StoryEditorOCM

Zaziv Duha Svetoga na prosvjetne djelatnike i podjela kanonskih mandata

Piše PSD.
22. rujna 2014. - 17:05
4f20cc27dbc4009a013876fb307718c5_XL

U povodu početka nove školske i vjeronaučne godine 2014./2015., Katehetski ured Splitsko-makarske nadbiskupije je, četvrtu godinu zaredom, organizirao zajedničku misu i zaziv Duha Svetoga za sve prosvjetne djelatnike u osnovnim i srednjim školama na području Splitsko-makarske nadbiskupije u četvrtak 11. rujna, u katedrali Sv. Dujma u Splitu. „Okupili smo se ponovno na početku nove školske godine i može nam se učiniti da će biti jednaka onoj prethodnoj, no na nama je da ju učinimo drugačijom kako bi bila korak naprijed u novim spoznajama i iskustvima“, kazao je splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić predvodeći euharistijsko slavlje za vrijeme kojeg je vjeroučiteljima podijelio kanonske mandate. Tako je, oko pedeset vjeroučitelja primilo privremene ili trajne kanonske mandate na temelju kojih izvode nastavu katoličkoga vjeronauka u školama.

Pozdravivši nazočne ravnatelje, učitelje i vjeroučitelje, nadbiskup je kazao kako vjeruje da se svi oni na početku svake nove školske godine zapitaju kako svojim učenicima dati novu snagu, motivirati ih i potaknuti da pronađu sebe i svoje dostojanstvo. „Ključ je u tome da i mi svećenici, vjeroučitelji, učitelji i roditelji nanovo pronađemo sebe kako bi mogli usmjeravati djecu u na pravi put. Svi zajedno jednako smo odgovorni za njihov rast u znanju i ljudskosti“, naglasio je. Osvrćući se na riječi sv. Pavla koji kaže: „Znanje nadima, a ljubav izgrađuje“ (1 Kor 8,1), nadbiskup je istaknuo kako škola treba podjednako njegovati te dvije dimenzije, znanje i ljubav te kako učitelji svoje znanje djeci trebaju prenositi upravo kanalom ljubavi.

„Da bi svojim učenicima mogli biti svjedoci ljubavi Božje, potrebno je slijediti Isusove riječi: 'Ljubite svoje neprijatelje, dobro činite svojim mrziteljima, blagoslivljajte one koji vas proklinju i molite za one koji vas zlostavljaju'. Svoje znanje, dragi učitelji, pretvorite u ovakvu milosrdnu ljubav i njome protkajte, ne samo školsku godinu koja je pred vama, već i cijeli svoj život“. Na kraju homilije, nadbiskup je svima zaželio da budu dobri učitelji, ali i učenici te da rastu u novim spoznajama i ljubavi kako bi bili prepoznatljivi u svojim školama i cijelom društvu.

Zahvalu Ocu nadbiskupu za njegovu prisutnost i pastirsku riječ uputio je predstojnik Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije mr. don Josip Periš. „Naša vjera i život s Bogom bitno su prožeti simbolima i znakovima. Među njima je i podjela kanonskih mandata od strane biskupa vjeroučiteljima. To je znak da vi ne pripadate u škole samo zbog vaše intelektualne i teološke kompetencije, već da vas je Crkva prepoznala ne samo kao sposobne već i kao prikladne svjedoke u službi Evanđelja“, poručio je mr. Periš vjeroučiteljima kojima je, kao i svim nastavnicima i ravnateljima zaželio uspješan i blagoslovljen rad. Euharistijsko slavlje završilo je podjelom kanonskih mandata i zazivom Duha Svetoga za blagoslovljen i uspješan početak nove školske i vjeronaučne godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 01:57