StoryEditorOCM
PanoramaSVJETSKI INDEKS

Evo 40 zemalja u kojima umirovljenici žive najbolje: među njima je i Slovenija, čak ispred Japana, a Hrvatska...

Piše S. Pg.
30. kolovoza 2023. - 14:53

Global Retirement Index sastavio je popis država koje pružaju optimalne uvjete za život umirovljenika. Analizirane su različite kategorije u svakoj zemlji, uključujući visinu mirovina, zdravstvenu zaštitu, kvalitetu okoliša i opće životne uvjete umirovljenika.

Na temelju tih analiza sastavljena je lista 4o najboljih država za život u mirovini.

Global Retirement Index navodi da ključni problemi rizika za sigurnost umirovljenja dolaze u prvi plan u današnjem gospodarskom okruženju koje se brzo mijenja.

Rastuća inflacija nakon mnogo godina ponovno zauzima središnje mjesto u životu umirovljenika. Rastući troškovi nafte, hrane i stanovanja smanjuju kupovnu moć i predstavljaju temeljnu ekonomsku lekciju za one koji još uvijek planiraju život nakon onog profesionalnog.

Prema kriterijima koji su uzeti u obzir, čini se da je najugodniji umirovljenički život rezerviran za Norvešku, koja ponosno zauzima prvo mjesto. Uostalom njihov umirovljenički fond naslonjen je velikim dijelom na dioničke udječe u njihovim prebogatim naftnim kompanijama. Slijede Švicarska, Island, Irska, Australija, a nakon tih prvih pet dalje do dvadesetog mjesta poredale su se: Novi Zeland, Luksemburg, Nizozemska, Danska, Češka, Njemačka, Finska, Švedska, Austrija, Kanada, Izrael, Južna Koreja, SAD, Velika Britanija i Belgija.

image
Shutterstock

Tu bismo i stali s nabrajanjem da se na 21. mjestu nije našla nama susjedna Slovenija, koja je ostvarila izvrstan plasman, dok su od naših susjeda još Italija na 31., a Mađarska na 32. mjestu. Dakle, Slovenija je ispred njih, baš kao i ispred jednog Japana koji je odmah iza nje (22.), kao i Francuske (24.) ili Singapura (27.)

Od europskih država najlošije se plasirala Grčka, na posljednjem, 40. mjestu, ali ipak među najboljim državama za život umirovljenika. 

A Hrvatska? Nje među njima - nema. A tu su još i Poljska, Estonija, Ruska Federacija (na 37. mjestu), Španjolska, Kina, Meksiko... Ako će vam biti lakše, nema ni Srbije, BiH... nijedne bivše jugoslavenske države osim Slovenije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 07:24