"Tintu e cu nun mancia a cassata a matina di pasqua" ili "jao onome tko ne jede Cassatu na uskršnje jutro" – kažu Talijani za popularnu tortu sa Sicilije, nezaobilaznu slasticu na njihovu blagdanskom stolu.
Cassata siciliana je tradicionalna sicilijanska torta na bazi kreme od ricotte, šećera, ribane čokolade i kandiranog voća, te biskvita Pan di Spagna. Tajnu njezina recepta stoljećima su čuvali svećenici, jer se ova slastica isprva jedino pripremala u sicilijanskim samostanima i jela isključivo na Uskrs.
Danas postoje različite inačice Cassate siciliane, no njezini temeljni sastojci su uvijek isti - sir ricotta, kandirano voće i lagani biskvit, a torta je najčešće prekrivena glazurom od šećera i ukrašena kandiranim voćem.
Uoči nadolazećeg Uskrsa donosimo vam recept...
StoryEditorOCM
HranaTradicija sa Sicilije
Tajnu ove ukusne uskršnje torte samostanski svećenici stoljećima su ljubomorno čuvali: donosimo vam recept za njezinu čokoladnu verziju
26. ožujka 2018. - 20:17
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?