stdClass Object ( [id] => 270689 [title] => Škina puna adrenalina ili Bruce Willis na 'speedu' [alias] => skina-puna-adrenalina-ili-bruce-willis-na-speedu [catid] => 256 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Svaka čast Vinu Dieselu i Dwayneu “The Rock“ Johnsonu, no od mini “svetog trojstva“ snagatora iz teretane novomilenijske akcije autor ovih redaka bira Jasona Stathama (r. 1967.). Britanski akcijski junak možda je u svježem kinohitu “Brzi i žestoki 7“, kao negativac, odigrao manje ili više neriješene boksačke/MMA mečeve s nabildanim nasljednicima Stallonea i Schwarzeneggera, ali kad se podvuče crta od početka 2000-ih do 2015., Statham izlazi kao moralni pobjednik.

Ne misli se ovdje na veličinu filmova i box-office primanja, jer u tom slučaju Statham ima manje(g) od njih. Nijedan njegov “noseći“ projekt, dakle ne računajući “The Expendables 1&2“ (2010., 2012.) i aktualni “Fast&Furious 7“, nije koštao iznad 50, niti je zaradio preko 45 milijuna dolara. No, unutar akcijskog žanra 21. stoljeća Britanac je ostavio postojaniji trag, a tko zna bi li uopće postao heroj, usprkos atletskoj građi i borilačkim vještinama, da u njemu Luc Besson nije prepoznao akcijaša i angažirao ga za ulogu bivšeg specijalca i sadašnjeg profi-vozača Franka Martina u “Transporteru“ (2002.).
S Bradom Pittom na početku karijere u filmu 'Zdrpi i briši' Guya Ritchieja
U kultnom klasiku Guya Ritchieja “Lopovi, ubojice i dvije nabijene puške“ (1998.) Statham je na početku karijere demonstrirao tek “one-linerski“ potencijal rekavši “Tražio sam osvježavajuće piće, ne prašumu, u tome se možeš zaljubiti u orangutana“ kad je dobio koktel, dok je u “Zdrpi i briši“ (2000.) dopustio da njegova boksačkog promotora Turkisha svladaju četiri protuhe kakve bi inače riješio prije nego mu se čelo blago orosi od znoja. “Transporter“ je dosta napravio za izgradnju Stathamova kulta akcijske ličnosti i odmaknuo ga od asistiranja Jetu Liju (“Gad“), Iceu Cubeu (“Duhovi Marsa“) i Marku Wahlbergu (“Dobar posao u Italiji“).

Veliki Michael Mann je Stathamov (“transporterski“) “cameo“ prošvercao u “Collateralu“ (2004.), a u Splitu imamo gradsku legendu nalik glumcu s nadimkom “Božo Transporter“. Razigrani “Transporter 2“ (2005.), s kojim je Statham najavio “smrtonosnu utrku“ i frontalni sudar s Dieselom u “Brzima i žestokima 7“, da ne kažemo “šofer-šajbu“, bio je potvrda akcijaša u nastajanju sa scenama potjere za busom na jet skiju i “jackiechanovske“ uporabe vatrogasnog crijeva bez luksuza specijalnih računalnih efekata, najboljih prijatelja superjunačkim metroseksualcima s “fitnessa“.
Statham s klemama na prsima postiže visoki napon u drugom 'Ubrzanju'
Potvrda je bila legitimna – namršteni kuler je imao “muda“ za žanr ginuti više od svih suvremenijih heroja, premda se sa svojom muškosti hrabro suočio u liku impotentna bankara u filmu “London“ (2005.), rijetkom, no hvalevrijednom “post-ritchiejevskom“ pumpanju neakcijskih mišića uz “Pljačku“ (2008.) i “Iskupljenje“ (2013.). Možemo slobodno reći da je Statham “umirao muški“ za akciju u novom mileniju. Jason Statham kao Bruce Willis? Da, ali Bruce Willis koji zna “vandammeovski“ karate i šutljiv je poput Charlesa Bronsona kojeg je naslijedio u inferiornijem remakeu “Ledenog ubojice“ (2011.).

Moguće da bismo ga usporedili s Chuckom Norrisom da je ovaj nastavio snimati “bronsonovske“ filmove poput “Zakona šutnje“ (1985.). Naime, Statham je, barem zasad, kralj srednjebudžetnih akcijskih filmova, često sa sufiksom “triler“ ili “krimić“, nipošto “action blockbuster“ spektakala od 100-i-kusur milijuna dolara kakvi su (bili) Willisov zaštitni znak. Pa ipak, u konstelaciji s akcijskim zvijezdama Dieselom i The Rockom, Statham jest novi Willis na kojeg se otvoreno ili između redaka poz(i)vao u filmovima.
Legendarni akcijski junak Stallone angažirao ga je za serijal 'Plaćenici'
U vrlom solidnom “Profesionalcu“ (2012.) Stathamov lik je morao pasti u ringu poput Willisova u “Paklenom šundu“ i čuvao je klinku sličnu dječaku iz “Opasne šifre“. Jedna ženska za njegovog “dinosaurskog“ policajca u osrednjem filmu “Blitz: Ubojica policajaca“ (2011.) odreže kako je “čudi da zna upaliti mikrovalnu“, što se nekako lijepo slaže s konstatacijom Willisova Johna McClanea da je “smrznuta pizza najveći izum čovječanstva“ (“Umri muški 2“). A u nevjerojatnom “Ubrzanju 2“ (2009.) Stathamov Chev Chelios spominje “Die Hard With A Vengeance“, dakle “Umri muški 3“.

Filmofili pamte da je Willis u finalu trećeg dijela “Die Hard“ serijala za sebe rekao da je “fucking Energizer bunny“, što je Statham doslovce postao u ludom eksperimentalnom akciću “Crank“ (2006.) i njegovom još luđem nastavku nalazeći se u konstantnom pokretu nabrijane ekstremne akcijnosti da “nema vremena stati i pomirisati ruže“ kao Schwarzenegger u “Terminatoru 2“ (Guns 'N' Roses scena) i “Istinitim lažima“ (zavođenje i ples s Jamie Lee Curtis), prenesenim riječima uživati u junačenjima u “slow-motionu“.


Bio je to period kad su Diesel i The Rock vrludali po dječjim žanrovima, kinima vladali mahom falši “action heroes“, krupni proračuni akcijskih filmova se prelili u superjunačke, a povratak “stare garde“ bio upitan (“Umri muški 4.0“, “John Rambo“). Da bi umjetno srce novovjekog akcijskog filma nastavilo raditi i održala se visoka razina adrenalina u krvotoku žanra, Statham je morao prekršiti pravila po kojima živio “retro“ junak Frank Martin, jer “u svijetu se pravila krše“, kako reče negativac u “Transportera 2“.

Morao se odreći usporenog pokreta i visokog budžeta, postati mahniti Willis na “speedu“ i elektro-šokovima očuvati žanr na životu. Delirični i jedinstveni kakvi jesu, “Ubrzanje 1&2“ Stathamovi su “potpisni“ filmovi više od “Transportera“. Statham s “klemama“ na mišićavim prsima opće je mjesto (ekstremne) akcije novog milenija, na pomaknuti način kako to nekoć bijahu Willis u donjoj majici ili “michelangelovski“ savršeno isklesana torza Stallonea/Schwarzeneggera opasana redenicima streljiva.
MARKO NJEGIĆ

'Ne znamo se, ali ćeš me upoznati'

Sad kad je “Brzi i žestoki 7“ postao megahit težak milijardu dolara u svjetskim kinima, Statham možda nađe vremena “pomirisati ruže“. Možda, dakle, dobije visokobudžetni akcijski spektakl koji će sam nositi na svojim širokim leđima, poput The Rocka, preporođenog nakon pojavljivanja u petom i šestom dijelu serijala. No, ako se i to ne dogodi, uspjeh blockbusterčne “Fast&Furious 7“ svakako će kultnog Stathama načiniti popularnijim u očima široke publike. Njegove riječi s kraja “Brzih i žestokih 6“, ponovljene u “sedmici“, čine se kao prijetnja ne samo Dieselu, već i prosječnom gledatelju od akcijskog junaka čije vrijeme tek dolazi - “Ne znamo se, ali ćeš me upoznati“.

Bog(ovi) iz akcijskog stroja

Predstavljanje Stathama u “Brzima i žestokima 7“ jedan je od najspektakularnih ulaza nekog lika u akcijski film. Do kraja filma Statham svako toliko odnekle izroni i nađe se Dieselu za petama, podsjećajući na “deus ex machina“ pojavljivanja Willisa i Schwarzeneggera u “Plaćenicima 2“, odnosno potonjeg i u “EX3“. Bog(ovi) iz akcijskog stroja, nema što.

Pogrešna ruka zakona

“Blitz“ nipošto ne spada među bolje Stathamove akcijske trilere, dapače, no zanimljivo je da je u prvim minutama njegov lik prebio nekolicinu krimosa koji izgledaju da su ispali iz Ritchiejevih filmova, ostavljajući dojam kao da se osvećuje što je tada bio pasivan. “Ako ste izabrali krivu borbu, barem izaberite pravo oružje“, dobacio im je nakon što je odigrao utakmicu “između hokeja i ubojstva“. Također, u tom filmu Statham je potvrdio da je akcijska zvijezda. “Stvar je da jedino ovo znam raditi“, kazao je psihijatru na seansi nakon što je prebio spomenute i dobio nadimak “pogrešna ruka zakona“.

Ciklus Jasona Stathama na HTV-u

Puno je kulerskih akcijskih prizora Statham ostavio iza sebe. Jedan od pamtljivijih svakako je onaj s početka “Transportera 2“, kad ga opkole pljačkaši automobila, a on izvali “Trenutak, tek sam ga podigao s kemijskog“, skine sako i izdeveta protivnike dok ne izbroje sve (akcijske) zvijezde. “Transporter 2“ bit će prikazan u Stathamovu akcijskom ciklusu petkom na HTV-u, nakon čega slijede “Kaos“, “Pljačka“, “Blitz“, “Elita ubojica“ i “Profesionalac“ (potonja tri su TV premijere), ali nažalost ne i “Ubrzanja“ te “Plaćenici“.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Namršteni kuler Jason Statham je 'umirao muški' u novom mileniju više od svih suvremenih heroja da bi umjetno srce akcijskog filma nastavilo raditi i unutar žanra se održala visoka razina adrenalina [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => OD OVOG PETKA HTV JE POČEO EMITIRATI CIKLUS AKCIJSKIH FILMOVA KULTNOG JUNAKA JASONA STATHAMA KOJEGA U KINIMA UPRAVO GLEDAMO U 'BRZIMA I ŽESTOKIMA 7' [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2015-04-18 16:55:48 [created_by] => 25831 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2015-08-10 23:57:30 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2015-04-18 21:14:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 8063 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 256 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--kultura [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz kulture. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, film, tv, književnosti, glazba, kazalište, slikarstvo, arhitektura [secure] => 0 [page_title] => Kultura [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2015/03/03/SCENA/Smrtonosna-utrka.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "800x531" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 256 [name] => Kultura [alias] => kultura [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 18 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Small","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7897908 Threads: 3 Questions: 1648505995 Slow queries: 4900166 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111719876 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /kultura/skina-puna-adrenalina-ili-bruce-willis-na-speedu-270689 [printLink] => /kultura/skina-puna-adrenalina-ili-bruce-willis-na-speedu-270689?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 232952 [name] => arni [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => arni [link] => /tag/arni ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Namršteni kuler Jason Statham je 'umirao muški' u novom mileniju više od svih suvremenih heroja da bi umjetno srce akcijskog filma nastavilo raditi i unutar žanra se održala visoka razina adrenalina [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => OD OVOG PETKA HTV JE POČEO EMITIRATI CIKLUS AKCIJSKIH FILMOVA KULTNOG JUNAKA JASONA STATHAMA KOJEGA U KINIMA UPRAVO GLEDAMO U 'BRZIMA I ŽESTOKIMA 7' [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Škina puna adrenalina ili Bruce Willis na 'speedu' [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-16-17-42-26-25831 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/03/03/SCENA/Smrtonosna-utrka.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/03/03/SCENA/Smrtonosna-utrka.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}Svaka čast Vinu Dieselu i Dwayneu “The Rock“ Johnsonu, no od mini “svetog trojstva“ snagatora iz teretane novomilenijske akcije autor ovih redaka bira Jasona Stathama (r. 1967.). Britanski akcijski junak možda je u svježem kinohitu “Brzi i žestoki 7“, kao negativac, odigrao manje ili više neriješene boksačke/MMA mečeve s nabildanim nasljednicima Stallonea i Schwarzeneggera, ali kad se podvuče crta od početka 2000-ih do 2015., Statham izlazi kao moralni pobjednik.

Ne misli se ovdje na veličinu filmova i box-office primanja, jer u tom slučaju Statham ima manje(g) od njih. Nijedan njegov “noseći“ projekt, dakle ne računajući “The Expendables 1&2“ (2010., 2012.) i aktualni “Fast&Furious 7“, nije koštao iznad 50, niti je zaradio preko 45 milijuna dolara. No, unutar akcijskog žanra 21. stoljeća Britanac je ostavio postojaniji trag, a tko zna bi li uopće postao heroj, usprkos atletskoj građi i borilačkim vještinama, da u njemu Luc Besson nije prepoznao akcijaša i angažirao ga za ulogu bivšeg specijalca i sadašnjeg profi-vozača Franka Martina u “Transporteru“ (2002.).
S Bradom Pittom na početku karijere u filmu 'Zdrpi i briši' Guya Ritchieja
U kultnom klasiku Guya Ritchieja “Lopovi, ubojice i dvije nabijene puške“ (1998.) Statham je na početku karijere demonstrirao tek “one-linerski“ potencijal rekavši “Tražio sam osvježavajuće piće, ne prašumu, u tome se možeš zaljubiti u orangutana“ kad je dobio koktel, dok je u “Zdrpi i briši“ (2000.) dopustio da njegova boksačkog promotora Turkisha svladaju četiri protuhe kakve bi inače riješio prije nego mu se čelo blago orosi od znoja. “Transporter“ je dosta napravio za izgradnju Stathamova kulta akcijske ličnosti i odmaknuo ga od asistiranja Jetu Liju (“Gad“), Iceu Cubeu (“Duhovi Marsa“) i Marku Wahlbergu (“Dobar posao u Italiji“).

Veliki Michael Mann je Stathamov (“transporterski“) “cameo“ prošvercao u “Collateralu“ (2004.), a u Splitu imamo gradsku legendu nalik glumcu s nadimkom “Božo Transporter“. Razigrani “Transporter 2“ (2005.), s kojim je Statham najavio “smrtonosnu utrku“ i frontalni sudar s Dieselom u “Brzima i žestokima 7“, da ne kažemo “šofer-šajbu“, bio je potvrda akcijaša u nastajanju sa scenama potjere za busom na jet skiju i “jackiechanovske“ uporabe vatrogasnog crijeva bez luksuza specijalnih računalnih efekata, najboljih prijatelja superjunačkim metroseksualcima s “fitnessa“.
Statham s klemama na prsima postiže visoki napon u drugom 'Ubrzanju'
Potvrda je bila legitimna – namršteni kuler je imao “muda“ za žanr ginuti više od svih suvremenijih heroja, premda se sa svojom muškosti hrabro suočio u liku impotentna bankara u filmu “London“ (2005.), rijetkom, no hvalevrijednom “post-ritchiejevskom“ pumpanju neakcijskih mišića uz “Pljačku“ (2008.) i “Iskupljenje“ (2013.). Možemo slobodno reći da je Statham “umirao muški“ za akciju u novom mileniju. Jason Statham kao Bruce Willis? Da, ali Bruce Willis koji zna “vandammeovski“ karate i šutljiv je poput Charlesa Bronsona kojeg je naslijedio u inferiornijem remakeu “Ledenog ubojice“ (2011.).

Moguće da bismo ga usporedili s Chuckom Norrisom da je ovaj nastavio snimati “bronsonovske“ filmove poput “Zakona šutnje“ (1985.). Naime, Statham je, barem zasad, kralj srednjebudžetnih akcijskih filmova, često sa sufiksom “triler“ ili “krimić“, nipošto “action blockbuster“ spektakala od 100-i-kusur milijuna dolara kakvi su (bili) Willisov zaštitni znak. Pa ipak, u konstelaciji s akcijskim zvijezdama Dieselom i The Rockom, Statham jest novi Willis na kojeg se otvoreno ili između redaka poz(i)vao u filmovima.
Legendarni akcijski junak Stallone angažirao ga je za serijal 'Plaćenici'
U vrlom solidnom “Profesionalcu“ (2012.) Stathamov lik je morao pasti u ringu poput Willisova u “Paklenom šundu“ i čuvao je klinku sličnu dječaku iz “Opasne šifre“. Jedna ženska za njegovog “dinosaurskog“ policajca u osrednjem filmu “Blitz: Ubojica policajaca“ (2011.) odreže kako je “čudi da zna upaliti mikrovalnu“, što se nekako lijepo slaže s konstatacijom Willisova Johna McClanea da je “smrznuta pizza najveći izum čovječanstva“ (“Umri muški 2“). A u nevjerojatnom “Ubrzanju 2“ (2009.) Stathamov Chev Chelios spominje “Die Hard With A Vengeance“, dakle “Umri muški 3“.

Filmofili pamte da je Willis u finalu trećeg dijela “Die Hard“ serijala za sebe rekao da je “fucking Energizer bunny“, što je Statham doslovce postao u ludom eksperimentalnom akciću “Crank“ (2006.) i njegovom još luđem nastavku nalazeći se u konstantnom pokretu nabrijane ekstremne akcijnosti da “nema vremena stati i pomirisati ruže“ kao Schwarzenegger u “Terminatoru 2“ (Guns 'N' Roses scena) i “Istinitim lažima“ (zavođenje i ples s Jamie Lee Curtis), prenesenim riječima uživati u junačenjima u “slow-motionu“.


Bio je to period kad su Diesel i The Rock vrludali po dječjim žanrovima, kinima vladali mahom falši “action heroes“, krupni proračuni akcijskih filmova se prelili u superjunačke, a povratak “stare garde“ bio upitan (“Umri muški 4.0“, “John Rambo“). Da bi umjetno srce novovjekog akcijskog filma nastavilo raditi i održala se visoka razina adrenalina u krvotoku žanra, Statham je morao prekršiti pravila po kojima živio “retro“ junak Frank Martin, jer “u svijetu se pravila krše“, kako reče negativac u “Transportera 2“.

Morao se odreći usporenog pokreta i visokog budžeta, postati mahniti Willis na “speedu“ i elektro-šokovima očuvati žanr na životu. Delirični i jedinstveni kakvi jesu, “Ubrzanje 1&2“ Stathamovi su “potpisni“ filmovi više od “Transportera“. Statham s “klemama“ na mišićavim prsima opće je mjesto (ekstremne) akcije novog milenija, na pomaknuti način kako to nekoć bijahu Willis u donjoj majici ili “michelangelovski“ savršeno isklesana torza Stallonea/Schwarzeneggera opasana redenicima streljiva.
MARKO NJEGIĆ

'Ne znamo se, ali ćeš me upoznati'

Sad kad je “Brzi i žestoki 7“ postao megahit težak milijardu dolara u svjetskim kinima, Statham možda nađe vremena “pomirisati ruže“. Možda, dakle, dobije visokobudžetni akcijski spektakl koji će sam nositi na svojim širokim leđima, poput The Rocka, preporođenog nakon pojavljivanja u petom i šestom dijelu serijala. No, ako se i to ne dogodi, uspjeh blockbusterčne “Fast&Furious 7“ svakako će kultnog Stathama načiniti popularnijim u očima široke publike. Njegove riječi s kraja “Brzih i žestokih 6“, ponovljene u “sedmici“, čine se kao prijetnja ne samo Dieselu, već i prosječnom gledatelju od akcijskog junaka čije vrijeme tek dolazi - “Ne znamo se, ali ćeš me upoznati“.

Bog(ovi) iz akcijskog stroja

Predstavljanje Stathama u “Brzima i žestokima 7“ jedan je od najspektakularnih ulaza nekog lika u akcijski film. Do kraja filma Statham svako toliko odnekle izroni i nađe se Dieselu za petama, podsjećajući na “deus ex machina“ pojavljivanja Willisa i Schwarzeneggera u “Plaćenicima 2“, odnosno potonjeg i u “EX3“. Bog(ovi) iz akcijskog stroja, nema što.

Pogrešna ruka zakona

“Blitz“ nipošto ne spada među bolje Stathamove akcijske trilere, dapače, no zanimljivo je da je u prvim minutama njegov lik prebio nekolicinu krimosa koji izgledaju da su ispali iz Ritchiejevih filmova, ostavljajući dojam kao da se osvećuje što je tada bio pasivan. “Ako ste izabrali krivu borbu, barem izaberite pravo oružje“, dobacio im je nakon što je odigrao utakmicu “između hokeja i ubojstva“. Također, u tom filmu Statham je potvrdio da je akcijska zvijezda. “Stvar je da jedino ovo znam raditi“, kazao je psihijatru na seansi nakon što je prebio spomenute i dobio nadimak “pogrešna ruka zakona“.

Ciklus Jasona Stathama na HTV-u

Puno je kulerskih akcijskih prizora Statham ostavio iza sebe. Jedan od pamtljivijih svakako je onaj s početka “Transportera 2“, kad ga opkole pljačkaši automobila, a on izvali “Trenutak, tek sam ga podigao s kemijskog“, skine sako i izdeveta protivnike dok ne izbroje sve (akcijske) zvijezde. “Transporter 2“ bit će prikazan u Stathamovu akcijskom ciklusu petkom na HTV-u, nakon čega slijede “Kaos“, “Pljačka“, “Blitz“, “Elita ubojica“ i “Profesionalac“ (potonja tri su TV premijere), ali nažalost ne i “Ubrzanja“ te “Plaćenici“.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/skina-puna-adrenalina-ili-bruce-willis-na-speedu-270689 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=4b10a20bbbe3ca5b1b2448bb9d468cd9eeb3221c [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%C5%A0kina+puna+adrenalina+ili+Bruce+Willis+na+%26%23039%3Bspeedu%26%23039%3B&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fskina-puna-adrenalina-ili-bruce-willis-na-speedu-270689 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fskina-puna-adrenalina-ili-bruce-willis-na-speedu-270689 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Namršteni kuler Jason Statham je 'umirao muški' u novom mileniju više od svih suvremenih heroja da bi umjetno srce akcijskog filma nastavilo raditi i unutar žanra se održala visoka razina adrenalina [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => OD OVOG PETKA HTV JE POČEO EMITIRATI CIKLUS AKCIJSKIH FILMOVA KULTNOG JUNAKA JASONA STATHAMA KOJEGA U KINIMA UPRAVO GLEDAMO U 'BRZIMA I ŽESTOKIMA 7' [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
KulturaOD OVOG PETKA HTV JE POČEO EMITIRATI CIKLUS AKCIJSKIH FILMOVA KULTNOG JUNAKA JASONA STATHAMA KOJEGA U KINIMA UPRAVO GLEDAMO U 'BRZIMA I ŽESTOKIMA 7'

Škina puna adrenalina ili Bruce Willis na 'speedu'

Piše PSD.
18. travnja 2015. - 23:14
Svaka čast Vinu Dieselu i Dwayneu “The Rock“ Johnsonu, no od mini “svetog trojstva“ snagatora iz teretane novomilenijske akcije autor ovih redaka bira Jasona Stathama (r. 1967.). Britanski akcijski junak možda je u svježem kinohitu “Brzi i žestoki 7“, kao negativac, odigrao manje ili više neriješene boksačke/MMA mečeve s nabildanim nasljednicima Stallonea i Schwarzeneggera, ali kad se podvuče crta od početka 2000-ih do 2015., Statham izlazi kao moralni pobjednik.

Ne misli se ovdje na veličinu filmova i box-office primanja, jer u tom slučaju Statham ima manje(g) od njih. Nijedan njegov “noseći“ projekt, dakle ne računajući “The Expendables 1&2“ (2010., 2012.) i aktualni “Fast&Furious 7“, nije koštao iznad 50, niti je zaradio preko 45 milijuna...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 19:42