Sastojci za 4 osobe:
4 pileća batka + 4 pileća zabatka Međimursko pile
3 luka
3 češnja češnjaka
2 mrkve
1 žlica konšerve
200 ml pasirane rajčice
1 žlica nasjeckanog peršina
4 jaja
200 ml bijelog vina
pileći temeljac
200 g šampinjona bijelih ili smeđih (ukusniji su)
100 ml maslinova ulja
1 žlica maslaca
oštro brašno
limun
4 riječna račića ili 100g očišćenih repova kozica
3 x 30 ml konjaka (dva za kuhare, jedan za marengo:)
sol, papar iz mlinca
Temeljac:
pileće kosti
1 luk
1 mrkva
selen
malo soli
*Kad temeljac zavrije, uklonite pjenu.
Priprema:
Batke i zabatke otkostite, skinite kožu, začinite solju i paprom, uvaljajte u oštro brašno (višak brašna otresite) i frigajte na vrućem ulju i maslacu dok ne dobiju zlatnu boju s obje strane. Kad je gotova, piletinu izvadite pa je odložite sa strane i poklopite.
Zatim u isti lonac dodajte sitno nasjeckani luk i naribanu mrkvu pa pirjajte dok ne omekša. Sve podlijevajte pilećim temeljcem da ne zagori.
Dodajte češnjak nasjeckan na sitno, konšervu, pasiranu rajčicu i bijelo vino i pomiješajte. Pričekajte da alkohol ishlapi pa poklopite i kuhajte na laganoj vatri 15-ak minuta uz povremeno miješanje. Kad je umak gotov, izmiksajte ga štapnim mikserom.
Zatim dodajte meso i na listiće narezane šampinjone, riječne račiće, sol, papar i kuhajte 15-20 minuta, odnosno dok se umak ne zgusne.
Pet minuta prije kraja ubacite očišćene repove kozica (ako nemate riječne rakove) i konjak umiješajte u marengo.
Servirajte uz jaje na oko, polijte malo limunovim sokom i pospite nasjeckanim peršinom. Za prilog skuhajte rižu, palentu, njoke ili tjesteninu po želji. Dobar tek!