stdClass Object ( [id] => 503741 [title] => Nenad Puhovski: Možda smo uspjeli oživjeti dokumentarac, ali HRT nas i dalje doživljava kao čudnovate kljunaše [alias] => nenad-puhovski-mozda-smo-uspjeli-ozivjeti-dokumentarac-ali-hrt-nas-i-dalje-dozivljava-kao-cudnovate-kljunase [catid] => 256 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Dvadeset godina, 77 filmova, 90 nagrada, preko 150 festivala. To su brojke produkcijsku kuće Factum specijalizirane za dokumentarne filmove koju je davne 1997. godine pokrenuo Nenad Puhovski. Factum ovih dana obilježava i slavi veliki jubilej u Sarajevu, na filmskom festivalu koji se kroz sve protekle godine prikazao 14 njegovih dokumentaraca.

- Mi smo mala i skromna produkcija, pa tako govorimo više o obilježavanju nego slavlju. No, bilo je sjajno jer je Sarajevo mjesto gdje se svake godine sakupljaju filmaši iz čitave regije. Mi smo pripremili kratak film koji je podsjetio na 14 Factumovih filmova koji su bili prikazani na SFF-u, a SFF je, u okviru otvaranja dokumentarne konkurencije organizirao i mali domjenak. Bilo je baš po ljudskoj mjeri, s kolegama i prijateljima te nekim prošlim i (nadam se) budućim Factumovcima – zadovoljno će Puhovski.

SFF je od početka prepoznao vaše sustavan rad na “stvaranju, unapređivanju i promociji dokumentarnog filma u Hrvatskoj, regiji i šire“. Koliko vam znači to priznanje od jednog tako velikog festivala?
- Naša suradnja zapravo kreće u travnju 1998. kada je, na poziv direktora SFF-a Mire Purivatre, u kinu “Meeting Point“ prikazan moj film “Graham i ja“, prvi film uopće realiziran u Factumu. Premda je film prikazan izvan SFF-a, ta je projekcija, važna zbog teme građanima Sarajeva i BiH, otvorila put daljnjoj suradnji. Kroz godine, prikazali smo čitav niz filmova, raznih autora i estetika i dobili ukupno šest priznanja, uključujući i ona najviša – nagradu publike za dokumentarni film “U potrazi za snom“ Mladena Mitrovića i Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film – “Goli“ Tihe Gudac.

Obilježavanje godišnjice Factuma započelo je na vašem matičnom festivalu Zagreb Doxu, nakon čega se nastavio na Motovunu i sada u Sarajevu. Hoće li biti još negdje?
- Ova su obilježavanja prije svega naš znak zahvale prijateljskim festivalima koji su nam puno pomogli u promociji naših filmova. U okviru događanja 20-20-20, u Motovunu smo se na 20. MFF-u podsjetili na čak 20 filmova koje smo tamo prikazali kroz naših 20 godina. U financijskoj situaciji, koja trenutno nikako nije dobra za hrvatski film, pokušat ćemo nešto organizirati na jesen i u Zagrebu, vjerojatno i opet u okviru nekog događanja.

Koliko vam znači podrška hrvatskih i regionalnih festivala? Mogu li dokumentarci uopće živjeti bez njih? Koliko su zastupljeni na redovnom kinoprogramu?
- Dokumentarni filmovi, premda smo mi uspjeli u posljednje vrijeme ući i u programe nezavisnih kina, žive prije svega na festivalima i televiziji. Tako da je njihova podrška izuzetno važna jer stvara most prema publici i stručnoj javnosti

Na Motovunu se premijerno prikazao novi Factumov film – “Glasnije od oružja“ Miroslava Sikavice, a na Sarajevu, pak, “Goli“ Tihe Gudac. Koliko ta dva filma sumiraju sva Factumova nastojanja i viziju 20 godina nakon njegova osnutka?
- Jedna od značajki Factuma je da autorima uvijek davao potpunu slobodu, pa i onu najvažniji – slobodu osobnog, kreativnog izraza. U tom smislu, radi se o dva posve različita filma s jednom zajedničkom crtom – da govore o nekim bitnim zbivanjima u našoj prošlosti koji su i danas predmetom interesa i istraživanja javnosti. Također, “Goli“ je, uz “Dum spiro spero“ i “Ljubavnu odiseju“, naš najnagrađivaniji film, dok “Glasnije od oružja“ tek kreće u svoj festivalski život.

Kakvo je bilo stanje u hrvatskom dokumentarnom filmu 1997., a kakvo je danas?
- Factum je nastao u vremenu kada praktično nije bilo nezavisnog dokumentarnog filma izvan onoga na HTV-u, a tamo se tada uglavnom radio, da to tako nazovem, neki “namjenski“ dokumentarac. Uz to, Ministarstvo kulture u tom periodu također nije baš podupiralo dokumentarce. Smatrao sam tada, prije 20 godina, da je Hrvatskoj, koja je oduvijek imala snažnu dokumentarističku produkciju i velika imena poput Babaje, Papića, Tadića…, potrebna revitalizacija dokumentarne produkcije i počeo s Factumom, kao nezavisnom dokumentarnom produkcijom. Model je djelomično preuzet iz zagrebačkog FAS-a, a djelomično je rađen po uzoru američkih nezavisnih produkcija.

Koliko se Factum promijenio od 1997. do 2017., a koliko ostao isti?
- Bilo bi doista loše da se nismo mijenjali. Kroz godine, a mislim da to dokazuju i naši recentni filmovi koji su samo u 2016. dobili 15-ak, što domaćih, što stranih nagrada, Factum je uvodio nove autore, nove teme i ulazio u nove kreativne avanture. Mislim da danas radimo bolje, pažljivije, pa i tehnološki sofisticiranije. Nekada, npr., kolor korekcija nije ni postojala, a obrada zvuka se radila dva do tri dana. No, iznad svega, mislim da naše priče danas daleko kompleksnije, dulje ih pripremamo, istražujemo i snimamo. Jednostavno, mislim da smo danas – bolji.

Biste li rekli da je forte kompanije društveno-politički dokumentarac koji otvara zatvorene teme?
- To je sigurno bilo važno u vremenu kada je Factum nastao jer nije bilo nikoga drugoga tko bi se bavio tim temama, pogotovo nekim temama iz Domovinskog rata, pa se na nas ponekad gleda samo kroz to. No, ne treba zaboraviti da smo mi napravili i sjajan film B. Ivande o studentskom štrajku iz 1971. – “Poezija i revolucija“, najbolji (usuđujem se reći) film o Golom otoku – “Goli“, jedini film o događajima iz 1968. – “Generacija '68“, ali i filmove o depopulaciji, BBB-ima, medicinski potpomognutoj oplodnji, zatvaranju istarskih ugljenokopa, talijanskim optantima i mnogim drugim temama.

Ugrubo, može se reći da smo radili na tri tematske cjeline - filmovima koji su govorili o recentnoj hrvatskoj povijesti, a koji su tematizirali priče kojima se drugi u to vrijeme nisu željeli baviti. Zatim, kao neku vrstu nastavka tradicije hrvatskog dokumentarizma, radili smo čitav niz filmova o ljudima i društvenim skupinama s margine. Na kraju, možda i najvažnije - Factum je neka vrsta ovdašnjeg pionira na polju intimnog, autobiografskog dokumentarca.

To nam je omogućilo da neke teme donesemo na posve nov, osoban način i tako im pristupimo na način koji se u potpunosti razlikuje od “objektivnog“ TV dokumentarca ili reportaže. Naši najveći recentni uspjesi rađeni su velikom većinom baš u tom stilu. Vrijedi, na kraju, vjerojatno spomenuti i činjenicu da je Factum jedina hrvatska dokumentarna produkcija čiji su filmovi dobili dvije godišnje Nazorove nagrade – za film Biljane Čakić “Dečko kojem se žurilo“ i “Ratni reporter“ Silvestra Kolbasa.

Za Factum s pravom govore da je preuzeo veliku i važnu ulogu za razvoj demokracije i demokratizacije ovog društva svojih dokumentarcima. Primjećujete li neke promjene nabolje?
- Mislim da je Factum, “otvaranjem“ niza tema o kojima se nije puno govorilo, ali i organizacijom ZagrebDoxa kao platforme gdje se svake godine tjedan dana intenzivno razgovara o temama koje donose ponajbolji dokumentarci iz čitavog svijeta, doista napravio sve što je mogao da se dokumentarac počne prihvaćati kao važan indikator svijeta u kome živimo.

Također, Factum je utjecao na uspostavu nezavisne dokumentarne produkcije u Hrvatskoj, kao i na autorski, pa i autobiografski dokumentarac, onaj u “ich“ formi…
- Danas je hrvatska dokumentaristička scena neusporediva sa onom iz devedesetih kada smo mi kretali. To samo znači da smo vjerojatno, radeći posve sigurno i greške, utrli put i drugima. Što se autobiografskog filma tiče, a treba reći da sam ga osobno počeo zagovarati na Akademiji još krajem osamdesetih, danas je to posve normalan dokumentaristički podžanr.

Hrvatski dokumentarni film nekoć je imao Tadića, Papića, Babaju… Tko su njihovi nasljednici danas?
- Teško je nabrojati sva imena mladih ljudi koji danas nose hrvatski dokumentarni film, a koji su prošli ili kroz Factum, ili pak Akademiju na kojoj predajem. Ovom ću prilikom spomenuti samo dvojicu zbog posve neposrednog povoda – Gorana Devića koji je prije neki dan dobio Grand Prix za svoj film na Dokufestu i Nebojšu Slijepčevića čiji sam “grubi šnit“ najnovijeg dokumentarca vidio prije pola sata.

Osim što ste direktor Factuma, vi ste ujedno i jedan od njegovih autora. Kako pomirujete ta dvije funkcije?
- Kao prvo, prilikom pokretanju Factuma, sam sam sebi obećao da neću raditi više od jednog svog na deset filmova drugih autora. Do sada sam ih napravio šest (jedan posve namjenski)– dakle, držim se obećanog. Osim toga, preuzeo sam na sebe neke od “najtežih“ tema – poput “Lore…“ ili “Paviljona…“ jer mi je to dalo neko moralno pravo da i sa drugim autorima radim na sličnim temama. Danas uživam u nekim svojim pričama – “Generaciji '68“ na primjer… i veseliti se uspjehu kolega. A to je moguće samo ako je čovjek u potpunosti ispunjen onime što radi.

Dok slavite 20 godina postojanja Factuma, kojih se filmova najviše prisjećate?
- Otrcano je reći da su mi sva djeca jednako draga, ali uz svaki me vežu neke snažne uspomene – manje ili više lijepe, no uvijek žive i zanimljive. U ovom trenutku radimo na šest novih projekata, svaki od njih donosi neke svoje izazove, svaki traži neki specifični, posebni angažman. I u tome i jest ljepota ovog posla – nema dva ista filma, nema rutine, nema gotovih rješenja.

HRT je prilog o Factumovu jubileju započeo s isječkom “Iza lica zrcala“. Koji biste vi odabrali film za predstavnika Factuma da morate?
- Ako se radi o vizualnom pristupu, Zrinkin film; ako je riječ o osobnoj, crno-humornoj, nježnoj priči - “Dum spiro spero“, ako je riječ o suvremenom društvenom angažmanu – “Djeca tranzicije“, ukoliko se radi o tome kako je u ovim krajevima prošlost još uvijek sadašnjost – “Goli“, itd., itd…

Kako to da Factum nije nijedan dokumentarni film snimio u koprodukciji sa HRT-om, niti je HRT snimio nešto s Factumom? Ipak, HRT je prikazao nekoliko Factumovih filmova…
- Engleski se to zove “playing safe“, što bi značilo da nas HTV doživljava kao neke čudnovate kljunaše i “voli nas na daljinu“. Govoreći ozbiljno, mislim da je to nemoguće i bilo kojoj drugoj europskoj zemlji. No, to posve sigurno nije jedina naša “posebnost“.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => 20 GODINA FACTUMA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2017-08-26 13:06:03 [created_by] => 3175 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2017-08-27 12:08:22 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2017-08-27 10:27:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 3220 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 256 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--kultura [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz kulture. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, film, tv, književnosti, glazba, kazalište, slikarstvo, arhitektura [secure] => 0 [page_title] => Kultura [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2017\/08\/26\/nenad_puhovski.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/08\/26\/dani_hrvatskog_filma14-240416.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/08\/26\/mff_puhovski-290709.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/08\/26\/Factum.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["nenad_puhovski","dani_hrvatskog_filma14-240416","mff_puhovski-290709","Factum"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1106x840"},{"size0":"1259x840"},{"size0":"568x840"},{"size0":"1280x581"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 256 [name] => Kultura [alias] => kultura [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 18 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Small","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7624922 Threads: 2 Questions: 1618394934 Slow queries: 4805630 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110966315 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /kultura/nenad-puhovski-mozda-smo-uspjeli-ozivjeti-dokumentarac-ali-hrt-nas-i-dalje-dozivljava-kao-cudnovate-kljunase-503741 [printLink] => /kultura/nenad-puhovski-mozda-smo-uspjeli-ozivjeti-dokumentarac-ali-hrt-nas-i-dalje-dozivljava-kao-cudnovate-kljunase-503741?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 337858 [name] => Nenad Puhovski [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nenad-puhovski [link] => /tag/nenad-puhovski ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => 20 GODINA FACTUMA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Nenad Puhovski: Možda smo uspjeli oživjeti dokumentarac, ali HRT nas i dalje doživljava kao čudnovate kljunaše [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3175 [name] => Marko Njegić [username] => marko-njegi [email] => marko-njegi@sd.hr [password] => $2y$10$InymkgzsoQ8yBIABvfFbSu.rpTzqylffc4TDDFaRUJ8zdZUOeS5dS [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marko-njegic-3175 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1693 [gender] => m [description] => [image] => 1693.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1693.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/08/26/nenad_puhovski.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => nenad_puhovski [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/08/26/nenad_puhovski.jpg [title] => nenad_puhovski ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/08/26/dani_hrvatskog_filma14-240416.jpg [title] => dani_hrvatskog_filma14-240416 ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/08/26/mff_puhovski-290709.jpg [title] => mff_puhovski-290709 ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/08/26/Factum.jpg [title] => Factum ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Dvadeset godina, 77 filmova, 90 nagrada, preko 150 festivala. To su brojke produkcijsku kuće Factum specijalizirane za dokumentarne filmove koju je davne 1997. godine pokrenuo Nenad Puhovski. Factum ovih dana obilježava i slavi veliki jubilej u Sarajevu, na filmskom festivalu koji se kroz sve protekle godine prikazao 14 njegovih dokumentaraca.

- Mi smo mala i skromna produkcija, pa tako govorimo više o obilježavanju nego slavlju. No, bilo je sjajno jer je Sarajevo mjesto gdje se svake godine sakupljaju filmaši iz čitave regije. Mi smo pripremili kratak film koji je podsjetio na 14 Factumovih filmova koji su bili prikazani na SFF-u, a SFF je, u okviru otvaranja dokumentarne konkurencije organizirao i mali domjenak. Bilo je baš po ljudskoj mjeri, s kolegama i prijateljima te nekim prošlim i (nadam se) budućim Factumovcima – zadovoljno će Puhovski.

SFF je od početka prepoznao vaše sustavan rad na “stvaranju, unapređivanju i promociji dokumentarnog filma u Hrvatskoj, regiji i šire“. Koliko vam znači to priznanje od jednog tako velikog festivala?
- Naša suradnja zapravo kreće u travnju 1998. kada je, na poziv direktora SFF-a Mire Purivatre, u kinu “Meeting Point“ prikazan moj film “Graham i ja“, prvi film uopće realiziran u Factumu. Premda je film prikazan izvan SFF-a, ta je projekcija, važna zbog teme građanima Sarajeva i BiH, otvorila put daljnjoj suradnji. Kroz godine, prikazali smo čitav niz filmova, raznih autora i estetika i dobili ukupno šest priznanja, uključujući i ona najviša – nagradu publike za dokumentarni film “U potrazi za snom“ Mladena Mitrovića i Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film – “Goli“ Tihe Gudac.

Obilježavanje godišnjice Factuma započelo je na vašem matičnom festivalu Zagreb Doxu, nakon čega se nastavio na Motovunu i sada u Sarajevu. Hoće li biti još negdje?
- Ova su obilježavanja prije svega naš znak zahvale prijateljskim festivalima koji su nam puno pomogli u promociji naših filmova. U okviru događanja 20-20-20, u Motovunu smo se na 20. MFF-u podsjetili na čak 20 filmova koje smo tamo prikazali kroz naših 20 godina. U financijskoj situaciji, koja trenutno nikako nije dobra za hrvatski film, pokušat ćemo nešto organizirati na jesen i u Zagrebu, vjerojatno i opet u okviru nekog događanja.

Koliko vam znači podrška hrvatskih i regionalnih festivala? Mogu li dokumentarci uopće živjeti bez njih? Koliko su zastupljeni na redovnom kinoprogramu?
- Dokumentarni filmovi, premda smo mi uspjeli u posljednje vrijeme ući i u programe nezavisnih kina, žive prije svega na festivalima i televiziji. Tako da je njihova podrška izuzetno važna jer stvara most prema publici i stručnoj javnosti

Na Motovunu se premijerno prikazao novi Factumov film – “Glasnije od oružja“ Miroslava Sikavice, a na Sarajevu, pak, “Goli“ Tihe Gudac. Koliko ta dva filma sumiraju sva Factumova nastojanja i viziju 20 godina nakon njegova osnutka?
- Jedna od značajki Factuma je da autorima uvijek davao potpunu slobodu, pa i onu najvažniji – slobodu osobnog, kreativnog izraza. U tom smislu, radi se o dva posve različita filma s jednom zajedničkom crtom – da govore o nekim bitnim zbivanjima u našoj prošlosti koji su i danas predmetom interesa i istraživanja javnosti. Također, “Goli“ je, uz “Dum spiro spero“ i “Ljubavnu odiseju“, naš najnagrađivaniji film, dok “Glasnije od oružja“ tek kreće u svoj festivalski život.

Kakvo je bilo stanje u hrvatskom dokumentarnom filmu 1997., a kakvo je danas?
- Factum je nastao u vremenu kada praktično nije bilo nezavisnog dokumentarnog filma izvan onoga na HTV-u, a tamo se tada uglavnom radio, da to tako nazovem, neki “namjenski“ dokumentarac. Uz to, Ministarstvo kulture u tom periodu također nije baš podupiralo dokumentarce. Smatrao sam tada, prije 20 godina, da je Hrvatskoj, koja je oduvijek imala snažnu dokumentarističku produkciju i velika imena poput Babaje, Papića, Tadića…, potrebna revitalizacija dokumentarne produkcije i počeo s Factumom, kao nezavisnom dokumentarnom produkcijom. Model je djelomično preuzet iz zagrebačkog FAS-a, a djelomično je rađen po uzoru američkih nezavisnih produkcija.

Koliko se Factum promijenio od 1997. do 2017., a koliko ostao isti?
- Bilo bi doista loše da se nismo mijenjali. Kroz godine, a mislim da to dokazuju i naši recentni filmovi koji su samo u 2016. dobili 15-ak, što domaćih, što stranih nagrada, Factum je uvodio nove autore, nove teme i ulazio u nove kreativne avanture. Mislim da danas radimo bolje, pažljivije, pa i tehnološki sofisticiranije. Nekada, npr., kolor korekcija nije ni postojala, a obrada zvuka se radila dva do tri dana. No, iznad svega, mislim da naše priče danas daleko kompleksnije, dulje ih pripremamo, istražujemo i snimamo. Jednostavno, mislim da smo danas – bolji.

Biste li rekli da je forte kompanije društveno-politički dokumentarac koji otvara zatvorene teme?
- To je sigurno bilo važno u vremenu kada je Factum nastao jer nije bilo nikoga drugoga tko bi se bavio tim temama, pogotovo nekim temama iz Domovinskog rata, pa se na nas ponekad gleda samo kroz to. No, ne treba zaboraviti da smo mi napravili i sjajan film B. Ivande o studentskom štrajku iz 1971. – “Poezija i revolucija“, najbolji (usuđujem se reći) film o Golom otoku – “Goli“, jedini film o događajima iz 1968. – “Generacija '68“, ali i filmove o depopulaciji, BBB-ima, medicinski potpomognutoj oplodnji, zatvaranju istarskih ugljenokopa, talijanskim optantima i mnogim drugim temama.

Ugrubo, može se reći da smo radili na tri tematske cjeline - filmovima koji su govorili o recentnoj hrvatskoj povijesti, a koji su tematizirali priče kojima se drugi u to vrijeme nisu željeli baviti. Zatim, kao neku vrstu nastavka tradicije hrvatskog dokumentarizma, radili smo čitav niz filmova o ljudima i društvenim skupinama s margine. Na kraju, možda i najvažnije - Factum je neka vrsta ovdašnjeg pionira na polju intimnog, autobiografskog dokumentarca.

To nam je omogućilo da neke teme donesemo na posve nov, osoban način i tako im pristupimo na način koji se u potpunosti razlikuje od “objektivnog“ TV dokumentarca ili reportaže. Naši najveći recentni uspjesi rađeni su velikom većinom baš u tom stilu. Vrijedi, na kraju, vjerojatno spomenuti i činjenicu da je Factum jedina hrvatska dokumentarna produkcija čiji su filmovi dobili dvije godišnje Nazorove nagrade – za film Biljane Čakić “Dečko kojem se žurilo“ i “Ratni reporter“ Silvestra Kolbasa.

Za Factum s pravom govore da je preuzeo veliku i važnu ulogu za razvoj demokracije i demokratizacije ovog društva svojih dokumentarcima. Primjećujete li neke promjene nabolje?
- Mislim da je Factum, “otvaranjem“ niza tema o kojima se nije puno govorilo, ali i organizacijom ZagrebDoxa kao platforme gdje se svake godine tjedan dana intenzivno razgovara o temama koje donose ponajbolji dokumentarci iz čitavog svijeta, doista napravio sve što je mogao da se dokumentarac počne prihvaćati kao važan indikator svijeta u kome živimo.

Također, Factum je utjecao na uspostavu nezavisne dokumentarne produkcije u Hrvatskoj, kao i na autorski, pa i autobiografski dokumentarac, onaj u “ich“ formi…
- Danas je hrvatska dokumentaristička scena neusporediva sa onom iz devedesetih kada smo mi kretali. To samo znači da smo vjerojatno, radeći posve sigurno i greške, utrli put i drugima. Što se autobiografskog filma tiče, a treba reći da sam ga osobno počeo zagovarati na Akademiji još krajem osamdesetih, danas je to posve normalan dokumentaristički podžanr.

Hrvatski dokumentarni film nekoć je imao Tadića, Papića, Babaju… Tko su njihovi nasljednici danas?
- Teško je nabrojati sva imena mladih ljudi koji danas nose hrvatski dokumentarni film, a koji su prošli ili kroz Factum, ili pak Akademiju na kojoj predajem. Ovom ću prilikom spomenuti samo dvojicu zbog posve neposrednog povoda – Gorana Devića koji je prije neki dan dobio Grand Prix za svoj film na Dokufestu i Nebojšu Slijepčevića čiji sam “grubi šnit“ najnovijeg dokumentarca vidio prije pola sata.

Osim što ste direktor Factuma, vi ste ujedno i jedan od njegovih autora. Kako pomirujete ta dvije funkcije?
- Kao prvo, prilikom pokretanju Factuma, sam sam sebi obećao da neću raditi više od jednog svog na deset filmova drugih autora. Do sada sam ih napravio šest (jedan posve namjenski)– dakle, držim se obećanog. Osim toga, preuzeo sam na sebe neke od “najtežih“ tema – poput “Lore…“ ili “Paviljona…“ jer mi je to dalo neko moralno pravo da i sa drugim autorima radim na sličnim temama. Danas uživam u nekim svojim pričama – “Generaciji '68“ na primjer… i veseliti se uspjehu kolega. A to je moguće samo ako je čovjek u potpunosti ispunjen onime što radi.

Dok slavite 20 godina postojanja Factuma, kojih se filmova najviše prisjećate?
- Otrcano je reći da su mi sva djeca jednako draga, ali uz svaki me vežu neke snažne uspomene – manje ili više lijepe, no uvijek žive i zanimljive. U ovom trenutku radimo na šest novih projekata, svaki od njih donosi neke svoje izazove, svaki traži neki specifični, posebni angažman. I u tome i jest ljepota ovog posla – nema dva ista filma, nema rutine, nema gotovih rješenja.

HRT je prilog o Factumovu jubileju započeo s isječkom “Iza lica zrcala“. Koji biste vi odabrali film za predstavnika Factuma da morate?
- Ako se radi o vizualnom pristupu, Zrinkin film; ako je riječ o osobnoj, crno-humornoj, nježnoj priči - “Dum spiro spero“, ako je riječ o suvremenom društvenom angažmanu – “Djeca tranzicije“, ukoliko se radi o tome kako je u ovim krajevima prošlost još uvijek sadašnjost – “Goli“, itd., itd…

Kako to da Factum nije nijedan dokumentarni film snimio u koprodukciji sa HRT-om, niti je HRT snimio nešto s Factumom? Ipak, HRT je prikazao nekoliko Factumovih filmova…
- Engleski se to zove “playing safe“, što bi značilo da nas HTV doživljava kao neke čudnovate kljunaše i “voli nas na daljinu“. Govoreći ozbiljno, mislim da je to nemoguće i bilo kojoj drugoj europskoj zemlji. No, to posve sigurno nije jedina naša “posebnost“.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
nenad_puhovski dani_hrvatskog_filma14-240416 mff_puhovski-290709 Factum
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/nenad-puhovski-mozda-smo-uspjeli-ozivjeti-dokumentarac-ali-hrt-nas-i-dalje-dozivljava-kao-cudnovate-kljunase-503741 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=24f41a24b407c6db79878b37417e5ab2bb868cfc [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Nenad+Puhovski%3A+Mo%C5%BEda+smo+uspjeli+o%C5%BEivjeti+dokumentarac%2C+ali+HRT+nas+i+dalje+do%C5%BEivljava+kao+%C4%8Dudnovate+kljuna%C5%A1e+&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fnenad-puhovski-mozda-smo-uspjeli-ozivjeti-dokumentarac-ali-hrt-nas-i-dalje-dozivljava-kao-cudnovate-kljunase-503741 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fnenad-puhovski-mozda-smo-uspjeli-ozivjeti-dokumentarac-ali-hrt-nas-i-dalje-dozivljava-kao-cudnovate-kljunase-503741 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => 20 GODINA FACTUMA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Kultura20 GODINA FACTUMA

Nenad Puhovski: Možda smo uspjeli oživjeti dokumentarac, ali HRT nas i dalje doživljava kao čudnovate kljunaše

27. kolovoza 2017. - 12:27
nenad_puhovski

Dvadeset godina, 77 filmova, 90 nagrada, preko 150 festivala. To su brojke produkcijsku kuće Factum specijalizirane za dokumentarne filmove koju je davne 1997. godine pokrenuo Nenad Puhovski. Factum ovih dana obilježava i slavi veliki jubilej u Sarajevu, na filmskom festivalu koji se kroz sve protekle godine prikazao 14 njegovih dokumentaraca.

- Mi smo mala i skromna produkcija, pa tako govorimo više o obilježavanju nego slavlju. No, bilo je sjajno jer je Sarajevo mjesto gdje se svake godine sakupljaju filmaši iz čitave regije. Mi smo pripremili kratak film koji je podsjetio na 14 Factumovih filmova koji su bili prikazani na SFF-u, a SFF je, u okviru otvaranja dokumentarne konkurencije organizirao i mali domjenak. Bilo je baš po ljudskoj mjeri, s kolegama i prijateljima te nekim...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 15:52