StoryEditorOCM
HranaSLASNI PLODOVI

Svjetski stručnjaci voćke koje odlično uspijevaju u Dalmaciji proglasili okusom godine: štite organizam od karcinoma, srčanih bolesti, pomažu kod dijabetesa

Piše Marija Maja Čović
12. siječnja 2018. - 21:00

Smokva je "okus 2018. godine". Švicarska tvrtka "Firmenich", najveća svjetska privatna tvrtka koja se bavi okusima i mirisima, rajsko voće Mediterana, kako se smokvu često naziva, proglasila je okusom godine i predviđa da će njezina popularnost vrtoglavo rasti tijekom sljedećih 12 mjeseci, kako ljudi budu otkrivali njezinu divnu teksturu, slatki okus, hranidbene koristi i golemu raznovrsnost. U prilog tome govori i podatak kako je od 2012. godine broj proizvoda s okusom smokve povećan za 80 posto.

Smokve se mogu jesti za doručak, ručak i večeru, sa slatkom ili slanom hranom, kuhane ili sirove, cijele ili narezane, mogu se, što je nama u ovom podneblju vrlo dobro poznato, sušiti, pretvarati u džem, praviti od njih rakija...

Arheološki dokazi pokazuju kako kultivacija smokava ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. studeni 2024 02:22