StoryEditorOCM
PanoramaShannen Doherty

Bolni dani za hollywoodsku zvijezdu koju smo gledali: karcinom se proširio, evo što znači kada je u četvrtom stadiju

Piše Živim.hr
9. lipnja 2023. - 07:30

Metastatski rak dojke po definiciji je neizlječiv, ali danas se može postići da se s tom dijagnozom živi godinama, da se održava kvaliteta života, a cilj suvremenih terapija je produljiti vrijeme remisija bolesti, piše Živim.hr.

- Ovako rak može izgledati, napisala je glumica Shannen Doherty (52) na Instagramu. Popularna Brenda iz hit serije ‘Beverly Hills‘ otkrila je sada kako joj se još u siječnju rak dojke u četvrtom stadiju proširio na mozak.

- Moj strah je očigledan. Jako sam klaustrofobična i svašta se događalo u mom životu. Sretna sam jer imam sjajne liječnike i nevjerojatne tehničare - napisala je ispod videa u kojem je bila na zračenju.

Metastatski rak dojke najteži oblik raka dojke koji zahtjeva drugačiji način liječenja i pristup oboljelima. Žene kojima je dijagnosticiran često ne znaju kako dalje, kako će njihova bolest utjecati na njih same, ali i na njihovu obitelj. Ali ono što je posebno važno jest poslati poruku oboljelima da se bolest može držati pod kontrolom, navode u Udruzi Europa Donna.

Većina oboljelih s rakom dojke u četvrtom stadiju živi s naizmjeničnim razdobljima stabilne bolesti i progresije bolesti.

Otkako joj je 2015. prvi put dijagnosticiran rak dojke, popularna glumica otvoreno je govorila o svom zdravlju.

Doherty je rekla kako se nada da će javno govoreći o svom putovanju u borbi protiv raka u intervjuima i na društvenim mrežama pružiti određenu podršku ljudima koji prolaze kroz slične zdravstvene probleme. Putem Instagrama često poziva na preventivne preglede i dijeli svoja iskustva. Početni pokušaji borbe protiv bolesti hormonskom terapijom nisu uspjeli jer se rak proširio na limfne čvorove. U svibnju 2016. podvrgnuta je jednoj mastektomiji, nakon čega je uslijedila kemoterapija, a zatim zračenje. Sljedeće godine imala je intenzivnu rekonstruktivnu operaciju.

image
Lisa O‘connor/Afp

Doherty živi s metastatskim rakom dojke, što znači da je ova vrsta raka prerasla dio tijela ili organ gdje je u početku pronađena i proširila se na udaljene organe i limfne čvorove u tijelu, a sada i na mozak.

Stope preživljavanja, između ostalog, variraju ovisno o vrsti raka dojke, kao i o vremenu dijagnoze. Baza podataka SEER, koja prati stopu preživljavanja raka dojke u Americi, koristi stadije raka u tri kategorije: lokalizirana, regionalna i udaljena.

Petogodišnja stopa preživljavanja osoba kojima je prvotno dijagnosticiran lokalizirani rak dojke iznosi 99 posto, stopa preživljavanja za one kojima je prvotno dijagnosticiran regionalni rak dojke je 86 posto, a za udaljene metastaze stopa preživljavanja je 27 posto, navodi se na stranicama Američkog društva za rak. Prema navodima Healthlinea, nije jasno zašto neki ljudi s rakom u četvrtom stadiju žive s bolešću koja ne napreduje dalje, a drugi koji imaju bolest ne prežive. Za većinu, rak četvrtog stadija vjerojatno će se vratiti, čak i ako osoba uđe u remisiju, što ga čini nepredvidivom i frustrirajućom bolešću. Može se liječiti ciljanim terapijama, hormonskim terapijama ili imunoterapijom. Međutim, rak se može proširiti na druge organe, kao što su jetra, mozak ili pluća. Iako rak raste u jednom od tih organa, još uvijek se smatra da je riječ o karcinomu u četvrtom stadiju. Suočavanje s ovom dijagnozom je neopisivo teško, ali zapamtite da se liječenje raka poboljšava svake godine, poručuju liječnici, a prenosi Živim.hr.

image
Valerie Macon/Afp

- Naš život ne završava čim dobijemo tu dijagnozu. Još uvijek imamo nešto vremena za živjeti život punim plućima - rekla je glumica jednom prilikom za ABC News.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. svibanj 2024 10:37