StoryEditor
Slikarstvotour de force

‘Biciklisti’ i ‘Sportaši’ Vaska Lipovca ‘dopedalirali‘ u Nacionalni muzej kočija u Lisabonu povodom hrvatskog predsjedavanja Vijećem EU-a

22. siječnja 2020. - 13:24
Kao i obično, Lipovčeve izložbe obilježile su dobra posjećenost i dobro raspoloženjeRanko Lipovac

U Lisabonu je otvorena izložba velikog splitskog i hrvatskog umjetnika Vaska Lipovca, koja će u Nacionalnom muzeju kočija biti otvorena do 3. svibnja. Izložbom koja je organizirana u suradnji Ministarstva vanjskih poslova i Galerije “Klovićevi dvori” obilježava se početak hrvatskog predsjedavanja Vijećem Europske unije u Portugalu.

Eksponati iz opusa Vaska Lipovca “Biciklisti” te “Sportaši”, koji su vrhunac Lipovčeva umjetničkoga stvaralaštva, stigli su u glavni grad Portugala zahvaljujući dugogodišnjem prijateljstvu gradova Zagreba i Lisabona, a među uzvanicima Veleposlanstva Republike Hrvatske na otvaranju izložbe bio je i Ranko Lipovac, jedan od Vaskovih sinova.

- Moj boravak u Lisabonu bio je intenzivan, a sam prijem izložbe vrlo lijep – izvještava nas on, već na povratku prema Zagrebu. - Nacionalni muzej kočija, u kojem je izložba smještena, njihov je najnoviji muzej, s najvećom svjetskom kolekcijom kraljevskih kočija, a ujedno i najposjećeniji, jer ga godišnje obiđe oko pola milijuna posjetitelja. Zgrada u kojoj je smješten jako je lijepe arhitekture, reprezentativna, na samom ušću rijeke i osmislio ga je poznati svjetski arhitekt Paolo Mendes da Rosa, dobitnik prestižne arhitektonske Pritzkerove nagrade – veli Lipovac, naglašavajući zahvalnost za angažman čitavog niza ljudi koji su bili uključeni u ovaj projekt.

- Inicijativa da se ovom izložbom obilježi početak hrvatskog predsjedanja Vijećem EU potekla je od Vesne Šimić, koja je na čelu zagrebačkog ureda za međugradsku i međunarodnu suradnju, inače Splićanke, a vodila ga je načelnica u Ministarstvu vanjskih poslova Katja Šare. Inače, veleposlanica RH u Lisabonu Anita Tršić također je iz Splita, a prije nje veleposlanik je bio Ivica Maričić, koji se jako zauzeo da sve prođe kako treba.

Autor teksta za katalog je Tonko Maroević, dizajnirao ga je Tomislav Vlainić, opet iz Splita, tako da se baš poklopio čitav niz Splićana u ovoj akciji. Inače, tata je ovdje cijenjen još od vremena kada je 1998. godine izlagao u hrvatskom paviljonu na EXPO-u, “Od Vasca da Game do Vaska Lipovca” sa svojim prijateljem Brankom Silađinom.

Za mog boravka ovdje ostvario sam kontakte s Muzejem suvremene umjetnosti, a ideja je da se napravi jedan bilateralni projekt s portugalskim umjetnikom senzibiliteta sličnog Vaskovom, iz kruga takozvanog mediteranskog pop-arta, a postoji interes za suradnjom i iz muzeja u Portu, gdje putujem sljedećeg tjedna – naveo je Lipovac te za kraj dodao:

- Ova izložba je bitan korak u našoj jakoj želji da realiziramo mali Vaskov muzej, kojim bismo trajno riješili pitanje njegove umjetničke ostavštine. Maštamo o muzeju otvorenog tipa koji bi radio na isti način kako je Vasko vodio svoje Majstorske radionice, tako da bi organizirali izložbe mladih umjetnika raznih izričaja, iz svih krajeva svijeta – zaključio je Ranko Lipovac.

Inače, na otvaranju izložbe Vaska Lipovca govorila je Ana Paula Zacarias, državna tajnica za europske poslove u portugalskom Ministarstvu vanjskih poslova, dogradonačelnica Zagreba Jelena Pavičić Vukičević i direktorica Nacionalnog muzeja kočija Silvana Bessone, koja je podsjetila na to da je prije dvije godine u istom prostoru gostovao Vatroslav Kuliš.

Otvaranju su prisustvovali predstavnici diplomatskog zbora, portugalski novinari, kao i brojni Hrvati koji žive u toj zemlji.•

Izdvojeno

11. srpanj 2020 04:12