![<p>Pad fasade s cijele strane skupe zgrade u beogradskom naselju West 65<br>
</p>](https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/07/02/o_27486360_1024.png)
Oni koji nisu navikli na domaću spizu, ili pak nikada nisu zavirili u ono što se krčka u vlastitoj im kuhinji, zacijelo nisu ni eksperti kad su u pitanju kulinarske tajne i trikovi. Na stolu ih dočeka gotov proizvod, pa se ni ne pitaju kako je samo jelo tako ukusno, zbog čega se traže "repete" i koliko sati je samo utrošeno na ono što se "riješi" u desetak minuta... Odgovor na prve dvije stavke mogao bi se lako kriti u - začinima.
A oni koji ne kuhaju, ni ne znaju koliko se samo okusa krije u tim mirisnim vrećicama, biljkama koje "zamirišu" čitavu kuću i susjedstvo. Svakome jelu daju "ono nešto", stoga nisu samo sol i papar aduti u rukavu iskusnih kuhara.
Dalmatinci će u svoja jela tako stavljati začine poput bosiljka, peršina, kopra, majčine dušice, lovora,...