stdClass Object ( [id] => 448100 [title] => Splitski novinar ozbiljno dovodi u sumnju neke 'neprijeporne istine' i pita se: Je li sveti Dujam uopće postojao?! [alias] => splitski-novinar-ozbiljno-dovodi-u-sumnju-neke-neprijeporne-istine-i-pita-se-je-li-sveti-dujam-uopce-postojao [catid] => 256 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Iz tiska za nekoliko dana izlazi dvanaesta knjiga splitskog autora, dramatičara i putopisca Jasena Boke, o životu cara Dioklecijana. Nakon predstavljanja na zagrebačkom Interliberu polovinom studenog, splitska promocija planirana je 3. prosinca, datuma za koji se pretpostavlja da je rimski car i utemeljitelj Splita umro prije 1700 godina.

Knjiga o Dioklecijanu, u izdanju Profila, predstavlja njegovu prvu biografiju ovakve vrste: pisana je popularnim stilom, argumentirano i znanstveno potkrijepljeno, ali s izraženim autorskim pristupom koji vrvi duhovitim komentarima pripovjedača.

U detaljnom opisivanju životnih okolnosti rimskog cara Boko dovodi u sumnju neke "neprijeporne istine" koje se stoljećima službeno koriste o odnosu Dioklecijana i kršćana, što će zacijelo u splitskoj javnosti izazvati čitateljski interes, a osobito stoga što dovodi u pitanje i dokaze o postojanju sveca Dujma, gradskog patrona i zaštitnika, te vrlo kritički komentira ulogu Katoličke crkve u doživljavanju Dioklecijana kao krvoločnog koljača kršćana.

Prije nego što knjiga, čiji je medijski pokrovitelj Slobodna Dalmacija, krene prema knjižarama, razgovaramo s autorom.

Iako knjizi u podnaslov stavljaš dilemu "Reformator ili progonitelj kršćana", izjašnjavaš se kao neskriveni simpatizer cara. Zašto?

– Neskriveni sam simpatizer čovjeka koji je osnovao moj grad i pritom ga svojom palačom uvrstio na UNESCO-ovu listu, a kojemu se taj grad i dalje nije odužio. Štoviše, optužuje ga se da je "kršćane klao kao janjce", što je velika povijesna laž i manipulacija.

Glavna je teza tvoje knjige da je Dioklecijan lijep primjer da povijest ne pišu činjenice, nego pobjednici. Koliko su caru lažno natovarili na vrat?

– Znamo odavno da povijest pišu pobjednici, a u ovom slučaju to su upravo kršćani. A s obzirom na to da su u jednom povijesnom trenutku odlučili smjestiti svoga sveca Dujma upravo u Dioklecijanov mauzolej, trebalo je izbacivanje ostataka vlasnika mauzoleja na ulicu opravdati na najlakši način, a taj je da se Dioklecijana optuži za zločine koje nije počinio. Daleko od toga da rimski car nije imao krvi na rukama, kao i svaki sposoban vladar kroz povijest morao je biti odlučan, ali legende o pogromu stotina tisuća kršćana nakon objave Edikta o kršćanima puka je povijesna manipulacija.

– Povjesničari na tragu Gibbona, oca suvremene povijesne znanosti, procjenjuju broj ubijenih kršćana u desetak godina Dioklecijanovih progona na nešto više od 3000. Čak i Euzebije, veliki kršćanski kroničar i svjedok toga vremena, navodi kako je od početka progona do povlačenja Dioklecijana s vlasti već nakon dvije godine broj ubijenih kršćanskih mučenika u istočnom dijelu Carstva – 13, slovima trinaest! Spala knjiga na dva slova... Broj je kršćanskih žrtava u Saloni, među kojima su Staš i Domnio, osam.

– Usput, kad se prebrojavaju kršćanske žrtve, pitam se zašto nitko ne spominje onih 50.000 kršćana koje je 532. na hipodromu u Konstantinopolu u samo jedno poslijepodne dao pogubiti uzorni kršćanski car Justinijan I. Veliki, jer su se pobunili protiv njega?

U rehabilitiranju Dioklecijanova lika i djela obračunavaš se s mnogima – Laktancijem, Franom Bulićem, Tomom Arhiđakonom, pa Crkvom, današnjim prevladavajućim katoličkim mentalitetom, svetim Dujom, Hrvatima… Očekuješ li reakcije na svoju knjigu? Što bi te iznenadilo?

– Za Bulića imam samo riječi hvale. On je kao svećenik imao problema s Crkvom, jer je prije nego službenik Crkve bio znanstvenik. Splitskoj je crkvi oduzeo 12 stoljeća staru priču o sv. Dujmu kao apostolskom učeniku, prvom salonitanskom biskupu postavljenom osobno od svetog Petra u 1. stoljeću, dokazavši da je izmišljena.

Nakon toga se, jadan, namučio da ipak Duju vrati Splitu pa je pokušao dokazati da je sv. Dujam ipak postojao, ali na početku 3. stoljeća, u vrijeme Dioklecijana. Mene nije uvjerio, ali vjera se i ne temelji na dokazima, pa se sirijski kršćanin Domnio od početka 20. stoljeća najednom pomladio za gotovo dva stoljeća.

– Što se tiče Laktancija, Dioklecijanova zaposlenika koji je prešao na kršćanstvo, on kritizirajući poganske careve svoga vremena zapravo jasno potvrđuje tezu da Dioklecijan ni slučajno nije bešćutan progonitelj. Toma Arhiđakon priča uzbudljive, ali povijesno neutemeljene legende, a što se Crkve tiče, tu zaista imam puno primjedbi. Da biste danas ušli u Dioklecijanov muzej ili njegov Jupiterov hram, koji su pretvoreni u katedralu i krstionicu, morate Crkvi platiti ulaznicu i od njih tražiti dopuštenje da biste unutra fotografirali čudesnu arhitekturu.

– Zanimljivo je kako je jedna snažna organizacija izmanipulirala sve osnovne postavke Isusove vjere i uzela sebi pravo da danas odlučuje o svemu, od ginekoloških problema do seksualne predigre, za koju je stručnjak studentski kapelan Damir Stojić. Što se svetog Dujma tiče, volim tu legendu, premda izbjegavam "šabački vašar" koji se svakog 7. svibnja događa u gradu, ali netko mi tek treba podastrijeti ozbiljne dokaze da je zaštitnik Splita – baš kao i sv. Jure, primjerice – uopće bio povijesna osoba.

– Očekujem, naravno, reakcije, ne sumnjam da će se oglasiti mnogi koji knjigu neće pročitati niti znaju o čemu govori, ali će imati stav. Iznenadit će me jedino eventualni argumentirani napadi, netko tko će mi eventualno dokazati da griješim.

Priča o Dioklecijanu je, dokazuješ, više mitska nego povijesna, pa ne bi bilo loše da je razvijamo, poput drugih naroda, u turističke svrhe. No, Dioklecijan je kod nas "svjetonazorsko" pitanje – ima li šanse da se to promijeni?

– Sve je kod nas svjetonazorsko pitanje. Dioklecijana koristimo u turističke svrhe, ali na banalan način, mi i dalje turistu koji se eventualno fascinira palačom i carem koji ju je izgradio nemamo ponuditi nikakve materijale o njemu ni o palači osim slikanja s "legionarima", a ni sami nismo osobito zainteresirani saznati tko je on zapravo. Sumnjam da će ova knjiga to promijeniti, ali barem će postojati kao mjesto na kojem onaj kojega istina zanima može saznati više o uzbudljivom životu osnivača Splita, kojeg smo dosad poznavali kao čovjeka koji je navodno sadio kupus i osobno ubijao kršćane.

– Sumnjam da će se manipulacija o Dioklecijanu nakon ove knjige zaustaviti i da će netko reći "Ljudi, mi smo dužnici ovog čovjeka, odužimo mu se". U svijetu u kojem se sve dijeli na "naše" i "njihove" Dioklecijan će, jer nije bio kršćanin, ostati "njihov". Taj svjetonazor u kojem su "naši" kršćani, međutim, vješto odšuti odgovor na pitanje: čiji su onda bili Hrvati kad su se kao pogani doselili u ove krajeve?

Knjiga je proizvod velikog istraživačkog rada. Koliko si dugo na njoj radio?

– Knjiga je plod gotovo tri godine rada, od početka proučavanja literature, preko skupljanja novca pa serije putovanja po mjestima gdje je Dioklecijan boravio. Od njegova navodnog rodnog mjesta u Duklji pokraj Podgorice, preko Aleksandrije, Antiohije, Nikomedije – Izmita u Turskoj, do Rima, Karnunta pokraj Beča i brojnih lokaliteta u Srbiji gdje je Dioklecijan boravio, prošao sam tisuće kilometara istražujući njegov život.

– Započeo sam i završio, simbolično, na Libovcu, iznad Stobreča, za koji, kao i Bulić, mislim da je njegovo rodno mjesto. Nemam za to nikakav dokaz, ali ako ljudi mogu vjerovati u bradatog starca koji živi u oblacima, a nije Djed Mraz, mogu i ja vjerovati u činjenicu da je Dioklecijan rođen pokraj Salone, Splita.

– Na kraju, zajedno s urednicom Ivanom Žderić došao sam do "samo" 350 stranica reducirajući materijal da knjiga ne bude preopsežna. Rezultat je knjiga koja koristi znanstveni pristup, ali kako ne volim kad mi je dosadno, pa to ne želim priuštiti ni čitateljima, ima dozu snažnog ironičnog odmaka koja je čini pitkim i zabavnim štivom. Moj je Dioklecijan knjiga u kojoj nema svetih krava u koje se ne smije dirati!

Nije bio vladar kakvim ga Crkva opisuje

Kad bi Dioklecijana trebao opisati ukratko, što bi o njemu rekao?

– Dioklecijan je bio čovjek snažne osobnosti, odlučna i kompleksna osoba i vrlo vješt diplomat kad je uspio 21 godinu ostati na vlasti u turbulentnim vremenima. Bio je vizionar, odličan organizator, konzervativan u pozitivnom smislu, ali i socijalno osviješten, nesklon profiterima i brižan prema običnim vojnicima i sirotinji.

– Bio je sposoban vojskovođa i car reformator koji je Carstvu na izdisaju vratio snagu i veličinu, sklon stvari rješavati bez prolijevanja krvi kad je to bilo moguće. Ipak, bio je i brutalan terminator kad drugačije nije išlo, što su dobro osjetili stanovnici Aleksandrije koji su mu se suprotstavili. U svakom slučaju, Dioklecijan je bio kompleksna osoba, kao i svi mi, nikako na jednu dimenziju sveden vladar u crno-bijelom svijetu kakvog službena Crkva i danas promovira.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KNJIGA KOJA ĆE UZBURKATI DUHOVE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2016-10-29 19:43:43 [created_by] => 3139 [created_by_alias] => Jasenka Leskur-Staničić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2016-11-02 00:10:38 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2016-11-01 23:13:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 16604 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 256 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--kultura [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz kulture. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, film, tv, književnosti, glazba, kazalište, slikarstvo, arhitektura [secure] => 0 [page_title] => Kultura [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/Images/2016/10/29/jas00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "jas00" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "900x570" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 256 [name] => Kultura [alias] => kultura [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 18 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Small","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7701777 Threads: 5 Questions: 1626911792 Slow queries: 4832164 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111165504 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /kultura/splitski-novinar-ozbiljno-dovodi-u-sumnju-neke-neprijeporne-istine-i-pita-se-je-li-sveti-dujam-uopce-postojao-448100 [printLink] => /kultura/splitski-novinar-ozbiljno-dovodi-u-sumnju-neke-neprijeporne-istine-i-pita-se-je-li-sveti-dujam-uopce-postojao-448100?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 262892 [name] => Sveti Dujam [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sveti-dujam [link] => /tag/sveti-dujam ) [1] => stdClass Object ( [id] => 262893 [name] => Jasen Boko [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => jasen-boko [link] => /tag/jasen-boko ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KNJIGA KOJA ĆE UZBURKATI DUHOVE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Splitski novinar ozbiljno dovodi u sumnju neke 'neprijeporne istine' i pita se: Je li sveti Dujam uopće postojao?! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3139 [name] => Jasenka Leskur [username] => jasenka-leskur [email] => jasenka-leskur-stani-i@sd.hr [password] => $2y$10$yxLU5zfSBkK9E0Dw/xQ.FuGfjyguFIugXyk4eWGb5x2bk/KEJ9mPq [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 2023-10-13 14:31:49 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/jasenka-leskur-3139 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1657 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/edc0bc8cf76440b4ed51e0a3a7473ef9?s=100&default=https%3A%2F%2Ff02.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/10/29/jas00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => jas00 [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/10/29/jas00.jpg [title] => jas00 ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Iz tiska za nekoliko dana izlazi dvanaesta knjiga splitskog autora, dramatičara i putopisca Jasena Boke, o životu cara Dioklecijana. Nakon predstavljanja na zagrebačkom Interliberu polovinom studenog, splitska promocija planirana je 3. prosinca, datuma za koji se pretpostavlja da je rimski car i utemeljitelj Splita umro prije 1700 godina.

Knjiga o Dioklecijanu, u izdanju Profila, predstavlja njegovu prvu biografiju ovakve vrste: pisana je popularnim stilom, argumentirano i znanstveno potkrijepljeno, ali s izraženim autorskim pristupom koji vrvi duhovitim komentarima pripovjedača.

U detaljnom opisivanju životnih okolnosti rimskog cara Boko dovodi u sumnju neke "neprijeporne istine" koje se stoljećima službeno koriste o odnosu Dioklecijana i kršćana, što će zacijelo u splitskoj javnosti izazvati čitateljski interes, a osobito stoga što dovodi u pitanje i dokaze o postojanju sveca Dujma, gradskog patrona i zaštitnika, te vrlo kritički komentira ulogu Katoličke crkve u doživljavanju Dioklecijana kao krvoločnog koljača kršćana.

Prije nego što knjiga, čiji je medijski pokrovitelj Slobodna Dalmacija, krene prema knjižarama, razgovaramo s autorom.

Iako knjizi u podnaslov stavljaš dilemu "Reformator ili progonitelj kršćana", izjašnjavaš se kao neskriveni simpatizer cara. Zašto?

– Neskriveni sam simpatizer čovjeka koji je osnovao moj grad i pritom ga svojom palačom uvrstio na UNESCO-ovu listu, a kojemu se taj grad i dalje nije odužio. Štoviše, optužuje ga se da je "kršćane klao kao janjce", što je velika povijesna laž i manipulacija.

Glavna je teza tvoje knjige da je Dioklecijan lijep primjer da povijest ne pišu činjenice, nego pobjednici. Koliko su caru lažno natovarili na vrat?

– Znamo odavno da povijest pišu pobjednici, a u ovom slučaju to su upravo kršćani. A s obzirom na to da su u jednom povijesnom trenutku odlučili smjestiti svoga sveca Dujma upravo u Dioklecijanov mauzolej, trebalo je izbacivanje ostataka vlasnika mauzoleja na ulicu opravdati na najlakši način, a taj je da se Dioklecijana optuži za zločine koje nije počinio. Daleko od toga da rimski car nije imao krvi na rukama, kao i svaki sposoban vladar kroz povijest morao je biti odlučan, ali legende o pogromu stotina tisuća kršćana nakon objave Edikta o kršćanima puka je povijesna manipulacija.

– Povjesničari na tragu Gibbona, oca suvremene povijesne znanosti, procjenjuju broj ubijenih kršćana u desetak godina Dioklecijanovih progona na nešto više od 3000. Čak i Euzebije, veliki kršćanski kroničar i svjedok toga vremena, navodi kako je od početka progona do povlačenja Dioklecijana s vlasti već nakon dvije godine broj ubijenih kršćanskih mučenika u istočnom dijelu Carstva – 13, slovima trinaest! Spala knjiga na dva slova... Broj je kršćanskih žrtava u Saloni, među kojima su Staš i Domnio, osam.

– Usput, kad se prebrojavaju kršćanske žrtve, pitam se zašto nitko ne spominje onih 50.000 kršćana koje je 532. na hipodromu u Konstantinopolu u samo jedno poslijepodne dao pogubiti uzorni kršćanski car Justinijan I. Veliki, jer su se pobunili protiv njega?

U rehabilitiranju Dioklecijanova lika i djela obračunavaš se s mnogima – Laktancijem, Franom Bulićem, Tomom Arhiđakonom, pa Crkvom, današnjim prevladavajućim katoličkim mentalitetom, svetim Dujom, Hrvatima… Očekuješ li reakcije na svoju knjigu? Što bi te iznenadilo?

– Za Bulića imam samo riječi hvale. On je kao svećenik imao problema s Crkvom, jer je prije nego službenik Crkve bio znanstvenik. Splitskoj je crkvi oduzeo 12 stoljeća staru priču o sv. Dujmu kao apostolskom učeniku, prvom salonitanskom biskupu postavljenom osobno od svetog Petra u 1. stoljeću, dokazavši da je izmišljena.

Nakon toga se, jadan, namučio da ipak Duju vrati Splitu pa je pokušao dokazati da je sv. Dujam ipak postojao, ali na početku 3. stoljeća, u vrijeme Dioklecijana. Mene nije uvjerio, ali vjera se i ne temelji na dokazima, pa se sirijski kršćanin Domnio od početka 20. stoljeća najednom pomladio za gotovo dva stoljeća.

– Što se tiče Laktancija, Dioklecijanova zaposlenika koji je prešao na kršćanstvo, on kritizirajući poganske careve svoga vremena zapravo jasno potvrđuje tezu da Dioklecijan ni slučajno nije bešćutan progonitelj. Toma Arhiđakon priča uzbudljive, ali povijesno neutemeljene legende, a što se Crkve tiče, tu zaista imam puno primjedbi. Da biste danas ušli u Dioklecijanov muzej ili njegov Jupiterov hram, koji su pretvoreni u katedralu i krstionicu, morate Crkvi platiti ulaznicu i od njih tražiti dopuštenje da biste unutra fotografirali čudesnu arhitekturu.

– Zanimljivo je kako je jedna snažna organizacija izmanipulirala sve osnovne postavke Isusove vjere i uzela sebi pravo da danas odlučuje o svemu, od ginekoloških problema do seksualne predigre, za koju je stručnjak studentski kapelan Damir Stojić. Što se svetog Dujma tiče, volim tu legendu, premda izbjegavam "šabački vašar" koji se svakog 7. svibnja događa u gradu, ali netko mi tek treba podastrijeti ozbiljne dokaze da je zaštitnik Splita – baš kao i sv. Jure, primjerice – uopće bio povijesna osoba.

– Očekujem, naravno, reakcije, ne sumnjam da će se oglasiti mnogi koji knjigu neće pročitati niti znaju o čemu govori, ali će imati stav. Iznenadit će me jedino eventualni argumentirani napadi, netko tko će mi eventualno dokazati da griješim.

Priča o Dioklecijanu je, dokazuješ, više mitska nego povijesna, pa ne bi bilo loše da je razvijamo, poput drugih naroda, u turističke svrhe. No, Dioklecijan je kod nas "svjetonazorsko" pitanje – ima li šanse da se to promijeni?

– Sve je kod nas svjetonazorsko pitanje. Dioklecijana koristimo u turističke svrhe, ali na banalan način, mi i dalje turistu koji se eventualno fascinira palačom i carem koji ju je izgradio nemamo ponuditi nikakve materijale o njemu ni o palači osim slikanja s "legionarima", a ni sami nismo osobito zainteresirani saznati tko je on zapravo. Sumnjam da će ova knjiga to promijeniti, ali barem će postojati kao mjesto na kojem onaj kojega istina zanima može saznati više o uzbudljivom životu osnivača Splita, kojeg smo dosad poznavali kao čovjeka koji je navodno sadio kupus i osobno ubijao kršćane.

– Sumnjam da će se manipulacija o Dioklecijanu nakon ove knjige zaustaviti i da će netko reći "Ljudi, mi smo dužnici ovog čovjeka, odužimo mu se". U svijetu u kojem se sve dijeli na "naše" i "njihove" Dioklecijan će, jer nije bio kršćanin, ostati "njihov". Taj svjetonazor u kojem su "naši" kršćani, međutim, vješto odšuti odgovor na pitanje: čiji su onda bili Hrvati kad su se kao pogani doselili u ove krajeve?

Knjiga je proizvod velikog istraživačkog rada. Koliko si dugo na njoj radio?

– Knjiga je plod gotovo tri godine rada, od početka proučavanja literature, preko skupljanja novca pa serije putovanja po mjestima gdje je Dioklecijan boravio. Od njegova navodnog rodnog mjesta u Duklji pokraj Podgorice, preko Aleksandrije, Antiohije, Nikomedije – Izmita u Turskoj, do Rima, Karnunta pokraj Beča i brojnih lokaliteta u Srbiji gdje je Dioklecijan boravio, prošao sam tisuće kilometara istražujući njegov život.

– Započeo sam i završio, simbolično, na Libovcu, iznad Stobreča, za koji, kao i Bulić, mislim da je njegovo rodno mjesto. Nemam za to nikakav dokaz, ali ako ljudi mogu vjerovati u bradatog starca koji živi u oblacima, a nije Djed Mraz, mogu i ja vjerovati u činjenicu da je Dioklecijan rođen pokraj Salone, Splita.

– Na kraju, zajedno s urednicom Ivanom Žderić došao sam do "samo" 350 stranica reducirajući materijal da knjiga ne bude preopsežna. Rezultat je knjiga koja koristi znanstveni pristup, ali kako ne volim kad mi je dosadno, pa to ne želim priuštiti ni čitateljima, ima dozu snažnog ironičnog odmaka koja je čini pitkim i zabavnim štivom. Moj je Dioklecijan knjiga u kojoj nema svetih krava u koje se ne smije dirati!

Nije bio vladar kakvim ga Crkva opisuje

Kad bi Dioklecijana trebao opisati ukratko, što bi o njemu rekao?

– Dioklecijan je bio čovjek snažne osobnosti, odlučna i kompleksna osoba i vrlo vješt diplomat kad je uspio 21 godinu ostati na vlasti u turbulentnim vremenima. Bio je vizionar, odličan organizator, konzervativan u pozitivnom smislu, ali i socijalno osviješten, nesklon profiterima i brižan prema običnim vojnicima i sirotinji.

– Bio je sposoban vojskovođa i car reformator koji je Carstvu na izdisaju vratio snagu i veličinu, sklon stvari rješavati bez prolijevanja krvi kad je to bilo moguće. Ipak, bio je i brutalan terminator kad drugačije nije išlo, što su dobro osjetili stanovnici Aleksandrije koji su mu se suprotstavili. U svakom slučaju, Dioklecijan je bio kompleksna osoba, kao i svi mi, nikako na jednu dimenziju sveden vladar u crno-bijelom svijetu kakvog službena Crkva i danas promovira.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
jas00
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/splitski-novinar-ozbiljno-dovodi-u-sumnju-neke-neprijeporne-istine-i-pita-se-je-li-sveti-dujam-uopce-postojao-448100 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=66a8b9d2bbcf74e10517b983ea461075b24bb540 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Splitski+novinar+ozbiljno+dovodi+u+sumnju+neke+%26%23039%3Bneprijeporne+istine%26%23039%3B+i+pita+se%3A+Je+li+sveti+Dujam+uop%C4%87e+postojao%3F%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fsplitski-novinar-ozbiljno-dovodi-u-sumnju-neke-neprijeporne-istine-i-pita-se-je-li-sveti-dujam-uopce-postojao-448100 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fsplitski-novinar-ozbiljno-dovodi-u-sumnju-neke-neprijeporne-istine-i-pita-se-je-li-sveti-dujam-uopce-postojao-448100 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KNJIGA KOJA ĆE UZBURKATI DUHOVE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
KulturaKNJIGA KOJA ĆE UZBURKATI DUHOVE

Splitski novinar ozbiljno dovodi u sumnju neke 'neprijeporne istine' i pita se: Je li sveti Dujam uopće postojao?!

Piše Jasenka Leskur-Staničić
2. studenog 2016. - 00:13
jas00

Iz tiska za nekoliko dana izlazi dvanaesta knjiga splitskog autora, dramatičara i putopisca Jasena Boke, o životu cara Dioklecijana. Nakon predstavljanja na zagrebačkom Interliberu polovinom studenog, splitska promocija planirana je 3. prosinca, datuma za koji se pretpostavlja da je rimski car i utemeljitelj Splita umro prije 1700 godina.

Knjiga o Dioklecijanu, u izdanju Profila, predstavlja njegovu prvu biografiju ovakve vrste: pisana je popularnim stilom, argumentirano i znanstveno potkrijepljeno, ali s izraženim autorskim pristupom koji vrvi duhovitim komentarima pripovjedača.

U detaljnom opisivanju životnih okolnosti rimskog cara Boko dovodi u sumnju neke "neprijeporne istine" koje se stoljećima službeno koriste o odnosu Dioklecijana i kršćana, što će zacijelo u splitskoj...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 13:13