stdClass Object ( [id] => 1332679 [title] => Evo nas na mjestu ‘slavnog’ Hajdukova poraza iz 1981. Tu su ‘pali‘ strašni igrači, Zlatko, Baka, Gudelj... Tetovo pamti [alias] => evo-nas-na-mjestu-slavnog-hajdukova-poraza-iz-1981-tu-su-pali-strasni-igraci-zlatko-baka-gudelj-tetovo-pamti [catid] => 423 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

U ravnoj prodolini na širokom Pološkom polju, pod vazdazelenim njedrima moćne Šar-planine, razlilo se Tetovo na sjeveru Sjeverne Makedonije.

Grad je to bez nebodera, izuzmemo li iznimke što se klenim bedrima i slabinama polako penju prema nebu. Staro Tetovo danas izgleda gotovo jednako onako kako je izgledalo i u pokojnoj Jugoslaviji, a pesimisti među lokalnim stanovništvom kazat će da je sve danas još i puno gore…

 

Centar grada, na kojem je i najveći trg, doveden je u red i ušminkan, ali nije iskočio iz socijalističke vizure kakve se i jutros i večeras vide diljem istočnijih krajeva one iste blagopočivše države. Na putu uređenja, iz ovog su trga iskopana stoljetna stabla i posađena nova, a brojne brončane biste sa značajevima iz makedonske povijesti gurnute su dolje negdje u ropotarnicu jedne zgrade, nekovrsnog centra za kulturu. Krene li se na ma koju stranu gradske periferije Tetova, naići će se na porušene ili polusrušene kuće, urušene bivše izbe iz kojih – kao kod nas u zapuštenim dijelovima Dalmatinske zagore i napuštenim predjelima Like – kroz otvore prozorâ sukljaju grane samoniklih stabala, dok mimo crjepova i limova krovova niču razne vrste korova…

Pretežitost stanovništva Tetova zauzimaju etnički Albanci, između 80 i 90 posto, što će reći da je ovaj grad najveće makedonsko uporište “Albaneža” u državi. Naravno, autohtoni Makedonci s pejorativnim sladom u glasu nazivaju ih Šiptarima. S druge strane, Albanci se među sobom s ponosom Šiptarima zovu, oduzimajući svima ostalima pravo da im se to ime pridijeva samo iz razloga što, tako smatraju Albanci, ini žitelji ono Š u imenu Šiptar izgovaraju nepravilno, netočno i grezo. Falša je to skuža, naravno… Jerbo, pravilno da je reći Ščiptar, a ne Šiptar, i to je ta diferenca što stvara delikatnu razliku između uvrede i autentičnosti.

---

image

Da, da, spomen na Vukovar na tetovskoj pijaci

---

U Tetovu, jamačno, ne bi zabranili koncert Leta 3 kao po Dalmaciji, jer bi njihova “Mama ŠČ” ovdje svakako bila dočekana kao prava pravcata glazbena poslastica, kao prava pravcata himna…

Govore mi moji domaćini, moja svojta u Tetovu, kako Makedoncima ta “šiptarija” ide na živce, a međusobni brakovi nisu službeno zabranjeni; no, nikome ni s jedne ni s druge strane ne pada na pamet miješati krv i dijeliti miraz između sebe. Pa opet, Makedonci poštuju radišnost Albanaca, drže ih vrlo sposobnima i poduzetnima, žaleći što i oni sami nemaju mentalitet poput njih, pa da idu u gastarbajterstvo neko vrijeme crnčiti na baušteli ili u ičemu drugome, te nakon toga zaradu donijeti ovdje i uložiti u neki biznis ili gradnju kuće.

Drže Šiptare za vrlo solidaran svijet: ako netko ne može izgraditi obitavalište za svoju obitelj, svi će se okupiti ko jedan i najslabijemu od svojih sagraditi kuću – besplatno!

---

image

Pazar u Tetovu

---

Kao i u nedalekom Gostivaru, i vizure Tetova rese minareti nebrojenih džamija. Muslimani dominiraju nada kršćanima, pravoslavcima, što se dâ iščitati i iz postotka stanovništva. Simptomatično je da baš ovdje, u Tetovu, uza slabine od korita rijeke Pene, pritoka Vardara što izvire i teče gore od Šar-planine dovde do nizine nalazi se – bez ikakvih predilektičkih pretjerivanja govoreći – najljepša džamija na Balkanu, vjerojatno i šire.

Govora je o Aladži ili Šarenoj džamiji iliti Velikoj obojenoj džamiji, što sagrađena bje još onamo 1459. godine. Otkako su je iz fundamenata 1833. godine rekonstruirali Redžep Paša i njegov sin Abdurahman Paša, zovu je još i Pašina džamija. To je obujmom neveliko, ma ljepotom prekrasno sakralno zdanje islamske arhitekture, čija je unutrašnjost upravo frapantna i za oko i za ukupni doživljaj. Svaki je kvadratni centimetar površine i poda i stropa, i svakoga od četiriju zidova, pomno ukrašen orijentalnim ornamentima što su navlastiti ovoj kulturi, a za zadnju rekonstrukciju crtežâ i slikâ po zidovima, za emulziju kojom se to čini, utrošeno je više od 30 tisuća jajâ.

Gospodin koji je dežurni pri obilasku, kustos reklo bi se, rodom je iz Bosne i Hercegovine, i upućuje nas na tečnom onom nekadašnjem ovdašnjem jeziku kakvi su običaji pri obahođenju svetišta i što nam je činiti. Vidim, drago je i njemu što ne mora u džuboks vlastite glave metnuti žeton engleskog ili njemačkog, talijanskog ili arapskog jezika – s kojima vlada u jednoj primijenjenoj poliglotskoj vještini – nego sve može obaviti besjedom materinskoga govora s kojim je i došao dovde.

---

image

Svega, ali baš svega, na Pazaru ima

---

Izuvamo se i ulazimo unutra: meki tapet pod tabanom, i još mekši paver nad glavom – čovjek se osjeća kao da je, evo, ovaj čas umro, pa je, nekim zelenim mirakulom, evo baš sad, minutu potom čudesno i uskrsnuo…

Ovo je vjersko zdanje doista puno ljepote i mira. Dok smo još u ovom ovozemaljskom zelenom Džennetu, otišli smo na jedno od najposebnijih mjestâ u Tetovu, punto di riferimento muslimanskoga svijeta, opet jedinstveni spomenik islamske kulture: Harabati Babina tekija iz 1538. godine. I nju je obnovio Redžep Paša, organiziravši u svoje vrijeme čak i vakuf (naselje) sa svojim upraviteljem, tzv. mutevlijom.

Ovu je dervišku tekiju osnovao Ali Baba, brat sultanije Mahidevran, sestre od Sulejmana Veličanstvenog, koji je bio prognan ovamo, gotovo na sam rub Osmanskog Carstva. U novije doba dugo su trajale trzavice čije je ovo zdanje u smislu vlasništva, vjersko ili gradsko, a na kraju je jurisdikcija ipak pripala svjetovnoj vlasti, te se sada koristi kao turistička destinacija ili atraktivan prostor za vjenčanja.

---

image

Tetovska nesretna trava za bijele

---

I, najposlije, stigoh na tetovski stadion. Igralište, ispričavam se… Igralište pod Šarom.

Sjećam se one jedne utakmice kao dječak. Kao dječak, trčkarao sam po dvoru u Selcima nabijajući plastični balun; plastični onoliko da je bio lagan, lagan i prelagan i nije bilo lako kontrolirati gdje će taj balun tijekom moje dvorske igre završiti. Nerijetko, u vrtlu! Lomeći cime od stabljika krumpira, one šuplje šibe od kapule ili mlade nasade boba, paprika ili balancana. A onda sam trčao daleko od dvora i vrtla da me nono ne stigne i ne ošine kajišem preko guzice…

Sjećam se, rekoh, one jedne utakmice kao dječak… Hajduk – Teteks! Klub iz Splita, klub iz Tetova. Ja sam bio doma u dvoru Zlatko Vujović: doma u dvoru svi smo bili Zlatko Vujović! Da, čim su iole ostarjeli Jurica Jerković i Ivica Šurjak… Meni kao dječaku nije se zarezao u sjećanje među udolinice i žljebove moždane sive mase pod sljemenom lubanje nikakav rezultat koji smo, mi hajdukovci – s Brača ili iz Splita, svejedno – žustro gledali i živo zaboravljali u srazovima s momčadima iz Mostara ili Sarajeva, Ljubljane ili Beograda; ali, partidu iz Tetova odigranu 26. rujna 1981. pamtim kao da je bila jučer… Jerbo, “moji Makedonci” – kako sam još tada bio tepao fudbalerskoj ekipi iz grada mojega nepoznatog oca – urezali su mi se u sjećanje baš po tome što su nam ono onda bili dali po pičci, pobijedivši nas s 1:0.

Pogledajte ova imena...

---

image

Evo ovako je taktika, tri igrača oko Bake, ne smi dodat balun Zlatku, jer onda je gotovo, ko će za zaustavit?

---

I sad, nakon obilata četiri desetljeća otada, dođem iz Splita kao Selčanin u Tetovo, po svoju dozu djetinjstva… Zahvaljujući mojem dragom Goranu, mužu od rodice mi Angele, oružar Pero dočekao me je na poprištu slavnog Hajdukovog poraza, odveo u svlačionicu gdje su se živcirali i parićavali moji hajdukovci: Pudar – Berić – Gudelj – Primorac – Mehmedalić – Zoran Vujović – Slišković – Pešić – Šalov – Bogdanović – Zlatko Vujović… Prva jedanaestorica. Zdravko Reić kao novinar Slobodne Dalmacije i Feđa Klarić u svojstvu fotografa iste bili su ovdje kao mrtvozornici poraza hajdukovaca, a moja oholost, evo, njihovim stopama korača u jednoj svjetlijoj epizodi.

Ne samo što mi je oružar Pero darovao nekoliko dresova Teteksa, nego sam doista imao ekskluzivnu povlasticu svraćanja u svlačionicu gdje su ondašnji moji hajdukovski luzeri znojili se i popižđivali, nego sam imao pristup i samoj ploči na kojoj suvremeni naši egzekutori vježbaju svoje taktike. I, ovo je sve skupa važno i zbog činjenice da je sve ovo netom opisano odživljeno baš na starom tetovskom igralištu, a ne na novom stadionu koji je nedaleko odavde… A i taj “novi” toliko je novi da se s njim može usporedit jedino stadion Dinama na Maksimiru u Zagrebu.

---

image

Oružar Pero oduševio se posjetom iz Splita, eeee, kad smo bili u istoj ligi

---

Ako im igrališta i nisu reprezentativna, a Teteks već dugo igra u drugoj ligi, a onda je spiza i u Tetovu i cijeloj Makedoniji – prva liga!

Veliki Pazar ovdje u Tetovu jedan je od najvećih i najopremljenijih nadaleko i doista nema čega nema. Od domaćih paprika i graha preko niza inih voćnih i povrtnih delicija, do sušenih proizvoda koji mogu trajati i onih mliječnih kojima je rok upotrebe ograničeniji.

Baš ovdje najpoznatija je prodavaonica sireva sviju fela, od kojih mi je nekako najviše prirastao nepcu onaj “bijeni”, mladi, koji se drži u salamuri… S kruhom ili bez njega, ama svakako poslije konzumacije slijedi nezaobilazna “faza natapanja”, zalijevanje finim crnim vinom, recimo Vrancem iz jugoistočne Makedonije.•(nastavlja se)

---

image

Stadion s kojeg su Hajduci otišli pokunjeni pamtio je i bolje dane

------
image

Svega, ali baš svega, na Pazaru ima

------
image

Glavni trg nije baš dojmljiv

------
image

A ovo je "rezidencijalna četvrt", na korak do središta grada

------
image

Ovo je novi stadion, Hajduk još nije na njemu gostovao

------
image

U pojestu Šarenoj džamiji iz 1459. godine. Za zadnju rekonstrukciju crtežâ i slikâ po zidovima, za emulziju kojom se to čini, utrošeno je više od 30 tisuća jajâ

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZEMLJA MOJE KRVI (2) [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => ZEMLJA MOJE KRVI (2) 2 0 9092 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-10-20 13:16:59 [created_by] => 3249 [created_by_alias] => siniša vuković [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-10-23 05:59:19 [modified_by] => 3249 [publish_up] => 2023-10-22 20:45:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 423 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Panorama [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Evo nas na mjestu ‘slavnog’ Hajdukova poraza iz 1981. Tu su "pali" strašni igrači, Zlatko, Baka, Gudelj... Tetovo pamti [metakey] => NK Teteks, Hajdukov poraz, Babina tekija, Šar planina, Tetovo [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/10\/20\/25874625.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/20\/25874621.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/20\/25874623.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/20\/25874627.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/20\/25874628.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/20\/25874630.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/20\/25874631.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/20\/25874633.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/20\/25874635.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/20\/25874639.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/20\/25874637.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/20\/25874642.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Sini\u0161a kao Pudar: \u2018Ajmeee, izbu\u0161ilo nan mri\u017eu\u2018<\/p>","

Da, da, spomen na Vukovar na tetovskoj pijaci<\/p>","

Pazar u Tetovu<\/p>","

Tetovska nesretna trava za bijele<\/p>","

Evo ovako je taktika, tri igra\u010da oko Bake, ne smi dodat balun Zlatku, jer onda je gotovo, ko \u0107e za zaustavit?<\/p>","

Oru\u017ear Pero odu\u0161evio se posjetom iz Splita, eeee, kad smo bili u istoj ligi<\/p>","

Stadion s kojeg su Hajduci oti\u0161li pokunjeni pamtio je i bolje dane<\/p>","

Svega, ali ba\u0161 svega, na Pazaru ima<\/p>","

Glavni trg nije ba\u0161 dojmljiv<\/p>","

A ovo je \u201drezidencijalna \u010detvrt\u201d, na korak do sredi\u0161ta grada<\/p>","

Ovo je novi stadion, Hajduk jo\u0161 nije na njemu gostovao<\/p>","

U pojestu \u0160arenoj d\u017eamiji iz 1459. godine. Za zadnju rekonstrukciju crte\u017e\u00e2 i slik\u00e2 po zidovima, za emulziju kojom se to \u010dini, utro\u0161eno je vi\u0161e od 30 tisu\u0107a jaj\u00e2<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1600x738","hd_25874625_1920.jpg":"1920x1080","k_25874625_1280.jpg":"1280x1280","k_25874625_1024.jpg":"1024x1024","k_25874625_640.jpg":"640x640","k_25874625_480.jpg":"480x480","k_25874625_340.jpg":"340x340","k_25874625_220.jpg":"220x220","o_25874625_1280.jpg":"1280x590","o_25874625_1024.jpg":"1024x472","o_25874625_640.jpg":"640x295","o_25874625_480.jpg":"480x221","o_25874625_340.jpg":"340x156","o_25874625_220.jpg":"220x101","h_25874625_1280.jpg":"1280x854","h_25874625_1024.jpg":"1024x683","h_25874625_640.jpg":"640x427","h_25874625_480.jpg":"480x320","h_25874625_340.jpg":"340x227","h_25874625_220.jpg":"220x147","pp_25874625_1280.jpg":"1280x1628","pp_25874625_1024.jpg":"1024x1303","pp_25874625_640.jpg":"640x814","pp_25874625_480.jpg":"480x611","pp_25874625_340.jpg":"340x432","pp_25874625_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x933","hd_25874621_1920.jpg":"1920x1080","k_25874621_1280.jpg":"1280x1280","k_25874621_1024.jpg":"1024x1024","k_25874621_640.jpg":"640x640","k_25874621_480.jpg":"480x480","k_25874621_340.jpg":"340x340","k_25874621_220.jpg":"220x220","o_25874621_1280.jpg":"1280x622","o_25874621_1024.jpg":"1024x497","o_25874621_640.jpg":"640x311","o_25874621_480.jpg":"480x233","o_25874621_340.jpg":"340x165","o_25874621_220.jpg":"220x106","h_25874621_1280.jpg":"1280x854","h_25874621_1024.jpg":"1024x683","h_25874621_640.jpg":"640x427","h_25874621_480.jpg":"480x320","h_25874621_340.jpg":"340x227","h_25874621_220.jpg":"220x147","pp_25874621_1280.jpg":"1280x1628","pp_25874621_1024.jpg":"1024x1303","pp_25874621_640.jpg":"640x814","pp_25874621_480.jpg":"480x611","pp_25874621_340.jpg":"340x432","pp_25874621_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x933","hd_25874623_1920.jpg":"1920x1080","k_25874623_1280.jpg":"1280x1280","k_25874623_1024.jpg":"1024x1024","k_25874623_640.jpg":"640x640","k_25874623_480.jpg":"480x480","k_25874623_340.jpg":"340x340","k_25874623_220.jpg":"220x220","o_25874623_1280.jpg":"1280x622","o_25874623_1024.jpg":"1024x497","o_25874623_640.jpg":"640x311","o_25874623_480.jpg":"480x233","o_25874623_340.jpg":"340x165","o_25874623_220.jpg":"220x106","h_25874623_1280.jpg":"1280x854","h_25874623_1024.jpg":"1024x683","h_25874623_640.jpg":"640x427","h_25874623_480.jpg":"480x320","h_25874623_340.jpg":"340x227","h_25874623_220.jpg":"220x147","pp_25874623_1280.jpg":"1280x1628","pp_25874623_1024.jpg":"1024x1303","pp_25874623_640.jpg":"640x814","pp_25874623_480.jpg":"480x611","pp_25874623_340.jpg":"340x432","pp_25874623_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1600x738","hd_25874627_1920.jpg":"1920x1080","k_25874627_1280.jpg":"1280x1280","k_25874627_1024.jpg":"1024x1024","k_25874627_640.jpg":"640x640","k_25874627_480.jpg":"480x480","k_25874627_340.jpg":"340x340","k_25874627_220.jpg":"220x220","o_25874627_1280.jpg":"1280x590","o_25874627_1024.jpg":"1024x472","o_25874627_640.jpg":"640x295","o_25874627_480.jpg":"480x221","o_25874627_340.jpg":"340x156","o_25874627_220.jpg":"220x101","h_25874627_1280.jpg":"1280x854","h_25874627_1024.jpg":"1024x683","h_25874627_640.jpg":"640x427","h_25874627_480.jpg":"480x320","h_25874627_340.jpg":"340x227","h_25874627_220.jpg":"220x147","pp_25874627_1280.jpg":"1280x1628","pp_25874627_1024.jpg":"1024x1303","pp_25874627_640.jpg":"640x814","pp_25874627_480.jpg":"480x611","pp_25874627_340.jpg":"340x432","pp_25874627_220.jpg":"220x280"},{"size0":"738x1600","hd_25874628_1920.jpg":"1920x1080","k_25874628_1280.jpg":"1280x1280","k_25874628_1024.jpg":"1024x1024","k_25874628_640.jpg":"640x640","k_25874628_480.jpg":"480x480","k_25874628_340.jpg":"340x340","k_25874628_220.jpg":"220x220","o_25874628_1280.jpg":"1280x2775","o_25874628_1024.jpg":"1024x2220","o_25874628_640.jpg":"640x1387","o_25874628_480.jpg":"480x1040","o_25874628_340.jpg":"340x737","o_25874628_220.jpg":"220x476","h_25874628_1280.jpg":"1280x854","h_25874628_1024.jpg":"1024x683","h_25874628_640.jpg":"640x427","h_25874628_480.jpg":"480x320","h_25874628_340.jpg":"340x227","h_25874628_220.jpg":"220x147","pp_25874628_1280.jpg":"1280x1628","pp_25874628_1024.jpg":"1024x1303","pp_25874628_640.jpg":"640x814","pp_25874628_480.jpg":"480x611","pp_25874628_340.jpg":"340x432","pp_25874628_220.jpg":"220x280"},{"size0":"738x1600","hd_25874630_1920.jpg":"1920x1080","k_25874630_1280.jpg":"1280x1280","k_25874630_1024.jpg":"1024x1024","k_25874630_640.jpg":"640x640","k_25874630_480.jpg":"480x480","k_25874630_340.jpg":"340x340","k_25874630_220.jpg":"220x220","o_25874630_1280.jpg":"1280x2775","o_25874630_1024.jpg":"1024x2220","o_25874630_640.jpg":"640x1387","o_25874630_480.jpg":"480x1040","o_25874630_340.jpg":"340x737","o_25874630_220.jpg":"220x476","h_25874630_1280.jpg":"1280x854","h_25874630_1024.jpg":"1024x683","h_25874630_640.jpg":"640x427","h_25874630_480.jpg":"480x320","h_25874630_340.jpg":"340x227","h_25874630_220.jpg":"220x147","pp_25874630_1280.jpg":"1280x1628","pp_25874630_1024.jpg":"1024x1303","pp_25874630_640.jpg":"640x814","pp_25874630_480.jpg":"480x611","pp_25874630_340.jpg":"340x432","pp_25874630_220.jpg":"220x280"},{"size0":"738x1600","hd_25874631_1920.jpg":"1920x1080","k_25874631_1280.jpg":"1280x1280","k_25874631_1024.jpg":"1024x1024","k_25874631_640.jpg":"640x640","k_25874631_480.jpg":"480x480","k_25874631_340.jpg":"340x340","k_25874631_220.jpg":"220x220","o_25874631_1280.jpg":"1280x2775","o_25874631_1024.jpg":"1024x2220","o_25874631_640.jpg":"640x1387","o_25874631_480.jpg":"480x1040","o_25874631_340.jpg":"340x737","o_25874631_220.jpg":"220x476","h_25874631_1280.jpg":"1280x854","h_25874631_1024.jpg":"1024x683","h_25874631_640.jpg":"640x427","h_25874631_480.jpg":"480x320","h_25874631_340.jpg":"340x227","h_25874631_220.jpg":"220x147","pp_25874631_1280.jpg":"1280x1628","pp_25874631_1024.jpg":"1024x1303","pp_25874631_640.jpg":"640x814","pp_25874631_480.jpg":"480x611","pp_25874631_340.jpg":"340x432","pp_25874631_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x933","hd_25874633_1920.jpg":"1920x1080","k_25874633_1280.jpg":"1280x1280","k_25874633_1024.jpg":"1024x1024","k_25874633_640.jpg":"640x640","k_25874633_480.jpg":"480x480","k_25874633_340.jpg":"340x340","k_25874633_220.jpg":"220x220","o_25874633_1280.jpg":"1280x622","o_25874633_1024.jpg":"1024x497","o_25874633_640.jpg":"640x311","o_25874633_480.jpg":"480x233","o_25874633_340.jpg":"340x165","o_25874633_220.jpg":"220x106","h_25874633_1280.jpg":"1280x854","h_25874633_1024.jpg":"1024x683","h_25874633_640.jpg":"640x427","h_25874633_480.jpg":"480x320","h_25874633_340.jpg":"340x227","h_25874633_220.jpg":"220x147","pp_25874633_1280.jpg":"1280x1628","pp_25874633_1024.jpg":"1024x1303","pp_25874633_640.jpg":"640x814","pp_25874633_480.jpg":"480x611","pp_25874633_340.jpg":"340x432","pp_25874633_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x933","hd_25874635_1920.jpg":"1920x1080","k_25874635_1280.jpg":"1280x1280","k_25874635_1024.jpg":"1024x1024","k_25874635_640.jpg":"640x640","k_25874635_480.jpg":"480x480","k_25874635_340.jpg":"340x340","k_25874635_220.jpg":"220x220","o_25874635_1280.jpg":"1280x622","o_25874635_1024.jpg":"1024x497","o_25874635_640.jpg":"640x311","o_25874635_480.jpg":"480x233","o_25874635_340.jpg":"340x165","o_25874635_220.jpg":"220x106","h_25874635_1280.jpg":"1280x854","h_25874635_1024.jpg":"1024x683","h_25874635_640.jpg":"640x427","h_25874635_480.jpg":"480x320","h_25874635_340.jpg":"340x227","h_25874635_220.jpg":"220x147","pp_25874635_1280.jpg":"1280x1628","pp_25874635_1024.jpg":"1024x1303","pp_25874635_640.jpg":"640x814","pp_25874635_480.jpg":"480x611","pp_25874635_340.jpg":"340x432","pp_25874635_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x887","hd_25874639_1920.jpg":"1920x1080","k_25874639_1280.jpg":"1280x1280","k_25874639_1024.jpg":"1024x1024","k_25874639_640.jpg":"640x640","k_25874639_480.jpg":"480x480","k_25874639_340.jpg":"340x340","k_25874639_220.jpg":"220x220","o_25874639_1280.jpg":"1280x591","o_25874639_1024.jpg":"1024x473","o_25874639_640.jpg":"640x295","o_25874639_480.jpg":"480x221","o_25874639_340.jpg":"340x157","o_25874639_220.jpg":"220x101","h_25874639_1280.jpg":"1280x854","h_25874639_1024.jpg":"1024x683","h_25874639_640.jpg":"640x427","h_25874639_480.jpg":"480x320","h_25874639_340.jpg":"340x227","h_25874639_220.jpg":"220x147","pp_25874639_1280.jpg":"1280x1628","pp_25874639_1024.jpg":"1024x1303","pp_25874639_640.jpg":"640x814","pp_25874639_480.jpg":"480x611","pp_25874639_340.jpg":"340x432","pp_25874639_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x887","hd_25874637_1920.jpg":"1920x1080","k_25874637_1280.jpg":"1280x1280","k_25874637_1024.jpg":"1024x1024","k_25874637_640.jpg":"640x640","k_25874637_480.jpg":"480x480","k_25874637_340.jpg":"340x340","k_25874637_220.jpg":"220x220","o_25874637_1280.jpg":"1280x591","o_25874637_1024.jpg":"1024x473","o_25874637_640.jpg":"640x295","o_25874637_480.jpg":"480x221","o_25874637_340.jpg":"340x157","o_25874637_220.jpg":"220x101","h_25874637_1280.jpg":"1280x854","h_25874637_1024.jpg":"1024x683","h_25874637_640.jpg":"640x427","h_25874637_480.jpg":"480x320","h_25874637_340.jpg":"340x227","h_25874637_220.jpg":"220x147","pp_25874637_1280.jpg":"1280x1628","pp_25874637_1024.jpg":"1024x1303","pp_25874637_640.jpg":"640x814","pp_25874637_480.jpg":"480x611","pp_25874637_340.jpg":"340x432","pp_25874637_220.jpg":"220x280"},{"size0":"942x2040","hd_25874642_1920.jpg":"1920x1080","k_25874642_1280.jpg":"1280x1280","k_25874642_1024.jpg":"1024x1024","k_25874642_640.jpg":"640x640","k_25874642_480.jpg":"480x480","k_25874642_340.jpg":"340x340","k_25874642_220.jpg":"220x220","o_25874642_1280.jpg":"1280x2771","o_25874642_1024.jpg":"1024x2217","o_25874642_640.jpg":"640x1385","o_25874642_480.jpg":"480x1039","o_25874642_340.jpg":"340x736","o_25874642_220.jpg":"220x476","h_25874642_1280.jpg":"1280x854","h_25874642_1024.jpg":"1024x683","h_25874642_640.jpg":"640x427","h_25874642_480.jpg":"480x320","h_25874642_340.jpg":"340x227","h_25874642_220.jpg":"220x147","pp_25874642_1280.jpg":"1280x1628","pp_25874642_1024.jpg":"1024x1303","pp_25874642_640.jpg":"640x814","pp_25874642_480.jpg":"480x611","pp_25874642_340.jpg":"340x432","pp_25874642_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7675067 Threads: 1 Questions: 1623985939 Slow queries: 4823973 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111096676 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /mozaik/panorama/evo-nas-na-mjestu-slavnog-hajdukova-poraza-iz-1981-tu-su-pali-strasni-igraci-zlatko-baka-gudelj-tetovo-pamti-1332679 [printLink] => /mozaik/panorama/evo-nas-na-mjestu-slavnog-hajdukova-poraza-iz-1981-tu-su-pali-strasni-igraci-zlatko-baka-gudelj-tetovo-pamti-1332679?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 734223 [name] => NK Teteks [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-22 22:45:53 [main_article_id] => 0 [alias] => nk-teteks [link] => /tag/nk-teteks ) [1] => stdClass Object ( [id] => 734224 [name] => Hajdukov poraz [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-22 22:45:53 [main_article_id] => 0 [alias] => hajdukov-poraz [link] => /tag/hajdukov-poraz ) [2] => stdClass Object ( [id] => 734225 [name] => Babina tekija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-22 22:45:53 [main_article_id] => 0 [alias] => babina-tekija [link] => /tag/babina-tekija ) [3] => stdClass Object ( [id] => 734226 [name] => Šar planina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-22 22:45:53 [main_article_id] => 0 [alias] => sar-planina [link] => /tag/sar-planina ) [4] => stdClass Object ( [id] => 441092 [name] => Tetovo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => tetovo [link] => /tag/tetovo ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZEMLJA MOJE KRVI (2) [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Evo nas na mjestu ‘slavnog’ Hajdukova poraza iz 1981. Tu su ‘pali‘ strašni igrači, Zlatko, Baka, Gudelj... Tetovo pamti [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3249 [name] => Ivo Bonković [username] => ivo.bonkovic [email] => ivo.bonkovic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$PTu5te97NwgpryJHXuBWce/nT6ExpQWeu1WkcKLxi.huGN5VB7S.q [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ivo-bonkovic-3249 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1763 [gender] => m [description] => [image] => 1763.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1763.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/20/25874625.jpg [galleryCount] => 12 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] =>

Siniša kao Pudar: ‘Ajmeee, izbušilo nan mrižu‘

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/20/25874625.jpg [title] =>

Siniša kao Pudar: ‘Ajmeee, izbušilo nan mrižu‘

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/20/25874621.jpg [title] =>

Da, da, spomen na Vukovar na tetovskoj pijaci

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/20/25874623.jpg [title] =>

Pazar u Tetovu

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/20/25874627.jpg [title] =>

Tetovska nesretna trava za bijele

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/20/25874628.jpg [title] =>

Evo ovako je taktika, tri igrača oko Bake, ne smi dodat balun Zlatku, jer onda je gotovo, ko će za zaustavit?

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/20/25874630.jpg [title] =>

Oružar Pero oduševio se posjetom iz Splita, eeee, kad smo bili u istoj ligi

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/20/25874631.jpg [title] =>

Stadion s kojeg su Hajduci otišli pokunjeni pamtio je i bolje dane

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/20/25874633.jpg [title] =>

Svega, ali baš svega, na Pazaru ima

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/20/25874635.jpg [title] =>

Glavni trg nije baš dojmljiv

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/20/25874639.jpg [title] =>

A ovo je ”rezidencijalna četvrt”, na korak do središta grada

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/20/25874637.jpg [title] =>

Ovo je novi stadion, Hajduk još nije na njemu gostovao

) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/20/25874642.jpg [title] =>

U pojestu Šarenoj džamiji iz 1459. godine. Za zadnju rekonstrukciju crtežâ i slikâ po zidovima, za emulziju kojom se to čini, utrošeno je više od 30 tisuća jajâ

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

U ravnoj prodolini na širokom Pološkom polju, pod vazdazelenim njedrima moćne Šar-planine, razlilo se Tetovo na sjeveru Sjeverne Makedonije.

Grad je to bez nebodera, izuzmemo li iznimke što se klenim bedrima i slabinama polako penju prema nebu. Staro Tetovo danas izgleda gotovo jednako onako kako je izgledalo i u pokojnoj Jugoslaviji, a pesimisti među lokalnim stanovništvom kazat će da je sve danas još i puno gore…

 

Centar grada, na kojem je i najveći trg, doveden je u red i ušminkan, ali nije iskočio iz socijalističke vizure kakve se i jutros i večeras vide diljem istočnijih krajeva one iste blagopočivše države. Na putu uređenja, iz ovog su trga iskopana stoljetna stabla i posađena nova, a brojne brončane biste sa značajevima iz makedonske povijesti gurnute su dolje negdje u ropotarnicu jedne zgrade, nekovrsnog centra za kulturu. Krene li se na ma koju stranu gradske periferije Tetova, naići će se na porušene ili polusrušene kuće, urušene bivše izbe iz kojih – kao kod nas u zapuštenim dijelovima Dalmatinske zagore i napuštenim predjelima Like – kroz otvore prozorâ sukljaju grane samoniklih stabala, dok mimo crjepova i limova krovova niču razne vrste korova…

Pretežitost stanovništva Tetova zauzimaju etnički Albanci, između 80 i 90 posto, što će reći da je ovaj grad najveće makedonsko uporište “Albaneža” u državi. Naravno, autohtoni Makedonci s pejorativnim sladom u glasu nazivaju ih Šiptarima. S druge strane, Albanci se među sobom s ponosom Šiptarima zovu, oduzimajući svima ostalima pravo da im se to ime pridijeva samo iz razloga što, tako smatraju Albanci, ini žitelji ono Š u imenu Šiptar izgovaraju nepravilno, netočno i grezo. Falša je to skuža, naravno… Jerbo, pravilno da je reći Ščiptar, a ne Šiptar, i to je ta diferenca što stvara delikatnu razliku između uvrede i autentičnosti.

---

image

Da, da, spomen na Vukovar na tetovskoj pijaci

---

U Tetovu, jamačno, ne bi zabranili koncert Leta 3 kao po Dalmaciji, jer bi njihova “Mama ŠČ” ovdje svakako bila dočekana kao prava pravcata glazbena poslastica, kao prava pravcata himna…

Govore mi moji domaćini, moja svojta u Tetovu, kako Makedoncima ta “šiptarija” ide na živce, a međusobni brakovi nisu službeno zabranjeni; no, nikome ni s jedne ni s druge strane ne pada na pamet miješati krv i dijeliti miraz između sebe. Pa opet, Makedonci poštuju radišnost Albanaca, drže ih vrlo sposobnima i poduzetnima, žaleći što i oni sami nemaju mentalitet poput njih, pa da idu u gastarbajterstvo neko vrijeme crnčiti na baušteli ili u ičemu drugome, te nakon toga zaradu donijeti ovdje i uložiti u neki biznis ili gradnju kuće.

Drže Šiptare za vrlo solidaran svijet: ako netko ne može izgraditi obitavalište za svoju obitelj, svi će se okupiti ko jedan i najslabijemu od svojih sagraditi kuću – besplatno!

---

image

Pazar u Tetovu

---

Kao i u nedalekom Gostivaru, i vizure Tetova rese minareti nebrojenih džamija. Muslimani dominiraju nada kršćanima, pravoslavcima, što se dâ iščitati i iz postotka stanovništva. Simptomatično je da baš ovdje, u Tetovu, uza slabine od korita rijeke Pene, pritoka Vardara što izvire i teče gore od Šar-planine dovde do nizine nalazi se – bez ikakvih predilektičkih pretjerivanja govoreći – najljepša džamija na Balkanu, vjerojatno i šire.

Govora je o Aladži ili Šarenoj džamiji iliti Velikoj obojenoj džamiji, što sagrađena bje još onamo 1459. godine. Otkako su je iz fundamenata 1833. godine rekonstruirali Redžep Paša i njegov sin Abdurahman Paša, zovu je još i Pašina džamija. To je obujmom neveliko, ma ljepotom prekrasno sakralno zdanje islamske arhitekture, čija je unutrašnjost upravo frapantna i za oko i za ukupni doživljaj. Svaki je kvadratni centimetar površine i poda i stropa, i svakoga od četiriju zidova, pomno ukrašen orijentalnim ornamentima što su navlastiti ovoj kulturi, a za zadnju rekonstrukciju crtežâ i slikâ po zidovima, za emulziju kojom se to čini, utrošeno je više od 30 tisuća jajâ.

Gospodin koji je dežurni pri obilasku, kustos reklo bi se, rodom je iz Bosne i Hercegovine, i upućuje nas na tečnom onom nekadašnjem ovdašnjem jeziku kakvi su običaji pri obahođenju svetišta i što nam je činiti. Vidim, drago je i njemu što ne mora u džuboks vlastite glave metnuti žeton engleskog ili njemačkog, talijanskog ili arapskog jezika – s kojima vlada u jednoj primijenjenoj poliglotskoj vještini – nego sve može obaviti besjedom materinskoga govora s kojim je i došao dovde.

---

image

Svega, ali baš svega, na Pazaru ima

---

Izuvamo se i ulazimo unutra: meki tapet pod tabanom, i još mekši paver nad glavom – čovjek se osjeća kao da je, evo, ovaj čas umro, pa je, nekim zelenim mirakulom, evo baš sad, minutu potom čudesno i uskrsnuo…

Ovo je vjersko zdanje doista puno ljepote i mira. Dok smo još u ovom ovozemaljskom zelenom Džennetu, otišli smo na jedno od najposebnijih mjestâ u Tetovu, punto di riferimento muslimanskoga svijeta, opet jedinstveni spomenik islamske kulture: Harabati Babina tekija iz 1538. godine. I nju je obnovio Redžep Paša, organiziravši u svoje vrijeme čak i vakuf (naselje) sa svojim upraviteljem, tzv. mutevlijom.

Ovu je dervišku tekiju osnovao Ali Baba, brat sultanije Mahidevran, sestre od Sulejmana Veličanstvenog, koji je bio prognan ovamo, gotovo na sam rub Osmanskog Carstva. U novije doba dugo su trajale trzavice čije je ovo zdanje u smislu vlasništva, vjersko ili gradsko, a na kraju je jurisdikcija ipak pripala svjetovnoj vlasti, te se sada koristi kao turistička destinacija ili atraktivan prostor za vjenčanja.

---

image

Tetovska nesretna trava za bijele

---

I, najposlije, stigoh na tetovski stadion. Igralište, ispričavam se… Igralište pod Šarom.

Sjećam se one jedne utakmice kao dječak. Kao dječak, trčkarao sam po dvoru u Selcima nabijajući plastični balun; plastični onoliko da je bio lagan, lagan i prelagan i nije bilo lako kontrolirati gdje će taj balun tijekom moje dvorske igre završiti. Nerijetko, u vrtlu! Lomeći cime od stabljika krumpira, one šuplje šibe od kapule ili mlade nasade boba, paprika ili balancana. A onda sam trčao daleko od dvora i vrtla da me nono ne stigne i ne ošine kajišem preko guzice…

Sjećam se, rekoh, one jedne utakmice kao dječak… Hajduk – Teteks! Klub iz Splita, klub iz Tetova. Ja sam bio doma u dvoru Zlatko Vujović: doma u dvoru svi smo bili Zlatko Vujović! Da, čim su iole ostarjeli Jurica Jerković i Ivica Šurjak… Meni kao dječaku nije se zarezao u sjećanje među udolinice i žljebove moždane sive mase pod sljemenom lubanje nikakav rezultat koji smo, mi hajdukovci – s Brača ili iz Splita, svejedno – žustro gledali i živo zaboravljali u srazovima s momčadima iz Mostara ili Sarajeva, Ljubljane ili Beograda; ali, partidu iz Tetova odigranu 26. rujna 1981. pamtim kao da je bila jučer… Jerbo, “moji Makedonci” – kako sam još tada bio tepao fudbalerskoj ekipi iz grada mojega nepoznatog oca – urezali su mi se u sjećanje baš po tome što su nam ono onda bili dali po pičci, pobijedivši nas s 1:0.

Pogledajte ova imena...

---

image

Evo ovako je taktika, tri igrača oko Bake, ne smi dodat balun Zlatku, jer onda je gotovo, ko će za zaustavit?

---

I sad, nakon obilata četiri desetljeća otada, dođem iz Splita kao Selčanin u Tetovo, po svoju dozu djetinjstva… Zahvaljujući mojem dragom Goranu, mužu od rodice mi Angele, oružar Pero dočekao me je na poprištu slavnog Hajdukovog poraza, odveo u svlačionicu gdje su se živcirali i parićavali moji hajdukovci: Pudar – Berić – Gudelj – Primorac – Mehmedalić – Zoran Vujović – Slišković – Pešić – Šalov – Bogdanović – Zlatko Vujović… Prva jedanaestorica. Zdravko Reić kao novinar Slobodne Dalmacije i Feđa Klarić u svojstvu fotografa iste bili su ovdje kao mrtvozornici poraza hajdukovaca, a moja oholost, evo, njihovim stopama korača u jednoj svjetlijoj epizodi.

Ne samo što mi je oružar Pero darovao nekoliko dresova Teteksa, nego sam doista imao ekskluzivnu povlasticu svraćanja u svlačionicu gdje su ondašnji moji hajdukovski luzeri znojili se i popižđivali, nego sam imao pristup i samoj ploči na kojoj suvremeni naši egzekutori vježbaju svoje taktike. I, ovo je sve skupa važno i zbog činjenice da je sve ovo netom opisano odživljeno baš na starom tetovskom igralištu, a ne na novom stadionu koji je nedaleko odavde… A i taj “novi” toliko je novi da se s njim može usporedit jedino stadion Dinama na Maksimiru u Zagrebu.

---

image

Oružar Pero oduševio se posjetom iz Splita, eeee, kad smo bili u istoj ligi

---

Ako im igrališta i nisu reprezentativna, a Teteks već dugo igra u drugoj ligi, a onda je spiza i u Tetovu i cijeloj Makedoniji – prva liga!

Veliki Pazar ovdje u Tetovu jedan je od najvećih i najopremljenijih nadaleko i doista nema čega nema. Od domaćih paprika i graha preko niza inih voćnih i povrtnih delicija, do sušenih proizvoda koji mogu trajati i onih mliječnih kojima je rok upotrebe ograničeniji.

Baš ovdje najpoznatija je prodavaonica sireva sviju fela, od kojih mi je nekako najviše prirastao nepcu onaj “bijeni”, mladi, koji se drži u salamuri… S kruhom ili bez njega, ama svakako poslije konzumacije slijedi nezaobilazna “faza natapanja”, zalijevanje finim crnim vinom, recimo Vrancem iz jugoistočne Makedonije.•(nastavlja se)

---

image

Stadion s kojeg su Hajduci otišli pokunjeni pamtio je i bolje dane

------
image

Svega, ali baš svega, na Pazaru ima

------
image

Glavni trg nije baš dojmljiv

------
image

A ovo je "rezidencijalna četvrt", na korak do središta grada

------
image

Ovo je novi stadion, Hajduk još nije na njemu gostovao

------
image

U pojestu Šarenoj džamiji iz 1459. godine. Za zadnju rekonstrukciju crtežâ i slikâ po zidovima, za emulziju kojom se to čini, utrošeno je više od 30 tisuća jajâ

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

Siniša kao Pudar: ‘Ajmeee, izbušilo nan mrižu‘


Da, da, spomen na Vukovar na tetovskoj pijaci


Pazar u Tetovu


Tetovska nesretna trava za bijele


Evo ovako je taktika, tri igrača oko Bake, ne smi dodat balun Zlatku, jer onda je gotovo, ko će za zaustavit?


Oružar Pero oduševio se posjetom iz Splita, eeee, kad smo bili u istoj ligi


Stadion s kojeg su Hajduci otišli pokunjeni pamtio je i bolje dane


Svega, ali baš svega, na Pazaru ima


Glavni trg nije baš dojmljiv


A ovo je ”rezidencijalna četvrt”, na korak do središta grada


Ovo je novi stadion, Hajduk još nije na njemu gostovao


U pojestu Šarenoj džamiji iz 1459. godine. Za zadnju rekonstrukciju crtežâ i slikâ po zidovima, za emulziju kojom se to čini, utrošeno je više od 30 tisuća jajâ

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/panorama/evo-nas-na-mjestu-slavnog-hajdukova-poraza-iz-1981-tu-su-pali-strasni-igraci-zlatko-baka-gudelj-tetovo-pamti-1332679 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=da9911d60d84ba7d7e57f522fdc157132c642434 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Evo+nas+na+mjestu+%E2%80%98slavnog%E2%80%99+Hajdukova+poraza+iz+1981.+Tu+su+%E2%80%98pali%E2%80%98+stra%C5%A1ni+igra%C4%8Di%2C+Zlatko%2C+Baka%2C+Gudelj...+Tetovo+pamti&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fevo-nas-na-mjestu-slavnog-hajdukova-poraza-iz-1981-tu-su-pali-strasni-igraci-zlatko-baka-gudelj-tetovo-pamti-1332679 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fevo-nas-na-mjestu-slavnog-hajdukova-poraza-iz-1981-tu-su-pali-strasni-igraci-zlatko-baka-gudelj-tetovo-pamti-1332679 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZEMLJA MOJE KRVI (2) [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
PanoramaZEMLJA MOJE KRVI (2)

Evo nas na mjestu ‘slavnog’ Hajdukova poraza iz 1981. Tu su ‘pali‘ strašni igrači, Zlatko, Baka, Gudelj... Tetovo pamti

Piše siniša vuković
22. listopada 2023. - 22:45

U ravnoj prodolini na širokom Pološkom polju, pod vazdazelenim njedrima moćne Šar-planine, razlilo se Tetovo na sjeveru Sjeverne Makedonije.

Grad je to bez nebodera, izuzmemo li iznimke što se klenim bedrima i slabinama polako penju prema nebu. Staro Tetovo danas izgleda gotovo jednako onako kako je izgledalo i u pokojnoj Jugoslaviji, a pesimisti među lokalnim stanovništvom kazat će da je sve danas još i puno gore…

 

Centar grada, na kojem je i najveći trg, doveden je u red i ušminkan, ali nije iskočio iz socijalističke vizure kakve se i jutros i večeras vide diljem istočnijih krajeva one iste blagopočivše države. Na putu uređenja, iz ovog su trga iskopana stoljetna stabla i posađena nova, a brojne brončane biste sa značajevima iz makedonske povijesti gurnute su...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 05:48