stdClass Object ( [id] => 1147733 [title] => ‘Bulatovu bistu vratili bismo sudski da su u HNK-u i dalje bili uporni‘: o pitanju vlasništva nad umjetninama i sličnim temama porazgovarali smo s Božom Majstorovićem [alias] => bulatovu-bistu-vratili-bismo-sudski-da-su-u-hnk-u-i-dalje-bili-uporni-o-pitanju-vlasnistva-nad-umjetninama-i-slicnim-temama-porazgovarali-smo-s-bozom-majstorovicem [catid] => 291 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Nedavno premještanje slike Vlahe Bukovca "Mlada patricijka" iz NMMU-a, dojučerašnje Moderne galerije, u obližnju zgradu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu – praćeno sudskom presudom o ovrsi i nizom medijskih napisa o tom zaista neobičnom kulturnom događaju – otvorilo je niz pitanja u javnosti.

Sudski "rat" između dviju ustanova koje se "gledaju u prozore", a imale su i zajedničku povijest, završio je presudom u korist HAZU-a kao vlasnika vrijedne slike, no ostaje upitno što će se dalje događati. Hoće li slika biti dostupna javnosti kao i do sada? Što će biti s ostalih više od tisuću umjetnina koje potražuje HAZU? Hoće li inzistirati da ih Ministarstvo kulture osigura po komercijalnim osnovama, iako su u rukama Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti, što se tražilo i za Bukovčevu sliku?

O pitanju vlasništva nad umjetninama, plaćanju godišnjeg osiguranja, o propisima koji reguliraju muzejsku djelatnost, tim povodom porazgovarali smo s muzejskim savjetnikom Galerije umjetnina u Splitu Božom Majstorovićem.

Čemu promjena imena

– Iako mi je zbog puno razloga srcu bliža Moderna galerija, po novom Nacionalni muzej moderne umjetnosti, nadam se da je odluka o "Mladoj patricijki" produkt stanja sudskog spisa u koji su stranke uložile sve relevantne dokaze iz svojih arhiva.

S obzirom na isprepletenu prošlost, a po svemu sudeći i doglednu budućnost, bilo bi bolje da su u dobroj vjeri sami odvagnuli argumente, pogotovo što sa sličnim "prijeporima" već imaju iskustva – komentira nedavni zagrebački kulturni skandal.

– Nije mi baš jasna ni svrhovitost "skandaliziranja" javnosti i dizanja tenzija i same slike do neprimjerenih visina. Po mojemu mišljenju, puno je veći skandal promjena imena muzeja. "Mlada patricijka" možda jest ikonička slika, ali je naziv "Moderna galerija" sigurno ikonički brend, "sveto ime" kako bi rekli iz BBB-a, koje nisu dirali ni akademici, a preživio je i preimenovateljski tsunami devedesetih.

U aktualnoj polemici otvorena su pitanja privatnog i javnog vlasništva, odnosno privatnog i javnog interesa i financiranja. Gdje počinje jedno i završava drugo u zagrebačkom slučaju?

– S obzirom da je riječ o sporu dviju institucija pod ingerencijom države, moram priznati da mi je u ovom slučaju malo teže prepoznati privatni interes, kao što mi je ponekad teško razabrati javni interes.

Apel Branka Franceschija, ravnatelja NMMU-a, upućen državi da zaštiti hrvatsku umjetničku baštinu od HAZU-a podsjetio me na jedan drugi "baštinski" projekt. Riječ je o Projektu za očuvanje hrvatske kulturne baštine, koji je pokrenut na inicijativu privatnoga kolekcionara Marinka Suca.

Prema informacijama iz medija, novac za projekt vrijedan nevjerojatnih 1,5 milijuna kuna tada je dalo Croatia osiguranje. Tim novcem kupljeno je 139 radova iz Kolekcije Sudac, koji su poslije kao "donacija" proslijeđeni na više muzejskih adresa. Ako je već imalo namjeru pomoći muzejskim institucijama u kompletiranju njihovih zbirki, zašto Croatia osiguranje, 2008. godine tvrtka u većinskom državnom vlasništvu, nije javnim novcem direktno podupro muzeje? Umjesto da se javni novac transferira privatnom kolekcionaru, korektnije bi bilo da su umjetnine kupovane direktno od umjetnika ili njihovih nasljednika. U pompoznoj i nategnutoj priči o "očuvanju hrvatske kulturne baštine", muzeji su imali ulogu statista i pokrića za zadovoljavanje prvenstveno privatnog interesa javnim novcem.

Jednako mi je pompozna i nategnuta priča kolege Franceschija, koji je tijekom trajanja projekta bio ravnatelj Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, jednog od primatelja donacije, i najbliži suradnik Marinka Suca, o HAZU-u kao prijetnji nacionalnoj kulturi.

Nisam čuo da je HAZU prodao ijedno umjetničko djelo iz uredno registriranih zbirki Strossmayerove galerije, Gliptoteke i Kabineta grafike, pa neće valjda ni "Mladu patricijku".

Nema 'šetnje' bez papira

Kako je regulirano vlasništvo i posuđivanje umjetnina između muzeja?

– Ni jedna umjetnina ne može ni ući ni izići iz muzeja bez "papira", bez obzira je li riječ o kratkoročnim posudbama za povremene izložbe ili o dugoročnim posudbama koje su obično vezane uz stalni postav.

Zato su muzejski arhivi puni reversa, primopredajnih zapisnika i ugovora popraćenih s policama osiguranja. Bez obzira na duljinu posudbe vlasništvo je neupitno i u pravilu istaknuto u katalozima ili na izložbenim legendama.

Postoje li slike ili skulpture kojima je vlasnik splitska Galerija umjetnina a da se nalaze negdje drugdje?

– Od dugoročnih posudbi trenutačno su na snazi dvije. Narodnoj knjižnici u Supetru posuđena su umjetnička djela i arhivska građa za Galeriju "Ivan Rendić".

Radi se o dvadeset Rendićevih nacrta, njegovu brončanom reljefu "Portret Mihovila Pavlinovića", slici "Portret Ivana Rendića", autora Jose Bužana, i deset komada arhivske građe o Ivanu Rendiću. I druga posudba vezana je uz Ivana Rendića, njegova bista Gaje Bulata godinama je izložena u atriju HNK-a u Splitu.

Jeste li je htjeli vratiti u fundus Galerije umjetnina s obzirom da je vaša?

– U povodu 100. obljetnice izgradnje teatra, Galerija umjetnina bistu je posudila HNK-u 1993. godine. Gajo Bulat je za splitsko kazalište "ikonička" osoba, u njegovu načelničkom mandatu izgrađena je kazališna zgrada.

No, isto značenje za Galeriju umjetnina ima Ivan Rendić, prvi moderni hrvatski kipar i autor Bulatove biste. Na želju Kazališta da bude trajno postavljena u kazalištu, tadašnji direktor Galerije Milan Ivanišević odgovorio je pozitivno, uz napomenu da Galerija zadržava "pravo upravljanja umjetninom".

Iako nijedan kasniji ravnatelj Galerije umjetnina tu odluku nije dovodio u pitanje, a i bista se udomaćila u novom okruženju, malo je nedostajalo da se vrati u Galeriju.

Jer, počevši od mene pa do kolege Franceschija, slani su dopisi u kojima se tražilo da se posudba regulira ugovorom, što uključuje i osiguranje, ili da se skulptura vrati. Godinama se na naše dopise nije reagiralo iako je riječ o zakonskoj obvezi!

No, na zadovoljstvo obiju strana i kulturne javnosti, na kraju smo se dogovorili u mandatu intendanta Gorana Golovka. U suprotnom, i po cijenu skandala, morali bismo je vratiti pa makar i ovrhom.

Što točno predviđa ugovor o osiguranju umjetnine?

– Ukratko, definira se umjetnina koja se posuđuje, njezina vrijednost, svrha posudbe, rok posudbe, obveze posuđivača vezane uz rukovanje umjetninom i njegova odgovornost za eventualna oštećenja ili uništenja umjetnine. Kao instrument osiguranja obvezno se radi polica osiguranja u transportu i za vrijeme posudbe na rizike od, primjerice, požara, krađe ili oštećenja.

Polica glasi na vlasnika, a troškove pokriva posuđivač. Kada je riječ o dugoročnim posudbama, troškovi su manji budući da nema transporta. Premija osiguranja za Bulatovu bistu iznosi oko tisuću i pol kuna, primjerice.

Koliko košta osiguranje?

O kolikim je troškovima riječ kada se za izložbe posuđuje i iz privatnih zbirki?

– Taj trošak postaje sve veće opterećenje i zna biti nepremostiva prepreka.

S obzirom da su u radu upućeni jedni na druge, muzeji u dobroj vjeri i uzajamnim povjerenjem nastoje troškove svesti na prihvatljivu mjeru. U tom smislu nam pomažu i živući umjetnici, koji gotovo nikada ne uvjetuju osiguranje svojih radova. Privatni vlasnici sve su teži pregovarači. S jedne strane razumljiva je briga za vlastitu imovinu. Međutim, ugovor o posudbi s muzejom ne bi trebao biti i nije mjesto na kojem će se definirati tržišna vrijednost umjetnine.

U sklopu projekta Katamaran Art, koji radimo u suradnji s Muzejom općine Jelsa, ove smo godine priredili izložbe radova Krste Hegedušića, Ljube Ivančića i Ede Murtića. Većina radova bila je posuđena, podjednako iz muzeja i od privatnih osoba iz Zagreba i Dubrovnika. Trošak osiguranja bio je oko pet tisuća kuna, a bez susretljivosti vlasnika bio bi puno veći, no za nas uvijek puno.

A raspolaže li Galerija umjetnina umjetninama koje nisu njezino vlasništvo?

– Trenutačno je u Galeriji tek nekoliko radova u pohrani, što je obrnuto proporcionalno vremenu kad je počela raditi. U početku su umjetnine posuđivane od raznih državnih i lokalnih institucija i ustanova te privatnih vlasnika.

Akciji skupljanja umjetnina priključio se i Arheološki muzej 1931. s dvije slike Vlaha Bukovca, s napomenom "da slike ostanu vlasnost državnog arheološkog muzeja u Splitu i da to bude označeno i u katalog i u inventaru galerije, te posebnom etiketom ispod svake slike".

Kako su tijekom godina uzajamno posuđivali umjetnine po principu dugotrajnih posudbi, 1981. od strane Galerije umjetnina došao je prijedlog o njihovoj trajnoj zamjeni. Arheološki muzej prijedlog nije prihvatio. U međuvremenu umjetnine su se vratile u "matične" muzeje, čemu su kumovale i ratne okolnosti devedesetih.

Za aktualnu priču posebno je zanimljiva suradnja Galerije umjetnina i zagrebačke Moderne galerije, koju je potaknulo osnivanje Banovine Hrvatske i politika zbližavanja Splita i Zagreba. Uredbom bana Ivana Šubašića 1939. odobrena je "izmjena umjetničkih djela između Moderne galerije u Zagrebu i Galerije u Splitu, time da djela – bilo u kojoj Galeriji izložena ne će promijeniti vlasnika".

Krajem travnja 1940. Galerija umjetnina potvrđuje da je primila 20 slika i dvije skulpture koje su uvedene u muzejsku inventarnu knjigu i kartoteku. Izbor je bio reprezentativan, riječ je o Kraljeviću, Beciću, Račiću, Gecanu... S iste adrese 1947. dolazi još osam slika: Juneka, Babića, Postružnika, Tabakovića... koje, kako piše na reversu, "ostaju vlasništvo Moderne galerije u Zagrebu".

U Galeriji umjetnina najdulje su se, do 1986., zadržale dvije Kraljevićeve slike, dvije Becićeve i jedna Račićeva. Za njih se, kao što je zakon nalagao, svake godine sastavljao posudbeni ugovor. Isto tako, u katalogu stalnog postava Galerije umjetnina iz 1968. navedeni su vlasnici posuđenih umjetnina.

Ova dva primjera nam govore da je odnos prema vlasništvu umjetnina i prije i za vrijeme "saveza komunista" ostao isti. Naravno, i prije i poslije umjetnine su znale promijeniti vlasnika međusobnim dogovorom ili u ime višeg interesa.

Kada je Galerija ostala bez svojih umjetnina?

– Ima više slučajeva. Izdvojit ću oko 30 umjetnina koje su predane zadarskoj Galeriji umjetnina prigodom njezina osnivanja 1948. godine. Ili kada je "zbog historiskog značaja eksponata" Savjet za kulturu Narodnog odbora općine Split 1957. donio zaključak da se slika Vjekoslava Paraća "Težak" preda Muzeju revolucije u Splitu. Naime, ta je slika bila izložena na glasovitoj "Ilegalnoj izložbi" 1943. godine, dakle usred Drugog svjetskog rata, u okupiranom Splitu.

---

Dogovor je rješenje
Što mislite da će se dalje događati između NMMU-a i HAZU-a?
– Ako se svi slažemo da je slici mjesto u muzeju, onda je rješenje u dogovoru. S obzirom na trenutačni vlasnički status, ono što nudi HAZU na tragu je muzejske prakse koju smo spominjali.
Možda je, da budem ironičan, rješenje u digigrafici s certifikatom koji garantira muzejsko-arhivsku kvalitetu. Po uzoru na Muzej za umjetnost i obrt, koji je izložbom blagoslovio reprodukcije pokojnog Murtića, mogla bi se riješiti ne samo "Mlada patricijka".

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MUZEJSKI SAVJETNIK SPLITSKE GALERIJE UMJETNINA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => MUZEJSKI SAVJETNIK SPLITSKE GALERIJE UMJETNINA 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-11-26 14:23:46 [created_by] => 3139 [created_by_alias] => Jasenka Leskur [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-12-01 19:18:38 [modified_by] => 3139 [publish_up] => 2021-12-01 19:17:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 57 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 291 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz kulture. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, kultura [secure] => 0 [page_title] => Ostalo [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/11\/26\/20163384.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/26\/19907088.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Paun Paunovi\u0107\/HANZA MEDIA","Damjan Tadi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Bo\u017eo Majstorovi\u0107 uz bistu Gaje Bulata koja se nalazi u zgradi HNK-a","Ovako je izgledala ovrha nad slikom Vlahe Bukovca 'Mlada patricijka'"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1390","hd_20163384_1920.jpg":"1920x1080","k_20163384_1280.jpg":"1280x1280","k_20163384_1024.jpg":"1024x1024","k_20163384_640.jpg":"640x640","k_20163384_480.jpg":"480x480","k_20163384_340.jpg":"340x340","k_20163384_220.jpg":"220x220","o_20163384_1280.jpg":"1280x926","o_20163384_1024.jpg":"1024x741","o_20163384_640.jpg":"640x463","o_20163384_480.jpg":"480x347","o_20163384_340.jpg":"340x246","o_20163384_220.jpg":"220x159","h_20163384_1280.jpg":"1280x854","h_20163384_1024.jpg":"1024x683","h_20163384_640.jpg":"640x427","h_20163384_480.jpg":"480x320","h_20163384_340.jpg":"340x227","h_20163384_220.jpg":"220x147","pp_20163384_1280.jpg":"1006x1280","pp_20163384_1024.jpg":"805x1024","pp_20163384_640.jpg":"503x640","pp_20163384_480.jpg":"377x480","pp_20163384_340.jpg":"267x340","pp_20163384_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2677","hd_19907088_1920.jpg":"1920x1080","k_19907088_1280.jpg":"1280x1280","k_19907088_1024.jpg":"1024x1024","k_19907088_640.jpg":"640x640","k_19907088_480.jpg":"480x480","k_19907088_340.jpg":"340x340","k_19907088_220.jpg":"220x220","o_19907088_1280.jpg":"1280x1784","o_19907088_1024.jpg":"1024x1427","o_19907088_640.jpg":"640x892","o_19907088_480.jpg":"480x669","o_19907088_340.jpg":"340x474","o_19907088_220.jpg":"220x306","h_19907088_1280.jpg":"1280x854","h_19907088_1024.jpg":"1024x683","h_19907088_640.jpg":"640x427","h_19907088_480.jpg":"480x320","h_19907088_340.jpg":"340x227","h_19907088_220.jpg":"220x147","pp_19907088_1280.jpg":"1006x1280","pp_19907088_1024.jpg":"805x1024","pp_19907088_640.jpg":"503x640","pp_19907088_480.jpg":"377x480","pp_19907088_340.jpg":"267x340","pp_19907088_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 291 [name] => Ostalo [alias] => ostalo [description] => [parent] => 256 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"256","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7875247 Threads: 3 Questions: 1646125695 Slow queries: 4893324 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111654428 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura/ostalo ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 291 [name] => Ostalo [alias] => ostalo [parent] => 256 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /kultura/ostalo ) ) [link] => /kultura/ostalo/bulatovu-bistu-vratili-bismo-sudski-da-su-u-hnk-u-i-dalje-bili-uporni-o-pitanju-vlasnistva-nad-umjetninama-i-slicnim-temama-porazgovarali-smo-s-bozom-majstorovicem-1147733 [printLink] => /kultura/ostalo/bulatovu-bistu-vratili-bismo-sudski-da-su-u-hnk-u-i-dalje-bili-uporni-o-pitanju-vlasnistva-nad-umjetninama-i-slicnim-temama-porazgovarali-smo-s-bozom-majstorovicem-1147733?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 609717 [name] => Božo majstorović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-06-04 08:02:28 [main_article_id] => 0 [alias] => bozo-majstorovic [link] => /tag/bozo-majstorovic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MUZEJSKI SAVJETNIK SPLITSKE GALERIJE UMJETNINA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => ‘Bulatovu bistu vratili bismo sudski da su u HNK-u i dalje bili uporni‘: o pitanju vlasništva nad umjetninama i sličnim temama porazgovarali smo s Božom Majstorovićem [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3139 [name] => Jasenka Leskur [username] => jasenka-leskur [email] => jasenka-leskur-stani-i@sd.hr [password] => $2y$10$yxLU5zfSBkK9E0Dw/xQ.FuGfjyguFIugXyk4eWGb5x2bk/KEJ9mPq [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 2023-10-13 14:31:49 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/jasenka-leskur-3139 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1657 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/edc0bc8cf76440b4ed51e0a3a7473ef9?s=100&default=https%3A%2F%2Ff02.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/26/20163384.jpg [galleryCount] => 2 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Paun Paunović/HANZA MEDIA [mainImageDesc] => Božo Majstorović uz bistu Gaje Bulata koja se nalazi u zgradi HNK-a [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/26/20163384.jpg [title] => Paun Paunović/HANZA MEDIABožo Majstorović uz bistu Gaje Bulata koja se nalazi u zgradi HNK-a ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/26/19907088.jpg [title] => Damjan Tadić/CropixOvako je izgledala ovrha nad slikom Vlahe Bukovca 'Mlada patricijka' ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Nedavno premještanje slike Vlahe Bukovca "Mlada patricijka" iz NMMU-a, dojučerašnje Moderne galerije, u obližnju zgradu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu – praćeno sudskom presudom o ovrsi i nizom medijskih napisa o tom zaista neobičnom kulturnom događaju – otvorilo je niz pitanja u javnosti.

Sudski "rat" između dviju ustanova koje se "gledaju u prozore", a imale su i zajedničku povijest, završio je presudom u korist HAZU-a kao vlasnika vrijedne slike, no ostaje upitno što će se dalje događati. Hoće li slika biti dostupna javnosti kao i do sada? Što će biti s ostalih više od tisuću umjetnina koje potražuje HAZU? Hoće li inzistirati da ih Ministarstvo kulture osigura po komercijalnim osnovama, iako su u rukama Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti, što se tražilo i za Bukovčevu sliku?

O pitanju vlasništva nad umjetninama, plaćanju godišnjeg osiguranja, o propisima koji reguliraju muzejsku djelatnost, tim povodom porazgovarali smo s muzejskim savjetnikom Galerije umjetnina u Splitu Božom Majstorovićem.

Čemu promjena imena

– Iako mi je zbog puno razloga srcu bliža Moderna galerija, po novom Nacionalni muzej moderne umjetnosti, nadam se da je odluka o "Mladoj patricijki" produkt stanja sudskog spisa u koji su stranke uložile sve relevantne dokaze iz svojih arhiva.

S obzirom na isprepletenu prošlost, a po svemu sudeći i doglednu budućnost, bilo bi bolje da su u dobroj vjeri sami odvagnuli argumente, pogotovo što sa sličnim "prijeporima" već imaju iskustva – komentira nedavni zagrebački kulturni skandal.

– Nije mi baš jasna ni svrhovitost "skandaliziranja" javnosti i dizanja tenzija i same slike do neprimjerenih visina. Po mojemu mišljenju, puno je veći skandal promjena imena muzeja. "Mlada patricijka" možda jest ikonička slika, ali je naziv "Moderna galerija" sigurno ikonički brend, "sveto ime" kako bi rekli iz BBB-a, koje nisu dirali ni akademici, a preživio je i preimenovateljski tsunami devedesetih.

U aktualnoj polemici otvorena su pitanja privatnog i javnog vlasništva, odnosno privatnog i javnog interesa i financiranja. Gdje počinje jedno i završava drugo u zagrebačkom slučaju?

– S obzirom da je riječ o sporu dviju institucija pod ingerencijom države, moram priznati da mi je u ovom slučaju malo teže prepoznati privatni interes, kao što mi je ponekad teško razabrati javni interes.

Apel Branka Franceschija, ravnatelja NMMU-a, upućen državi da zaštiti hrvatsku umjetničku baštinu od HAZU-a podsjetio me na jedan drugi "baštinski" projekt. Riječ je o Projektu za očuvanje hrvatske kulturne baštine, koji je pokrenut na inicijativu privatnoga kolekcionara Marinka Suca.

Prema informacijama iz medija, novac za projekt vrijedan nevjerojatnih 1,5 milijuna kuna tada je dalo Croatia osiguranje. Tim novcem kupljeno je 139 radova iz Kolekcije Sudac, koji su poslije kao "donacija" proslijeđeni na više muzejskih adresa. Ako je već imalo namjeru pomoći muzejskim institucijama u kompletiranju njihovih zbirki, zašto Croatia osiguranje, 2008. godine tvrtka u većinskom državnom vlasništvu, nije javnim novcem direktno podupro muzeje? Umjesto da se javni novac transferira privatnom kolekcionaru, korektnije bi bilo da su umjetnine kupovane direktno od umjetnika ili njihovih nasljednika. U pompoznoj i nategnutoj priči o "očuvanju hrvatske kulturne baštine", muzeji su imali ulogu statista i pokrića za zadovoljavanje prvenstveno privatnog interesa javnim novcem.

Jednako mi je pompozna i nategnuta priča kolege Franceschija, koji je tijekom trajanja projekta bio ravnatelj Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, jednog od primatelja donacije, i najbliži suradnik Marinka Suca, o HAZU-u kao prijetnji nacionalnoj kulturi.

Nisam čuo da je HAZU prodao ijedno umjetničko djelo iz uredno registriranih zbirki Strossmayerove galerije, Gliptoteke i Kabineta grafike, pa neće valjda ni "Mladu patricijku".

Nema 'šetnje' bez papira

Kako je regulirano vlasništvo i posuđivanje umjetnina između muzeja?

– Ni jedna umjetnina ne može ni ući ni izići iz muzeja bez "papira", bez obzira je li riječ o kratkoročnim posudbama za povremene izložbe ili o dugoročnim posudbama koje su obično vezane uz stalni postav.

Zato su muzejski arhivi puni reversa, primopredajnih zapisnika i ugovora popraćenih s policama osiguranja. Bez obzira na duljinu posudbe vlasništvo je neupitno i u pravilu istaknuto u katalozima ili na izložbenim legendama.

Postoje li slike ili skulpture kojima je vlasnik splitska Galerija umjetnina a da se nalaze negdje drugdje?

– Od dugoročnih posudbi trenutačno su na snazi dvije. Narodnoj knjižnici u Supetru posuđena su umjetnička djela i arhivska građa za Galeriju "Ivan Rendić".

Radi se o dvadeset Rendićevih nacrta, njegovu brončanom reljefu "Portret Mihovila Pavlinovića", slici "Portret Ivana Rendića", autora Jose Bužana, i deset komada arhivske građe o Ivanu Rendiću. I druga posudba vezana je uz Ivana Rendića, njegova bista Gaje Bulata godinama je izložena u atriju HNK-a u Splitu.

Jeste li je htjeli vratiti u fundus Galerije umjetnina s obzirom da je vaša?

– U povodu 100. obljetnice izgradnje teatra, Galerija umjetnina bistu je posudila HNK-u 1993. godine. Gajo Bulat je za splitsko kazalište "ikonička" osoba, u njegovu načelničkom mandatu izgrađena je kazališna zgrada.

No, isto značenje za Galeriju umjetnina ima Ivan Rendić, prvi moderni hrvatski kipar i autor Bulatove biste. Na želju Kazališta da bude trajno postavljena u kazalištu, tadašnji direktor Galerije Milan Ivanišević odgovorio je pozitivno, uz napomenu da Galerija zadržava "pravo upravljanja umjetninom".

Iako nijedan kasniji ravnatelj Galerije umjetnina tu odluku nije dovodio u pitanje, a i bista se udomaćila u novom okruženju, malo je nedostajalo da se vrati u Galeriju.

Jer, počevši od mene pa do kolege Franceschija, slani su dopisi u kojima se tražilo da se posudba regulira ugovorom, što uključuje i osiguranje, ili da se skulptura vrati. Godinama se na naše dopise nije reagiralo iako je riječ o zakonskoj obvezi!

No, na zadovoljstvo obiju strana i kulturne javnosti, na kraju smo se dogovorili u mandatu intendanta Gorana Golovka. U suprotnom, i po cijenu skandala, morali bismo je vratiti pa makar i ovrhom.

Što točno predviđa ugovor o osiguranju umjetnine?

– Ukratko, definira se umjetnina koja se posuđuje, njezina vrijednost, svrha posudbe, rok posudbe, obveze posuđivača vezane uz rukovanje umjetninom i njegova odgovornost za eventualna oštećenja ili uništenja umjetnine. Kao instrument osiguranja obvezno se radi polica osiguranja u transportu i za vrijeme posudbe na rizike od, primjerice, požara, krađe ili oštećenja.

Polica glasi na vlasnika, a troškove pokriva posuđivač. Kada je riječ o dugoročnim posudbama, troškovi su manji budući da nema transporta. Premija osiguranja za Bulatovu bistu iznosi oko tisuću i pol kuna, primjerice.

Koliko košta osiguranje?

O kolikim je troškovima riječ kada se za izložbe posuđuje i iz privatnih zbirki?

– Taj trošak postaje sve veće opterećenje i zna biti nepremostiva prepreka.

S obzirom da su u radu upućeni jedni na druge, muzeji u dobroj vjeri i uzajamnim povjerenjem nastoje troškove svesti na prihvatljivu mjeru. U tom smislu nam pomažu i živući umjetnici, koji gotovo nikada ne uvjetuju osiguranje svojih radova. Privatni vlasnici sve su teži pregovarači. S jedne strane razumljiva je briga za vlastitu imovinu. Međutim, ugovor o posudbi s muzejom ne bi trebao biti i nije mjesto na kojem će se definirati tržišna vrijednost umjetnine.

U sklopu projekta Katamaran Art, koji radimo u suradnji s Muzejom općine Jelsa, ove smo godine priredili izložbe radova Krste Hegedušića, Ljube Ivančića i Ede Murtića. Većina radova bila je posuđena, podjednako iz muzeja i od privatnih osoba iz Zagreba i Dubrovnika. Trošak osiguranja bio je oko pet tisuća kuna, a bez susretljivosti vlasnika bio bi puno veći, no za nas uvijek puno.

A raspolaže li Galerija umjetnina umjetninama koje nisu njezino vlasništvo?

– Trenutačno je u Galeriji tek nekoliko radova u pohrani, što je obrnuto proporcionalno vremenu kad je počela raditi. U početku su umjetnine posuđivane od raznih državnih i lokalnih institucija i ustanova te privatnih vlasnika.

Akciji skupljanja umjetnina priključio se i Arheološki muzej 1931. s dvije slike Vlaha Bukovca, s napomenom "da slike ostanu vlasnost državnog arheološkog muzeja u Splitu i da to bude označeno i u katalog i u inventaru galerije, te posebnom etiketom ispod svake slike".

Kako su tijekom godina uzajamno posuđivali umjetnine po principu dugotrajnih posudbi, 1981. od strane Galerije umjetnina došao je prijedlog o njihovoj trajnoj zamjeni. Arheološki muzej prijedlog nije prihvatio. U međuvremenu umjetnine su se vratile u "matične" muzeje, čemu su kumovale i ratne okolnosti devedesetih.

Za aktualnu priču posebno je zanimljiva suradnja Galerije umjetnina i zagrebačke Moderne galerije, koju je potaknulo osnivanje Banovine Hrvatske i politika zbližavanja Splita i Zagreba. Uredbom bana Ivana Šubašića 1939. odobrena je "izmjena umjetničkih djela između Moderne galerije u Zagrebu i Galerije u Splitu, time da djela – bilo u kojoj Galeriji izložena ne će promijeniti vlasnika".

Krajem travnja 1940. Galerija umjetnina potvrđuje da je primila 20 slika i dvije skulpture koje su uvedene u muzejsku inventarnu knjigu i kartoteku. Izbor je bio reprezentativan, riječ je o Kraljeviću, Beciću, Račiću, Gecanu... S iste adrese 1947. dolazi još osam slika: Juneka, Babića, Postružnika, Tabakovića... koje, kako piše na reversu, "ostaju vlasništvo Moderne galerije u Zagrebu".

U Galeriji umjetnina najdulje su se, do 1986., zadržale dvije Kraljevićeve slike, dvije Becićeve i jedna Račićeva. Za njih se, kao što je zakon nalagao, svake godine sastavljao posudbeni ugovor. Isto tako, u katalogu stalnog postava Galerije umjetnina iz 1968. navedeni su vlasnici posuđenih umjetnina.

Ova dva primjera nam govore da je odnos prema vlasništvu umjetnina i prije i za vrijeme "saveza komunista" ostao isti. Naravno, i prije i poslije umjetnine su znale promijeniti vlasnika međusobnim dogovorom ili u ime višeg interesa.

Kada je Galerija ostala bez svojih umjetnina?

– Ima više slučajeva. Izdvojit ću oko 30 umjetnina koje su predane zadarskoj Galeriji umjetnina prigodom njezina osnivanja 1948. godine. Ili kada je "zbog historiskog značaja eksponata" Savjet za kulturu Narodnog odbora općine Split 1957. donio zaključak da se slika Vjekoslava Paraća "Težak" preda Muzeju revolucije u Splitu. Naime, ta je slika bila izložena na glasovitoj "Ilegalnoj izložbi" 1943. godine, dakle usred Drugog svjetskog rata, u okupiranom Splitu.

---

Dogovor je rješenje
Što mislite da će se dalje događati između NMMU-a i HAZU-a?
– Ako se svi slažemo da je slici mjesto u muzeju, onda je rješenje u dogovoru. S obzirom na trenutačni vlasnički status, ono što nudi HAZU na tragu je muzejske prakse koju smo spominjali.
Možda je, da budem ironičan, rješenje u digigrafici s certifikatom koji garantira muzejsko-arhivsku kvalitetu. Po uzoru na Muzej za umjetnost i obrt, koji je izložbom blagoslovio reprodukcije pokojnog Murtića, mogla bi se riješiti ne samo "Mlada patricijka".

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Paun Paunović/HANZA MEDIA Damjan Tadić/Cropix
Paun Paunović/HANZA MEDIA
Božo Majstorović uz bistu Gaje Bulata koja se nalazi u zgradi HNK-a
Damjan Tadić/Cropix
Ovako je izgledala ovrha nad slikom Vlahe Bukovca 'Mlada patricijka'
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/ostalo/bulatovu-bistu-vratili-bismo-sudski-da-su-u-hnk-u-i-dalje-bili-uporni-o-pitanju-vlasnistva-nad-umjetninama-i-slicnim-temama-porazgovarali-smo-s-bozom-majstorovicem-1147733 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=910ef1d794eeada21329a5c9ce74a3f73d84e974 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%E2%80%98Bulatovu+bistu+vratili+bismo+sudski+da+su+u+HNK-u+i+dalje+bili+uporni%E2%80%98%3A+o+pitanju+vlasni%C5%A1tva+nad+umjetninama+i+sli%C4%8Dnim+temama+porazgovarali+smo+s+Bo%C5%BEom+Majstorovi%C4%87em&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fostalo%2Fbulatovu-bistu-vratili-bismo-sudski-da-su-u-hnk-u-i-dalje-bili-uporni-o-pitanju-vlasnistva-nad-umjetninama-i-slicnim-temama-porazgovarali-smo-s-bozom-majstorovicem-1147733 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fostalo%2Fbulatovu-bistu-vratili-bismo-sudski-da-su-u-hnk-u-i-dalje-bili-uporni-o-pitanju-vlasnistva-nad-umjetninama-i-slicnim-temama-porazgovarali-smo-s-bozom-majstorovicem-1147733 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MUZEJSKI SAVJETNIK SPLITSKE GALERIJE UMJETNINA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
OstaloMUZEJSKI SAVJETNIK SPLITSKE GALERIJE UMJETNINA

‘Bulatovu bistu vratili bismo sudski da su u HNK-u i dalje bili uporni‘: o pitanju vlasništva nad umjetninama i sličnim temama porazgovarali smo s Božom Majstorovićem

Piše Jasenka Leskur
1. prosinca 2021. - 20:17

Nedavno premještanje slike Vlahe Bukovca "Mlada patricijka" iz NMMU-a, dojučerašnje Moderne galerije, u obližnju zgradu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu – praćeno sudskom presudom o ovrsi i nizom medijskih napisa o tom zaista neobičnom kulturnom događaju – otvorilo je niz pitanja u javnosti.

Sudski "rat" između dviju ustanova koje se "gledaju u prozore", a imale su i zajedničku povijest, završio je presudom u korist HAZU-a kao vlasnika vrijedne slike, no ostaje upitno što će se dalje događati. Hoće li slika biti dostupna javnosti kao i do sada? Što će biti s ostalih više od tisuću umjetnina koje potražuje HAZU? Hoće li inzistirati da ih Ministarstvo kulture osigura po komercijalnim osnovama, iako su u rukama Nacionalnog muzeja moderne...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 13:24