![<p>Jelena Rozga</p>](https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/06/22/o_27406176_1024.jpg)
Iako sva hrana ima određena farmakološka svojstva, pojedine namirnice zbog jedinstvenih svojstva i sastava djeluju ljekovito na čovjekov organizam. Tako i razno grožđe čiji su izolirani spojevi zadovoljili dugotrajna laboratorijska ispitivanja na pojedine bolesti i stanja.
Poznato je da se to voće latinskog naziva Vitis vinifera od pamtivijeka jede svježe ili prirodno sušeno (grožđice), a od njega se proizvodi vino. Inače je taj bobičasti plod loze zahvalna namirnica zavidne dijetetske i hranjive vrijednosti, koja djeluje kao prirodni tonik organizma.
Ujedno je s energetskog stanovišta nutritivno vrijedna, jer prosječno sadrži oko 20 posto šećera. Stoga se ovisno o vrsti potpunim izgaranjem 100 grama grožđa u čovjekovoj stanici oslobodi oko 100 kcal, a ista je...
Poznato je da se to voće latinskog naziva Vitis vinifera od pamtivijeka jede svježe ili prirodno sušeno (grožđice), a od njega se proizvodi vino. Inače je taj bobičasti plod loze zahvalna namirnica zavidne dijetetske i hranjive vrijednosti, koja djeluje kao prirodni tonik organizma.
Ujedno je s energetskog stanovišta nutritivno vrijedna, jer prosječno sadrži oko 20 posto šećera. Stoga se ovisno o vrsti potpunim izgaranjem 100 grama grožđa u čovjekovoj stanici oslobodi oko 100 kcal, a ista je...