StoryEditorOCM
HranaVOĆNA TORTA

Na trgu u Bremenu danas se tradicionalno rezao Klaben. Donosimo vam recept kako biste i vi uživali u njegovom okusu

Piše M.P.
11. studenog 2021. - 16:00
Ceh pekara otvorio je tradicionalnu sezonu Klabena na bremenskoj tržnici. Bremer Klaben je velika torta nalik stolenuSina Schuldt/AFP

U Bremenu, lokalna voćna torta Klaben prodaje se i jede tijekom božićnog razdoblja. Verzija tradicionalnog tijesta prvi se put spominje u dokumentu iz 1593. godine i od 2010. godine slovi kao izvorni bremenski specijalitet, koji se prema izvornom receptu Bremen Klaben može proizvoditi i prodavati samo u Bremenu i okolici pod imenom Bremer Klaben. 

Uredba Komisije (EZ) br. 1181/2009 od 30. studenoga 2009. o upisu naziva u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla (Bremer Klaben (ZOZP)).

Klaben se sastoji od teškog tijesta od kvasca i sastojaka kao što su grožđice, bademi, limunova kora i pikantni kardamom - aromatični predstavnik tipičnog božićnog začina. Klaben Bremer tradicionalno se reže u studenom na posebnoj ceremoniji...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. studeni 2024 07:34