StoryEditor
Društvena mrežaRazlog neplodnosti

Jelena Đoković opet dijeli medicinske savjete preko društvenih mreža, iznijela gomilu kontroverznih i neutemeljenih tvrdnji o sunčanju i trudnoći

Piše PSD
7. svibnja 2020. - 09:26
Glyn Kirk/AFP

Jelena Đoković nastavlja s iznošenjem kontroverznih stavova u javnosti. Nakon što je u posljednjih nekoliko mjeseci na svojemu Instagram profilu objavila nekolicinu razgovora s liječnicama na temu psihologije i problema sa spavanjem, ovaj put je krenula u ozbiljno dijeljenje potpuno neutemeljenih medicinskih savjeta svojim pratiteljima.

Supruga najpoznatijeg srpskog tenisača Novaka Đokovića svoj je razgovor s holističkom liječnicom Nadine Artemis nadopunila i vlastitim "uputama" koje su, malo je reći, zabrinjavajuće.

Tako svojim pratiteljicama savjetuje da prestanu s korištenjem krema sa zaštitnim UV faktorom, a progovara, isključivo na temelju knjige o holističkoj zubnoj higijeni koju je napisala njena sugovornica, i o odnosu oralnog zdravlja i plodnosti. Iznosi na početku svoga izlaganja i sljedeću tvrdnju:

- Zdravlje iz usta također utječe na žensku plodnost i danas žene imaju jako puno problema zatrudnjeti. Na to dosta utječu problemi sa zubima, karijes, nagomilane naslage i bolesti desni.

Tu Đoković ne staje s iznošenjem medicinski nepotvrđenih tvrdnji. Svojim pratiteljima savjetuje da tijekom izlaganja suncu koriste ulja za koja je dokazano kako uopće nemaju zaštitni faktor.

- Izbegavajte korištenje SPF faktora i krema za sunčanje jer je sunčanje korisno (umjereno) i neophodno za zdravlje našeg tijela i proizvodnju D vitamina - koristite prirodna biljna ulja prije/za vrijeme i poslije sunčanja poput: kokosovog, jojoba, maslinovog, ulja od sjemena maline, kantarion, piše ona na svome profilu.

Iščitavajući komentare čini se da su rijetki posumnjali u točnost spomenutih tvrdnji koje su i mnogo više nego kontroverzne. Dapače, o opasnosti prakse dijeljenja ozbiljnih medicinskih savjeta od strane nestručne osobe govori i komentar korisnice koja je počela sumnjati u terapiju pripisanu od strane liječnika, dok je druga odlučila odbaciti kreme sa zaštitnim faktorom, uz komentar:

- Pokušat ću.

Što točno, osim da će prestati nanositi zaštitu za vrijeme izlaganja suncu, nije objasnila. O povezanosti izlaganja UV zrakama i raka kože, možete čitati ovdje.

#JELENA ĐOKOVIĆ

Izdvojeno

7. svibnja 2020. - 09:27