stdClass Object ( [id] => 1358053 [title] => Bijenale u Veneciji, Yoko Ono u Londonu, Chagall u Albertini... Ljubitelji umjetnosti imaju zašto 2024. pakirati kofere [alias] => bijenale-u-veneciji-yoko-ono-u-londonu-chagall-u-albertini-ljubitelji-umjetnosti-imaju-zasto-2024-pakirati-kofere [catid] => 291 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Godina u kojoj se održava Venecijansko bijenale onima koji prate umjetnost i radi nje su voljni, ali i u mogućnosti, putovati, godina je za pripremu kufera. Ovogodišnje Bijenale suvremene umjetnosti u Veneciji je jubilarno, 60. po redu, a kustos projekta je Adriano Pedrosa, umjetnički direktor Museu de Arte de São Paulo koji nije samo prvi latinoamerički kustos Venecijanskog bijenala, već, što je još značajnije, prvi koji uopće dolazi s južne hemisfere.

Bijenale u Italiji trajat od 20. travnja do 24. studenog ove godine s temom ‘Stranci posvuda‘ čija je namjera istražiti pojam stranca i usredotočiti na one na marginama, odnosno na prognanike, emigrante i autsajdere. Prema riječima samog Pedrose, zadana tema ne samo da sugerira da ćemo kamo god pošli, susresti i one koje doživljavamo kao strance, nego i da smo "bez obzira gdje se nađemo, uvijek istinski i duboko u sebi stranci", te kako, dodao je kustos, umjetnicima taj osjećaj nije stran.

Za mnoge umjetnike status "stranca" pokreće teme ili narative u njihovim radovima, ali Pedrosa je želio naglasiti i da se umjetnici "upuštaju u formalnija pitanja sa svojim vlastitim stranim naglascima". Djela koja odražavaju ovaj način inovacije pojavljivat će se tijekom cijele izložbe, kao i povijesna djela prošlog stoljeća nedovoljno zastupljenih modernističkih pokreta koji su cvjetali diljem globalnog juga.

Naposljetku, u središtu pozornosti bit će i talijanska umjetnička dijaspora koja je između ostalog emigrirala u Latinsku Ameriku, Aziju, Afriku i arapski svijet, gdje je pridonijela međunarodnom razvoju modernizma.

Venecijanski bijenale najveći je ovogodišnji međunarodni događaj u svijetu umjetnosti na kojem je samo u prethodnom izdanju prije dvije godine bilo zastupljeno 80 nacionalnih paviljona – i uvijek ima novih. Republika Benin će, primjerice, ove godine prvi put sudjelovati na Bijenalu.

---

image

Bijenale suvremene umjetnosti u Veneciji ove godine će imati jubilarno, 60. izdanje (Photo by GABRIEL BOUYS/AFP)

Gabriel Bouys/Afp
---

Ponovimo i da će Hrvatsku u Veneciji ove godine predstavljati projekt "Priručnim sredstvima – By the Means at Hand" umjetnice Vlatke Horvat i povjerenice Antonie Majače. Ministarstvo kulture priopćilo je kako navedeni projekt "najkvalitetnije odgovara na zadanu temu jubilarnog izdanja Venecijanskog bijenala ‘Stranci posvuda – Foreigners Everywhere‘.

Vlatka Horvat se ovim umjetničkim radom bavi migracijom, društvenom raspršenošću i raseljavanjem ukazujući na širok raspon drugih, širih tema kao što su alternativna logistika, spontana proizvodnja društvenih odnosa, neformalna ekonomija i ekonomija darivanja te ideja povjerenja, stoji na stranicama Ministarstva kulture i medija. Projekt ‘Priručnim sredstvima – By the Means at Hand‘ bit će realiziran kao akumulirajuća izložba umjetničkih radova velikog broja umjetnika koji žive ‘kao stranci‘, reflektirajući pitanja i iskustva dijaspore, te istovremeno, kao njihova međusobna intimna, društvena i performativna razmjena.

No i prije Bijenala, u Europi će se održati neke vrlo zanimljive umjetnička manifestacije među kojima, primjerice, vrijedi spomenuti izložbu ‘Glazba uma‘ autorice Yoko Ono koja u Tate Modern galeriji u Londonu gostuje od 15. veljače do 1. rujna.

London je odigrao golemu ulogu u životu i umjetničkoj karijeri Yoko Ono. Tijekom svog boravka u njemu, glavni grad Ujedinjenog Kraljevstva bio je mjesto gdje je ova danas 90-godišnja umjetnica i aktivistica susrela mrežu umjetnika i kreativnih umova koji su se tamo okupljali sredinom 1960-ih, to je također mjesto gdje je Ono stvorila neka od svojih radikalnih djela, te grad u kojem je upoznala Johna Lennona, svog budućeg supruga i dugogodišnjeg suradnika.

London će obilježiti njezinu umjetničku putanju te će Tate Modern postaviti "Glazbu uma", najveću izložbu Yoko Ono u Velikoj Britaniji dosad. Na izložbi će biti prikazano više od 200 radova u rasponu od instalacija, filmova, glazbe i fotografije koji ocrtavaju njezin put kao multidisciplinarne umjetnice i njezin duboki utjecaj na suvremenu kulturu tijekom više desetljeća.

---

image

Yoko Ono, danas 90-godišnja umjetnica, u Londonu će imati svoju najveću izložbu ikad/ (Photo by PEDRO MERA/NurPhoto/NurPhoto via AFP)

Pedro Mera/Nurphoto Via Afp
---

Obilježavajući 100. rođendan Roya Lichtensteina, bečki muzej Albertina pak, uz pomoć Zaklade Roya Lichtensteina, priređuje veliku retrospektivu djela te legende pop arta. Izložba će uključivati djela posuđena iz privatnih međunarodnih zbirki i velikih institucija uključujući njujorški muzej Whitney i MoMA-u, bečki muzej Ludwig i madridski Museo Thyssen-Bornemisza.

Izložba koja će biti otvorena 8. ožujka i traje do 14. srpnja, prati tijek umjetnikove karijere duge pet desetljeća, donoseći njegove svjetski poznate velike slike inspirirane stripovima iz 1960-ih te ostala djela uključujući i serije ogledala iz sedamdesetih u kojima je zrcalio površno američko društvo, cijelog se života baveći pitanjima što su to iluzija i perspektiva.

---

image

Američki umjetnik Roy Lichtenstein koji bi ove godine napunio stotu, bit će predstavljen u bečkoj Albertini

Indranil Mukherjee/Afp
---

U parišku Bourse de Commerce pak stiže izložba posvećena jednom od najzanimljivijih umjetničkih pokreta prošlog stoljeća – Arte Povera. Radikalna talijanska skupina Arte Povera izlagala je zajedno od sredine 1960-ih do 70-ih, fokusirajući se na granice i uzajamnosti između prirode i kulture, svakodnevnog života i tradicije te koristeći netradicionalne svakodnevne materijale.

Neformalnu skupinu činili su umjetnici diljem Italije, uključujući ključne figure koji su bili Alighiero Boetti, Jannis Kounellis i Mario Merz. Ova izložba ispituje kako je pokret utjecao na tijek povijesti umjetnosti, koristeći djela iz zbirke Pinault, koju je osnovao francuski biznismen, multimilijarder François Pinault i djela posuđena iz velikih europskih zbirki, privatnih i javnih, uključujući i djela u vlasništvu izvornih umjetnika Arte Povera.

Među njima su i radovi Giuseppea Penonea, talijanskog umjetnika i kipara, poznatog po svojim velikim skulpturama drveća čiji se rani radovi povezuju s pokretom Arte Povera. Izložbu kustoski potpisuje Carolyn Christov-Bakargiev, jedna od najvećih ekspertica za ‘siromašnu umjetnost‘.

---

image

U sklopu izložbe kojom se predstavlja pokret Arte Povera, u Parizu će biti izloženi i radovi Giuseppea Penonea

---

Od 24. ožujka do 14. srpnja u Muzeju d‘Orsay u Parizu velikom će se izložbom obilježiti 150 godina impresionizma. Izložba nazvana ‘Pariz 1874.: Izmišljanje impresionizma‘ okuplja gotovo 130 djela istaknutih umjetnika iz tog razdoblja, uključujući Claudea Moneta, Berthe Morisot i Pierre-Augustea Renoira. Također, kazali su u Muzeju, izložba prati političke i kulturne okolnosti koje su navele te i druge umjetnike da se suprotstave konvencijama tadašnjih akademija koje su favorizirale religiozne i povijesne slike i da prigrle oblik slikanja koji je prikazivao prizore iz svakodnevnog života.

Nastao u klimi koju su definirali industrijalizacija i sukobi, osobito Francusko-njemački rat 1870. i Pariška komuna koja je potom uslijedila, impresionizam je prvi put predstavljen javnosti na izložbi koja je otvorena 15. travnja 1874. "Pariz 1874." predstavit će impresionistička djela, zajedno s umjetničkim djelima izvan impresionizma koja su debitirala te iste godine, a koja ilustriraju koliko je novi stil bio radikalan u to vrijeme.

Bečka Albertina priprema veliku retrospektivnu izložbu radova Marca Chagalla koja će biti otvorena 25. rujna i ostati postavljena sve do veljače iduće godine. Izložba će donijeti oko 90 radova odabranih iz svih umjetnikovih stvaralačkih razdoblja, koncentrirati se na njegov angažman s najprimivalnijim i univerzalnim životnim temama, otkrivajući raznoliko mnoštvo "nemogućih mogućnosti".

---

image

Djela Marca Chagalla, njih oko 90, stižu u rujnu u Beč

Francois Lo Presti/Afp
---

- Chagallovi hiroviti i poetični slikovni svjetovi, koliko god nam poznati bili, nastavljaju fascinirati i predstavljati uvijek nove zagonetke. Njegov opus stilski i sadržajno oscilira između tradicionalnog i avangardnog. Na temelju svog iskustva razvoja umjetnosti 20. stoljeća od primitivizma do kubizma, fovizma i nadrealizma, Chagall je stvorio vlastiti vizualni jezik — čija je jedna nepogrešiva značajka suštinski kontinuitet svojstven njegovom višestranom umjetničkom izrazu, navode u Albertini u najavi ove izložbe kojoj je kustosica Gisela Kirpicsenko.

Uz mnoštvo manje atraktivnih izložbi tijekom ove godine koje će se održavati i na manje ‘razvikanim‘ destinacijama, razloga za putovanje zacijelo neće nedostajati onima kojima je umjetnost primarni razlog putovanja.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => putovanja s povodom [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => putovanja s povodom 2 0 8136 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-01-23 10:59:43 [created_by] => 3118 [created_by_alias] => Eda Vujević [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-01-24 14:45:04 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-01-24 14:45:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 291 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz kulture. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, kultura [secure] => 0 [page_title] => Ostalo [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Bijenale u Veneciji, Yoko Ono u Londonu, Chagall u Albertini... Ljubitelji umjetnosti imaju zašto 2024. pakirati kofere page_title=Bijenale u Veneciji, Yoko Ono u Londonu, Chagall u Albertini... Ljubitelji umjetnosti imaju zašto 2024. pakirati kofere [metakey] => Venecijanski bijenale, Yoko Ono, Marc Chagall, roy lichtenstein, arte povera, muzeji, izložbe, tate modern, Albertina , muzej d'orsay [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/01\/23\/26425848.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/23\/26385576.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/23\/24665236.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/23\/26252729.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/23\/25782437.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/23\/26431653.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/23\/25782138.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Thomas Coex\/Afp","Gabriel Bouys\/Afp","Pedro Mera\/Nurphoto Via Afp","Indranil Mukherjee\/Afp","Francois Lo Presti\/Afp","","Francois Lo Presti\/Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Izlo\u017eba nazvana \u2018Pariz 1874.: Izmi\u0161ljanje impresionizma\u2018 okupit \u0107e u pari\u0161kom\u00a0u Muzeju d\u2018Orsay gotovo 130 djela istaknutih impresionista, me\u0111u njima i radove Claudea Moneta\u00a0<\/p>","

Bijenale suvremene umjetnosti u Veneciji ove godine \u0107e imati jubilarno, 60. izdanje (Photo by GABRIEL BOUYS\/AFP)<\/p>","

Yoko Ono, danas 90-godi\u0161nja umjetnica, u Londonu \u0107e imati svoju najve\u0107u izlo\u017ebu ikad\/ (Photo by PEDRO MERA\/NurPhoto\/NurPhoto via AFP)<\/p>","

Ameri\u010dki umjetnik Roy Lichtenstein koji bi ove godine napunio stotu, bit \u0107e predstavljen u be\u010dkoj Albertini<\/p>","

Djela Marca Chagalla, njih oko 90, sti\u017eu u rujnu u Be\u010d<\/p>","

U sklopu izlo\u017ebe kojom se predstavlja pokret Arte Povera, u Parizu \u0107e biti izlo\u017eeni i radovi Giuseppea Penonea<\/p>","

Be\u010dka Albertina priprema veliku retrospektivnu izlo\u017ebu radova Marca Chagalla<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1177","hd_26425848_1920.jpg":"1920x1080","k_26425848_1280.jpg":"1280x1280","k_26425848_1024.jpg":"1024x1024","k_26425848_640.jpg":"640x640","k_26425848_480.jpg":"480x480","k_26425848_340.jpg":"340x340","k_26425848_220.jpg":"220x220","o_26425848_1280.jpg":"1280x784","o_26425848_1024.jpg":"1024x627","o_26425848_640.jpg":"640x392","o_26425848_480.jpg":"480x294","o_26425848_340.jpg":"340x208","o_26425848_220.jpg":"220x134","h_26425848_1280.jpg":"1280x854","h_26425848_1024.jpg":"1024x683","h_26425848_640.jpg":"640x427","h_26425848_480.jpg":"480x320","h_26425848_340.jpg":"340x227","h_26425848_220.jpg":"220x147","pp_26425848_1280.jpg":"1280x1628","pp_26425848_1024.jpg":"1024x1303","pp_26425848_640.jpg":"640x814","pp_26425848_480.jpg":"480x611","pp_26425848_340.jpg":"340x432","pp_26425848_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26385576_1920.jpg":"1920x1080","k_26385576_1280.jpg":"1280x1280","k_26385576_1024.jpg":"1024x1024","k_26385576_640.jpg":"640x640","k_26385576_480.jpg":"480x480","k_26385576_340.jpg":"340x340","k_26385576_220.jpg":"220x220","o_26385576_1280.jpg":"1280x853","o_26385576_1024.jpg":"1024x682","o_26385576_640.jpg":"640x426","o_26385576_480.jpg":"480x320","o_26385576_340.jpg":"340x226","o_26385576_220.jpg":"220x146","h_26385576_1280.jpg":"1280x854","h_26385576_1024.jpg":"1024x683","h_26385576_640.jpg":"640x427","h_26385576_480.jpg":"480x320","h_26385576_340.jpg":"340x227","h_26385576_220.jpg":"220x147","pp_26385576_1280.jpg":"1280x1628","pp_26385576_1024.jpg":"1024x1303","pp_26385576_640.jpg":"640x814","pp_26385576_480.jpg":"480x611","pp_26385576_340.jpg":"340x432","pp_26385576_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24665236_1920.jpg":"1920x1080","k_24665236_1280.jpg":"1280x1280","k_24665236_1024.jpg":"1024x1024","k_24665236_640.jpg":"640x640","k_24665236_480.jpg":"480x480","k_24665236_340.jpg":"340x340","k_24665236_220.jpg":"220x220","o_24665236_1280.jpg":"1280x853","o_24665236_1024.jpg":"1024x682","o_24665236_640.jpg":"640x426","o_24665236_480.jpg":"480x320","o_24665236_340.jpg":"340x226","o_24665236_220.jpg":"220x146","h_24665236_1280.jpg":"1280x854","h_24665236_1024.jpg":"1024x683","h_24665236_640.jpg":"640x427","h_24665236_480.jpg":"480x320","h_24665236_340.jpg":"340x227","h_24665236_220.jpg":"220x147","pp_24665236_1280.jpg":"1280x1628","pp_24665236_1024.jpg":"1024x1303","pp_24665236_640.jpg":"640x814","pp_24665236_480.jpg":"480x611","pp_24665236_340.jpg":"340x432","pp_24665236_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26252729_1920.jpg":"1920x1080","k_26252729_1280.jpg":"1280x1280","k_26252729_1024.jpg":"1024x1024","k_26252729_640.jpg":"640x640","k_26252729_480.jpg":"480x480","k_26252729_340.jpg":"340x340","k_26252729_220.jpg":"220x220","o_26252729_1280.jpg":"1280x853","o_26252729_1024.jpg":"1024x682","o_26252729_640.jpg":"640x426","o_26252729_480.jpg":"480x320","o_26252729_340.jpg":"340x226","o_26252729_220.jpg":"220x146","h_26252729_1280.jpg":"1280x854","h_26252729_1024.jpg":"1024x683","h_26252729_640.jpg":"640x427","h_26252729_480.jpg":"480x320","h_26252729_340.jpg":"340x227","h_26252729_220.jpg":"220x147","pp_26252729_1280.jpg":"1280x1628","pp_26252729_1024.jpg":"1024x1303","pp_26252729_640.jpg":"640x814","pp_26252729_480.jpg":"480x611","pp_26252729_340.jpg":"340x432","pp_26252729_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25782437_1920.jpg":"1920x1080","k_25782437_1280.jpg":"1280x1280","k_25782437_1024.jpg":"1024x1024","k_25782437_640.jpg":"640x640","k_25782437_480.jpg":"480x480","k_25782437_340.jpg":"340x340","k_25782437_220.jpg":"220x220","o_25782437_1280.jpg":"1280x853","o_25782437_1024.jpg":"1024x682","o_25782437_640.jpg":"640x426","o_25782437_480.jpg":"480x320","o_25782437_340.jpg":"340x226","o_25782437_220.jpg":"220x146","h_25782437_1280.jpg":"1280x854","h_25782437_1024.jpg":"1024x683","h_25782437_640.jpg":"640x427","h_25782437_480.jpg":"480x320","h_25782437_340.jpg":"340x227","h_25782437_220.jpg":"220x147","pp_25782437_1280.jpg":"1280x1628","pp_25782437_1024.jpg":"1024x1303","pp_25782437_640.jpg":"640x814","pp_25782437_480.jpg":"480x611","pp_25782437_340.jpg":"340x432","pp_25782437_220.jpg":"220x280"},{"size0":"707x1000","hd_26431653_1920.jpg":"1920x1080","k_26431653_1280.jpg":"1280x1280","k_26431653_1024.jpg":"1024x1024","k_26431653_640.jpg":"640x640","k_26431653_480.jpg":"480x480","k_26431653_340.jpg":"340x340","k_26431653_220.jpg":"220x220","o_26431653_1280.jpg":"1280x1810","o_26431653_1024.jpg":"1024x1448","o_26431653_640.jpg":"640x905","o_26431653_480.jpg":"480x678","o_26431653_340.jpg":"340x480","o_26431653_220.jpg":"220x311","h_26431653_1280.jpg":"1280x854","h_26431653_1024.jpg":"1024x683","h_26431653_640.jpg":"640x427","h_26431653_480.jpg":"480x320","h_26431653_340.jpg":"340x227","h_26431653_220.jpg":"220x147","pp_26431653_1280.jpg":"1280x1628","pp_26431653_1024.jpg":"1024x1303","pp_26431653_640.jpg":"640x814","pp_26431653_480.jpg":"480x611","pp_26431653_340.jpg":"340x432","pp_26431653_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1383","hd_25782138_1920.jpg":"1920x1080","k_25782138_1280.jpg":"1280x1280","k_25782138_1024.jpg":"1024x1024","k_25782138_640.jpg":"640x640","k_25782138_480.jpg":"480x480","k_25782138_340.jpg":"340x340","k_25782138_220.jpg":"220x220","o_25782138_1280.jpg":"1280x922","o_25782138_1024.jpg":"1024x737","o_25782138_640.jpg":"640x461","o_25782138_480.jpg":"480x345","o_25782138_340.jpg":"340x244","o_25782138_220.jpg":"220x158","h_25782138_1280.jpg":"1280x854","h_25782138_1024.jpg":"1024x683","h_25782138_640.jpg":"640x427","h_25782138_480.jpg":"480x320","h_25782138_340.jpg":"340x227","h_25782138_220.jpg":"220x147","pp_25782138_1280.jpg":"1280x1628","pp_25782138_1024.jpg":"1024x1303","pp_25782138_640.jpg":"640x814","pp_25782138_480.jpg":"480x611","pp_25782138_340.jpg":"340x432","pp_25782138_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 291 [name] => Ostalo [alias] => ostalo [description] => [parent] => 256 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"256","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15301434 Threads: 6 Questions: 3180450028 Slow queries: 7133419 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235579539 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura/ostalo ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 291 [name] => Ostalo [alias] => ostalo [parent] => 256 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /kultura/ostalo ) ) [link] => /kultura/ostalo/bijenale-u-veneciji-yoko-ono-u-londonu-chagall-u-albertini-ljubitelji-umjetnosti-imaju-zasto-2024-pakirati-kofere-1358053 [printLink] => /kultura/ostalo/bijenale-u-veneciji-yoko-ono-u-londonu-chagall-u-albertini-ljubitelji-umjetnosti-imaju-zasto-2024-pakirati-kofere-1358053?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 669021 [name] => Venecijanski bijenale [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-03-01 15:14:05 [main_article_id] => 0 [alias] => venecijanski-bijenale [link] => /tag/venecijanski-bijenale ) [1] => stdClass Object ( [id] => 236412 [name] => yoko ono [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => yoko-ono [link] => /tag/yoko-ono ) [2] => stdClass Object ( [id] => 382072 [name] => Marc Chagall [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => marc-chagall [link] => /tag/marc-chagall ) [3] => stdClass Object ( [id] => 745171 [name] => roy lichtenstein [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-01-23 17:23:42 [main_article_id] => 0 [alias] => roy-lichtenstein [link] => /tag/roy-lichtenstein ) [4] => stdClass Object ( [id] => 745172 [name] => arte povera [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-01-23 17:23:43 [main_article_id] => 0 [alias] => arte-povera [link] => /tag/arte-povera ) [5] => stdClass Object ( [id] => 454445 [name] => muzeji [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => muzeji [link] => /tag/muzeji ) [6] => stdClass Object ( [id] => 470685 [name] => izlozbe [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => izlozbe [link] => /tag/izlozbe ) [7] => stdClass Object ( [id] => 521772 [name] => tate modern [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => tate-modern [link] => /tag/tate-modern ) [8] => stdClass Object ( [id] => 79551 [name] => albertina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => albertina [link] => /tag/albertina ) [9] => stdClass Object ( [id] => 745173 [name] => muzej d'orsay [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-01-23 17:23:43 [main_article_id] => 0 [alias] => muzej-d-orsay [link] => /tag/muzej-d-orsay ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => putovanja s povodom [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Bijenale u Veneciji, Yoko Ono u Londonu, Chagall u Albertini... Ljubitelji umjetnosti imaju zašto 2024. pakirati kofere [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3118 [name] => Eda Vujević [username] => eda.vujevic [email] => eda.vujevic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$fqFkFA4bWh0UxKvTp8AlaewNrIgF32memX1V0YZbOBaPoPk52RrGG [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/eda-vujevic-3118 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1636 [gender] => m [description] => [image] => 1636.jpeg [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1636.jpeg ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/23/26425848.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Thomas Coex/Afp [mainImageDesc] =>

Izložba nazvana ‘Pariz 1874.: Izmišljanje impresionizma‘ okupit će u pariškom u Muzeju d‘Orsay gotovo 130 djela istaknutih impresionista, među njima i radove Claudea Moneta 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/23/26425848.jpg [title] =>

Izložba nazvana ‘Pariz 1874.: Izmišljanje impresionizma‘ okupit će u pariškom u Muzeju d‘Orsay gotovo 130 djela istaknutih impresionista, među njima i radove Claudea Moneta 

Thomas Coex/Afp ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/23/26385576.jpg [title] =>

Bijenale suvremene umjetnosti u Veneciji ove godine će imati jubilarno, 60. izdanje (Photo by GABRIEL BOUYS/AFP)

Gabriel Bouys/Afp ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/23/24665236.jpg [title] =>

Yoko Ono, danas 90-godišnja umjetnica, u Londonu će imati svoju najveću izložbu ikad/ (Photo by PEDRO MERA/NurPhoto/NurPhoto via AFP)

Pedro Mera/Nurphoto Via Afp ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/23/26252729.jpg [title] =>

Američki umjetnik Roy Lichtenstein koji bi ove godine napunio stotu, bit će predstavljen u bečkoj Albertini

Indranil Mukherjee/Afp ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/23/25782437.jpg [title] =>

Djela Marca Chagalla, njih oko 90, stižu u rujnu u Beč

Francois Lo Presti/Afp ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/23/26431653.jpg [title] =>

U sklopu izložbe kojom se predstavlja pokret Arte Povera, u Parizu će biti izloženi i radovi Giuseppea Penonea

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/23/25782138.jpg [title] =>

Bečka Albertina priprema veliku retrospektivnu izložbu radova Marca Chagalla

Francois Lo Presti/Afp ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Godina u kojoj se održava Venecijansko bijenale onima koji prate umjetnost i radi nje su voljni, ali i u mogućnosti, putovati, godina je za pripremu kufera. Ovogodišnje Bijenale suvremene umjetnosti u Veneciji je jubilarno, 60. po redu, a kustos projekta je Adriano Pedrosa, umjetnički direktor Museu de Arte de São Paulo koji nije samo prvi latinoamerički kustos Venecijanskog bijenala, već, što je još značajnije, prvi koji uopće dolazi s južne hemisfere.

Bijenale u Italiji trajat od 20. travnja do 24. studenog ove godine s temom ‘Stranci posvuda‘ čija je namjera istražiti pojam stranca i usredotočiti na one na marginama, odnosno na prognanike, emigrante i autsajdere. Prema riječima samog Pedrose, zadana tema ne samo da sugerira da ćemo kamo god pošli, susresti i one koje doživljavamo kao strance, nego i da smo "bez obzira gdje se nađemo, uvijek istinski i duboko u sebi stranci", te kako, dodao je kustos, umjetnicima taj osjećaj nije stran.

Za mnoge umjetnike status "stranca" pokreće teme ili narative u njihovim radovima, ali Pedrosa je želio naglasiti i da se umjetnici "upuštaju u formalnija pitanja sa svojim vlastitim stranim naglascima". Djela koja odražavaju ovaj način inovacije pojavljivat će se tijekom cijele izložbe, kao i povijesna djela prošlog stoljeća nedovoljno zastupljenih modernističkih pokreta koji su cvjetali diljem globalnog juga.

Naposljetku, u središtu pozornosti bit će i talijanska umjetnička dijaspora koja je između ostalog emigrirala u Latinsku Ameriku, Aziju, Afriku i arapski svijet, gdje je pridonijela međunarodnom razvoju modernizma.

Venecijanski bijenale najveći je ovogodišnji međunarodni događaj u svijetu umjetnosti na kojem je samo u prethodnom izdanju prije dvije godine bilo zastupljeno 80 nacionalnih paviljona – i uvijek ima novih. Republika Benin će, primjerice, ove godine prvi put sudjelovati na Bijenalu.

---

image

Bijenale suvremene umjetnosti u Veneciji ove godine će imati jubilarno, 60. izdanje (Photo by GABRIEL BOUYS/AFP)

Gabriel Bouys/Afp
---

Ponovimo i da će Hrvatsku u Veneciji ove godine predstavljati projekt "Priručnim sredstvima – By the Means at Hand" umjetnice Vlatke Horvat i povjerenice Antonie Majače. Ministarstvo kulture priopćilo je kako navedeni projekt "najkvalitetnije odgovara na zadanu temu jubilarnog izdanja Venecijanskog bijenala ‘Stranci posvuda – Foreigners Everywhere‘.

Vlatka Horvat se ovim umjetničkim radom bavi migracijom, društvenom raspršenošću i raseljavanjem ukazujući na širok raspon drugih, širih tema kao što su alternativna logistika, spontana proizvodnja društvenih odnosa, neformalna ekonomija i ekonomija darivanja te ideja povjerenja, stoji na stranicama Ministarstva kulture i medija. Projekt ‘Priručnim sredstvima – By the Means at Hand‘ bit će realiziran kao akumulirajuća izložba umjetničkih radova velikog broja umjetnika koji žive ‘kao stranci‘, reflektirajući pitanja i iskustva dijaspore, te istovremeno, kao njihova međusobna intimna, društvena i performativna razmjena.

No i prije Bijenala, u Europi će se održati neke vrlo zanimljive umjetnička manifestacije među kojima, primjerice, vrijedi spomenuti izložbu ‘Glazba uma‘ autorice Yoko Ono koja u Tate Modern galeriji u Londonu gostuje od 15. veljače do 1. rujna.

London je odigrao golemu ulogu u životu i umjetničkoj karijeri Yoko Ono. Tijekom svog boravka u njemu, glavni grad Ujedinjenog Kraljevstva bio je mjesto gdje je ova danas 90-godišnja umjetnica i aktivistica susrela mrežu umjetnika i kreativnih umova koji su se tamo okupljali sredinom 1960-ih, to je također mjesto gdje je Ono stvorila neka od svojih radikalnih djela, te grad u kojem je upoznala Johna Lennona, svog budućeg supruga i dugogodišnjeg suradnika.

London će obilježiti njezinu umjetničku putanju te će Tate Modern postaviti "Glazbu uma", najveću izložbu Yoko Ono u Velikoj Britaniji dosad. Na izložbi će biti prikazano više od 200 radova u rasponu od instalacija, filmova, glazbe i fotografije koji ocrtavaju njezin put kao multidisciplinarne umjetnice i njezin duboki utjecaj na suvremenu kulturu tijekom više desetljeća.

---

image

Yoko Ono, danas 90-godišnja umjetnica, u Londonu će imati svoju najveću izložbu ikad/ (Photo by PEDRO MERA/NurPhoto/NurPhoto via AFP)

Pedro Mera/Nurphoto Via Afp
---

Obilježavajući 100. rođendan Roya Lichtensteina, bečki muzej Albertina pak, uz pomoć Zaklade Roya Lichtensteina, priređuje veliku retrospektivu djela te legende pop arta. Izložba će uključivati djela posuđena iz privatnih međunarodnih zbirki i velikih institucija uključujući njujorški muzej Whitney i MoMA-u, bečki muzej Ludwig i madridski Museo Thyssen-Bornemisza.

Izložba koja će biti otvorena 8. ožujka i traje do 14. srpnja, prati tijek umjetnikove karijere duge pet desetljeća, donoseći njegove svjetski poznate velike slike inspirirane stripovima iz 1960-ih te ostala djela uključujući i serije ogledala iz sedamdesetih u kojima je zrcalio površno američko društvo, cijelog se života baveći pitanjima što su to iluzija i perspektiva.

---

image

Američki umjetnik Roy Lichtenstein koji bi ove godine napunio stotu, bit će predstavljen u bečkoj Albertini

Indranil Mukherjee/Afp
---

U parišku Bourse de Commerce pak stiže izložba posvećena jednom od najzanimljivijih umjetničkih pokreta prošlog stoljeća – Arte Povera. Radikalna talijanska skupina Arte Povera izlagala je zajedno od sredine 1960-ih do 70-ih, fokusirajući se na granice i uzajamnosti između prirode i kulture, svakodnevnog života i tradicije te koristeći netradicionalne svakodnevne materijale.

Neformalnu skupinu činili su umjetnici diljem Italije, uključujući ključne figure koji su bili Alighiero Boetti, Jannis Kounellis i Mario Merz. Ova izložba ispituje kako je pokret utjecao na tijek povijesti umjetnosti, koristeći djela iz zbirke Pinault, koju je osnovao francuski biznismen, multimilijarder François Pinault i djela posuđena iz velikih europskih zbirki, privatnih i javnih, uključujući i djela u vlasništvu izvornih umjetnika Arte Povera.

Među njima su i radovi Giuseppea Penonea, talijanskog umjetnika i kipara, poznatog po svojim velikim skulpturama drveća čiji se rani radovi povezuju s pokretom Arte Povera. Izložbu kustoski potpisuje Carolyn Christov-Bakargiev, jedna od najvećih ekspertica za ‘siromašnu umjetnost‘.

---

image

U sklopu izložbe kojom se predstavlja pokret Arte Povera, u Parizu će biti izloženi i radovi Giuseppea Penonea

---

Od 24. ožujka do 14. srpnja u Muzeju d‘Orsay u Parizu velikom će se izložbom obilježiti 150 godina impresionizma. Izložba nazvana ‘Pariz 1874.: Izmišljanje impresionizma‘ okuplja gotovo 130 djela istaknutih umjetnika iz tog razdoblja, uključujući Claudea Moneta, Berthe Morisot i Pierre-Augustea Renoira. Također, kazali su u Muzeju, izložba prati političke i kulturne okolnosti koje su navele te i druge umjetnike da se suprotstave konvencijama tadašnjih akademija koje su favorizirale religiozne i povijesne slike i da prigrle oblik slikanja koji je prikazivao prizore iz svakodnevnog života.

Nastao u klimi koju su definirali industrijalizacija i sukobi, osobito Francusko-njemački rat 1870. i Pariška komuna koja je potom uslijedila, impresionizam je prvi put predstavljen javnosti na izložbi koja je otvorena 15. travnja 1874. "Pariz 1874." predstavit će impresionistička djela, zajedno s umjetničkim djelima izvan impresionizma koja su debitirala te iste godine, a koja ilustriraju koliko je novi stil bio radikalan u to vrijeme.

Bečka Albertina priprema veliku retrospektivnu izložbu radova Marca Chagalla koja će biti otvorena 25. rujna i ostati postavljena sve do veljače iduće godine. Izložba će donijeti oko 90 radova odabranih iz svih umjetnikovih stvaralačkih razdoblja, koncentrirati se na njegov angažman s najprimivalnijim i univerzalnim životnim temama, otkrivajući raznoliko mnoštvo "nemogućih mogućnosti".

---

image

Djela Marca Chagalla, njih oko 90, stižu u rujnu u Beč

Francois Lo Presti/Afp
---

- Chagallovi hiroviti i poetični slikovni svjetovi, koliko god nam poznati bili, nastavljaju fascinirati i predstavljati uvijek nove zagonetke. Njegov opus stilski i sadržajno oscilira između tradicionalnog i avangardnog. Na temelju svog iskustva razvoja umjetnosti 20. stoljeća od primitivizma do kubizma, fovizma i nadrealizma, Chagall je stvorio vlastiti vizualni jezik — čija je jedna nepogrešiva značajka suštinski kontinuitet svojstven njegovom višestranom umjetničkom izrazu, navode u Albertini u najavi ove izložbe kojoj je kustosica Gisela Kirpicsenko.

Uz mnoštvo manje atraktivnih izložbi tijekom ove godine koje će se održavati i na manje ‘razvikanim‘ destinacijama, razloga za putovanje zacijelo neće nedostajati onima kojima je umjetnost primarni razlog putovanja.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Thomas Coex/Afp Gabriel Bouys/Afp Pedro Mera/Nurphoto Via Afp Indranil Mukherjee/Afp Francois Lo Presti/Afp Francois Lo Presti/Afp
Thomas Coex/Afp

Izložba nazvana ‘Pariz 1874.: Izmišljanje impresionizma‘ okupit će u pariškom u Muzeju d‘Orsay gotovo 130 djela istaknutih impresionista, među njima i radove Claudea Moneta 

Gabriel Bouys/Afp

Bijenale suvremene umjetnosti u Veneciji ove godine će imati jubilarno, 60. izdanje (Photo by GABRIEL BOUYS/AFP)

Pedro Mera/Nurphoto Via Afp

Yoko Ono, danas 90-godišnja umjetnica, u Londonu će imati svoju najveću izložbu ikad/ (Photo by PEDRO MERA/NurPhoto/NurPhoto via AFP)

Indranil Mukherjee/Afp

Američki umjetnik Roy Lichtenstein koji bi ove godine napunio stotu, bit će predstavljen u bečkoj Albertini

Francois Lo Presti/Afp

Djela Marca Chagalla, njih oko 90, stižu u rujnu u Beč


U sklopu izložbe kojom se predstavlja pokret Arte Povera, u Parizu će biti izloženi i radovi Giuseppea Penonea

Francois Lo Presti/Afp

Bečka Albertina priprema veliku retrospektivnu izložbu radova Marca Chagalla

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/ostalo/bijenale-u-veneciji-yoko-ono-u-londonu-chagall-u-albertini-ljubitelji-umjetnosti-imaju-zasto-2024-pakirati-kofere-1358053 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=40c0c368fab9958cfabbd8f3e920ebad717f5a6d [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Bijenale+u+Veneciji%2C+Yoko+Ono+u+Londonu%2C+Chagall+u+Albertini...+Ljubitelji+umjetnosti+imaju+za%C5%A1to+2024.+pakirati+kofere&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fostalo%2Fbijenale-u-veneciji-yoko-ono-u-londonu-chagall-u-albertini-ljubitelji-umjetnosti-imaju-zasto-2024-pakirati-kofere-1358053 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fostalo%2Fbijenale-u-veneciji-yoko-ono-u-londonu-chagall-u-albertini-ljubitelji-umjetnosti-imaju-zasto-2024-pakirati-kofere-1358053 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => putovanja s povodom [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Ostaloputovanja s povodom

Bijenale u Veneciji, Yoko Ono u Londonu, Chagall u Albertini... Ljubitelji umjetnosti imaju zašto 2024. pakirati kofere

Piše Eda Vujević
24. siječnja 2024. - 15:45
Izložba nazvana ‘Pariz 1874.: Izmišljanje impresionizma‘ okupit će u pariškom u Muzeju d‘Orsay gotovo 130 djela istaknutih impresionista, među njima i radove Claudea Moneta Thomas Coex/Afp

Godina u kojoj se održava Venecijansko bijenale onima koji prate umjetnost i radi nje su voljni, ali i u mogućnosti, putovati, godina je za pripremu kufera. Ovogodišnje Bijenale suvremene umjetnosti u Veneciji je jubilarno, 60. po redu, a kustos projekta je Adriano Pedrosa, umjetnički direktor Museu de Arte de São Paulo koji nije samo prvi latinoamerički kustos Venecijanskog bijenala, već, što je još značajnije, prvi koji uopće dolazi s južne hemisfere.

Bijenale u Italiji trajat od 20. travnja do 24. studenog ove godine s temom ‘Stranci posvuda‘ čija je namjera istražiti pojam stranca i usredotočiti na one na marginama, odnosno na prognanike, emigrante i autsajdere. Prema riječima samog Pedrose, zadana tema ne samo da sugerira da ćemo kamo god pošli, susresti i one koje doživ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 13:34