StoryEditorOCM
Auto motoizbjegli veći sukob

Talijanska vlada uspjela u svojoj namjeri i natjerala Alfu Romeo na promjenu imena, evo kako se sada zove električni SUV

Piše Robert Radica
16. travnja 2024. - 10:07

Ispada kako je sve bila „bura u čaši vode“. Alfa romeo je prije tjedan dana na svjetskoj premijeri svoj mali električni SUV nazvali Milano i najavila da će se zbog nižih troškova proizvoditi u Poljskoj. Reagirao je Adolfo Urso, talijanski ministar poduzetništva i proizvodnje, sugerirao da je naziv nezakonit.

– Automobil koji se zove Milano ne može se proizvoditi u Poljskoj jer zakon propisuje da ne smijete davati imena proizvoda koji obmanjuju potrošače.

Koncern Stellantis je prema mišljenjima iz Vlade mogao imenom modela kupce dovesti u zabludu, no umjesto da se cijela situacija povlači mjesecima, možda i godinama po sudovima donesena je odluka da se SUV neće zvati Milano. Dobio je ime koje se veže uz automobil iz 1966. godine, koji je bio popularan među mladima zbog korektne cijene - Junior

Na neki način postignut je dogovor jer se jedna strana povukla kako ne dalje razvaliča cijeli slučaj. Zapravo u Stellantisu su odigrali na sigurnu kartu i odmah poslali priopćenje javnosti.

- Unatoč našem uvjerenju da ime ispunjava sve zakonske uvjete i da postoje pitanja puno važnija od naziva novog automobila, Alfa Romeo je odlučio promijeniti ga iz ‘Milano‘ u ‘Alfa Romeo Junior‘ u duhu promicanja međusobnog razumijevanja.

Alfa Romeo je u sarkastično zahvalio vladi na "besplatnom publicitetu koji je novoj Alfi donijela ova rasprava".

- Odabir imena Alfa Romeo Junior potpuno je prirodan, budući da je snažno povezano s poviješću marke i među našim je omiljenima i među omiljenima javnosti od samog početka. Odlučili smo promijeniti ime, iako znamo da to nismo dužni učiniti, jer želimo sačuvati pozitivne emocije koje su naši proizvodi uvijek stvarali i izbjeći bilo kakvu vrstu kontroverzi - izjavio je nakon odluke Izvršni direktor Alfa Romea Jean-Philippe Imparato.

Izvršni direktor Imparato je iskorisrio i priliku, te dodao da je mali SUV već postigao ogroman uspjeh jer je pozornost koju su dobili je "prilično uzbudljiva". Konkretno, imali su "nezabilježen broj posjeta svojem konfiguratoru, zbog čega se web stranica srušila na nekoliko sati."

Ime Junior ima povijesno značenje u Alfi. Tvrtka je 1966. godine predstavila GT 1300 Junior kao pristupačan model namijenjen mladim kupcima. Postigao je dobar uspjeh i poznao jedan od poznatijih modela Alfe u povijesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 10:19