StoryEditorOCM
PanoramaSTRIP I KUHARICA

Hvarski superheroj Lavanderman u novom ruhu; Održana je promocija najluđeg strip albuma ‘Zatvorske priče‘

Piše Vanesa Tenžera
4. studenog 2023. - 16:34
Solin, 031123. Promocija stripa Zatvorske price o junaku Lavandermanu autorskog dvojca, crtaca Vinka Barica i scenarista Tonija Bobanovica Favera. Promocija se odrzala u Teatrinu Gradske knjiznice Solin. Na fotografiji: Toni Faver i Vinko Baric.Nikola Vilic/Cropix

U teatrinu Gradske knjižnice Solin, s početkom u 19 sati, jučer se održala promocija novog strip albuma, “Zatvorske priče”.

Strip album “Zatvorske priče” sa svojih 160 stranica čini najopsežnije izdanje Lavandermana – hvarskog superjunaka, kojeg su iz misli i scenarija Tonija Favera, u djelo uobličili brojni crtači, od kojih je Vinko Barić s Faverom ostvario najdužu suradnju, pa tako i album “Zatvorske priče”, osim Faverovog, nosi i Barićev potpis.

Osim stripova, veliku ljubav, još od mladosti, Vinko gaji prema punk glazbi, pomalo je i sam “anarkišta”, buntovan i odlučan u suprotstavljanju monotoniji i besmislu kojeg pronalazi u svemu što se smatra popularnim i modernim.  “Želim da je ono što radim, jedinstveno, da se ljudima ureže u sjećanje. Tako sam i prepoznao potencijal u Faverovom Lavandermanu.” prepričava nam Barić, i otkriva da će uskoro biti i promocija njegove nove knjige "Diskografija ex Yu punka i novog vala".

Zatvorske priče su svojevrsna retrospektiva Borisa Bunčuge, Lavandermana – hvarskog superheroja, “vječnog momka” i iskusnog “galeba”, u kojima se se on prisjeća događaja iz svoje prošlosti, a ima i veliku sklonost ka pričanju lovačkih priča, a zanimljivo je i da je ovaj strip album i svojevrsna kuharica, i to kakva! Zahvaljujući brižnoj majci Lavandermana, koja svog sina posjećuje u zatvoru svaki dan, donoseći svom sinu koji se našao iza rešetaka, ukusna jela, na stranicama “Zatvorskih priča” svoje su mjesto pronašli i recepti jela Ivane Gamulin, poznate kuharice.

Sama priča o nastanku Lavandermana zanimljiva je koliko i dogodovštine superheroja. “Lavanderman je isprva bio lutkica ispunjena lavandom, smišljena kako bi moja prijateljica bolje prodala lavandu na svom štandu. Lavanderman je tako zamišljen kao jedinstveni suvenir, no obzirom da je sama izrada lutkica nosila više troškova no zarade, Lavanderman je postao junak iz stripa.” objašnjava nam Faver.

Da bi stare epizode, u svom novom, Barićevom ruhu, činile smislenu cjelinu, Barić je  “Zatvorske priče”, strip album i najnovije izdanje koje objedinjuje sva prijašnja izdanja Lavandermana, zaokružio pridodavši uvodnu, i posljednju epizodu.

“Ja sam baš tražio scenarista za svoje stripove, tad sam smatrao da nisam baš bio sposoban napraviti strip duži od sedam, osam stranica. Ja smislim dosta radnje, i svu radnju ‘ispucam’ odmah” govori Vinko.

“Htio sam se podignuti na jednu profesionalnu razinu. Toni je član društva filmskih scenarista Hrvatske. S njegovim iskustvom i nepresušnom kreativnošću, znao sam da će doći do jedne lijepe i kvalitetne suradnje.” prepričava nam Barić, ne štedeći riječi hvale za svog prijatelja, i suradnika, Tonija Favera.

U deset nastavaka Lavanderamana, svaka je epizoda, odnosno radnja izdanja, svijet za sebe, no ipak, sve zajedno, čine smislenu cjelinu i pravilan redoslijed događaja.

Da se umjetnicima, poput Barića, zna desiti da inspiracija i volja ponekad presuše, Vinko ne krije, no to mu se, kaže, radeći na Lavandermanu, rijetko događalo. “Lavandermana ne gledam kao narudžbu, kao nešto što moraš, narudžba kao naredba. Lavanderman je prijateljski dogovor, strip koji je proizašao iz želje za kreativnim izražavanjem, i meni, i Toniju za dušu.” objašnjava nam Barić.

Na ideju “Zatvorskih priča” Faver je došao, kako kaže, radeći u Ljubljani. “Čistio sam barokne stropove u Ljubljani, i to je za mene bio izrazito monoton i dosadan posao. Od dosade sam cijelu priču o Lavandermanu u glavi smislio u dva mjeseca.”

O ovom osebujnom superjunaku, snimljen je i prvi hrvatski film u kojem je glavni lik superheroj: "Lavanderman - istina ili mit?". Faver je ponosan na činjenicu da je 2010. godine, godine svog izlaska, film bio drugi najgledaniji hrvatski film na velikim, filmskim platnima Lijepe Naše. 

Barić i Faver upoznali su se surađujući na Lavandermanu, a iz te se suradnje izrodilo čvrsto i dugotrajno, iskreno prijateljstvo. Dobro se razumiju, znaju kako onaj drugi diše, dijele brojna mišljenja, i ono najbitnije, svoju opuštenost i humor bez trunke prenemaganja tako dobro prelijevaju na druge u svojoj okolini, što iznova pokazuju na svakoj svojoj promociji.

 

Ukoliko se niste ovog petka mogli pridružiti legendarnom dvojcu; Faveru i Bariću, uskoro imate novu priliku. Dvojac će promociju "Zatvorskih priča" održati i u Splitu, u Knjižnici Dalmatina, 15. studenog. 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 11:43