StoryEditorOCM
PanoramaPRIJE ILI KASNIJE?

Kako se meso reže, kada se soli, zašto su šniceli pretvrdi i što sa sodom bikarbonom? Ovo objašnjava liječnik koji je, među ostalim, hranom pobijedio rak i strastveni je pobornik znanosti

Piše L. G. K.
22. kolovoza 2022. - 13:08

Evo, na primjer, soda bikarbona.

Što ne valja sa sodom, kad iskusni poznavatelji pečenja kruha i raznih drugih peciva kažu da se umjesto praška za pecivo može koristiti sodu? Ali kad stavite nju umjesto praška za pecivo, tijesto se ni blizu ne diže tako dobro niti je lijepo rahlo.

Ili, na primjer, odrezak, odnosno ono što se u Dalmaciji naziva “šnicel”.

Moraš ga obvezno istući, bit će mekši i ljepše će se ispeći, odnosno ispržiti. Ali mnogima su gotovi šniceli uvijek sličniji komadu vojničkog kaiša, nego komadu sočnog mesa.

I za to uvijek postoji objašnjenje – sigurno ste ih posolili prije stavljanja na vatru. Ili ih niste posolili. Ili nije dobra tava. Ili ulje nije bilo dovoljno vruće.

Da ne duljimo, pitanje “zašto” (nerijetko s dodatkom “pobogu”), najčešće je...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. lipanj 2024 07:04