boce vode. Vlasnik hotela je izjavio za CNN da su cijene bile jasno vidljive i da su toliko visoke zbog pogleda na luksuzne jahte u obližnjoj marini, piše superradio-minhen.hr. Ovaj slučaj je samo jedan od mnogih primjera ekstremnih cijena u Italiji, što je opisano u članku naslovljenom “Skandalozno iskorištavanje turista u Italiji”.

Članak je objavljen u subotu navečer na CNN-ovoj web stranici. U ovoj oštroj kritici talijanske turističke prakse, navode se primjeri koji su poznati i hrvatskoj javnosti, kao što je naplata dva eura za rezanje sendviča, ili čak naplata dva eura za zagrijavanje bočice za bebu u mikrovalnoj pećnici, što se dogodilo u gradu blizu Rima.

Udruga Consumerism za zaštitu potrošača tvrdi da su cijene u određenim talijanskim turističkim područjima ovog ljeta porasle za čak 130 posto. Jasno je da Talijani trenutno primjenjuju pristup puno ekstremniji od onog koji poznajemo u Hrvatskoj kada su u pitanju turističke cijene.

No to ne znači da bi hrvatski ugostitelji trebali opravdavati svoje vlastite visoke cijene pomoću tog argumenta, jer i na drugoj strani Jadrana talijanski pristup izaziva kontroverze. Talijanske visoke cijene su već došle na naplatu.

CNN citira organizaciju Confcommercio, koja predviđa da će ove godine samo 14 milijuna Talijana provesti ljetni odmor u Italiji, što je 30 posto manje nego u razdoblju prije pandemije. Ako je broj turista manji za 30 posto, očito je da nešto ozbiljno nije u redu. Stoga bi hrvatski turistički sektor trebao izvući pouku iz ovog podatka i prilagoditi svoje cijene kako bi privukao turiste.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 09:54