StoryEditor
Kulturaumjetnički ustav

Republika Hrvatska je prosperitetna socijalna i svjetovna državi koja počiva na antifašizmu, cjelokupno školovanje je besplatno, država je dužna brinuti se o prosperitetu i socijalnim pravima građana, umjetnosti i znanosti...

Piše Eda Vujević
6. siječnja 2020. - 09:17

Zabranjeno je i kažnjivo isticanje znakovlja i simbola iz zločinačkih povijesnih razdoblja, fašizma, nacizma, ustaštva i četništva te pisana i verbalna uporaba parola, u svrhu afirmacije navedenih razdoblja.

Bez iznimke je zabranjena upotreba parole “Za dom spremni” te ustaškog simbola “U” sa ili bez križa. Priziv savjesti temeljen na vjerskom uvjerenju nije dopušten u javnim službama koje služe svim građanima Hrvatske…

Navedeni citat nije prenesen iz Ustava RH nego je rezultat njegova “popravka” što ga je izvela umjetnica Tanja Dabo, profesorica na Grafičkom odsjeku ALU i dobitnica nekoliko nagrada.

U Galeriji umjetnina u Splitu u četvrtak, 9. siječnja u 19 sati javnost može vidjeti učinke njezinih popravki na izložbi koju kustoski potpisuje Branko Franceschi, a koja nosi naslov “Popravljanje Ustava Republike Hrvatske”. Otkud Tanji Dabo želja da popravi temeljni pravni akt naše zemlje?

– Posljednjih godina Ustav je postao poprište ideoloških prijepora, nižu se zahtjevi za njegovo rigidno mijenjanje, a napadi na Ustav postali su refleksija negativnih promjena u hrvatskom društvu – kaže Tanja Dabo. – Iz svega proizlazi da ovakav Ustav, s nedovoljno snažno postavljenim temeljnim postulatima demokratičnosti i očuvanja ljudskih i socijalnih prava, u praksi ne funkcionira i nije dovoljno čvrst temelj države. Treba ga, dakle, popraviti – zaključuje umjetnica.

Ustavnopravni stručnjaci mogli bi se iznenaditi – umjetnica je unaprijedila politička, društvena i civilna prava Hrvatica i Hrvata te locirala glavne društvene prijepore. Crvenim flomasterom dodala je nove odredbe koje šire ljudska prava, jačaju socijalnu državu, afirmiraju antifašizam i javni moral, a neke “dubioze” je prekrižila ili izbacila iz teksta. Ustav Tanje Dabo, ipak, ima sličnosti s originalom – vizualno je identičan prvom primjerku, ali je pun umjetničkih intervencija, dopisanih rečenica, iskrižanih dijelova atribuiranih čak i kao nebuloze…

– U ovom radu popravljam dijelove originalnog hrvatskog Ustava, poznatog kao “Božićni Ustav”, tako da čuva ljudska prava i slobode, da bude demokratičniji, usklađen sa svim civilizacijskim dostignućima, ali i da ispravi mnoge nepravde i zastranjenja zbog kojih smo kao država danas u ovakvoj egzistencijalnoj, moralnoj, političkoj i društveno-ekonomskoj krizi – kaže Tanja Dabo. – Uvođenjem ovakvog, Popravljenog Ustava, živjeli bismo u prosperitetnoj socijalnoj i svjetovnoj državi koja počiva na antifašizmu, u kojoj bi cjelokupno školovanje bilo besplatno, saborskih zastupnika bilo bi dvostruko manje i bili bi trostruko manje plaćeni. Gospodarski kriminal ne bi zastarijevao, kao ni povrede ljudskih prava, a država bi bila dužna brinuti se o prosperitetu i socijalnim pravima svojih građana, očuvanju prirodnih bogatstava, umjetnosti, znanosti i kulturi – dodaje umjetnica.

Tanja Dabo (Rijeka, 1970.), multimedijalna je umjetnica. U radu se bavi temama položaja pojedinca u društvu, odnosa umjetnika/ica i institucija, individualnog spram kolektivnog.... Od 1993. godine izlaže na brojnim samostalnim i skupnim izložbama, kustoskim projektima i festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu, natječajnog i pozivnog karaktera.

#GALERIJA UMJETNINA SPLIT#TANJA DABO#POPRAVLJANJE USTAVA REPUBLIKE HRVATSKE

Izdvojeno

25. svibanj 2020 20:28