StoryEditorOCM
HranaVELIKA HRANJIVA VRIJEDNOST

Ova namirnica puna je proteina, može zamijeniti meso, a obiluje i vitaminom D: ipak pripazite, s njima ne treba pretjerivati, a ne smije ih se ni podgrijavati

Piše M.P.
10. prosinca 2021. - 20:13

Zbog karakterističnog okusa velike hranljivosti, gljive se tijekom posta gotovo svakodnevno nalaze na jelovniku.

Nutricionistica Nataša Đukić objasnila je koliko je gljiva dopušteno jesti, a da ne dođe do trovanja.

- Gljive imaju veliku hranjivu vrijednost, to je namirnica biljnog porijekla koja ima najveći postotak proteina. Količina proteina koja se nalazi u gljivama ovisi o vrsti. Apsolutno mogu poslužiti kao zamjena za meso. U konzumaciji se, naravno, može pretjerati, ne treba prelaziti kilogram tjedno. Ako pretjeramo može doći do grčeva u trbuhu i proljeva. Gljive obiluju vitaminom D, to je njihova osnovna prednost. Pored toga sadrže vitamin B i selen - rekla je nutricionistica.

Naglasila je da gljive nikako ne podgrijavamo, jer tako dolazi do promjene kemijskog...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. studeni 2024 01:00