Ticker 1

Prijelomna vijest

Ticker 2

StoryEditor
KulturaVISOKO ODLIČJE

Predsjednica dodijelila odlikovanje Red kneza Branimira s ogrlicom i dvojici Zadrana

Piše Predrag Opačić
18. kolovoza 2016. - 15:14

Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović dodijelila je četvorici istaknutih hrvatskih intelektualaca i zaslužnih kulturnih djelatnika visoka državna odlikovanja Reda kneza Branimira s ogrlicom. Uz pijanista Ivu Pogorelića i književnika Mira Gavrana, među nagrađenima su i dvojica Zadrana – Nikola Bašić i Miljenko Domjan.

Nikola Bašić, najpoznatiji zadarski arhitekt s brojnim međunarodnim nagradama i priznanjima, od ove godine i akademik, odlikovan je "za osobite i višegodišnje zasluge stečene promicanjem međunarodnog položaja i ugleda Republike Hrvatske u području arhitekture u Republici Hrvatskoj i u svijetu", kako stoji u obrazloženju.

Stanovito iznenađenje

Ugledni zadarski konzervator i savjetnik Ministarstva kulture Miljenko Domjan je već desetljećima uključen u državne i lokalne projekte zaštite kulturne baštine, a posljednji među njima je pokušaj uvrštavanja zadarske gradske jezgre na UNESCO-ov popis zaštićene kulturne baštine. Odlikovan je zbog iznimnih zasluga "u području očuvanja i zaštite hrvatske kulturne baštine".

Odluka Kolinde Grabar-Kitarović iznenadila je kulturne i umjetničke krugove u Hrvatskoj – ne izborom zaslužnih pojedinaca, nego zato što su laureati iz tih oblasti uobičajeno dobivali Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića.

Od 18 nacionalnih odličja, po prihvaćenim kriterijima njihove važnosti, Danica hrvatska je 13. po redu, dok su Pogorelić, Gavran, Bašić i Domjan dobili odličje Reda kneza Branimira s ogrlicom, koje se na toj "listi važnosti" hrvatskih nacionalnih priznanja nalazi na visokom šestom mjestu.

S obzirom na to da Povjerenstvo za civilna odlikovanja u proteklih godinu i pol dana nije sastavljeno, prijedloge je prikupio, obrazložio i predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović ih dostavio njezin savjetnik za društvene djelatnosti Andro Krstulović Opara.

– Uistinu sam iznenađen dodjelom ovog visokog priznanja. Čovjek se zapita čime sam to zaslužio i što je to u mome radu prepoznato kao stanoviti doprinos hrvatskoj kulturi i zajednici u cjelini. Volio bih da je moje djelovanje prepoznato kao afirmacija posebnih vrijednosti hrvatske kulture koje sam u nekim svojim djelima uspio transponirati u novu vrijednost i u ovo vrijeme. Ako je tako, s velikom čašću prihvaćam ovo odlikovanje – izjavio nam je arhitekt Nikola Bašić.

Bez političkih konotacija

– Netko je prepoznao posao koji cijeli svoj život radim. Mislim da je to na neki način i ogromno priznanje zadarskoj "kulturnoj temi" kojom se bavim skoro 50 godina. Posebno mi je zadovoljstvo biti među ljudima koji su dobili ovo visoko odličje jer njihova imena i težina koju imaju u svom poslu sigurno s ovog priznanja skidaju bilo kakvu političku konotaciju – kaže Miljenko Domjan, podsjećajući na stari cinizam po kojemu "priznanja služe da ne umremo ogorčeni".
 

 

#NIKOLA BAŠIĆ#RED KNEZA BRANIMIRA S OGRLICOM#MILJENKO DOMJAN

Izdvojeno