stdClass Object ( [id] => 1193014 [title] => Boljšoj tetar je Putinova žrtva, bježi se iz prestižne institucije, primabalerina Olga Smirnova: Nikad nisam mislila da ću se sramiti Rusije!; Raskošno zdanje prate i ‘prljave tajne‘ [alias] => boljsoj-tetar-je-putinova-zrtva-bjezi-se-iz-prestizne-institucije-primabalerina-olga-smirnova-nikad-nisam-mislila-da-cu-se-sramiti-rusije-raskosno-zdanje-prate-i-prljave-tajne [catid] => 423 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Svoju plaću sada prima u eurima, a ne rubljima, iako možda još uvijek negdje u novčaniku ima “stoticu” na kojoj je prikaz institucije u kojoj je stekla slavu, makar kao podsjetnik na vrijeme kad se nije sramila svoje domovine Rusije.

Primabalerina Olga Smirnova je među najistaknutijim ruskim umjetnicima koji su zemlju napustili nakon invazije na Ukrajinu.

Sada već bivša članica baletnog ansambla moskovskog Boljšoj teatra, koja je rođena u Sankt Peterburgu, a djed joj je Ukrajinac pa sebe smatra jednom četvrtinom Ukrajinkom, nedavno je osudila rusku invaziju.

U poruci objavljenoj na društvenoj mreži Telegram, 30-godišnja Olga napisala je da se protivi ratu “svim nitima svoje duše”, da ne može ostati indiferentna na ovu globalnu katastrofu te kako je očekivala da će “u modernom, prosvijetljenom svijetu civilizirana društva političke probleme rješavati samo mirnim pregovorima”.

---

image

Primabalerina Olga Smirnova je nedavno napustila Boljšoj

Valery Hache
---


- Nikad nisam pomislila da bih se mogla sramiti Rusije, uvijek sam bila tako ponosna na talentiran ruski narod, na kulturu i sva sportska postignuća. No sada osjećam da je povučena linija koja razdvaja ono prije i ono poslije – poručila je Smirnova, koja je novi dom pronašla u Nizozemskom nacionalnom baletu.

Tamo će joj partner biti i brazilski solist Victor Caixeta koji je, također zbog ruske invazije na Ukrajinu, napustio Marijinski balet u Sankt Peterburgu.

Otišli redatelji, dirigenti...

A Boljšoj teatar, jedna od najprepoznatljivijih svjetskih institucija, posljednjih tjedana otkazuje predstave redatelja koji su se izjasnili protiv rata u Ukrajini, među njima su produkcije opere “Don Pasquale” Timofeja Kuljabina i baleta “Nurejev” Kirila Srebrenjikova.

Kuljabin je na Instagramu izrazio solidarnost s Ukrajinom i ismijao ruski opis akcija u toj zemlji, objavio je naslovnicu knjige “Rat i mir” na kojoj umjesto riječi rat piše “specijalna operacija” – izraz kojim je Kremlj opisao invaziju.

Srebrenjikov je, pak, u intervjuu za France 24 kazao kako je očito da je Rusija započela rat, da je ubijanje ljudi najgora stvar koja se može dogoditi civilizaciji, ljudima. Obojica redatelja više nisu u Rusiji, a i ruski dirigent Tugan Sohijev napustio je funkciju glazbenog direktora Boljšoj teatra zbog invazije na Ukrajinu.

---

image
AFP
---


A nakon što je Smirnova napustila Boljšoj, ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je mogućnost golemih promjena u vodećim nacionalnim umjetničkim institucijama.

Prema pisanju državnih medija, Putin je savjetovao dirigentu Valeriju Gergijevu da razmisli o zajedničkom upravljanju Boljšoj teatrom i Marijinskim teatrom iz Sankt Peterburga, koji Gergijev sada vodi.

Otkaz u muenchenskoj filharmoniji

Došlo je to nakon što je Gergijev, odan Putinu, odbio osuditi invaziju na Ukrajinu, zbog čega su otkazani njegovi brojni planirani nastupi izvan Rusije, a među ostalim je dobio otkaz i u muenchenskoj filharmoniji.

Putin je svjestan odljeva talenata iz vodećih nacionalnih baleta, iz Boljšoja je otišao i glavni plesač, Talijan Jacopo Tissi, a iz Marijinskog Englez Xander Parish. Ruski predsjednik, čini se, zagovara sistem koji je postojao u carskoj Rusiji prije Oktobarske revolucije 1917. godine, kad je jedan direktor nadgledao operu, balet i kazalište u Moskvi i Sankt Peterburgu, kao i njihove akademije.

---

image
AFP
---


Gergijev, dakako, nema ništa protiv predsjednikove ideje koja “otvara brojne povoljne mogućnosti”, a spajanje Boljšoja i Marijinskog mnogi vide kao Putinovu kaznu aktualnom čelniku Boljšoja Vladimiru Urinu, koji nije dovoljno lojalan.

To što Urin posjeduje sposobnosti i autoritet potrebne za vođenje Boljšoja i izlazi na kraj s “prljavom birokracijom”, manje je bitno i čini se da mu je vrijeme isteklo.

---

image
AFP
---


S odlaskom vrhunskog kadra i otkazima izvedbi u svjetskim umjetničkim centrima zbog invazije na Ukrajinu, sada je Boljšoj, jedan od simbola ruske državnosti, koji je s radom započeo 1776. godine, a državnom je institucijom proglašen 1806., praktički zatvoren unutar nacionalnih granica.

Katarina Velika dala licencu

Osnovan je 28. ožujka 1776., kad je Katarina Velika dala princu Petru Urusovu licencu za organiziranje predstava, balova i drugih oblika zabave. U početku su se predstave održavale u privatnoj kući, potom je kupljeno kazalište Petrovka i u njemu su se 30. prosinca 1780. počele izvoditi predstave i opere, čime je zapravo utemeljeno ono što će postati Boljšoj teatar.

U požaru 8. listopada 1805. uništena je Petrovka, koju je 13. travnja 1808. zamijenilo novo carsko kazalište, ali je i ono postalo žrtva vatrene stihije tijekom francuske invazije na Moskvu 1812. godine.

---

image

Legendarna balerina Maja Pliseckaja u ‘Labuđem jezeru’

AFP
---


Između 1821. i 1824. izgrađen je prvi dio nove kazališne zgrade prema dizajnu arhitekta Josepha Bovea, temeljenog na nacrtu koji je prvotno pobijedio na natječaju, a bio je djelo ruskog arhitekta Andreja Mihajlova, ali se njegova realizacija pokazala preskupom.

Velika rekonstrukcija

Nova zgrada je pod nazivom Boljšoj Petrovski teatar otvorena 18. siječnja 1825. godine i u početku su se izvodila samo ruska djela, a strani kompozitori počeli su se na repertoaru pojavljivati oko 1840. godine. Velika rekonstrukcija kazališta napravljena je 1843. godine, ali je požar 1853. prouzročio veliku štetu pa je uslijedila nova rekonstrukcija i povećanje kapaciteta.

---

image

Izvedba baleta ‘Giselle’ 1957. godine 

AFP
---


Od 1856. izvedbe je moglo pratiti više od dvije tisuće gledatelja. Kazalište je obnavljano i između 1921. i 1923. godine, a popravci su napravljeni i nakon što je zgradi nanesena šteta tijekom bombardiranja u Drugom svjetskom ratu.

Od srpnja 2005. do listopada 2011. Boljšoj je bio zatvoren zbog opsežne obnove, zgrade koje čine kazališni kompleks, a arhitektonski su kombinacija tri različita stila, bile su oštećene i zahtijevale su brzu renovaciju.

Budžet obnove bio je planiran u iznosu od 15 milijardi rubalja (oko 610 milijuna dolara), ali su inženjeri utvrdili da je 75 posto strukture nestabilno, pa je procjena vrijednosti radova povećana na 25,5 milijardi rubalja (oko 850 milijuna dolara). No, nakon završetka radova objavljeno je da je potrošen samo 21 milijun rubalja (688 milijuna dolara), ali stvarni trošak je vjerojatno iznosio dvostruko više.

Prostorije za jelo, masažu...

Kad su radovi konačno završeni, posjetitelji su već od ulaza mogli vidjeti i osjetiti poboljšanja na zdanju kojemu je vraćen sjaj pozlate i šarm kakvim je blistao u 19. stoljeću. Jedan od glavnih ciljeva restauracije teatra bio je omogućiti udobnije i ugodnije okruženje za plesače, pjevače, koreografe i sve ostale koji sudjeluju u stvaranju predstava.

U teatarskoj zgradi napravljeno je čak 11 novih prostorija za probe, stare su proširene, riješen je problem garderoba, umjetnici u Boljšoj dobili su i prostorije u kojima mogu jesti, kabinete za masažu, bitno je povećan prostor za pohranu kostima i rekvizita...

U skladu sa zakonima moderne arhitekture, stvaranje kvalitetne produkcije na sceni podrazumijeva da izvođači imaju na raspolaganju četiri puta više prostora od posjetitelja.

---

image

Glavna pozornica teatra

AFP
---


Kad je Boljšoj zatvoren radi rekonstrukcije, trupe i gledatelji imali su prostora u odnosu “jedan prema jedan”. Davanje više prostora izvođačima nije napravljeno nauštrb gledatelja. I njima se poboljšao komfor, broj mjesta je smanjen sa 2200 na 1720, ali su sjedala puno udobnija, a svi dijelovi teatra dostupni su i invalidnim osobama.

Metro i akustika

Zbog Boljšoja je neko vrijeme bio zatvoren i središnji dio jedne od linija moskovskog metroa jer se utvrdilo da podzemni vlakovi djeluju na akustiku teatra. Premda je zgrada dosta dobro izolirana, metro ipak izaziva vibracije, što nije nikakvo čudo kad se zna da je najbliža postaja podzemne željeznice udaljena samo 40 metara od zgrade Boljšoja.

Angažirani su njemački stručnjaci za akustiku koji su osmislili dodatnu zvučnu izolaciju koja je instalirana, a dok to nije obavljeno, posebni autobusi prevozili su putnike koji bi inače koristili metro u tom dijelu grada.

---

image
AFP
---


Konačno je 28. listopada 2011. Boljšoj ponovno otvoren koncertom u kojemu su sudjelovali međunarodni izvođači, kao i baletni i operni ansambl, a uskoro je uslijedila i prva operna izvedba - “Ruslan i Ljudmila”.

Od svojih početaka Boljšoj je povezan s baletom, još otkako je 1773. osnovana plesna škola za moskovsko sirotište, a “Labuđe jezero” Pjotra Iljiča Čajkovskog premijerno je izvedeno u Boljšoju 4. ožujka 1877. godine.

Nakon smrti Josifa Staljina, baletna trupa je išla na turneje u inozemstvo i postala značajan izvor kulturnog prestiža, kao i zarade. Zahvaljujući tome Boljšoj balet je postao dobro poznato ime na zapadu i jedna od najcjenjenijih baletnih trupa u svijetu.

---

Kontroverze i mafija

I bez aktualnih problema vezanih uz rusku invaziju Ukrajine, Boljšoj su pratile različite kontroverze.

Anastazija Volčkova, bivša primabalerina, jednom je prilikom kazala da teatar vidi kao veliki bordel jer su balerine pozivane na zabave kod kazališnih upravitelja, a odbijanje je značilo da neće dobiti uloge.

Bivši plesač i direktor baleta Sergej Filin je 17. siječnja 2013. napadnut kiselinom koja mu je bačena u lice zbog čega mu je, uz opekline, ozbiljno oštećen vid.

Za napad koji je izveo Jurij Zarucki uz pomoć Andreja Lipatova, optužen je plesač Pavel Dmitričenko.

Jedan je teatarski insajder njemačkom Spiegelu kazao da se ulaznice često prodaju mafijaškim dilerima, koji ih zauzvrat prodaju za dvostruko veće iznose.

---

---

SIMBOL DRŽAVNOSTI

S odlaskom vrhunskog kadra i otkazima izvedbi u svjetskim umjetničkim centrima zbog invazije na Ukrajinu, sada je Boljšoj, jedan od simbola ruske državnosti, koji je s radom započeo 1776. godine, a državnom je institucijom proglašen 1806., praktički zatvoren unutar nacionalnih granica

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KONTROVERZE SE MNOŽE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => KONTROVERZE SE MNOŽE 2 0 8796 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-05-04 13:46:31 [created_by] => 3163 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-05-16 10:19:48 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-05-16 10:00:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 582 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 423 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Panorama [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/05\/04\/22023208.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/04\/21877936.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/04\/21877934.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/04\/21877938.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/04\/21877940.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/04\/21877942.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/04\/21877944.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/04\/21877946.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/04\/21877948.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/04\/21877950.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/04\/21877952.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/04\/21877954.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/04\/21877956.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/04\/21877958.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["AFP","AFP","Valery Hache","AFP","AFP","AFP","AFP","AFP"," AFP","AFP","AFP","AFP","AFP","AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Primabalerina Olga Smirnova je nedavno napustila Bolj\u0161oj nakon \u0161to je javno iznijela protivljenje ruskoj invaziji na Ukrajinu\u00a0<\/p>","","

Primabalerina Olga Smirnova je nedavno napustila Bolj\u0161oj<\/p>","

Pogled na zgradu Bolj\u0161oj teatra u Moskvi\u00a0<\/p>","

Opse\u017enom obnovom od 2005. do 2011. Bolj\u0161oju je vra\u0107en nekada\u0161nji sjaj<\/p>","","","","


\nIzvedba opere \u2018Troja\u2019 na sceni<\/p>","

Glavna pozornica teatra<\/p>","","

Bolj\u0161oj teatar na po\u010detku 1901. godine\u00a0<\/p>","

Izvedba baleta \u2018Giselle\u2019 1957. godine\u00a0<\/p>","

Legendarna balerina Maja Pliseckaja u \u2018Labu\u0111em jezeru\u2019<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1115","hd_22023208_1920.jpg":"1920x1080","k_22023208_1280.jpg":"1280x1280","k_22023208_1024.jpg":"1024x1024","k_22023208_640.jpg":"640x640","k_22023208_480.jpg":"480x480","k_22023208_340.jpg":"340x340","k_22023208_220.jpg":"220x220","o_22023208_1280.jpg":"1280x743","o_22023208_1024.jpg":"1024x594","o_22023208_640.jpg":"640x371","o_22023208_480.jpg":"480x278","o_22023208_340.jpg":"340x197","o_22023208_220.jpg":"220x127","h_22023208_1280.jpg":"1280x854","h_22023208_1024.jpg":"1024x683","h_22023208_640.jpg":"640x427","h_22023208_480.jpg":"480x320","h_22023208_340.jpg":"340x227","h_22023208_220.jpg":"220x147","pp_22023208_1280.jpg":"1006x1280","pp_22023208_1024.jpg":"805x1024","pp_22023208_640.jpg":"503x640","pp_22023208_480.jpg":"377x480","pp_22023208_340.jpg":"267x340","pp_22023208_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_21877936_1920.jpg":"1920x1080","k_21877936_1280.jpg":"1280x1280","k_21877936_1024.jpg":"1024x1024","k_21877936_640.jpg":"640x640","k_21877936_480.jpg":"480x480","k_21877936_340.jpg":"340x340","k_21877936_220.jpg":"220x220","o_21877936_1280.jpg":"1280x853","o_21877936_1024.jpg":"1024x682","o_21877936_640.jpg":"640x426","o_21877936_480.jpg":"480x320","o_21877936_340.jpg":"340x226","o_21877936_220.jpg":"220x146","h_21877936_1280.jpg":"1280x854","h_21877936_1024.jpg":"1024x683","h_21877936_640.jpg":"640x427","h_21877936_480.jpg":"480x320","h_21877936_340.jpg":"340x227","h_21877936_220.jpg":"220x147","pp_21877936_1280.jpg":"1006x1280","pp_21877936_1024.jpg":"805x1024","pp_21877936_640.jpg":"503x640","pp_21877936_480.jpg":"377x480","pp_21877936_340.jpg":"267x340","pp_21877936_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1312","hd_21877934_1920.jpg":"1920x1080","k_21877934_1280.jpg":"1280x1280","k_21877934_1024.jpg":"1024x1024","k_21877934_640.jpg":"640x640","k_21877934_480.jpg":"480x480","k_21877934_340.jpg":"340x340","k_21877934_220.jpg":"220x220","o_21877934_1280.jpg":"1280x874","o_21877934_1024.jpg":"1024x699","o_21877934_640.jpg":"640x437","o_21877934_480.jpg":"480x328","o_21877934_340.jpg":"340x232","o_21877934_220.jpg":"220x150","h_21877934_1280.jpg":"1280x854","h_21877934_1024.jpg":"1024x683","h_21877934_640.jpg":"640x427","h_21877934_480.jpg":"480x320","h_21877934_340.jpg":"340x227","h_21877934_220.jpg":"220x147","pp_21877934_1280.jpg":"1006x1280","pp_21877934_1024.jpg":"805x1024","pp_21877934_640.jpg":"503x640","pp_21877934_480.jpg":"377x480","pp_21877934_340.jpg":"267x340","pp_21877934_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1278","hd_21877938_1920.jpg":"1920x1080","k_21877938_1280.jpg":"1280x1280","k_21877938_1024.jpg":"1024x1024","k_21877938_640.jpg":"640x640","k_21877938_480.jpg":"480x480","k_21877938_340.jpg":"340x340","k_21877938_220.jpg":"220x220","o_21877938_1280.jpg":"1280x852","o_21877938_1024.jpg":"1024x681","o_21877938_640.jpg":"640x426","o_21877938_480.jpg":"480x319","o_21877938_340.jpg":"340x226","o_21877938_220.jpg":"220x146","h_21877938_1280.jpg":"1280x854","h_21877938_1024.jpg":"1024x683","h_21877938_640.jpg":"640x427","h_21877938_480.jpg":"480x320","h_21877938_340.jpg":"340x227","h_21877938_220.jpg":"220x147","pp_21877938_1280.jpg":"1006x1280","pp_21877938_1024.jpg":"805x1024","pp_21877938_640.jpg":"503x640","pp_21877938_480.jpg":"377x480","pp_21877938_340.jpg":"267x340","pp_21877938_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2885","hd_21877940_1920.jpg":"1920x1080","k_21877940_1280.jpg":"1280x1280","k_21877940_1024.jpg":"1024x1024","k_21877940_640.jpg":"640x640","k_21877940_480.jpg":"480x480","k_21877940_340.jpg":"340x340","k_21877940_220.jpg":"220x220","o_21877940_1280.jpg":"1280x1923","o_21877940_1024.jpg":"1024x1538","o_21877940_640.jpg":"640x961","o_21877940_480.jpg":"480x721","o_21877940_340.jpg":"340x510","o_21877940_220.jpg":"220x330","h_21877940_1280.jpg":"1280x854","h_21877940_1024.jpg":"1024x683","h_21877940_640.jpg":"640x427","h_21877940_480.jpg":"480x320","h_21877940_340.jpg":"340x227","h_21877940_220.jpg":"220x147","pp_21877940_1280.jpg":"1006x1280","pp_21877940_1024.jpg":"805x1024","pp_21877940_640.jpg":"503x640","pp_21877940_480.jpg":"377x480","pp_21877940_340.jpg":"267x340","pp_21877940_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1324","hd_21877942_1920.jpg":"1920x1080","k_21877942_1280.jpg":"1280x1280","k_21877942_1024.jpg":"1024x1024","k_21877942_640.jpg":"640x640","k_21877942_480.jpg":"480x480","k_21877942_340.jpg":"340x340","k_21877942_220.jpg":"220x220","o_21877942_1280.jpg":"1280x882","o_21877942_1024.jpg":"1024x706","o_21877942_640.jpg":"640x441","o_21877942_480.jpg":"480x331","o_21877942_340.jpg":"340x234","o_21877942_220.jpg":"220x151","h_21877942_1280.jpg":"1280x854","h_21877942_1024.jpg":"1024x683","h_21877942_640.jpg":"640x427","h_21877942_480.jpg":"480x320","h_21877942_340.jpg":"340x227","h_21877942_220.jpg":"220x147","pp_21877942_1280.jpg":"1006x1280","pp_21877942_1024.jpg":"805x1024","pp_21877942_640.jpg":"503x640","pp_21877942_480.jpg":"377x480","pp_21877942_340.jpg":"267x340","pp_21877942_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_21877944_1920.jpg":"1920x1080","k_21877944_1280.jpg":"1280x1280","k_21877944_1024.jpg":"1024x1024","k_21877944_640.jpg":"640x640","k_21877944_480.jpg":"480x480","k_21877944_340.jpg":"340x340","k_21877944_220.jpg":"220x220","o_21877944_1280.jpg":"1280x853","o_21877944_1024.jpg":"1024x682","o_21877944_640.jpg":"640x426","o_21877944_480.jpg":"480x320","o_21877944_340.jpg":"340x226","o_21877944_220.jpg":"220x146","h_21877944_1280.jpg":"1280x854","h_21877944_1024.jpg":"1024x683","h_21877944_640.jpg":"640x427","h_21877944_480.jpg":"480x320","h_21877944_340.jpg":"340x227","h_21877944_220.jpg":"220x147","pp_21877944_1280.jpg":"1006x1280","pp_21877944_1024.jpg":"805x1024","pp_21877944_640.jpg":"503x640","pp_21877944_480.jpg":"377x480","pp_21877944_340.jpg":"267x340","pp_21877944_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","hd_21877946_1920.jpg":"1920x1080","k_21877946_1280.jpg":"1280x1280","k_21877946_1024.jpg":"1024x1024","k_21877946_640.jpg":"640x640","k_21877946_480.jpg":"480x480","k_21877946_340.jpg":"340x340","k_21877946_220.jpg":"220x220","o_21877946_1280.jpg":"1280x1920","o_21877946_1024.jpg":"1024x1536","o_21877946_640.jpg":"640x960","o_21877946_480.jpg":"480x720","o_21877946_340.jpg":"340x510","o_21877946_220.jpg":"220x330","h_21877946_1280.jpg":"1280x854","h_21877946_1024.jpg":"1024x683","h_21877946_640.jpg":"640x427","h_21877946_480.jpg":"480x320","h_21877946_340.jpg":"340x227","h_21877946_220.jpg":"220x147","pp_21877946_1280.jpg":"1006x1280","pp_21877946_1024.jpg":"805x1024","pp_21877946_640.jpg":"503x640","pp_21877946_480.jpg":"377x480","pp_21877946_340.jpg":"267x340","pp_21877946_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_21877948_1920.jpg":"1920x1080","k_21877948_1280.jpg":"1280x1280","k_21877948_1024.jpg":"1024x1024","k_21877948_640.jpg":"640x640","k_21877948_480.jpg":"480x480","k_21877948_340.jpg":"340x340","k_21877948_220.jpg":"220x220","o_21877948_1280.jpg":"1280x853","o_21877948_1024.jpg":"1024x682","o_21877948_640.jpg":"640x426","o_21877948_480.jpg":"480x320","o_21877948_340.jpg":"340x226","o_21877948_220.jpg":"220x146","h_21877948_1280.jpg":"1280x854","h_21877948_1024.jpg":"1024x683","h_21877948_640.jpg":"640x427","h_21877948_480.jpg":"480x320","h_21877948_340.jpg":"340x227","h_21877948_220.jpg":"220x147","pp_21877948_1280.jpg":"1006x1280","pp_21877948_1024.jpg":"805x1024","pp_21877948_640.jpg":"503x640","pp_21877948_480.jpg":"377x480","pp_21877948_340.jpg":"267x340","pp_21877948_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1241","hd_21877950_1920.jpg":"1920x1080","k_21877950_1280.jpg":"1280x1280","k_21877950_1024.jpg":"1024x1024","k_21877950_640.jpg":"640x640","k_21877950_480.jpg":"480x480","k_21877950_340.jpg":"340x340","k_21877950_220.jpg":"220x220","o_21877950_1280.jpg":"1280x827","o_21877950_1024.jpg":"1024x661","o_21877950_640.jpg":"640x413","o_21877950_480.jpg":"480x310","o_21877950_340.jpg":"340x219","o_21877950_220.jpg":"220x142","h_21877950_1280.jpg":"1280x854","h_21877950_1024.jpg":"1024x683","h_21877950_640.jpg":"640x427","h_21877950_480.jpg":"480x320","h_21877950_340.jpg":"340x227","h_21877950_220.jpg":"220x147","pp_21877950_1280.jpg":"1006x1280","pp_21877950_1024.jpg":"805x1024","pp_21877950_640.jpg":"503x640","pp_21877950_480.jpg":"377x480","pp_21877950_340.jpg":"267x340","pp_21877950_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1293","hd_21877952_1920.jpg":"1920x1080","k_21877952_1280.jpg":"1280x1280","k_21877952_1024.jpg":"1024x1024","k_21877952_640.jpg":"640x640","k_21877952_480.jpg":"480x480","k_21877952_340.jpg":"340x340","k_21877952_220.jpg":"220x220","o_21877952_1280.jpg":"1280x862","o_21877952_1024.jpg":"1024x689","o_21877952_640.jpg":"640x431","o_21877952_480.jpg":"480x323","o_21877952_340.jpg":"340x228","o_21877952_220.jpg":"220x148","h_21877952_1280.jpg":"1280x854","h_21877952_1024.jpg":"1024x683","h_21877952_640.jpg":"640x427","h_21877952_480.jpg":"480x320","h_21877952_340.jpg":"340x227","h_21877952_220.jpg":"220x147","pp_21877952_1280.jpg":"1006x1280","pp_21877952_1024.jpg":"805x1024","pp_21877952_640.jpg":"503x640","pp_21877952_480.jpg":"377x480","pp_21877952_340.jpg":"267x340","pp_21877952_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1194","hd_21877954_1920.jpg":"1920x1080","k_21877954_1280.jpg":"1280x1280","k_21877954_1024.jpg":"1024x1024","k_21877954_640.jpg":"640x640","k_21877954_480.jpg":"480x480","k_21877954_340.jpg":"340x340","k_21877954_220.jpg":"220x220","o_21877954_1280.jpg":"1280x796","o_21877954_1024.jpg":"1024x636","o_21877954_640.jpg":"640x398","o_21877954_480.jpg":"480x298","o_21877954_340.jpg":"340x211","o_21877954_220.jpg":"220x136","h_21877954_1280.jpg":"1280x854","h_21877954_1024.jpg":"1024x683","h_21877954_640.jpg":"640x427","h_21877954_480.jpg":"480x320","h_21877954_340.jpg":"340x227","h_21877954_220.jpg":"220x147","pp_21877954_1280.jpg":"1006x1280","pp_21877954_1024.jpg":"805x1024","pp_21877954_640.jpg":"503x640","pp_21877954_480.jpg":"377x480","pp_21877954_340.jpg":"267x340","pp_21877954_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1264","hd_21877956_1920.jpg":"1920x1080","k_21877956_1280.jpg":"1280x1280","k_21877956_1024.jpg":"1024x1024","k_21877956_640.jpg":"640x640","k_21877956_480.jpg":"480x480","k_21877956_340.jpg":"340x340","k_21877956_220.jpg":"220x220","o_21877956_1280.jpg":"1280x842","o_21877956_1024.jpg":"1024x674","o_21877956_640.jpg":"640x421","o_21877956_480.jpg":"480x316","o_21877956_340.jpg":"340x223","o_21877956_220.jpg":"220x144","h_21877956_1280.jpg":"1280x854","h_21877956_1024.jpg":"1024x683","h_21877956_640.jpg":"640x427","h_21877956_480.jpg":"480x320","h_21877956_340.jpg":"340x227","h_21877956_220.jpg":"220x147","pp_21877956_1280.jpg":"1006x1280","pp_21877956_1024.jpg":"805x1024","pp_21877956_640.jpg":"503x640","pp_21877956_480.jpg":"377x480","pp_21877956_340.jpg":"267x340","pp_21877956_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x3070","hd_21877958_1920.jpg":"1920x1080","k_21877958_1280.jpg":"1280x1280","k_21877958_1024.jpg":"1024x1024","k_21877958_640.jpg":"640x640","k_21877958_480.jpg":"480x480","k_21877958_340.jpg":"340x340","k_21877958_220.jpg":"220x220","o_21877958_1280.jpg":"1280x2046","o_21877958_1024.jpg":"1024x1637","o_21877958_640.jpg":"640x1023","o_21877958_480.jpg":"480x767","o_21877958_340.jpg":"340x543","o_21877958_220.jpg":"220x351","h_21877958_1280.jpg":"1280x854","h_21877958_1024.jpg":"1024x683","h_21877958_640.jpg":"640x427","h_21877958_480.jpg":"480x320","h_21877958_340.jpg":"340x227","h_21877958_220.jpg":"220x147","pp_21877958_1280.jpg":"1006x1280","pp_21877958_1024.jpg":"805x1024","pp_21877958_640.jpg":"503x640","pp_21877958_480.jpg":"377x480","pp_21877958_340.jpg":"267x340","pp_21877958_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7892393 Threads: 4 Questions: 1647933221 Slow queries: 4898552 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111704482 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) ) [link] => /mozaik/panorama/boljsoj-tetar-je-putinova-zrtva-bjezi-se-iz-prestizne-institucije-primabalerina-olga-smirnova-nikad-nisam-mislila-da-cu-se-sramiti-rusije-raskosno-zdanje-prate-i-prljave-tajne-1193014 [printLink] => /mozaik/panorama/boljsoj-tetar-je-putinova-zrtva-bjezi-se-iz-prestizne-institucije-primabalerina-olga-smirnova-nikad-nisam-mislila-da-cu-se-sramiti-rusije-raskosno-zdanje-prate-i-prljave-tajne-1193014?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 644632 [name] => Boljšoj teatar [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-07-23 16:30:20 [main_article_id] => 0 [alias] => boljsoj-teatar [link] => /tag/boljsoj-teatar ) [1] => stdClass Object ( [id] => 677737 [name] => Olga Smirnova [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-05-16 12:20:41 [main_article_id] => 0 [alias] => olga-smirnova [link] => /tag/olga-smirnova ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KONTROVERZE SE MNOŽE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Boljšoj tetar je Putinova žrtva, bježi se iz prestižne institucije, primabalerina Olga Smirnova: Nikad nisam mislila da ću se sramiti Rusije!; Raskošno zdanje prate i ‘prljave tajne‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3163 [name] => Marija Čović [username] => marija-ovi [email] => marija-ovi@sd.hr [password] => $2y$10$7PNE1DYGzR71UkBIdOWYs.DbD8zG9H.RL2TYXIfO7QsnJveJNmMim [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marija-covic-3163 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1681 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/eb621dfb812b621676ad954686f6535d?s=100&default=https%3A%2F%2Fzdravlje.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/04/22023208.jpg [galleryCount] => 14 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => AFP [mainImageDesc] =>

Primabalerina Olga Smirnova je nedavno napustila Boljšoj nakon što je javno iznijela protivljenje ruskoj invaziji na Ukrajinu 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/04/22023208.jpg [title] =>

Primabalerina Olga Smirnova je nedavno napustila Boljšoj nakon što je javno iznijela protivljenje ruskoj invaziji na Ukrajinu 

AFP ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/04/21877936.jpg [title] => AFP ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/04/21877934.jpg [title] =>

Primabalerina Olga Smirnova je nedavno napustila Boljšoj

Valery Hache ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/04/21877938.jpg [title] =>

Pogled na zgradu Boljšoj teatra u Moskvi 

AFP ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/04/21877940.jpg [title] =>

Opsežnom obnovom od 2005. do 2011. Boljšoju je vraćen nekadašnji sjaj

AFP ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/04/21877942.jpg [title] => AFP ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/04/21877944.jpg [title] => AFP ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/04/21877946.jpg [title] => AFP ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/04/21877948.jpg [title] =>


Izvedba opere ‘Troja’ na sceni

AFP ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/04/21877950.jpg [title] =>

Glavna pozornica teatra

AFP ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/04/21877952.jpg [title] => AFP ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/04/21877954.jpg [title] =>

Boljšoj teatar na početku 1901. godine 

AFP ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/04/21877956.jpg [title] =>

Izvedba baleta ‘Giselle’ 1957. godine 

AFP ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/04/21877958.jpg [title] =>

Legendarna balerina Maja Pliseckaja u ‘Labuđem jezeru’

AFP ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Svoju plaću sada prima u eurima, a ne rubljima, iako možda još uvijek negdje u novčaniku ima “stoticu” na kojoj je prikaz institucije u kojoj je stekla slavu, makar kao podsjetnik na vrijeme kad se nije sramila svoje domovine Rusije.

Primabalerina Olga Smirnova je među najistaknutijim ruskim umjetnicima koji su zemlju napustili nakon invazije na Ukrajinu.

Sada već bivša članica baletnog ansambla moskovskog Boljšoj teatra, koja je rođena u Sankt Peterburgu, a djed joj je Ukrajinac pa sebe smatra jednom četvrtinom Ukrajinkom, nedavno je osudila rusku invaziju.

U poruci objavljenoj na društvenoj mreži Telegram, 30-godišnja Olga napisala je da se protivi ratu “svim nitima svoje duše”, da ne može ostati indiferentna na ovu globalnu katastrofu te kako je očekivala da će “u modernom, prosvijetljenom svijetu civilizirana društva političke probleme rješavati samo mirnim pregovorima”.

---

image

Primabalerina Olga Smirnova je nedavno napustila Boljšoj

Valery Hache
---


- Nikad nisam pomislila da bih se mogla sramiti Rusije, uvijek sam bila tako ponosna na talentiran ruski narod, na kulturu i sva sportska postignuća. No sada osjećam da je povučena linija koja razdvaja ono prije i ono poslije – poručila je Smirnova, koja je novi dom pronašla u Nizozemskom nacionalnom baletu.

Tamo će joj partner biti i brazilski solist Victor Caixeta koji je, također zbog ruske invazije na Ukrajinu, napustio Marijinski balet u Sankt Peterburgu.

Otišli redatelji, dirigenti...

A Boljšoj teatar, jedna od najprepoznatljivijih svjetskih institucija, posljednjih tjedana otkazuje predstave redatelja koji su se izjasnili protiv rata u Ukrajini, među njima su produkcije opere “Don Pasquale” Timofeja Kuljabina i baleta “Nurejev” Kirila Srebrenjikova.

Kuljabin je na Instagramu izrazio solidarnost s Ukrajinom i ismijao ruski opis akcija u toj zemlji, objavio je naslovnicu knjige “Rat i mir” na kojoj umjesto riječi rat piše “specijalna operacija” – izraz kojim je Kremlj opisao invaziju.

Srebrenjikov je, pak, u intervjuu za France 24 kazao kako je očito da je Rusija započela rat, da je ubijanje ljudi najgora stvar koja se može dogoditi civilizaciji, ljudima. Obojica redatelja više nisu u Rusiji, a i ruski dirigent Tugan Sohijev napustio je funkciju glazbenog direktora Boljšoj teatra zbog invazije na Ukrajinu.

---

image
AFP
---


A nakon što je Smirnova napustila Boljšoj, ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je mogućnost golemih promjena u vodećim nacionalnim umjetničkim institucijama.

Prema pisanju državnih medija, Putin je savjetovao dirigentu Valeriju Gergijevu da razmisli o zajedničkom upravljanju Boljšoj teatrom i Marijinskim teatrom iz Sankt Peterburga, koji Gergijev sada vodi.

Otkaz u muenchenskoj filharmoniji

Došlo je to nakon što je Gergijev, odan Putinu, odbio osuditi invaziju na Ukrajinu, zbog čega su otkazani njegovi brojni planirani nastupi izvan Rusije, a među ostalim je dobio otkaz i u muenchenskoj filharmoniji.

Putin je svjestan odljeva talenata iz vodećih nacionalnih baleta, iz Boljšoja je otišao i glavni plesač, Talijan Jacopo Tissi, a iz Marijinskog Englez Xander Parish. Ruski predsjednik, čini se, zagovara sistem koji je postojao u carskoj Rusiji prije Oktobarske revolucije 1917. godine, kad je jedan direktor nadgledao operu, balet i kazalište u Moskvi i Sankt Peterburgu, kao i njihove akademije.

---

image
AFP
---


Gergijev, dakako, nema ništa protiv predsjednikove ideje koja “otvara brojne povoljne mogućnosti”, a spajanje Boljšoja i Marijinskog mnogi vide kao Putinovu kaznu aktualnom čelniku Boljšoja Vladimiru Urinu, koji nije dovoljno lojalan.

To što Urin posjeduje sposobnosti i autoritet potrebne za vođenje Boljšoja i izlazi na kraj s “prljavom birokracijom”, manje je bitno i čini se da mu je vrijeme isteklo.

---

image
AFP
---


S odlaskom vrhunskog kadra i otkazima izvedbi u svjetskim umjetničkim centrima zbog invazije na Ukrajinu, sada je Boljšoj, jedan od simbola ruske državnosti, koji je s radom započeo 1776. godine, a državnom je institucijom proglašen 1806., praktički zatvoren unutar nacionalnih granica.

Katarina Velika dala licencu

Osnovan je 28. ožujka 1776., kad je Katarina Velika dala princu Petru Urusovu licencu za organiziranje predstava, balova i drugih oblika zabave. U početku su se predstave održavale u privatnoj kući, potom je kupljeno kazalište Petrovka i u njemu su se 30. prosinca 1780. počele izvoditi predstave i opere, čime je zapravo utemeljeno ono što će postati Boljšoj teatar.

U požaru 8. listopada 1805. uništena je Petrovka, koju je 13. travnja 1808. zamijenilo novo carsko kazalište, ali je i ono postalo žrtva vatrene stihije tijekom francuske invazije na Moskvu 1812. godine.

---

image

Legendarna balerina Maja Pliseckaja u ‘Labuđem jezeru’

AFP
---


Između 1821. i 1824. izgrađen je prvi dio nove kazališne zgrade prema dizajnu arhitekta Josepha Bovea, temeljenog na nacrtu koji je prvotno pobijedio na natječaju, a bio je djelo ruskog arhitekta Andreja Mihajlova, ali se njegova realizacija pokazala preskupom.

Velika rekonstrukcija

Nova zgrada je pod nazivom Boljšoj Petrovski teatar otvorena 18. siječnja 1825. godine i u početku su se izvodila samo ruska djela, a strani kompozitori počeli su se na repertoaru pojavljivati oko 1840. godine. Velika rekonstrukcija kazališta napravljena je 1843. godine, ali je požar 1853. prouzročio veliku štetu pa je uslijedila nova rekonstrukcija i povećanje kapaciteta.

---

image

Izvedba baleta ‘Giselle’ 1957. godine 

AFP
---


Od 1856. izvedbe je moglo pratiti više od dvije tisuće gledatelja. Kazalište je obnavljano i između 1921. i 1923. godine, a popravci su napravljeni i nakon što je zgradi nanesena šteta tijekom bombardiranja u Drugom svjetskom ratu.

Od srpnja 2005. do listopada 2011. Boljšoj je bio zatvoren zbog opsežne obnove, zgrade koje čine kazališni kompleks, a arhitektonski su kombinacija tri različita stila, bile su oštećene i zahtijevale su brzu renovaciju.

Budžet obnove bio je planiran u iznosu od 15 milijardi rubalja (oko 610 milijuna dolara), ali su inženjeri utvrdili da je 75 posto strukture nestabilno, pa je procjena vrijednosti radova povećana na 25,5 milijardi rubalja (oko 850 milijuna dolara). No, nakon završetka radova objavljeno je da je potrošen samo 21 milijun rubalja (688 milijuna dolara), ali stvarni trošak je vjerojatno iznosio dvostruko više.

Prostorije za jelo, masažu...

Kad su radovi konačno završeni, posjetitelji su već od ulaza mogli vidjeti i osjetiti poboljšanja na zdanju kojemu je vraćen sjaj pozlate i šarm kakvim je blistao u 19. stoljeću. Jedan od glavnih ciljeva restauracije teatra bio je omogućiti udobnije i ugodnije okruženje za plesače, pjevače, koreografe i sve ostale koji sudjeluju u stvaranju predstava.

U teatarskoj zgradi napravljeno je čak 11 novih prostorija za probe, stare su proširene, riješen je problem garderoba, umjetnici u Boljšoj dobili su i prostorije u kojima mogu jesti, kabinete za masažu, bitno je povećan prostor za pohranu kostima i rekvizita...

U skladu sa zakonima moderne arhitekture, stvaranje kvalitetne produkcije na sceni podrazumijeva da izvođači imaju na raspolaganju četiri puta više prostora od posjetitelja.

---

image

Glavna pozornica teatra

AFP
---


Kad je Boljšoj zatvoren radi rekonstrukcije, trupe i gledatelji imali su prostora u odnosu “jedan prema jedan”. Davanje više prostora izvođačima nije napravljeno nauštrb gledatelja. I njima se poboljšao komfor, broj mjesta je smanjen sa 2200 na 1720, ali su sjedala puno udobnija, a svi dijelovi teatra dostupni su i invalidnim osobama.

Metro i akustika

Zbog Boljšoja je neko vrijeme bio zatvoren i središnji dio jedne od linija moskovskog metroa jer se utvrdilo da podzemni vlakovi djeluju na akustiku teatra. Premda je zgrada dosta dobro izolirana, metro ipak izaziva vibracije, što nije nikakvo čudo kad se zna da je najbliža postaja podzemne željeznice udaljena samo 40 metara od zgrade Boljšoja.

Angažirani su njemački stručnjaci za akustiku koji su osmislili dodatnu zvučnu izolaciju koja je instalirana, a dok to nije obavljeno, posebni autobusi prevozili su putnike koji bi inače koristili metro u tom dijelu grada.

---

image
AFP
---


Konačno je 28. listopada 2011. Boljšoj ponovno otvoren koncertom u kojemu su sudjelovali međunarodni izvođači, kao i baletni i operni ansambl, a uskoro je uslijedila i prva operna izvedba - “Ruslan i Ljudmila”.

Od svojih početaka Boljšoj je povezan s baletom, još otkako je 1773. osnovana plesna škola za moskovsko sirotište, a “Labuđe jezero” Pjotra Iljiča Čajkovskog premijerno je izvedeno u Boljšoju 4. ožujka 1877. godine.

Nakon smrti Josifa Staljina, baletna trupa je išla na turneje u inozemstvo i postala značajan izvor kulturnog prestiža, kao i zarade. Zahvaljujući tome Boljšoj balet je postao dobro poznato ime na zapadu i jedna od najcjenjenijih baletnih trupa u svijetu.

---

Kontroverze i mafija

I bez aktualnih problema vezanih uz rusku invaziju Ukrajine, Boljšoj su pratile različite kontroverze.

Anastazija Volčkova, bivša primabalerina, jednom je prilikom kazala da teatar vidi kao veliki bordel jer su balerine pozivane na zabave kod kazališnih upravitelja, a odbijanje je značilo da neće dobiti uloge.

Bivši plesač i direktor baleta Sergej Filin je 17. siječnja 2013. napadnut kiselinom koja mu je bačena u lice zbog čega mu je, uz opekline, ozbiljno oštećen vid.

Za napad koji je izveo Jurij Zarucki uz pomoć Andreja Lipatova, optužen je plesač Pavel Dmitričenko.

Jedan je teatarski insajder njemačkom Spiegelu kazao da se ulaznice često prodaju mafijaškim dilerima, koji ih zauzvrat prodaju za dvostruko veće iznose.

---

---

SIMBOL DRŽAVNOSTI

S odlaskom vrhunskog kadra i otkazima izvedbi u svjetskim umjetničkim centrima zbog invazije na Ukrajinu, sada je Boljšoj, jedan od simbola ruske državnosti, koji je s radom započeo 1776. godine, a državnom je institucijom proglašen 1806., praktički zatvoren unutar nacionalnih granica

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
AFP AFP Valery Hache AFP AFP AFP AFP AFP  AFP AFP AFP AFP AFP AFP
AFP

Primabalerina Olga Smirnova je nedavno napustila Boljšoj nakon što je javno iznijela protivljenje ruskoj invaziji na Ukrajinu 

AFP
Valery Hache

Primabalerina Olga Smirnova je nedavno napustila Boljšoj

AFP

Pogled na zgradu Boljšoj teatra u Moskvi 

AFP

Opsežnom obnovom od 2005. do 2011. Boljšoju je vraćen nekadašnji sjaj

AFP
AFP
AFP
AFP


Izvedba opere ‘Troja’ na sceni

AFP

Glavna pozornica teatra

AFP
AFP

Boljšoj teatar na početku 1901. godine 

AFP

Izvedba baleta ‘Giselle’ 1957. godine 

AFP

Legendarna balerina Maja Pliseckaja u ‘Labuđem jezeru’

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/panorama/boljsoj-tetar-je-putinova-zrtva-bjezi-se-iz-prestizne-institucije-primabalerina-olga-smirnova-nikad-nisam-mislila-da-cu-se-sramiti-rusije-raskosno-zdanje-prate-i-prljave-tajne-1193014 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=547ec44ae445466c5ea4ef15bae74f61746516bf [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Bolj%C5%A1oj+tetar+je+Putinova+%C5%BErtva%2C+bje%C5%BEi+se+iz+presti%C5%BEne+institucije%2C+primabalerina+Olga+Smirnova%3A+Nikad+nisam+mislila+da+%C4%87u+se+sramiti+Rusije%21%3B+Rasko%C5%A1no+zdanje+prate+i+%E2%80%98prljave+tajne%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fboljsoj-tetar-je-putinova-zrtva-bjezi-se-iz-prestizne-institucije-primabalerina-olga-smirnova-nikad-nisam-mislila-da-cu-se-sramiti-rusije-raskosno-zdanje-prate-i-prljave-tajne-1193014 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fboljsoj-tetar-je-putinova-zrtva-bjezi-se-iz-prestizne-institucije-primabalerina-olga-smirnova-nikad-nisam-mislila-da-cu-se-sramiti-rusije-raskosno-zdanje-prate-i-prljave-tajne-1193014 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KONTROVERZE SE MNOŽE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
PanoramaKONTROVERZE SE MNOŽE

Boljšoj tetar je Putinova žrtva, bježi se iz prestižne institucije, primabalerina Olga Smirnova: Nikad nisam mislila da ću se sramiti Rusije!; Raskošno zdanje prate i ‘prljave tajne‘

16. svibnja 2022. - 12:00
Primabalerina Olga Smirnova je nedavno napustila Boljšoj nakon što je javno iznijela protivljenje ruskoj invaziji na Ukrajinu AFP

Svoju plaću sada prima u eurima, a ne rubljima, iako možda još uvijek negdje u novčaniku ima “stoticu” na kojoj je prikaz institucije u kojoj je stekla slavu, makar kao podsjetnik na vrijeme kad se nije sramila svoje domovine Rusije.

Primabalerina Olga Smirnova je među najistaknutijim ruskim umjetnicima koji su zemlju napustili nakon invazije na Ukrajinu.

Sada već bivša članica baletnog ansambla moskovskog Boljšoj teatra, koja je rođena u Sankt Peterburgu, a djed joj je Ukrajinac pa sebe smatra jednom četvrtinom Ukrajinkom, nedavno je osudila rusku invaziju.

U poruci objavljenoj na društvenoj mreži Telegram, 30-godišnja Olga napisala je da se protivi ratu “svim nitima svoje duše”, da ne može ostati indiferentna na ovu globalnu katastrofu te kako je očekivala da će “u moderno...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 18:10