StoryEditorOCM
Auto motoeuropska premijera

Novi Geely Coolray: subkompaktni urbani SUV koji je opasno zabrinuo konkurenciju na tržištu stigao je i kod nas

Piše Robert Radica
21. travnja 2024. - 10:30

Kineski Geely je prije pet mjeseci doselio u Hrvasku i već je na tržište plasirao dva modela  Atlas PRO i Coolray. Ovaj potonji je svoju europsku prezentaciju imao na Bledu, zanimljiv model kojem će suparnici u B-SUV segmentu biti Hyundai Kona, Peugeot 2008, Škoda Karoq i Seat Ateca

Za europsko tržište ovaj Geely je dobio moderno ime Coolray, iako je riječ o originalu Binyue koji je na domaće tržište izašao još 2018. godine. Ovaj popularni model je na globalnoj razini zabilježio impresivnih 800.000 prodanih vozila.

Coolray je doživio promjene 2023. godine i sada zauzima poziciju ‘pametnog SUV-a‘ s nadogradnjama u dizajnu, pogonskom sklopu, tehnologiji i sigurnosti, te obećava budućim kupcima uzbudljivo iskustvo. Njegova oznaka je Geely Coolray 1.5 TD 172 KS/7DCT/FWD Flagship +. Riječ je o motoru poznatom iz sestrinske tvrtke Geelyja – Volvo. Kako bi osvježio i dignuo dizajn eksterijera novog Coolraya na višu razinu, Geely je usvojio izražajniji koncept dizajna nazvan ‘Energy Burst‘. Njegova prednja maska nazvana je ‘Energy Storm‘, a krase ju crni robusni zračni otvori s crvenim detaljima, čineći automobil agresivnijim, bljeskavijim i privlačnijim.

Što se strukture tiče, novi Coolray je temeljen na novoj generaciji Geelyjeve modularne platforme (B-segment Modular Architecture ili BMA) dizajnirane za ‘pružanje vrhunskog iskustva vožnje‘, dimenzije su mu - duljina 4380 mm, širina 1810 mm, visina 1615 mm međuosovinski razmak 2600 mm.

Integrirani dvostruki zasloni - LCD instrumentna ploča od 10,25 inča i zaslon na dodir od 12,3 inča - pružaju uživljeni vizualni doživljaj i snažan osjećaj tehnologije. Automobil je opremljen sportskim sjedalima, premium kožnim upravljačem, ambijentalnim osvjetljenjem sa 72 boje, te sportskim električnim mjenjačem brzina. Što se tiče tehnološke konfiguracije, novi Coolray je opremljen naprednim sustavima pomoći vozaču, koji uključuje ACC (Inteligentni adaptivni tempomat), AEB (sistem automatskog kočenja u nuždi), LDW (sistem upozorenja o napuštanju vozne trake), BSD (sistem upozorenja za vozila u mrtvom kutu), TSR (sistem za prepoznavanje prometnih znakova), SLIF (sistem upozorenja na ograničenje brzine). Također ima i sustav automatskog parkiranja (APA), uključujući ukupno 12 radara sprijeda i straga vozila koji pružaju funkciju pomoći pri parkiranju sa svih strana. Korisnici mogu jednostavno pritisnuti jedno dugme kako bi jednostavno parkirali automobil s tri opcije parkiranja.

Novi Coolray je opremljen novom generacijom učinkovitog i snažnog četverocilindričnog benzinskog motora Leishen 1.5TD, sa 172 KS (128 kW) s najvećim okretnim momentom od 290 Nm pri 2000-3500 okr./min. Pogon mu je na prednja dva kotača. Ubrzanje do 100 km/h je samo 7,6 s uz kombiniranu potrošnju goriva od samo 5,8 l/100 km.  U suradnji s novom generacijom 7-stupanjskog mjenjača s dvostrukom spojkom (7 DCT) novi Coolray postiže veću učinkovitost, bolje performanse, kao i veću preciznost upravljanja. Treba reći i da je ovo motor poznat iz Volvo modela.

S naprednim 1.5TD motorom snage 172 KS uparen s automatskim 7 DCT mjenjačem i bogatim GF paketom opreme stoji 26.270 eura, dok u GF+ verziji stoji 27.770 eura.

image
Geely
image
Geely
image
Geely
image
Geely
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. travanj 2024 10:32