stdClass Object ( [id] => 308770 [title] => Duygu Tugcu na Braču pokazala zašto ima najgledaniji kulinarski show u Turskoj [alias] => duygu-tugcu-na-bracu-pokazala-zasto-ima-najgledaniji-kulinarski-show-u-turskoj [catid] => 270 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Supetar je proteklih dana bio pravi svjetski centar kulinarstva. "Biser mora", manifestacija koja je tijekom destljeća postojanja izrasla u pravi međunarodni događaj, na Braču je okupila kulinarske zvijezde sa svih meridijana - od Indije do Islanda.

Tako je član ocjenjivačkog suda, primjerice, bio čuveni šef iz New Delhija, Anil Grover, a umijeće izrade slastice iz kategorije artistika gostima je prezentirala dobitnica više međurodnih zlatnih medalja Maria Shramko, inače Ukrajinka s Islanda.

Maria je na kuharskoj olimpijadi u Luxemburgu osvojila čak četiri zlatne medalje, što prije nje nitko nije uspio. Ova bivša profesionalna judašica, kako doznajemo, sat rada naplaćuje 500 eura!

Ali tko je u restoranu "Adria" gledao dio posla oko izrade tzv. cvjetnih torti, lako bi se složio da cijena nije prevelika. Maria se služila alatom kakav bi možda mogli sresti u nekom brodogradilištu – od pneumatike, lemilica, varilica, fenova...

Marijine nevjerojatne torte skulpture jednake su aranžmanima kakvi se viđaju po sajmovima cvjećarstva.

32 tisuće pratitelja na Instagramu

Uz bok su joj i slastičari iz Turske, čiji tim izrađuje i druge skulpture. Među majstorima se izdvaja Duygu Tugcu iz Istanbula, koja u Turskoj ima izuzetno gledani kulinarski TV show pa je na Instagramu sakupila 32 tisuće pratitelja.

Već drugi put je na "Biseru mora", poznata je po mijenjanju frizura, a od lani je zapamćena po pink boji kose. S obzirom na to da ima piersing na čelu i tetovažu, za jednu Turkinju vrlo je netradicionalna, rekli bismo.

- Moja mama je iz Makedonije, a tata i djed iz Rusije – smije se Duygu. Priča nam kako torte skulpture radi od šećerne paste posebnom tehnikom i isključivo sve ručno.

- Dosta mojih kolega izrađuje ovakve slastice iako one nisu turska tradicija, ali u posljednje vrijeme puno ljudi ih želi probati i sve su popularnije – smije se simpatična Duygu.

Na bračku manifestaciju doći će, kaže nam, i dogodine jer puno joj se sviđa. Upoznala je mnoštvo dragih kolega i razmijenila brojna iskustva.

Oduševljeni Karapandža

- Ovakav događaj je izuzetan, a to što ga je Miro Bogdanović, moj dugogodišnji prijatelj, pokrenuo nešto je najbolje što nam se dogodilo za budućnost turizma i kulinarstva – kazao je naš proslavljeni i omiljeni kuhar Stevo Karapandža, koji je na "Biseru mora" bio jedan od sudaca.

- Pogledajte koliko ljudi je ovdje, koliko divnih prijateljstava je sklopljeno – dodaje Karapandža, koji smatra da je porasli interes za kulinarstvo pozitivan. Ipak, smatra da se u šumi kuharskih show programa potkrade i mnogo neozbiljnih stvari.

On, kao vrsni znalac, te jedan od najstarijih poznavatelja makrobiotike na ovim područjima, poručuje da treba jesti raznovrsne namirnice i po mogućnosti sa "svog" podneblja. Obavezna je i poželjna i čaša vina.

- Ja kupujem namirnice u krugu od 15 kilometara oko kuće, nabavljam od OPG-ova domaće sve što mogu.

Kao da ga je čuo, veliki albanski šef Sokol Prenga, koji je majstor spajanja tradicije i moderne tehnike, čim je stigao u "Svpetrus hotele", samo je, kako kaže, pogledao oko sebe.

- Ugledao sam puno ružmarina i nisam se dvoumio što će biti tema moga master classa – kaže Sokol, koji je inače i član albanske udruge za slowfood.

Tako su njegova sva tri jela obilato bila "začinjena" ružmarinom. Inače, na "Biseru mora" bio je prvi put dok se još održavao u Makarskoj, prije devet godina, i smatra ga izuzetnom manifestacijom. Prenga je, inače, dobitnik mnogih međunarodnih priznanja, a kao njegov osobiti kuriozitet valja reći da izvrsno govori pet jezika.

Zgodnom Amanu tražili djevojku

Pravo bogatstvo nacionalnih kultura i delicija možda je glavni moto "Bisera" pa su se predstavili brojni timovi, neki od njih su donijeli gotove specijalitete, a neki su ih spravljali pred publikom. Posebno je zanimljiva bila ekipa iz Japana, jer je izvorni način pravljenja popularnog sushija pokazao 29-godišnji Amano Yuhei, inače osobni kuhar japanskog veleposlanika Keijia Idea.

Veleposlanik najčešće jede namirnice s Dolca i zadarsku tunu. Obožava, kaže nam, jadransku ribu i zagrebački odrezak. Ipak, riža mu kad god je moguće stiže iz Japana. Ponešto je slađa i ima manje zrno od ove koja se može nabaviti u nas, bolja je za sushi, ali ne i za rižote...

Zgodnome Amanu kolege su na Braču neuspješno pokušali pronaći djevojku, što nam je "špijala" Dada Marčić, jedna od pedeset najboljih kuharica specijalista u Europi.

Kao članica Udruge Šefova mediteranskih i europskih regija, koja organizira "Biser mora", poznatija je kao Sinjanka s bračkom adresom jer živi u Gornjem Humcu i radi u hotelu "Bluesan".

- Amano, ovi put si proša lišo, al' drugi put ne gine ti cura – dobacuje Dada mladome Japancu koji se u Zagreb vraća s broncom iz kategorije rižota. Dada je osvojila četiri srebra i zlato za brudet.

- Kad su me ovde vidili da nosin ribu očistit u moru pali su u nesvist. Da šta iden radit, pitaju me, a ja ih učin kako triba – smije se ova veseljakinja koja je, prije svega, dušu dala za društvo, pa je već pomalo bez glasa ostala.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Slatke skulpture [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2016-04-11 15:08:13 [created_by] => 3207 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2016-04-11 21:19:00 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2016-04-11 17:10:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 6196 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 270 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 0 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz gastro svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, putovanja, gastro, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Hrana [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2016\/04\/11\/Mozaik\/biser_mora40-090416.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/04\/11\/torta.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/04\/11\/Mozaik\/biser_mora35-090416.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/04\/11\/Mozaik\/biser_mora22-090416.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/04\/11\/Mozaik\/biser_mora2-090416.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/04\/11\/Mozaik\/biser_mora17-090416.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/04\/11\/Mozaik\/biser_mora14-090416.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/04\/11\/Mozaik\/biser_mora1-090416.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/04\/11\/Mozaik\/biser_mora34-090416.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/04\/11\/Mozaik\/biser_mora8-090416.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/04\/11\/Mozaik\/biser_mora37-090416.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/04\/11\/Mozaik\/biser_mora26-090416.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","torta","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Duygu Tugcu torte skulpture radi od \u0161e\u0107erne paste posebnom tehnikom i isklju\u010divo sve ru\u010dno","","Marija Kadovi\u0107 iz Crne Gore pripremila je tuna steak","Pavle Cvjetkovi\u0107 ovjekovje\u010dio je svoju piletinu na posteljici od mrkve","","Zeki Brkan iz Turske ","Piletina s povr\u0107em makedonskog chefa Zorana Majnovskog","","Predstavnica Ukrajine nudi votku","Amanu Yuheiju (na slici desno) namijenili su bra\u010dku nevjestu","","Zeki Brkan iz Turske pripremio je pile\u0107e rolice"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"960x679"},{"size0":"497x723"},{"size0":"960x677"},{"size0":"960x704"},{"size0":"960x654"},{"size0":"960x614"},{"size0":"960x627"},{"size0":"960x701"},{"size0":"960x636"},{"size0":"960x661"},{"size0":"960x610"},{"size0":"960x635"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 270 [name] => Hrana [alias] => hrana [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 12 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7838477 Threads: 13 Questions: 1575945146 Slow queries: 4808908 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111899867 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/hrana ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /mozaik/hrana/duygu-tugcu-na-bracu-pokazala-zasto-ima-najgledaniji-kulinarski-show-u-turskoj-308770 [printLink] => /mozaik/hrana/duygu-tugcu-na-bracu-pokazala-zasto-ima-najgledaniji-kulinarski-show-u-turskoj-308770?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 240544 [name] => biser mora [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => biser-mora [link] => /tag/biser-mora ) [1] => stdClass Object ( [id] => 240938 [name] => Duygu Tugcu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => duygu-tugcu [link] => /tag/duygu-tugcu ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Slatke skulpture [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Duygu Tugcu na Braču pokazala zašto ima najgledaniji kulinarski show u Turskoj [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3207 [name] => Silvana Uzinić [username] => silvana-uzini [email] => silvana-uzini@sd.hr [password] => $2y$10$CcO7xUq1RQQEHF5UqCp8SOJR.rJi2xMO.tm/Xj4o1wIaMUsJrIdVm [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/silvana-uzinic-3207 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1725 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/9be1318d2383fbc8c1da68499b260ce3?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/04/11/Mozaik/biser_mora40-090416.jpg [galleryCount] => 12 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => Duygu Tugcu torte skulpture radi od šećerne paste posebnom tehnikom i isključivo sve ručno [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/04/11/Mozaik/biser_mora40-090416.jpg [title] => Duygu Tugcu torte skulpture radi od šećerne paste posebnom tehnikom i isključivo sve ručno ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/04/11/torta.jpg [title] => torta ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/04/11/Mozaik/biser_mora35-090416.jpg [title] => Marija Kadović iz Crne Gore pripremila je tuna steak ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/04/11/Mozaik/biser_mora22-090416.jpg [title] => Pavle Cvjetković ovjekovječio je svoju piletinu na posteljici od mrkve ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/04/11/Mozaik/biser_mora2-090416.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/04/11/Mozaik/biser_mora17-090416.jpg [title] => Zeki Brkan iz Turske ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/04/11/Mozaik/biser_mora14-090416.jpg [title] => Piletina s povrćem makedonskog chefa Zorana Majnovskog ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/04/11/Mozaik/biser_mora1-090416.jpg [title] => ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/04/11/Mozaik/biser_mora34-090416.jpg [title] => Predstavnica Ukrajine nudi votku ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/04/11/Mozaik/biser_mora8-090416.jpg [title] => Amanu Yuheiju (na slici desno) namijenili su bračku nevjestu ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/04/11/Mozaik/biser_mora37-090416.jpg [title] => ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/04/11/Mozaik/biser_mora26-090416.jpg [title] => Zeki Brkan iz Turske pripremio je pileće rolice ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Supetar je proteklih dana bio pravi svjetski centar kulinarstva. "Biser mora", manifestacija koja je tijekom destljeća postojanja izrasla u pravi međunarodni događaj, na Braču je okupila kulinarske zvijezde sa svih meridijana - od Indije do Islanda.

Tako je član ocjenjivačkog suda, primjerice, bio čuveni šef iz New Delhija, Anil Grover, a umijeće izrade slastice iz kategorije artistika gostima je prezentirala dobitnica više međurodnih zlatnih medalja Maria Shramko, inače Ukrajinka s Islanda.

Maria je na kuharskoj olimpijadi u Luxemburgu osvojila čak četiri zlatne medalje, što prije nje nitko nije uspio. Ova bivša profesionalna judašica, kako doznajemo, sat rada naplaćuje 500 eura!

Ali tko je u restoranu "Adria" gledao dio posla oko izrade tzv. cvjetnih torti, lako bi se složio da cijena nije prevelika. Maria se služila alatom kakav bi možda mogli sresti u nekom brodogradilištu – od pneumatike, lemilica, varilica, fenova...

Marijine nevjerojatne torte skulpture jednake su aranžmanima kakvi se viđaju po sajmovima cvjećarstva.

32 tisuće pratitelja na Instagramu

Uz bok su joj i slastičari iz Turske, čiji tim izrađuje i druge skulpture. Među majstorima se izdvaja Duygu Tugcu iz Istanbula, koja u Turskoj ima izuzetno gledani kulinarski TV show pa je na Instagramu sakupila 32 tisuće pratitelja.

Već drugi put je na "Biseru mora", poznata je po mijenjanju frizura, a od lani je zapamćena po pink boji kose. S obzirom na to da ima piersing na čelu i tetovažu, za jednu Turkinju vrlo je netradicionalna, rekli bismo.

- Moja mama je iz Makedonije, a tata i djed iz Rusije – smije se Duygu. Priča nam kako torte skulpture radi od šećerne paste posebnom tehnikom i isključivo sve ručno.

- Dosta mojih kolega izrađuje ovakve slastice iako one nisu turska tradicija, ali u posljednje vrijeme puno ljudi ih želi probati i sve su popularnije – smije se simpatična Duygu.

Na bračku manifestaciju doći će, kaže nam, i dogodine jer puno joj se sviđa. Upoznala je mnoštvo dragih kolega i razmijenila brojna iskustva.

Oduševljeni Karapandža

- Ovakav događaj je izuzetan, a to što ga je Miro Bogdanović, moj dugogodišnji prijatelj, pokrenuo nešto je najbolje što nam se dogodilo za budućnost turizma i kulinarstva – kazao je naš proslavljeni i omiljeni kuhar Stevo Karapandža, koji je na "Biseru mora" bio jedan od sudaca.

- Pogledajte koliko ljudi je ovdje, koliko divnih prijateljstava je sklopljeno – dodaje Karapandža, koji smatra da je porasli interes za kulinarstvo pozitivan. Ipak, smatra da se u šumi kuharskih show programa potkrade i mnogo neozbiljnih stvari.

On, kao vrsni znalac, te jedan od najstarijih poznavatelja makrobiotike na ovim područjima, poručuje da treba jesti raznovrsne namirnice i po mogućnosti sa "svog" podneblja. Obavezna je i poželjna i čaša vina.

- Ja kupujem namirnice u krugu od 15 kilometara oko kuće, nabavljam od OPG-ova domaće sve što mogu.

Kao da ga je čuo, veliki albanski šef Sokol Prenga, koji je majstor spajanja tradicije i moderne tehnike, čim je stigao u "Svpetrus hotele", samo je, kako kaže, pogledao oko sebe.

- Ugledao sam puno ružmarina i nisam se dvoumio što će biti tema moga master classa – kaže Sokol, koji je inače i član albanske udruge za slowfood.

Tako su njegova sva tri jela obilato bila "začinjena" ružmarinom. Inače, na "Biseru mora" bio je prvi put dok se još održavao u Makarskoj, prije devet godina, i smatra ga izuzetnom manifestacijom. Prenga je, inače, dobitnik mnogih međunarodnih priznanja, a kao njegov osobiti kuriozitet valja reći da izvrsno govori pet jezika.

Zgodnom Amanu tražili djevojku

Pravo bogatstvo nacionalnih kultura i delicija možda je glavni moto "Bisera" pa su se predstavili brojni timovi, neki od njih su donijeli gotove specijalitete, a neki su ih spravljali pred publikom. Posebno je zanimljiva bila ekipa iz Japana, jer je izvorni način pravljenja popularnog sushija pokazao 29-godišnji Amano Yuhei, inače osobni kuhar japanskog veleposlanika Keijia Idea.

Veleposlanik najčešće jede namirnice s Dolca i zadarsku tunu. Obožava, kaže nam, jadransku ribu i zagrebački odrezak. Ipak, riža mu kad god je moguće stiže iz Japana. Ponešto je slađa i ima manje zrno od ove koja se može nabaviti u nas, bolja je za sushi, ali ne i za rižote...

Zgodnome Amanu kolege su na Braču neuspješno pokušali pronaći djevojku, što nam je "špijala" Dada Marčić, jedna od pedeset najboljih kuharica specijalista u Europi.

Kao članica Udruge Šefova mediteranskih i europskih regija, koja organizira "Biser mora", poznatija je kao Sinjanka s bračkom adresom jer živi u Gornjem Humcu i radi u hotelu "Bluesan".

- Amano, ovi put si proša lišo, al' drugi put ne gine ti cura – dobacuje Dada mladome Japancu koji se u Zagreb vraća s broncom iz kategorije rižota. Dada je osvojila četiri srebra i zlato za brudet.

- Kad su me ovde vidili da nosin ribu očistit u moru pali su u nesvist. Da šta iden radit, pitaju me, a ja ih učin kako triba – smije se ova veseljakinja koja je, prije svega, dušu dala za društvo, pa je već pomalo bez glasa ostala.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
torta

Duygu Tugcu torte skulpture radi od šećerne paste posebnom tehnikom i isključivo sve ručno

Marija Kadović iz Crne Gore pripremila je tuna steak

Pavle Cvjetković ovjekovječio je svoju piletinu na posteljici od mrkve


Zeki Brkan iz Turske

Piletina s povrćem makedonskog chefa Zorana Majnovskog


Predstavnica Ukrajine nudi votku

Amanu Yuheiju (na slici desno) namijenili su bračku nevjestu


Zeki Brkan iz Turske pripremio je pileće rolice
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/hrana/duygu-tugcu-na-bracu-pokazala-zasto-ima-najgledaniji-kulinarski-show-u-turskoj-308770 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=1fcae336b3c4a373dd8a52669a6e99164a734690 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Duygu+Tugcu+na+Bra%C4%8Du+pokazala+za%C5%A1to+ima+najgledaniji+kulinarski+show+u+Turskoj&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fhrana%2Fduygu-tugcu-na-bracu-pokazala-zasto-ima-najgledaniji-kulinarski-show-u-turskoj-308770 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fhrana%2Fduygu-tugcu-na-bracu-pokazala-zasto-ima-najgledaniji-kulinarski-show-u-turskoj-308770 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Slatke skulpture [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
HranaSlatke skulpture

Duygu Tugcu na Braču pokazala zašto ima najgledaniji kulinarski show u Turskoj

11. travnja 2016. - 19:10
Duygu Tugcu torte skulpture radi od šećerne paste posebnom tehnikom i isključivo sve ručno

Supetar je proteklih dana bio pravi svjetski centar kulinarstva. "Biser mora", manifestacija koja je tijekom destljeća postojanja izrasla u pravi međunarodni događaj, na Braču je okupila kulinarske zvijezde sa svih meridijana - od Indije do Islanda.

Tako je član ocjenjivačkog suda, primjerice, bio čuveni šef iz New Delhija, Anil Grover, a umijeće izrade slastice iz kategorije artistika gostima je prezentirala dobitnica više međurodnih zlatnih medalja Maria Shramko, inače Ukrajinka s Islanda.

Maria je na kuharskoj olimpijadi u Luxemburgu osvojila čak četiri zlatne medalje, što prije nje nitko nije uspio. Ova bivša profesionalna judašica, kako doznajemo, sat rada naplaćuje 500 eura!

Ali tko je u restoranu "Adria" gledao dio posla oko izrade tzv. cvjetnih torti, lako bi se s...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 02:36