StoryEditor
DomOD A DO Ž

‘On sve može, on je muškarac mojih snova!‘: naša novinarka je u zrelim godinama otkrila tko joj stvarno rješava sve kućanske probleme, evo i popisa

Piše Silvana Uzinić
29. siječnja 2020. - 13:56

Otkad smo se Kisko i ja upoznali, a ima tome desetak godina, postali smo nerazdvojni i naša veza se iz dana u dan produbljivala.

Nee, nisam pravila zimnicu, ustvari me u njegove vrline uputio jedan meštar kad me vidio koliko se mučim s čišćenjem ostataka od piture na pločicama.

- Čekaj, ženo, umest ćeš se tako – zaustavi me tada čovjek onako ludu s ribaćom četkom i krpom, više se ni ne sjećam čime sam udarala po bijelim flekama na smeđim pločicama.

- Imaš li kvasine, ali one alkoholne?

I tako, trknem do dućana i to je bilo to. Podučio me taj keramičar da je razvodnim, jedan u tri, a onda malo metalnom špatulom, malo otopinom na krpu i - išlo je učas.

Ispričam to jednoj prijateljici, a ona se začudi što ja otkrivam svjetove u ovim godinama, te mi predstavi Kiska kao frajera o kakvome maštamo.

Te vrhunski čisti kadu i lavandin, frižider, štednjak, sve kuhinjske dijelove od inoksa, kamenac na slavinama, te dezinficira posude, omekšava robu... ima perfomanse ka’ Porsche.

A di ti živiš?!

- A di ti živiš ženska glavo? Prvo i prvo nije otrovan, nije baš da lipo vonja, ali to je nevažno jer brzo hlapi. Ja jednom misečno zavrtin makinju za robu bez robe, saspen litru njega umisto praška, to je protiv kamenca, isto tako i u makinju za suđe.

Ma ulijen ga u peglu da očisti kamenac, čistim aparat za kavu... A tamo di se stavlja omekšivač ulijen njega, da vi’š kako je roba divna i mekana, probaj sa šugamanima pa ćeš vidit. A onda ti ga koristin i za odvode.

- Kako?

- Lipo, uspen u svaki žlicu sode bikarbone, onda ulijen ocat, onda ti to učini ono gvuuuššš ka da si na satu kemije, a onda ostaviš petnaest minuti i zaliješ vrelon vodom i vidit ćeš divote...

A da znaš kako lipo čisti stakla. Samo ga moraš razvodnit, staviš u onu prskalicu i udri na veselje. A da vi’š lavandin, joo, kako se sjaji. A tuš! Ma koji mister oni, mister ovi, nema ti jačega...

I tako, uselio se Kisko u mene doma među ostala sredstva za čišćenje, pa postade car i malo-pomalo izgura skoro sve do jednoga.

Neka mi hitno javi

A ljudi su mi poslije dodavali još ponešto o octu, kao na primjer to da ga stavljaju u vodu u koju potope voće, na primjer jabuke, pa ostave neko vrijeme da ubije bakterije.

Ima još. Uklanja mrlje od znoja s odjeće, kažu poprskaš malo prije pranja pa da vidiš. Liječi perut, naprskaš petnaest minuta prije pranja kose, onda gljivice...

Dakle, potopiš noge u otopinu octa i vode i tako nekoliko dana po pola sata. Kažu i da ga stave u vazu da cvijeće potraje, hej, zar i to!?

Uklanja neugodne mirise iz plastičnih posuda za hranu. E, to s mirisima, ima još i o tome. Ako se uvukao neugodan miris u prostoriju, treba ostaviti ocat u široj posudi nekoliko sati, kažu da djeluje.

Nedostaje još samo da sprječava sužavanje krvnih žila i ublažava depresiju. Ma dobro, ne znam šta još može, a ako netko zna neka mi hitno javi!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. lipanj 2021 07:05